Verantwoord vakantie vieren: hoe ziet onze vakantie er straks uit?

Het kan je haast niet ontgaan zijn. Tijdens de Coronacrisis is de luchtkwaliteit wereldwijd verbeterd en zwemmen er zelfs weer dolfijnen in de kanalen van Venetië. Je zou er bijna nooit meer van in de auto durven stappen. Laat staan het vliegtuig. Toch blijft op vakantie gaan een belangrijk onderdeel van ons leven. Hoe dat ook duurzamer kan en waar je vakantie aan bijdraagt – vertellen Melvin Mak en Lotte Kuijstermans. Beiden werken ze voor Sustainability (TUI Benelux), een afdeling die er alles aan doet om ervoor te zorgen dat we in de toekomst nog steeds (en met een goed gevoel) op vakantie kunnen gaan.

Wat zien jullie gebeuren nu mensen niet op vakantie gaan?

“Toerisme is een belangrijke motor van de economie, waarin veel mensen hun salaris verdienen. De sector levert een bijdrage van ruim tien procent aan de wereldwijde economie. Zo heeft bijvoorbeeld één op de vier nieuwe banen met toerisme te maken. Met het stilvallen van reizen is de impact ineens zo zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan eilanden die volledig draaien op toerisme. Veel mensen zitten zonder werk, buffers hebben ze meestal niet en de verborgen armoede wordt snel zichtbaar.”

Is er ook goed nieuws?

“Ja, we zijn ook een flexibele branche. Zo zijn er initiatieven van hotels op Curaçao die de keukens openen en koken voor Venezolaanse vluchtelingen, de allerarmsten op het eiland. Ook zijn er hotels waar ze mondmaskers van bedlinnen maken, en hotels die volledig omgetoverd zijn tot tijdelijke ziekenhuizen. We willen er voor de lokale bevolking zijn en dit belang wordt alleen maar groter. Nu, maar ook straks weer tijdens een vakantie. Kortom: door deze crisis komen we er pas echt achter hoe groot de impact van onze sector is.”

Maar dan hebben jullie het over de economie, niet over de natuur

“Klopt. Daar gaat het dan juist weer heel goed mee. Daardoor zijn we ons nu meer dan ooit bewust van het feit dat vakanties opnieuw moeten worden ingericht. Nog duurzamer. Daar hielden we ons al mee bezig, maar het kan nog veel beter. Het grootste project waar we aan werken is de nieuwe duurzaamheidsstrategie voor de komende tien jaar. Die koppelen we aan de Sustainable Development Goals van de VN, waardoor we echt duidelijk onze positieve impact vergroten en de negatieve gevolgen verminderen.”

Hoe doen jullie dat concreet?

“TUI zet zich al jaren in voor een duurzamere wereld. Natuurlijk zeggen we daarmee niet dat vliegen milieuvriendelijk is. Maar wel dat duurzaamheid is verweven in de hele reis die vakantiegangers en medewerkers van TUI doorlopen. Zo kijken we bijvoorbeeld kritisch naar het effect van zakelijke reizen die we als medewerker maken. ‘Is het echt nodig?’. ‘En is er een andere mogelijkheid dan het vliegtuig?’. Ook doen we continue onderzoek naar duurzaamheid. Hieruit halen we inzichten om onze vakanties te verbeteren. Verder bood TUI voor de crisis al het grootste aanbod van accommodaties (83% van alle hotels) met een erkend duurzaamheidslabel aan.”

Hoe zit het dan met de vluchten naar vakantiebestemmingen?

Voor veel vakantiebestemmingen geldt: je kan er alleen met het vliegtuig naartoe. Maar we kijken altijd naar duurzamere opties. Een simpel voorbeeld: Parijs met het vliegtuig is echt passé. Wie bij TUI een city-trip naar Parijs boekt met het vervoer inbegrepen, kan alleen nog per trein reizen vanaf het najaar van 2020. In de toekomst zullen daar nog meer bestemmingen bij komen.”

Waarom is het belangrijk dat we over duurzamer toerisme na blijven denken?

“Omdat we allemaal willen blijven reizen en iedereen een eerlijk inkomen verdient. Nu, maar ook in de toekomst. We zien nu dat steden de infrastructuur ineens onder de loep nemen en kijken naar autovrije centra. Of China, dat per direct de handel in wilde dieren voor consumptie heeft verboden. Dit soort dingen zorgt voor het besef dat de natuur herstelt nu we met z’n allen een stapje terugdoen. Een duidelijker signaal kunnen we niet krijgen en dat realiseert gelukkig een groeiende groep mensen zich.”

Gaan onze vakanties er na de crisis anders uitzien?

“De tijd zal het leren. Maar als we hardop nadenken staan uiteraard hygiëne en veiligheidsvoorschriften voorop. Daarnaast zullen we (voorlopig) een verschuiving zien naar vakanties dichterbij huis en we zullen eerder bestemmingen in Europa bezoeken dan intercontinentaal. Maar als alle beperkingen voorbij zijn geloven we zeker dat verre bestemmingen ook weer in trek zijn. Daarom is het belangrijk dat vakanties betekenisvol(ler) zijn, waarbij de impact op het milieu relatief laag is en sociale projecten ondersteund worden zodat de lokale bevolking er nog meer van profiteert.”

Wat is jullie grootste wens?

“Dat we met z’n allen wat bewuster worden en daardoor ook bewustere keuzes gaan maken. We nemen daar het voortouw in door simpelweg vakanties opnieuw in te richten. Daarnaast moet dit ook zichtbaar zijn voor de vakantiegangers en is het onze verantwoordelijkheid om ze daar wegwijs in te maken, hoe die bewustere keuzes te maken zijn.”

Ontspannen op vakantie

Met TUI ga je met een gerust hart op vakantie. Heb je al geboekt en verandert er voor vertrek iets in je eigen situatie of op bestemming? Dan maak je zonder problemen gebruik van de omruilgarantie.

Lees meer over: Achter de schermen   Duurzamer reizen  
Gerelateerde verhalen