Vakantie met kinderen: goede voorbereiding is het halve werk

De zomervakantie staat voor de deur. En dus gaan miljoenen Nederlanders offline voor een welverdiende vakantie met de kinderen. Dat de voorbereiding op de vakantie vaak niet zonder slag of stoot gaat, weet ik als vader van twee koters maar al te goed. Zitten de favoriete slaapbeesten in de koffer? Nee wacht, de zonnebrandcrème zijn we vergeten. Heb je ein-de-lijk alles ingepakt, moeten al die koffers, het speelgoed én de boodschappen nog in de auto, help!

Vakantie voorpret? Niet altijd. Volgens onderzoek zorgen de vakantievoorbereidingen bij 70% van de Nederlanders namelijk ook voor stress. In dit blog geven we je 8 tips om die stress om te toveren in een smile. Veel (vakantie)plezier.

1. Kies samen de bestemming

De voorpret begint met het uitzoeken van de bestemming. Samen met de kids aan de keukentafel, drinken en wat te snacken erbij, en de voorpret kan beginnen. Om het uitpuzzelen van de volgende vakantiebestemming nog leuker te maken, pak je er een wereldbol of kaart bij pakken en laat je de kinderen een top 3 laten maken van landen die ze willen bezoeken. Vergelijk de bestemmingen van de kinderen met die van jezelf en wie weet staat jullie ideale vakantiebestemming er tussen. Nog een tip: speel in op de interesses van je kind. Zijn ze op school bezig geweest met mythologie, dan wordt je kind misschien enthousiast van een vakantie naar Griekenland. Zo zijn er genoeg mogelijkheden om het uitkiezen van de ideale vakantiebestemming tot een feest te maken.

2. De voorbereiding van een vakantie met kinderen: verplichte kost

Yes, stap 1 is gereed, nu stap 2. Afhankelijk van jullie bestemming komen er naast de benodigde verzekeringen en papieren ook reisvaccinaties om de hoek kijken. Toegegeven, dit is niet de leukste stap in de vakantievoorbereiding. Maar wel een die moet gebeuren.

Met deze handige checklist vink je belangrijke stappen in de voorbereiding op je vakantie af:

  • Geef je vakantiedagen door.
  • Controleer de lopende annulerings- en reisverzekeringen. Is het hele gezin meeverzekerd?
  • Reis je met de auto? Regel pechhulp voor in het buitenland.
  • Zoek tijdig opvang voor je huisdieren.
  • Wissel alvast wat geld om als je op je bestemming te maken hebt met een andere valuta.
  • Plan je noodzakelijke vaccinaties op tijd: bij korte reizen zes tot vier weken van tevoren en bij verre reizen twee maanden, maar het liefst zeven maanden van tevoren.

3. Onderzoek de bestemming als een detective

Nu de bestemming is gekozen en de belangrijkste eerste voorbereidingen getroffen zijn, ga je samen met de kinderen als een ware detective op onderzoek uit. Geef je kroost de regie over de speurtocht op het internet en verwonder je over de talloze to-do’s waarmee ze komen. Gegarandeerd dat je een dag doorbrengt in een water- & pretpark en als je geluk hebt staat er ook nog wat cultuur en historie op het programma. Ga je met de allerkleinsten op vakantie, dan is een bezoek aan de bibliotheek dé plek om meer te weten te komen over de bestemming. Plaatjes kijken in reisboeken en prentenboeken geeft de kinderen op een speelse manier een eerste kennismaking met de vakantiebestemming.

4. To-do lijst

Nadat er grondig onderzoek is gedaan naar wat er te doen is op de bestemming, maak je er samen met de kinderen een to-do lijst van. Maak per dag een planning met activiteiten die zowel voor de kinderen als voor jou leuk zijn om te doen. Ook kun je vast restaurants opschrijven waar je wilt eten op vakantie. En nee, niet stiekem elke dag ‘friet van Piet’ noteren…

5. Kom in de (be)stemming

Bestemming gekozen, onderzoek gedaan, to-do lijst gemaakt; wat nu? Gelukkig houdt de voorpret hier nog lang niet op. Proef alvast (letterlijk) de vakantiesfeer in een restaurant waar ze het eten van jullie reisbestemming serveren. Of zoek zelf de lekkerste gerechten op en waan sla als een echte topchef aan het kokkerellen met de kinderen. Oefen tijdens het eten alvast een paar algemene begroetingen en zinnen in de taal die op jullie vakantiebestemming gesproken wordt. Zo bestellen de kinderen straks op vakantie hun eigen drinken en eten. Genoeg gegeten? Bezoek dan een museum of expositie over het land waar jullie heen gaan. Tip: als de kinderen voor het eerst met het vliegtuig gaan, neem ze dan een dag mee naar het vliegveld.

6. Aftelkalender

Tik-tak, tik-tak: de spanning stijgt, want de vakantie komt steeds dichterbij. Vooral jonge kinderen hebben vaak nog geen idee van tijd.  Knutsel twee weken van tevoren samen een aftelkalender en laat je kind iedere avond een hokje doorkruisen. Zo weten ze precies hoeveel nachten het nog slapen is totdat het grote reisavontuur begint. En je zult zien: met het doorkruisen van een vakje in het vooruitzicht, zijn je kinderen meteen een stuk enthousiaster om ’s avonds naar bed te gaan.

7. Winkelen met je kind

Een van de leukste onderdelen van de voorbereiding op je vakantie: shoppen. Ook kinderen vinden deze voorpret leuk en bijzonder. Neem ze mee met winkelen en laat ze zelf een outfit of een cadeau uitzoeken voor de reis. Speuren maar naar die outfit voor het restaurant, die vette duikbril of die camera om zelf foto’s te maken.

8. Koffer inpakken met je kind

Het grote moment is bijna daar, de reis staat voor de deur. Er moet nog één ding gebeuren: de koffer inpakken. Schakel hierbij vooral ook de hulp van de kinderen in. Zeker oudere kinderen kunnen prima hun eigen koffer inpakken. Help ze een eindje op weg met een lijst met spullen en aantallen, zodat ze niet met één onderbroek in Afrika staan. Of met acht korte broeken en twee T-shirts in IJsland. Daarna loop je de inhoud samen door. Jonge kinderen geef je een rugzak en de opdracht wat lievelingsspeelgoed in te pakken. Of pak samen de koffer in door je peuter of kleuter te vragen het item te pakken dat jij graag in de koffer ziet verdwijnen.

Na het lezen van dit artikel staat niets jouw voorpret nog in de weg. Buit het lekker uit voor een XXL-vakantiegevoel. Dompel jezelf en je kind onder in de wereld van de vakantievoorbereiding en ervaar zo veel plezier vooraf. En dan moet de echte vakantie nog beginnen… heerlijk!

Trotse papa, voetbalgek en reisfanaat. Dit is Maikel in een notendop. Klaar om de wereld te ontdekken met de kids aan zijn zijde. Een rondreis door het Westen van Amerika kan alvast van de bucket-list...

Gerelateerde verhalen
5 minuten
Openbaar vervoer Londen

20 juni 2019 door

4 minuten
Twee zielen, één vakantiegedachte

15 februari 2019 door

5 minuten
Als je ons nodig hebt, zijn we er

19 maart 2020 door

4 minuten
Apps om het noorderlicht te zien

25 oktober 2019 door