5 vakantietrends: alles wat je moet weten over de fijnste tijd van het jaar

Jazeker, we kijken alweer uit naar de zomer. Met dagen die eindeloos duren en smeltende ijsjes in de zon. En ja, ook smeden we nieuwe vakantieplannen. Wij vroegen samen met onderzoeksbureau Panel 1000 begin 2020 Nederlanders naar hun vakantieplannen en zetten de 5 grootste vakantietrends van 2020 op een rij. Zo helpen we je een handje met het uitzoeken van je volgende vakantie. Dus doe je voordeel met deze 5 vakantietrends.

1. Go digital, ook tijdens de reis

Je reispapieren uitprinten en in een mapje meenemen, dat is niet meer van deze tijd. 77% van de ondervraagden gebruikt liever een app. Een grote meerderheid dus, die ook via een app wil inchecken (70%), bekijken wat er te doen is op vakantie (73%) en extra’s regelen (62%). En dat geldt voor alle leeftijden.

Heb je de TUI-app al op je telefoon staan? Hiermee heb je je complete vakantie altijd bij je.

Maar we willen nog meer met onze smartphone: de deur van de hotelkamer openen (41%) of digitaal inchecken in het hotel (34%). Ruim een derde van de ondervraagden wil de lokale gids best inruilen voor een tour met een augmented reality bril. 17% ziet het wel zitten om een vakantie te boeken via ‘voice technology’.

2. Bewust eten en meer bewegen, ook op vakantie

Of wij Nederlanders eten op vakantie belangrijk vinden? Nou en of. Maar we kiezen (verrassing) niet massaal voor Piet Friet. Slechts 12% eet graag lekker Hollands tijdens de vakantie. En dat zijn dan vooral mannen tussen 30 en 40 jaar (22%). Een grote meerderheid (88%) eet het liefst lekker en gevarieerd, in het hotel én daarbuiten. Ook het aandeel flexitariërs neemt toe: 76% wil tijdens de vlucht vegetarisch kunnen eten maar ook de optie voor vlees of vis behouden.

Dat we allemaal meer bezig zijn met gezond eten en bewegen in het dagelijkse leven is geen nieuws. Maar dat steeds meer mensen dat ook belangrijk vinden tijdens de vakantie misschien wel. Dan hebben we het niet alleen over de gym van het hotel (19%), maar ook wil 76% dagelijks een stevige wandeling maken en 61% geeft aan tijdens de vakantie minimaal twee dagen actief bezig te willen zijn.

Behoor je ook tot die grote meerderheid die bewust wil eten op vakantie en meer wil bewegen? Bekijk dan eens onze vakanties waarbij inspanning én ontspanning centraal staan én je lekker en gezond eet. Of haal je dit jaar alles uit jezelf en kies je voor een sportvakantie? Een ding is zeker, met deze vakanties kom je helemaal opgeladen thuis.

Weten hoe je op vakantie kunt opladen? Dat vind je hier.

3. Duurzamer en goed voor omgeving en personeel

Het is een hot topic. 76% van de ondervraagden vindt het belangrijk dat de accommodatie goed is voor de medewerkers en 69% wil dat de lokale bevolking in de omgeving er ook wel bij vaart. Hoe het hotel omgaat met voedsel én verspilling tegen gaat, is voor 62% van belang. Dat is zelfs 70% in de groep 60-80 jaar. Ruim de helft (53%) vindt het belangrijk dat het hotel een duurzaamheidskeurmerk heeft.

Ook in een duurzamere accommodatie verblijven? Dat kan hier. Maak een verantwoorde reis en help mee. De accommodatie draagt het duurzaamheidskeurmerk, en ook de werknemers en de lokale gemeenschap krijgen elk hun recht.

4. Twintigers houden van stedentrips, zestigers plannen een rondreis

Stedentrips blijven populair: 14% geeft aan een stad te willen bezoeken dit jaar. In de leeftijdsgroep van 18 tot 30 jaar is dat zelfs 22%. En maar liefst 13% van de 60 tot 80-jarigen is van plan een actieve vakantie te boeken; ruim twee keer zoveel als dertigers (6%).

Een stedentrip doen met de verborgen schatten van de stad? Dat kan hier. Of wil je juist een hele andere wereld zien? Maak dan een rondreis.

5. Top bestemmingen zomer 2020

Wij Hollanders zijn een reislustig volk, want wel 85% geeft aan zeker op vakantie te gaan komende zomer. De zon is voor een kwart van deze groep de belangrijkste factor.

Lees verder met onze artikelen over de favoriete vliegvakantie: Spanje. Of ontdek de nummer 1 autovakantie, la dolce vita in Italië. De zon is hier ook nooit ver weg: lees onze favoriete verhalen over Valencia.

Gerelateerde verhalen