Tulum, daar waar zen en dronken worden hand in hand gaan

Toen ik hoorde dat ik op reis naar Mexico mocht, was het eerste dat ik riep: Tulum! Het even slaperige als bruisende aan het strand gelegen dorpje Tulum Pueblo had vijf jaar geleden mijn hart al gestolen. Met mijn toenmalige geliefde en dochter hadden we er een maand lang een groot, knalroze huis gehuurd. Ik weet dat het in 2014 was, omdat dit het jaar was van het WK voetbal en Nederland speelde in de achtste finale tegen Mexico. Uitgedost in oranje kleding en met rood, wit, blauwe schmink op onze gezichten installeerden we ons tussen de Mexicanen. De sfeer was uitgelaten en gezellig.

Net voor het einde van de wedstrijd roken de Mexicanen hun overwinning al en begonnen rondjes tequila uit te delen. Totdat Arjen Robben zijn inmiddels beroemde schwalbe maakte in het strafschopgebied van de tegenpartij en Nederland zich op de valreep met een penalty naar de kwartfinale huichelde…Zoals je je kan voorstellen was er van de gezellige stemming ineens weinig over. Wij maakten ons, de schmink van onze gezichten vegend, snel uit de voeten…De rest van de vakantie durfden nauwelijks nog te vertellen dat we Nederlanders waren, hahaha.

Overhangende palmbomen en Maya ruïnes

Goed, Tulum dus, gelegen in de provincie Yucatán in het oosten van Mexico. Op zich een plek met veel toeristen, maar dat ervaar je daar niet als storend. De brede witte stranden met overhangende palmbomen zijn als uit een brochure. Je vindt er de mooiste beachclubs, de gezelligste barretjes, raw food tentjes, originele winkeltjes en opvallend veel heel goede restaurantjes. Niet alleen Mexicaans, maar voor elke smaak wel iets. De plek ademt zen. Overal kan je yoga doen en je heerlijk laten masseren. Maar als je dronken wil worden van de margarita’s lukt dat je hier zeker ook!

Met mijn beste vriendin Miriam genoten we hier van alles dat Tulum, maar zeker ook de omgeving van Tulum, te bieden heeft. De nabijgelegen Maya ruïnes bijvoorbeeld. Tulum is een oude Maya stad gelegen op een 12 meter hoge klif aan de Caribische Zee en daterend uit het jaar 500. Veel van het stadje is bewaard gebleven. Het is echt zeer de moeite waard om het te bezoeken. Ga in de ochtend of aan het einde van de dag om de grootste drukte te vermijden.

Magisch mooie cenotes

Waar de provincie Yucatán ook bekend om is, zijn de ruim 3000 cenotes. Oftewel, grotten gevuld met water, waar je in kan zwemmen, snorkelen of duiken. Een soort natuurlijke zwembaden dus en echt magisch mooi! Tulum is een plek voor zonaanbidders, healthfreaks, cultuurliefhebbers, partyanimals, natuurminnaars en levensgenieters. Kortom, een plek die ik vrijwel iedereen aan kan raden!

Wil jij net als Katja naar Tulum? Dan is een startpakket naar Cancun een goed idee. Met TUI vlieg je naar Cancun inclusief twee hotelovernachtingen en een transfer. De rest van de dagen kun je op pad voor Yucatan, om lekker zen te worden in Tulum. Of een stop mee te pakken bij Isla Holbox.

Lees meer over: Actie!   Caribisch gebied   Mexico   Samen weg  
Gerelateerde verhalen