Een lang weekend thuis of toch op vakantie? Dit werkt het best om volledig tot rust te komen

Een weekend voor de haard klinkt goddelijk (en is het ook), maar om optimaal te kunnen ontspannen zul je er toch echt even tussenuit moeten. Dat blijkt uit onderzoek gehouden door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van TUI.

Zorgen van je afzetten

Het onderzoek – gehouden onder duizend Nederlanders – wijst uit dat 8 op de 10 Nederlanders (79%) zich tijdens een vakantie makkelijk kan ontspannen. Dat is een beduidend hoger percentage dan dat er tijdens normale werkdagen, werkvrije weekdagen of het weekend wordt ontspant. 6 op de 10 Nederlanders (61%) geeft bovendien aan meer te genieten van een uurtje vrij op vakantie, dan van een uur vrij op een standaard weekenddag.

Dat is niet verwonderlijk als je naar is de rest van de resultaten kijkt. Driekwart van de Nederlanders (76%) geeft namelijk aan hun zorgen op vakantie beter van zich af kunnen zetten dan wanneer ze thuis vrije tijd hebben. De helft van de ondervraagden kan zich naar eigen zeggen zelfs alleen op vakantie echt ontspannen. 4 op de 10 (44%) zegt zich bovendien na een reis helemaal uitgerust te voelen, en een bijna even groot aantal (41%) voelt zich daarna mentaal gezonder en volledig uitgerust.

Functioneren

Dat vakantie niet alleen belangrijk, maar zelfs essentieel is, blijkt ook uit de resultaten van het onderzoek. 6 op de 10 Nederlanders (59%) is van mening dat ze zonder vakantie niet goed kunnen functioneren in het dagelijks leven. 7 op de 10 (69%) zegt nu – op dit moment – behoefte aan vakantie te hebben. Het komt dan ook niet onverwachts dat 1 op de 3 vindt dat 29 februari (Schrikkeldag) een vrije dag zou moeten worden.

Wel goed om even te vermelden: werkende Nederlanders zeggen een stuk vaker dat ze zonder vakantie niet goed kunnen functioneren dan niet-werkenden (70% tegenover 43%) en dat ze nu behoefte hebben aan vakantie (73% tegenover 62%).

Gelukkig

Ondanks dat moge het duidelijk zijn: we snakken naar meer vrije tijd. Wees gerust, tijd komt met de jaren. In de tussentijd boek jij gewoon lekker een (extra) vakantie. Daar word je niet alleen relaxter en uitgeruster van, maar ook gelukkiger: 6 op de 10 Nederlanders (59%) voelt zich na een vakantie gelukkig omdat ze mooie herinneringen hebben kunnen maken. 1 op de 3 (31%) geeft daarnaast nog aan zich fysiek gezonder te voelen en dat de band met de reispartner ook nog eens hechter is geworden. Precies, allemaal facetten om gelukkig van te worden.


Lees ook: 7x waarom op vakantie gaan zo goed voor je is.


Kortom: vakantietijd is meer waard dan vrije tijd. Helemaal niet verwonderlijk dus dat je zo enorm kunt verlangen naar een weekje op die strandstoel. Ook daarin ben je logischerwijs niet de enige. 8 op de 10 Nederlanders (83%) geeft aan al uit te kijken naar een volgende vakantie. De helft zegt zelfs dat de volgende vakantie al is geboekt. We kunnen niet anders zeggen dan: doe gezellig mee. Die haard staat er over twee weken ook nog wel.

Lees meer over: Achter de schermen   Onderzoek  
Gerelateerde verhalen