Vijf vragen aan een reisagent: wat moet je weten over je zomervakantie?

Na al die maanden thuis dromen we met z’n allen van vakantie. Maar hoe zal die er deze zomer precies uitzien? We snappen dat je in deze tijd met veel vraagtekens zit. Onze reisagent Dieter Staelens geeft antwoord op je meestgestelde vragen over je zomervakantie.

Laten we beginnen met de belangrijkste vraag: waar kunnen we op vakantie?

“Op dit moment mag je op vakantie in de EU, binnen de Schengenzone. De landen en hun kleurcodes veranderen snel, maar op deze kaart zie je altijd welke bestemmingen we aanvliegen. Binnen deze landen verschillen de maatregelen per land. Zo moeten in Italië kinderen al vanaf 6 jaar een mondmasker dragen en in Spanje pas vanaf 12 jaar. In Portugal moet je minstens 2 meter afstand houden, terwijl in Italië 1 meter al voldoende is. In Frankrijk zijn groepen vanaf 10 personen al een samenscholing, maar in Kroatië pas vanaf 40 personen.” Al die verschillende regels, dat duizelt nogal. Daarom helpen we je op weg met een overzicht van lokale maatregelen per bestemming. Bekijk dat dus goed voordat je vertrekt.

Kan je wel veilig reizen met een vliegtuig? Daar kan je toch geen afstand houden?

“Alle luchtvaartmaatschappijen nemen maatregelen om de kans op besmetting aan boord te verkleinen. Als alle stoelen bezet zijn, is het net als in het openbaar vervoer onmogelijk om de social distance te bewaren. Maar geen nood: ook dan stap je zorgeloos in. Een mondmasker is namelijk verplicht, de lucht aan boord wordt gezuiverd en het vliegtuig wordt extra schoongemaakt. Om contact te vermijden, worden de bagagerekken boven de stoelen zo weinig mogelijk gebruikt. Daarom vragen we om alleen kleine handbagage mee te nemen, zoals een handtas of rugzak die onder de stoel voor je past.”


Lees ook: Hoe is het nu aan boord? Kijk mee achter de schermen met onze crew


En dan ben je veilig aangekomen op je bestemming. Maar hoe gaat het er in het hotel aan toe?

“Hotels zetten alles op alles om je vakantie veilig te doen verlopen. Dat blijft niet enkel bij extra schoonmaken. In veel hotels schuif je niet meer aan bij het buffet, maar komt het personeel langs aan tafel. In andere hotels haal je wel nog je eten bij het buffet, maar op een veilige manier. Het personeel schept zelf op, je loopt rond met handschoenen of je fruitsap wordt gewoon bij je aan tafel gebracht. Daarnaast zijn ook de openingsuren van het restaurant ruimer en staan er minder tafels dan normaal. Ga je toch liever niet naar een al te groot hotel, kies dan voor een kleinschalig vakantiehuis of appartement, waar je zelf de baas bent.”


Lees ook: Op vakantie in een hotel: durf jij het aan?


Naast zonnebaden willen we ook graag de bestemming ontdekken. Valt er nog wat te doen buiten het hotel?

“Voor verkoeling spring je nog altijd het zwembad in of duik je in de zee. De zwembaden worden door de hotels goed in de gaten gehouden, zodat het er niet te druk wordt. Maar geen nood: je hoeft niet te reserveren om het zwembad in te duiken, want de meeste hotels gaan niet met een volledige bezetting open. Zo heb je meer ruimte. Ook dagtrips gaan nog steeds door, maar dan in kleinere groepen of individueel. En als je graag zelf op stap gaat met een huurauto, doe je dat zonder zorgen. Want ook autoverhuurbedrijven zetten alles op alles om veiligheid te garanderen. Huurauto’s worden vanbinnen grondig gereinigd voordat nieuwe klanten ze ophalen.”

Last but not least: wat moet je doen als de situatie op de bestemming intussen verandert?

“Veel Europese landen openden opnieuw hun grenzen. Zo ga je zorgeloos op reis naar onder andere Duitsland, Frankrijk en Italië. Verandert er iets in je eigen situatie of op de bestemming? Dan maak je zonder problemen gebruik van de omruilgarantie. Tot een week voor vertrek pas je op die manier je bestemming, datum en reisgezelschap aan. Bij TUI begrijpen we dat je in deze rare tijden soms twijfels hebt. Ook over veranderend reisadvies houden we je op de hoogte. Zo vertrekt iedereen met een gerust hart op vakantie.”

Heb jij ook zin om zorgeloos te genieten van vakantie? Bekijk dan snel onze vlieg- en autovakanties en vertrek met een glimlach!

Ontspannen op vakantie

Met TUI ga je met een gerust hart op vakantie. Heb je al geboekt en verandert er voor vertrek iets in je eigen situatie of op bestemming? Dan maak je zonder problemen gebruik van de omruilgarantie.

Lees meer over: Achter de schermen   Kennismaken met  
Gerelateerde verhalen