Vakantie in eigen land: om deze redenen is dat meer dan geslaagd

Vakantie is een schoonmaakhulp voor het hoofd, kopte de Volkskrant onlangs. Waar het om draait? Even vrij zijn en weggaan uit je vertrouwde omgeving. En dat gaat nog steeds op, ook al kunnen we nu even niet buiten de landsgrenzen op vakantie. Jammer, maar laten we eerlijk zijn: safety first. Bovendien wonen we in een prachtig land, klaar om uitgebreid ontdekt te worden. Waarom een vakantie in eigen land zo ontzettend fijn is? Ga daar maar even goed voor zitten.

1. Vakantie in eigen land: het gaat om de mindset

We leven in een gekke, onzekere tijd. En dat vergt soms veel. Maar ondanks dat er flink wat veranderde in korte tijd, blijven wij geloven dat samen genieten op vakantie zal blijven bestaan. Het zit namelijk niet altijd in de afstand maar wel wat een andere omgeving met je doet. Reizen is dan ook méér dan een leuk tijdverdrijf. Volgens Jessica Bloom, onderzoeker aan de universiteit van Groningen, gaat het om onthechting (weg uit je vertrouwde omgeving), ontspanning, zelf je vrije tijd in mogen invullen, nieuwe dingen leren, iets betekenisvol doen en verbinding. Dus bijvoorbeeld wakker worden in een glooiend landschap, de lokale keuken proeven, eindelijk eens leren suppen en samen herinneringen maken met de mensen om wie je geeft. En dat kan prima in Nederland. Zelfs meer dan prima. Wij zetten alvast de mooiste plekken in Nederland op een rij: 5x bijzonder overnachten.

2. Veel mogelijkheden

Nederland is misschien niet groot, veel te bieden voor een vakantie in eigen land heeft het wel. Van familieparken, mooie hotels en tiny houses, tot zee, heuvels, bossen en strand. Het is er allemaal. Alleen nog even duimen voor goed weer. Maar als we naar de laatste maanden kijken, moet dat vast wel goed komen. Bekijk onze vakanties en buitengewone vakantiehuizen dicht bij huis.

3. Praktisch geen reistijd

Een vakantie in eigen land is om te beginnen fantastisch omdat je in no time op bestemming bent. Of je nou naar Den Helder of Maastricht gaat, langer dan drie uur ben je meestal niet onderweg. Kom je gewoon fris, fruitig en volledig ontspannen aan op bestemming. Geen vermoeiende vliegreis en geen lange autorit waar je kinderen elkaar standaard te lijf gaan. Ook wel een keer heerlijk, nietwaar?

4. Je spreekt de taal

Italiaans, Frans, Spaans: het zijn prachtige talen die je meteen een vakantiegevoel geven, maar eerlijk is eerlijk: de helft van de tijd begrijp je niet wat die ober je nou eigenlijk precies stond uit te leggen. Laat staan dat je makkelijk de weg aan iemand kunt vragen als je die kwijt bent. Ook daarom is het heerlijk in Nederland te blijven. Je spreekt de taal en belandt dus nooit met je handen in het haar als je verdwaald bent of in een mooi museum naar wat extra informatie wilt vragen.

5. Minder stressvol

Alles aan een vakantie in eigen land is minder stressvol. Om te beginnen de reis. Je stapt vanuit je huis rechtstreeks de auto (of vooruit, de trein) in, knippert met je ogen en bent op bestemming. Je krijgt niet te maken met ingewikkelde routes, gigantische vliegvelden (mét bijbehorende wachttijd) of boze douanemedewerkers. Je kent de regels van het land, spreekt de taal, kent de gewoontes. Kortom: je komt niet snel voor verrassingen te staan. En dat is best ontspannen voor een keer. Helemaal nu je toch wel bezig bent met je eigen veiligheid en die van iedereen om je heen.


Lees ook: Waarom je vakantiegeluk niet in de grote dingen zit


6. Mooie steden

Nederland heeft de meest prachtige steden waar je normaal gesproken misschien niet zo snel heen was gegaan. Utrecht, Amsterdam, Den Haag, Maastricht en Den Bosch zijn bij de meeste mensen wel bekend, maar wat dacht je van de kleinere plaatsjes: zoals Zutphen, Deventer en Zwolle in het oosten van het land, of Durgerdam, Volendam en Monnickendam, dichtbij Amsterdam. Ons land heeft zoveel moois te bieden, dit is hét moment om dat allemaal te ontdekken.

7. Geen ingewikkelde menukaart

Een heerlijke pizza, een verse vis: natuurlijk, het eten in het buitenland is één van de leukste dingen aan vakantie. Maar! Laten we onze eigen keuken niet onderschatten. Inmiddels barst ons land van de goede restaurants waar je de Franse, Spaanse of Griekse kaart (bijna) net zo heerlijk geserveerd krijgt. Bovendien hoef je je lievelingseten niet te missen en doe je bij de supermarkt gewoon je favoriete inkopen. Ook wel lekker voor je kinderen. Kun je die gewoon op hun pannenkoek blijven trakteren.

8. Geld besparen

En last but not least: geld. Als je het goed aanpakt, kun je veel goedkoper uit zijn met een vakantie in eigen land. Je hoeft geen vliegtickets aan te schaffen, hebt bijna geen benzine nodig en ook betalen op tolwegen is niet van toepassing. Oké, restaurants zijn in het buitenland regelmatig wat goedkoper, maar in Nederland weet je daarentegen wel weer precies waar je de beste supermarkt-koopjes op de kop tikt. Kortom: doe je het slim, dan heb je naast een heerlijke vakantie ook nog wat geld over. En dat kun je dan weer mooi opzij zetten voor je volgende vakantie. Wij helpen je – als het allemaal weer mag – graag de landsgrenzen weer over. Bekijk eens de vakanties in het najaar en de winter.

Lees meer over: Achter het nieuws   Europa   Nederland   Vakantienieuws  
Gerelateerde verhalen