Waarom fysiek fit blijven zo belangrijk is: tips & oefeningen van onze BLUEf!t Guide

We zitten thuis. Letterlijk en figuurlijk. Waar we in het begin van de intelligente lockdown nog wel eens op ons yoga-matje gingen liggen, liggen we nu voornamelijk op de bank. En behalve naar de ijskast heen en terug, toont onze stappenteller dagelijks bar weinig getallen. Hoe je de sportvibe weer te pakken krijgt en waarom het eigenlijk zo belangrijk is dat je in shape blijft? We vroegen het BLUEf!t guide Lars Löwe.

Want waar we je bij TUI BLUE normaal gesproken helpen om alles uit je vakantie te halen en opgeladen thuis te komen, helpen we je nu om thuis op te laden en je goed te (blijven) voelen. Niet met één artikel, maar in een reeks van drie: zo blijf je mentaal fit, waarom is voeding ook op dit moment belangrijk, en vandaag alweer nummer drie: hierom is fysiek fit blijven zo belangrijk.

Fit zijn is belangrijk, maar waarom is fit blijven in deze periode zo belangrijk?

“In twee maanden kun je wel twaalf procent van je spiermassa verliezen door veel meer te zitten en te liggen dan gebruikelijk. En dat wil je om meerdere redenen niet. Zo helpen spieren je op gewicht te blijven (want hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer calorieën je lichaam verbrandt) en hebben ze een positief effect op je denkvermogen en je immuunsysteem. Hoe dat precies zit is een beetje een technisch verhaal, maar drie keer per week een kwartiertje sport zou al voldoende zijn voor een positief effect en bovendien zou het de risico’s op ziekten zoals diabetes, aderverkalking, Alzheimer en dementie verminderen.”

Welke (laagdrempelige) sporten kunnen we thuis doen die bijdragen aan onze fysieke gezondheid?

“In principe kun je alle oefeningen die je normaalgesproken in de sportschool doet, ook thuis doen. Je moet alleen wat creatiever zijn. BLUEf!t is bijvoorbeeld gericht op het uitvoeren van effectieve oefeningen zonder apparatuur. Oftewel: je eigen lichaamsgewicht is je uitdaging. We helpen je op weg met de oefeningen in deze video. Probeer het maar eens!”


Lees ook: Aan huis gekluisterd? Zo waan je je toch op een zonnige strandvakantie.


Kracht kun je dus ook ontwikkelen zonder zware gewichten?

“Ja, denk bijvoorbeeld aan coördinatie- en balansoefeningen. Door je coördinatie te verbeteren, worden je spieren versterkt en werken ze beter samen tijdens krachttraining op een later tijdstip. Gebruik je tijd thuis dus goed om je spieren te finetunen. Wil je toch echt graag met gewichten werken? Wees dan creatief met de spullen die je al in huis hebt. Drinkflessen dienen als kleine gewichten, een rugzak bouw je om tot zandzak en als je op zoek bent naar een kettlebell, gebruik dan een gevulde boodschappentas. Maar sport en fitness niet alleen voor het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen, maar ook om gezond te blijven en je immuunsysteem te versterken. Bij TUI BLUE werken we vanuit een holistisch perspectief. Dat houdt in dat er tijdens je vakantie aandacht is voor alle aspecten om je goed te voelen en gezond te blijven leven: ontspanning, flexibiliteit, voeding en kracht en uithoudingsvermogen.”

Goeie, en dan de kinderen. Hoe houden we die een beetje in beweging?

“Helaas kunnen we nu minder naar buiten dan je kinderen gewend zijn. Gelukkig zijn er genoeg activiteiten voor thuis. Ga bijvoorbeeld bowlen. Stel flessen op alsof het kegels zijn, pak er een bal bij en je hebt je eigen bowlingbaan aan huis. Ook een obstakelparcours is voor de kinderen een hele uitdaging. Dat kan in de tuin of in huis. Of organiseer een handdoekrace. Laat je kind op een grote handdoek zitten en trek hem of haar tot zwetens aan toe door het huis. Een inspanning voor je kind én voor jou. En plezier gegarandeerd… Ook leuk: ‘de kinderhalter’. Van push-ups tot squats, er zijn genoeg oefeningen waarbij je kind als gewicht op je rug kan zitten. En balans-oefeningen. Gebruik kabels en tape om op te balanceren. De volgende dag gebruik je ze om de vloer in verschillende velden te verdelen om sprongen en andere oefeningen in te doen. En de dag afsluiten doe je natuurlijk tandenpoetsend, maar dan wél in squathouding.”

Heb je na je sportieve inspanning nog energie over voor wat leuke activiteiten? Lees dan eens verder met het artikel: Tips tegen verveling, zo maak (en houd) je het thuis leuk voor jezelf en de kinderen. Is het tijd voor ontspanning, lees dan even verder met het artikel: Gek op de natuur, zo waan je je toch in het groen (of in de bergen).

Lees meer over: Achter de schermen   Kennismaken met  
Gerelateerde verhalen