Hoe verzorg je het uniform van TUI medewerkers? Al je vragen beantwoord door Uniform Responsible Barbara

Altijd al willen weten hoe uniformen van medewerkers van TUI verzorgd worden? Wij vroegen Uniform Responsible Barbara om het uit te leggen. Barbara werkt al 7 jaar als Uniform Responsible bij TUI fly België. We nemen je in dit blog mee door haar werk. Ook benieuwd naar wat de ‘wing’ speld precies is en hoe de cabin crew er altijd zo netjes uitziet? Je leest het hieronder.

Om meteen duidelijk voor ogen te hebben wat een Uniform Responsible is: wat houdt je functie in?

Ik verzorg het uniform voor de cabin crew en piloten uit België, Frankrijk en Marokko. Maar ook voor medewerkers die werken bij de TUI luchthavenbalies en de reisagenten in de TUI Shops. Concreet gaat het over de fittingen van het uniform en het uitleveren, laten retoucheren en bestellen hiervan. Ook hou ik me bezig met het cijferwerk dat daarmee gepaard gaat. Zoals je leest, bestaat mijn functie uit meerdere taken en contact met TUI medewerkers uit verschillende landen. In het begin verving ik iemand, maar ik ben gebleven omdat ik de afwisseling van dit werk zo leuk vind. Elke dag is anders!

Er komen een hoop verantwoordelijkheden bij je werk kijken. Hoe verdeel je dat over een werkdag?

Zodra ik in de ochtend op de afdeling kom, ga ik zitten op mijn werkplek en open ik de mail. De meest dringende aanvragen behandelen mijn collega’s en ik als eerste. Ondertussen pakken we alle afspraken erbij die op de planning staan, om de nodige kledingstukken alvast voor te bereiden. Is er tijd over tussen afspraken? Dan checken we de voorraden even. En als een kledingstuk bijna op is, zorgen we ervoor dat we deze gelijk bijbestellen. TUI medewerkers komen bij ons op afspraak voor hun nieuwe uniform. Het overgrote deel van de aanvragen die wij behandelen, komt van nieuwe cabin crew en piloten. Maar zoals ik al eerder zei, vallen ook medewerkers van bijvoorbeeld luchthavenbalies hieronder.

TUI medewerkers zijn te herkennen aan het donkerblauwe uniform. Wat draagt het uniform nog meer met zich mee?

Naast de kleur van het uniform zie ik ook meteen de lichtblauwe zool van de damesschoenen voor me als ik aan het uniform denk. En de jurk voor de dames en de winterjas vind ik toch wel de mooiste onderdelen. Nog een extra uniek item van het uniform is de ‘wing’ speld. De wing is de beloning aan het einde van de opleidingsperiode. Na het succesvol afronden van de opleiding en een aantal trainingsvluchten volgt een ceremonie voor de geslaagde crewmembers. Zij krijgen de wing tijdens de ceremonie opgespeld. Dit is een officieel teken dat ze vanaf nu zelfstandig te werk gaan en bij het team horen.

De cabin crew ziet er altijd heel netjes uit. Hoe zorg je ervoor dat iedereen weet hoe ze het uniform juist dragen?

Tijdens de eerste fitting geven we de cabin crew al de eerste tips mee. Een les over hoe je er verzorgt uitziet en de do’s en don’ts van het uniform volgt tijdens de opleiding. In de procedures staan ook regels voor het uniform beschreven. Zo zien al onze medewerkers, aan boord of in de luchthaven, er altijd piekfijn uit en zijn ze altijd te herkennen voor jou.

Als je de volledige creatieve vrijheid zou krijgen, hoe zou je het uniform aanpassen?

Ik raad aan om een extra jurk in te voeren. Mijn collega’s en ik merken dat dit bij de dames toch het favoriete stuk is van het uniform. Het is niet altijd makkelijk om ervoor te zorgen dat een specifiek model bij iedereen past. Daarom is een extra model een goede optie. Persoonlijk zou ik er ook meer kleur in brengen.

De volgende keer dat je een van onze vliegtuigen binnenstapt, weet je alles over het uniform van de piloot aan het stuur en de cabin crew die je service verzorgt. Ben je daarnaast benieuwd naar hoe een vliegtuig vliegt? Piloot Philip legt het je uit. Lees je graag nog meer over onze cabin crew, neem dan een kijkje achter de schermen.

Lees meer over: Achter de schermen   Kennismaken met   Vliegen  
Gerelateerde verhalen