Vliegen met coronamaatregelen? Deze reizigers vertellen je hoe dat is

Tot voor kort had je weinig zorgen over de vlucht naar je vakantiebestemming. Aandachtspunten waren die ene zitplaats aan het raam bemachtigen en natuurlijk je favoriete snack. Dat is op het moment wel anders. Vergeet je je mondmasker niet? En neem je er genoeg mee? De nieuwe maatregelen brengen vragen met zich mee. Is het nog aangenaam vliegen? En is het veilig aan boord? We vroegen een drietal reizigers hoe ze hun vlucht beleefden. Lees je mee?

Van pad thai en groene curry naar gyros en tzatziki

Samen met zijn gezin stapte Pascal in augustus het vliegtuig in voor een vakantie naar Griekenland. En dat beviel. Ze hadden eigenlijk een vakantie naar Azië gepland, maar door corona mochten ze dit weer schrappen. Pascal koos voor de Middellandse zee en al snel had hij zijn vliegtickets in de hand.

“TUI heeft ons van tevoren goed ingelicht over de maatregelen op het vliegveld en in het vliegtuig. Dit gaf ons een veilig gevoel. En deze regels werden goed nageleefd, zowel door de medepassagiers als het personeel. We kregen informatie over hoe de lucht in het vliegtuig vers gehouden wordt. Samen met het dragen van een mondkapje is het niet heel anders dan wanneer je de trein pakt. Verder is er niet zoveel veranderd aan boord. Mensen wandelen minder rond en ook de crew komt minder vaak langs. Maar ze blijven goed aanspreekbaar. Ik zou het zeker nog een keer over doen.”

Voor het eerst vliegen: nog spannender dan de maatregelen

Een vakantie aan Playa del Inglés leek in maart nog een ver-van-hun-bed-show. Maar in augustus stapten Gwendolyn en haar familie toch het vliegtuig in voor een vakantie naar Gran Canaria. “We kennen het Spaanse eiland al goed. En het voelde veilig om ernaartoe te gaan. Onze meiden gingen voor het eerst vliegen, dát was veel spannender dan de maatregelen aan boord. Daarnaast werden de regels op voorhand duidelijk gecommuniceerd. Het in- en uitstappen verliep in fases waardoor het minder druk was. Dit was netjes geregeld. Waar het moeilijk is om de 1,5 meter afstand te houden, bieden de mondkapjes een goed alternatief. Het dragen van een mondkapje was erg wennen. Maar zolang je zelf ontspannen blijft went het snel. We kregen hier een veilig gevoel door. Daarnaast helpt het vakantiegevoel ook. Het vooruitzicht van familieplezier en lekker lang tafelen doet je zorgen vergeten.”


Lees ook: Een auto- of vliegvakantie met coronamaatregelen? Deze vakantiegangers vertellen je hoe dat is


Voorpret zonder zorgen

Ook dit jaar stapten Peter en zijn zoon het vliegtuig in voor een vakantie naar Spanje. Lang wikken en wegen over hun verblijf hoefden ze niet. “We hebben specifiek gekozen voor Paradise Hotel Splashworld Val Taurito omdat we daar al twee keer geweest waren.” Een zorgeloze vakantie vol waterpret en zonovergoten dagen – dat is waar dit hotel bekend om staat. “De voorpret was goed aanwezig, maar ook hadden wij verschillende zorgen. Ik ben 72 jaar en dat betekent dat ik in de risicogroep val. Ik sprak voor het boeken met TUI over de maatregelen aan boord van het vliegtuig. Deze maatregelen gaven mij het vertrouwen dat het goed zou komen. Ook vond ik het fijn dat de plaatsen in het vliegtuig voor vertrek al vaststaan. De regels werden goed nageleefd door de crew en de medepassagiers. Het grootste verschil aan boord was het dragen van een mondkapje. Ik ben COPD patiënt maar ik heb me geen moment benauwd gevoeld.” Over een volgende vliegvakantie is Peter dan ook vastberaden: “Ik zou met de huidige maatregelen zeker nog eens vliegen.”

Maatregelen aan boord

In het vliegtuig zijn HEPA-filters aanwezig. Dit zijn moderne luchtfilters die de lucht verversen en ziekteverwekkers zoals corona uit de lucht filteren. De goed gereguleerde ventilatie in het vliegtuig beperkt de verspreiding van virussen. Daarnaast volgt elk crewlid een cursus waarin hij updates over nieuwe maatregelen en de huidige situatie krijgt. Lees snel even verder over alle maatregelen aan boord en op de luchthaven.


Lees ook: Hoe is het nu aan boord? Kijk mee achter de schermen met onze crew


Ontspannen op vakantie

Met TUI ga je met een gerust hart op vakantie. Heb je al geboekt en verandert er voor vertrek iets in je eigen situatie of op bestemming? Dan maak je zonder problemen gebruik van de omruilgarantie.

Lees meer over: Achter de schermen   Europa   Kennismaken met   Vliegen  
Gerelateerde verhalen