Waarom (dag)dromen zo belangrijk is

Een wereldreis maken, je baan opzeggen, op retraite gaan of minister-president worden. Het is soms best lachwekkend wat voor plannen en dagdromen zich nu weer aan je opdringen. Om het over de tijd die je met dat dagdromen zit te verdoen nog maar niet te hebben. Alhoewel: zijn die plannen wel zo idioot? En zit je je tijd wel te verdoen? Het antwoord is simpel en eenduidig: nee. Wij vertellen je waarom.

Creatiever

Schrik niet, maar een mens is 20 tot 50 procent van zijn of haar tijd kwijt aan dagdromen. Dat klinkt als pure tijdsverspilling, maar dat is het allesbehalve. Er heerst nog veel onduidelijkheid over deze vorm van ‘tijdverdrijf’, maar over een ding zijn veel wetenschappers het wel eens: dagdromen maakt creatiever. Denk maar eens aan dat rondje hardlopen waarbij je gedachten steevast wegdwalen, maar je ondanks dat altijd weer met de beste ideeën thuiskomt.

Baksteen-test

Om te verifiëren of dagdromen inderdaad creatiever maakt, hielden onderzoekers aan de Universiteit van Gent de ‘baksteen-test’ onder twee groepen. De opdracht: bedenk zoveel mogelijk dingen die je met een baksteen kunt maken. “De ene groep moest een taak uitvoeren die om veel concentratie vroeg, de andere groep kreeg een wat saaiere taak, waarbij de proefpersonen makkelijker konden wegdromen”, vertelt onderzoeker Ernst Koster aan RTL Nieuws.

Levensdoelen

Het resultaat? De laatste groep bedacht veel creatievere toepassingen voor de baksteen. En er zijn nog meer redenen waarom we zouden moeten blijven dagdromen. Zo zou het belangrijk zijn om dingen te kunnen verwerken en om eens even uitgebreid over je levensdoelen na te denken. Koster: “Je ziet dat als mensen dagdromen, ze vooral over de grote dingen in hun leven nadenken: hun carrière of hun kinderwens bijvoorbeeld. Door daar veel over na te denken, krijgen die doelen een duidelijkere vorm en weet je beter wat je wilt.”

Bucketlist

Kortom: wees niet te streng voor jezelf als je merkt dat je gedachten afdwalen. Laat het maar gewoon gebeuren, en vraag jezelf eens af: wat als je alle tijd van de wereld had? Hoe lang zou je op vakantie gaan, en welke bestemming staat dan bovenaan je bucketlist? Misschien is er dan eindelijk ruimte voor die wereldreis. Of nog belangrijker: met wie zou je gaan? Dagdroom je nooit? Stap dan eens op de fiets of wandel een rondje zónder je telefoon er meteen bij te pakken. Gegarandeerd dat je gedachten dan heel snel afdwalen. Op een strandbedje liggen en in de verte turen is natuurlijk ook altijd een fijne optie. Inspiratie nodig? Wij hebben een paar fijne bestemmingen voor je op een rij gezet.

Lees meer over: Onderzoek   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen