4x dit wil je doen tijdens je vakantie op Skiathos

Zeg jij Skiathos, dan zeggen wij: gáán. Waarom? De vraag is eerder: waarom niet? Dit Griekse eiland heeft alles in huis voor een geweldige vakantie. Prachtige stranden, schilderachtige baaien, smalle straten en je kunt er ook nog eens heel veel doen. Wij geven je vier tips voor een topvakantie op een van de groenste eilanden van Griekenland. Kun jij daarna rustig je koffer inpakken.

1. Stranden van Skiathos

Skiathos heeft veel mooie stranden. Omdat het veel te warm is voor keuzestress, lichten we er hier vier voor je uit.

  • Koukounaries beach wordt in de volksmond ook wel ‘chrisi ammos’ (gouden strand) genoemd, omdat het fijne gele zand in de zon schittert als, inderdaad: goud. Even uit de zon? Het aangrenzende naaldbomenbos zorgt voor voldoende schaduwplekken.
  • Tsougria beach heeft ook prachtig geel zand, en helder zeewater in alle tinten groen die je kunt bedenken. Je snorkelt hier prachtig in het water of bij de rotspartijen langs de kust.
  • Lalaria beach wordt omringd door hoge witte krijtrotsen en staat bekend om de mooie witte kiezelstenen, die mooi afsteken tegen het paradijselijk blauwe zeewater. Veel fotogenieker wordt het niet.
  • Het dorpje Agia Paraskevi (vernoemd naar de kleine kapel op de rotsen) heeft een breed zandstrand dat omringd is door dennenbomen, olijfbomen en platanen. Ook hier genoeg keuze voor een plekje in de schaduw dus.

Lees ook: 7 redenen om verliefd te worden op de Griekse eilanden


2. Bezoek Skiathos-stad

Mocht je bij het zien van de turquoise gekleurde baaitjes, witte zandstranden en sfeervolle centrum van Skiathos-stad denken: dit heb ik eerder gezien, dat kan. De film Mamma Mia is hier namelijk opgenomen. En als je door de smalle straten en langs de witte huizen met rode daken struint en een drankje doet op het terras van een van de vele Griekse taverna’s, begrijp je volledig waarom precies dit eiland het decor vormde voor deze romantische film.

Sla tijdens je bezoek ook de haven van Skiathos-stad, die uit drie gedeeltes bestaat, niet over. In de oude haven tref je veel kleine taverna’s en terrasjes, in de nieuwe haven meren de grote veerboten aan. Daartussenin ligt het kleine schiereiland Bourtzi. Hier vind je niet alleen een oud Venetiaans fort dat dateert uit 1207, maar in de zomer ook een openluchtbioscoop (drie keer raden welke film er draait) en ‘het mooiste terras van de hele stad’. Dat vraagt om een test natuurlijk.

3. Kastro

Cultuursnuiven doe je in Kastro, een oude vestingstad in het noorden van Skiathos. Kastro was in de middeleeuwen de hoofdstad van Skiathos, je vindt hier dan ook ruïnes van een middeleeuws kasteel, gebouwd in de 14e eeuw. De vesting, door de eilandbewoners gebouwd om zich tegen Turken en piraten te verdedigen, werd pas in 1829 verlaten. Van de dertig kerken die in de tussentijd gebouwd waren, zijn er nu nog drie over die je kunt bezoeken.

Wat je al van verre ziet, is dat Kastro op een hoge en steile rots is gebouwd. De plaats is met de auto te bereiken, maar het laatste deel moet je toch echt te voet afleggen. Een aardige klim, maar eenmaal boven word je beloond met een prachtig uitzicht op het glasheldere water en sierlijke varende zeilboten.


Lees ook: de mooiste stranden van Griekenland


4. Bezoek de broertjes van Skiathos

Skiathos is onderdeel van de eilandengroep de Sporaden. De eilanden Skopelos, Alonissos en Skyros horen hier ook bij – en die zijn ook zeker de moeite van een bezoek waard.

Skyros is de grootste van de drie. Het eiland meet 209 vierkante meter en staat bekend om twee dingen: de traditionele volkskunst zoals keramiek, borduurwerk en houten meubelen en de Skyraanse pony. Dit zeldzame paardenras is heel klein: de paarden worden niet meer dan één meter hoog.

Skopelos is het eiland van de dennenbomen. Waar je ook kijkt: je ziet ze overal, en ze groeien tot aan de stranden. De meeste stranden zijn kiezelstranden met kleine kiezels, die prachtig afsteken tegen de blauwe kleuren van de zee en het groen van de bossen. Dat levert geheid mooie foto’s op.

Als laatste: Alonissos, het minst toeristische eiland in deze rij. Hier kom je om stil te genieten, al zou je het hier wel willen uitschreeuwen van geluk. Groene dennenbossen, mooie kiezelstranden, vriendelijke eilandbewoners: wat wil je nog meer? Nou, een bootje regelen en de broertjes van Skiathos bezoeken.

Kortom er valt genoeg te beleven tijdens een vakantie op het Griekse eiland Skiathos. Van culturele uitstapjes tot relaxen op het strand. Staat je koffer al klaar?

Skiathos logo

Griekenland logo

Lees meer over: Europa   Griekenland   Hotspots   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen