Op vakantie zonder fotocamera: Micky Hoogendijk geeft tips

We nemen steeds minder vaak een (grote) fotocamera mee op vakantie. Wat dan wel? Juist, een telefoon. Wij vroegen daarom tips aan Micky Hoogendijk om snel en gemakkelijk mooie foto’s te maken met je telefoon. Want hoe ver ga jij voor de perfecte vakantiefoto? Micky Hoogendijk: “De perfecte vakantiefoto’s maak ik zelf niet maar ik wil best even met jullie meedenken om deze vakantie niet weer thuis te komen met foto’s waar de zee schots en scheef op staat, net niemand leuk in de camera kijkt en de avond foto’s allemaal zwaar bewogen blijken te zijn.. ;)”

Denk na over de insteek

De beste en eerste tip die ik heb heeft even te maken met je verstand. Waarom maak je hem? Wat wil je laten zien? Neem hier echt even de tijd voor. Leren kijken naar wat je uiteindelijk vastlegt is best een vak apart. Vraag bij een groepsfoto bijvoorbeeld altijd even de aandacht, niemand is de tevreden met een halve rug of een achterhoofd. Wees zelf altijd enthousiast en uitnodigend achter de camera voor het beste resultaat.

Vermijd schaduwen

Zorg dat je bij het maken van een foto met je rug naar de zon toe staat. Als je dit niet doet krijg je enkel schaduwen. Dit zorgt soms ook voor een leuk effect, maar die blije gezichten wil je echt niet missen.

Sta vroeg op

Probeer in de ochtend of vlak voor zonsondergang te fotograferen. Dit is het beste moment voor de mooiste foto’s. Het licht komt dan van de zijkant en toont zachter. Midden op de dag komt het licht van boven wat hetzelfde effect geeft als dat je onder een spot recht van boven gaat staan. Niet heel flatteus..

Probeer eens wat anders

Probeer eens een andere positie. Zomaar je telefoon pakken en een foto schieten kan iedereen. Liggend op de grond of staan op een stoel kan je foto heel verrassend maken.

Gebruik de “portrait mode”

Ga op onderzoek uit en kijk of je telefoon beschikt over een “portrait mode”. Die optie maakt prachtige portretten met diepte. Spat dat onderwerp opeens van het scherm af.

Filtertje indien nodig

Af een toe een filtertje gebruiken mag best. Ze maken een minder mooie foto een stuk frisser. Kijk wel uit dat je niet doorslaat, een afgepoetst gezicht zonder een lijntje is natuurlijk niet realistisch.

Zwart/wit filter

Bij vakantiefoto’s denk je altijd aan een blauwe lucht en veel kleur. Geef voor de afwisseling een paar foto’s een zwart/wit filter. Dit geeft het soms een prachtig effect.

Stop hem ook eens weg

De laatste en misschien de wel dé belangrijkste tip. Stop die telefoon ook af en toe eens in je tas om te genieten van alles wat er gebeurd zonder het voor eeuwig vast te leggen. Het is tenslotte ook vakantie.

Je leest het al, ik heb eigenlijk de ballen verstand van goede vakantiefoto’s. Maar gelukkig wel van vakantie. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je partner goed opgeleid is met deze tips. Dan kun jij optimaal genieten..

Lees meer over: Goed voorbereid   Samen weg  
Gerelateerde verhalen