Vliegvelden Londen: welke luchthaven kies je voor je stedentrip?

Voor wie er even tussenuit wil klinkt een stedentrip Londen als muziek in de oren. Na ongeveer een uur vliegen ben je namelijk al in deze wereldstad. Tenminste: als je het juiste vliegveld kiest. Wist je dat er maar liefst zes vliegvelden in Londen zijn? En ze zijn allemaal verschillend als het gaat om prijs, grootte en afstand naar het centrum. Maar geen zorgen. We hebben alle kenmerken voor je op een rij gezet zodat je precies weet welke luchthaven je moet kiezen.

Londen City Airport

De Londen Eye, Buckingham Palace en winkelen aan Oxford Street: het staat allemaal op het programma tijdens je stedentrip naar Londen Wil je geen tijd verliezen? Dan is Londen City Airport een goede keuze. Van alle vliegvelden in Londen ligt deze het dichtst bij de populaire bezienswaardigheden: namelijk in hartje Londen. Ook is deze luchthaven kleinschalig en overzichtelijk waardoor je in no time door de douane bent. En na een half uur met de trein sta je al in het centrum.

Londen Heathrow Airport

Londen Heathrow Airport is in één woord indrukwekkend. Het is niet alleen de grootste luchthaven van Londen, maar ook van Europa. Internationale vluchten vanuit de hele wereld komen en gaan hier aan de lopende band. Onze tip: neem ruim de tijd wanneer je naar dit vliegveld in Londen reist en kijk goed in welke terminal je moet zijn. Een voordeel is dat deze luchthaven slechts 27 kilometer van het centrum ligt. Met de directe metroverbinding, de Piccadilly Line, reis je voordelig binnen een uur naar het centrum. Zo kun je uitstappen bij Hyde Park, Piccadilly Circus of Covent Garden. Wil sneller naar de stad? Kies dan de trein. Je betaalt iets meer, maar bent dan met 20 minuten in de stad.

Luchthaven Londen Gatwick

Na Heathrow is Gatwick Airport een van de drukste vliegvelden in Londen. Deze luchthaven is erg populair onder citytrippers. En dat is niet zo vreemd. De combinatie van een goede prijs en een directe verbinding met het centrum maken het erg aantrekkelijk voor wie voordelig naar Londen wil vliegen. Het vliegveld ligt ongeveer 45 kilometer van het centrum en er zijn meerdere opties om hierheen te reizen. De bus, Thameslink trein of Gatwick Express: hoe meer je wil betalen, hoe sneller je naast de Big Ben staat.


Lees ook alles over het openbaar vervoer in Londen


Londen Luton Airport

Londen Luton Airport is na Londen City Airport het kleinste vliegveld in Londen. Deze luchthaven ligt iets verder van het centrum, op 55 kilometer om precies te zijn. Ondanks de afstand en langere reistijd naar het centrum van Londen, maken de aantrekkelijke prijzen het toch interessant voor een voordelige citytrip. En voor wie juist de omgeving van Londen wil ontdekken is deze luchthaven ideaal. Op een uur rijden vind je interessante studentensteden zoals Oxford en Cambridge.

Londen Stansted Airport

Vliegreis voor een prikkie? Dan is de kans groot dat je uitkomt bij Stansted Airport. Deze luchthaven is een van de voordeligste vliegvelden van Londen. Het is een groot vliegveld waar alles goed is georganiseerd. Het inchecken en door de douane gaat vaak vrij snel. Houd wel rekening met een langere reistijd naar het centrum. Dit vliegveld ligt namelijk 60 kilometer van het centrum. Zo ben je al snel een uur tot anderhalf uur onderweg met de bus of trein.

Vliegveld Londen Southend

Van alle zes de vliegvelden in Londen is de luchthaven Londen Southend het minst populair voor een stedentrip naar Engeland. De vliegtickets naar Londen zijn voor deze luchthaven aantrekkelijk laag. Maar vergis je niet. Het vliegveld ligt op 70 kilometer van het centrum waardoor de reis van het vliegveld naar de stad al snel duur en lang wordt. Reis je naar een andere bestemming in Engeland? Dan kan deze luchthaven juist een voordelige en goede keuze zijn.

Nieuwsgierig wat er allemaal te zien en te doen is in Londen? Lees dan ook over de de bijzondere plekjes in Londen.

Lees meer over: Londen   Stedentrips   Travel hacks   Verenigd Koninkrijk  
Gerelateerde verhalen