Duurzaam naar Venetië: met de GreenCityTrip trein onderweg

De conducteur fluit en we zijn weg. Bestemming: Venetië. Ja, je leest het goed: “conducteur”, niet “piloot”. Want Esma en ik gaan naar deze stad van het water en bruggen met de nachttrein van GreenCityTrip. We vertrekken ‘s avonds zonder wachttijd uit Amsterdam Centraal, bewonderen de mooiste landschappen onderweg en komen de volgende middag uitgerust aan. Klaar om het doolhof van kleine bruggen, straten en kanalen van Venetië te ontdekken.

Relaxed vertrekken

We slaan nog wat snacks in op Amsterdam Centraal en dan begeven we ons naar het perron. Een paar minuten later komt de GreenCityTrip nachttrein aan en gaan we op zoek naar onze slaapcoupé. Van een korte wachttijd gesproken… In onze coupé ploffen we ons neer op de stoelen, die ook dienst doen als bed samen met nog 3 andere uitklapbare bedden. Handig: onder de stoel ligt een openklapbare tafel die we gemakkelijk opzetten om een rondje UNO te spelen. En met het bijgeboekte snack- en ontbijtpakket komen we zeker niets te kort.

Sfeer en gezelligheid

Er heerst een gezellige sfeer op de trein, merken we terwijl we van wagon tot wagon gaan. Sommige coupés kletsen erop los, terwijl anderen supporteren voor hun favoriete voetbalteam op hun scherm. Op aanraden van het personeel lopen we eens door naar het einde van de trein waar je zicht hebt op de rails die we achter ons laten. Het doet wel goed om de benen vrij te kunnen strekken terwijl de trein ons naar de bestemming brengt. Voor we onder de lakens kruipen – die trouwens inbegrepen zijn – zien we nog net het station van Keulen voorbij komen. We kijken uit naar het landschap dat ons morgen te wachten staat bij het ontwaken.

The hills are alive…

En daar is het: het uitzicht op de Oostenrijkse bergen die schitteren onder de prille ochtendzon. We doen het raam open en de frisse berglucht komt ons tegemoet. Het voelt heel speciaal om hier doorheen te rijden met de trein, op een lage snelheid zodat je het landschap ultiem in je opneemt. Een paar uur later, rond 12u, komen we aan bij station Venezia Mestre, waar we meteen de trein instappen richting het centrum, halte Santa Lucia.


Ontdek nog meer stedentrips met de trein


Pizza met uitzicht

We zijn in Venetië! First things first: pizza. Haal een pizza af bij Pizzeria Sansovino, waar de chef ze vers in de oven bereidt voor je. Tip: eet op een verscholen pier met karaktervol uitzicht. Typ deze straat in Google Maps en je komt eropuit: Piscina S. Moise. Een kleine vijf minuten lopen met onze pizza in de hand komen we deze plek tegen met zicht op kleurrijke gevels en gondels die er hun ronde doen.


Nog meer eettips in Venetië nodig? Ontdek deze traditionele Italiaanse adressen.


Stap zelf de gondel in

Het klinkt cliché, maar een gondeltocht is echt wel een aanrader. Je vindt een opstappunt op bijna elke hoek. Vanuit de gondel bewonder je de gevels en bruggen vanaf een ander perspectief, zie je kerken die je nog niet eerder ontdekt had en waarover de gondelier met plezier vertelt. En dan draai je de hoek om en heb je een indrukwekkend zicht op de beroemde oudste brug van de stad: Ponte di Rialto.

Avondzon vanop de Ponte di Rialto

Stel je bij het vallen van de avond op langs de Ponte di Rialto om een mooie foto te maken van de avondzon over Venetië. Met karakteristieke restaurants langs het water op de achtergrond en roosgetinte wolken. Na een middag dwalen door de smalle straten en stegen van Venetië verdienen we een bord pasta met zeevruchten op de Riva del Vin straat, vlak naast de Ponte di Rialto. Terwijl de watertaxi’s naast ons mee deinzen op het water, nippen we van een goed glas Bellini, een typische cocktail uit Venetië.

Nog enkele fototips in Venetië

Tot nu toe deelden we al veel goede plekken voor een Instagramwaardige Venetiëfoto, maar ik kan het niet laten om nog een paar extra tips te delen voor de leukste posts of TikTok’s:

  • Restaurant Ai Barbacani waar je die ene bijzondere tafel hebt vlak naast het water.
  • Neem zeker een ijsje bij SuSo. Niet alleen lekker, maar ook zeker fotowaardig.
  • De typische maskers die je overal in winkels ziet, staan ook leuk op beeld.

Het is duidelijk: zo’n stedentrip met de nachttrein smaakt wel. Duurzaam onderweg, sfeer op de trein en verschillende landschappen zelfs voor je op je bestemming komt. Met de GreenCityTrip trein ga je niet enkel op stedentrip naar Venetië, maar ook naar Kopenhagen, Milaan, Wenen… Check het volledige aanbod GreenCityTrip reizen hier. Nog meer duurzame stedentriptips ontdek je in dit blog.

Lees meer over: Europa   Italië   Vakantienieuws   Venetië   Verantwoord op vakantie  
Gerelateerde verhalen