Voorpret: het voorspel van je vakantie (en zo geniet je er van)

Vakantie is ideaal om even uit het dagelijkse ritme te stappen. Letterlijk afstand nemen, opladen en genieten van goed eten. En als we op de bucketlist afgaan, hebben we nog veel te zien en te bezoeken. Dobberen in de Middellandse Zee, met de auto naar Italië, relaxen op een zonnig Grieks eiland… Alleen al bij het idee worden we dolgelukkig,
laat staan als we onze vakantie daadwerkelijk geboekt hebben.

Voorpret

En dat is geen toeval. Meerdere studies en onderzoeken, waaronder een onderzoek van The New York Times, wijzen uit dat voorpret een essentieel deel is van een reis of vakantie. En wist je dat geen enkel ander volk als wij Nederlanders zo’n geluksgevoel krijgt van op vakantie gaan? Uitblinkers zijn we. Want maar liefst 64 procent van de Nederlanders wordt extra blij van een vakantie in het vooruitzicht, terwijl dat wereldwijd op 48% ligt. Het vakantiegevoel vasthouden blijkt –voor iedereen- een stuk moeilijker te zijn. Een paar dagen na terugkomst zijn we het alweer bijna kwijt. Reden te meer dus om vol in te zetten op de voorpret. Hoe je dat doet? We leggen het je uit.

Wegdromen

In de voorbereiding naar die zo verdiende vakantie, verheug je je constant op de dingen die komen gaan. In de weer-app op je telefoon heb je je plaats van bestemming al ingevoerd. Iedere dag kijk je even hoeveel graden het daar warmer is dan in Nederland. En tijdens het zoeken naar lekkere restaurants en leuke hotels waan je je al helemaal aan de pannen paella of dat prachtige hemelbed. Het idee dat je dat allemaal in het vooruitzicht hebt, is volgens onderzoekers een bijzonder sterke geluksmotivator: vergelijk het met het gevoel dat je op vrijdag hebt. Steevast vrolijker dan op zondag… Wil je daar vaker profijt van hebben, dan is de oplossing simpel om meerdere korte trips in een jaar te maken.

Voorpret vergroten

Kortom: geniet zo optimaal als mogelijk van je voorpret, want dit brengt je meer dan de napret. Vind je dat ontzettend ongezellig klinken, en hebben we je voorpret nu juist verpest? Excuses, hierbij snel wat korte tips om je voorpret weer te vergroten.

1. Struin YouTube af

Ben je niet zo’n YouTuber? Bekijk toch de filmpjes van jouw aankomende bestemming maar eens goed. Zeker weten dat we je na tien minuten helemaal zijn verloren aan het web. YouTube staat tegenwoordig helemaal vol met geweldige filmpjes, opgenomen met drones, of speciaal voor 360 graden filmpjes. Grandioos, je waant je daardoor bijna op die plek.

2. Sla wat reisgidsen en tijdschriften in

Het internet staat bomvol reistips, wat fijn is, maar soms ook overweldigend. Reisgidsen en tijdschriften kunnen de keuze wat beperken. Pak er een pen bij en omcirkel wat je graag wilt zien. Het maken van een vakantieschema kan heel rustgevend werken. En je weet meteen al heel concreet wat je allemaal kunt doen. Dat ene bijzondere restaurantje, die picknick midden in de natuur. Kom maar door met die voorpret!

3. Voeg je bestemming toe in de weer-app op je telefoon

Je hebt natuurlijk pech als het weerbericht ineens slecht is, dus bij bestemmingen waarvan het twijfelachtig is of de zon er feller schijnt dan in Nederland, kun je ervoor kiezen helemaal niet naar het weerbericht te kijken en te hopen dat het allemaal wel mee valt. Maar ga je naar Afrika, Griekenland of Indonesië, dan is de kans groot dat het weer daar veel beter is dan in ons koude kikkerlandje. Het instellen van de bestemming in je weer-app zorgt dan elke dag weer voor een groot geluksgevoel. Vooral als het in Nederland regent…

4. En natuurlijk Pinterest en Instagram

We willen je niet verslaafd maken aan social media, want eenmaal op Pinterest en Instagram ben je het zo. Al die foto’s en al dat heerlijke eten op precies die plekken waar jij ook heen gaat:…. Eigenlijk wil je vandaag nog op het vliegtuig stappen.

5. Schaf wat nieuwe spullen aan

Een nieuw zomerjurkje, een fijne bodylotion – of als je een man bent – een nieuwe zwembroek. Omdat je deze spullen nog niet in Nederland kunt gebruiken, word je extra gelukkig elke keer dat je ze ziet liggen. Aftellen maar. En dan zul je zien dat die vakantie net zo leuk wordt als je had verwacht. We hoeven ook niet áltijd maar naar die wetenschap te luisteren.

Ben jij ook toe aan een dosis voorpret? Bekijk dan eens onze zonnige Last Minute vakanties en het wegdromen kan beginnen.

Lees meer over: Uit onderzoek blijkt…   Vakantienieuws  
Gerelateerde verhalen