Vliegen zonder stress, met een baby, doe je zo (nouja, het zou zomaar zo kunnen)

Vliegen met een baby is niet zelden een oorzaak voor stress. Snap ik best hoor; vliegen op zich is voor veel mensen al spannend, laat staan met een kleintje. Maar stress en vakantie, dat bijt natuurlijk als een dolle. Onze baby Vito, voor mijn gevoel gisteren geboren, is alweer bijna een jaar (een jaar!) en heeft al heel wat landen aangedaan. Of dat spannend was? Stressvol zelfs? Nah. Natuurlijk is het even wennen, met een ukkie op reis, maar ‘gewoon doen’ is de enige optie. Of thuisblijven. Wat geen optie is natuurlijk. Duh. Maar van stress wordt sowieso niemand beter, je kleintje op de laatste plaats, en leuker wordt het begin van je vakantie er al helemaal niet van. Wat te doen? Voorbereiden. Met een gedegen planning en de juiste spullen stap je echt een stuk relaxter het vliegtuig in, beloofd.

Vliegen met een baby

Vito vloog zijn eerste vlucht al toen hij krap twee maanden was, naar zijn opa en oma in Spanje. Het beetje spanning dat we hadden bleek al snel onnodig: mocht je ook met een kleine baby gaan vliegen, weet dan dat niets zo ontwapend werkt als onzekere ouders. Helpende handen all over the place en veel meer mensen hebben begrip voor een huilende baby dan je denkt. ‘We’ve all been there’ is het credo. Die enkele azijnpisser? Dat zijn meestal puberende jongens en meisjes. Die kun je hebben. Dé tip der tips die boven alle andere uitsteekt: stel jezelf open voor je medepassagier, vang wat blikken, kijk verontschuldigd (of zeg al bij het instappen iets verontschuldigends) en wees een tikkie onhandig en onzeker. Heus, het helpt. Een beetje acteren is toegestaan.

Een kort ritje natuurlijk, op en neer naar Spanje. Al is eigenlijk vooral het stijgen en dalen echt een ‘dingetje’ aangezien je baby dan in de gordel moet, neus vooruit, ook als-ie (of ze) net lekker ligt te slapen. Dus ik maak mezelf wijs dat (nieuwe) spanning voor onze eerste (semi) lange vlucht naar New York binnenkort (stay tuned!) no biggie zal zijn… Maar oke, ik geef toe, ik vind een uurtje of zeven in de lucht ook best wel weer een dingetje aangezien Vito tegenwoordig wel iets meer entertainment nodig heeft. Niet verder vertellen. Los daarvan, lange of korte vlucht, hebben we al heel wat geleerd van onze eerste vlucht(en) met baby Vito. Watch and learn…


Lees ook vliegen met een kinderen: 4 slimme trucs van stewardessen voor een zorgeloze vlucht.


Deze baby stoel wil je

Zorg dat je je zitplaats vastlegt. Lukt dat niet online, bel dan naar de maatschappij.  Ik vloog al een paar keer alleen met Vito en de staf is steevast ontzettend behulpzaam: spullen uit het ruim pakken, je baby even vasthouden… Je komt immers toch een paar handen te kort.

Life hacks voor reizen met een baby

Zorg dat je een etui pakt met daarin je essentials. Een extra speen, speeltje, je (afgemeten poeder)voeding (neem in het geval van poedervoeding meer dan genoeg mee; stel dat je vertraging hebt, dan wil je niet zonder voeding komen te zitten), een thermoskan met heet water (opwarmen doen ze in het vliegtuig au bain marie, wat goed is maar wel even duurt en als er paniek in de tent is heb je die tijd niet. Bovendien mag een thermoskan heet water gewoon door de douane als je een baby bij je hebt), een hydrofiele doek… Alles in een klein zakje dat je zo bij je kunt pakken. Een tip: doe zo’n etui die je met een hengsel om je pols kunt hangen, heb je mooi je handen vrij.

Probeer het zo te plannen dat je kleintje (een beetje) honger heeft voordat je op gaat stijgen en gaat dalen. Op die manier is hij/ zij afgeleid als hij/ zij het eventueel toch niet zo cool vind dat hij/ zij even geen kant op mag tijdens het stijgen en dalen (want dat riempje). Mocht er ook nog wat druk op de oortjes bij komen, is dit ook de beste en meest gemakkelijke manier om hem/ haar te laten slikken om zo de druk te verminderen.

Lukt dat niet? Wij hebben als noodoplossing altijd een flesje infacol bij ons. Een middel tegen darmkrampjes dat Vito op het begin ‘nodig’ had maar dat ie nu gewoon heel lekker vind dankzij de sinaasappelsmaak. We gebruiken het zelden maar als het nodig is, smeren we een beetje op zijn speentje en dan is-ie door de smaak even helemaal vergeten waarom-ie ook alweer mopperde.

Baby iets groter? Eten eten eten. Want: afleiding afleiding afleiding.

Wat ook rust geeft, is wanneer je vooraf al door je hotel of resort ter plekke laat regelen dat ze je op komen pikken. Kost misschien iets meer maar brengt je zó veel! Geen stress vooral (zoeken naar een taxi of gehannes en erger nog: de rij met je baby bij de autoverhuur).

Bovendien kun je aangeven dat je een auto met een babystoeltje wil. Let ook even op dat je vraagt om een new born babystoeltje (als dat het geval is): de meeste taxibedrijven hebben een standaard autostoeltje waar je kleintje vanaf 6 maanden in mag. Heb je een kleinere baby dan zwenkt-ie daar van links naar rechts in en dat is nog steeds niet reuze veilig natuurlijk. Zoals gezegd: al doende leert men. De eerste keer gebeurde dit ons (oeps) wat wel, met behulp van de lieve chauffeur, opgelost hebben door Vito te ‘stutten’ met hydrofiele doeken. Prima tijdelijke oplossing! Maar in het vervolg dus altijd even om een new born zitje vragen.

Wat we echt geleerd hebben is dat we vliegen naar het ritme van Vito. Kies niet voor een vroege vlucht als je baby het haaaaat om tijdens zijn slaap gestoord te worden. En dan van pure frustratie niet meer in slaap komt. Eén keer gedaan, nooit meer.

In het geval van Vito is het nog niet echt aan de hand, maar is-ie straks groter, dan gaat er een tas mee met daarin een lading cadeautjes. Ingepakt. Zodat er de hele reis lang vanalles uit te pakken en te spelen is. Tot de verveling toeslaat en er wéér wat uit te pakken en te spelen is. Enzovoort enzo verder.

Check hier extra tips voor vliegen met kinderen.

Barts Boekje is een up-to-date adressensite met dagelijks nieuwe tips: van hippe nieuwe plekken tot onvolprezen golden oldies. De oorsprong van Barts Boekje ligt in stapels volgeplakte en nog voll...

Gerelateerde verhalen