Wat te doen in Antwerpen: 9 tips en hotspots

Wat te doen in Antwerpen? Die vraag hoef je geen twee keer te stellen. Er is namelijk van alles te doen in deze grote Belgische stad. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden te voet of per fiets. Bezoek de bewoners van de oudste dierentuin van het land en waai uit aan de rivier de Schelde. En er is natuurlijk nog veel meer te beleven. In dit artikel verklappen we de leukste tips en hotspots van Antwerpen.

1. Station Antwerpen Centraal

Ga je met de trein naar Antwerpen? Dan begint je stedentrip Antwerpen bij aankomst al goed. Station Antwerpen-Centraal heeft niet voor niets de bijnaam Spoorwegkathedraal. Het is een van de mooiste stations ter wereld. Zodra je uitstapt, sta je onder de stalen perronoverkapping die op z’n hoogste punt wel 75 meter hoog is. Aan de andere kant zie je het statige stenen stationsgebouw dat versierd is met ornamenten en marmer. En wat ook fijn is: vanaf het station loop je in slechts 10 minuten naar Lindner WTC Hotel & City Lounge in de Diamantwijk. In dit hotel vol kleur voel je je direct thuis en je zit overal dichtbij.

2. De highlights van Antwerpen – langs pleinen en kerken

Tijd om de stad te ontdekken: er is namelijk van alles te doen in Antwerpen. De belangrijkste bezienswaardigheden van Antwerpen wil je natuurlijk sowieso afvinken. Er zijn zo veel mooie pleinen en kerken te bewonderen. Begin bij de Grote Markt, in het hart van de stad. Hier pronkt het statige stadhuis, een renaissancegebouw uit de 16e eeuw. En iets verderop vind je de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Wist je dat de 123 meter hoge kerktoren van deze imposante gotische kathedraal de hoogste kerktoren van de Benelux is?

3. Eindeloos winkelen

Houd je van shoppen? Dan maakt je hart een sprongetje tijdens je weekend in Antwerpen. Terwijl je door de smalle straten van het historische centrum struint, kom je vanzelf de unieke boetieks tegen. In de populairste winkelstraat de Meir vind je bekende winkelketens. Of leef je uit in shoppingcenter de Stadsfeestzaal of de Grand Bazar. En oja, vergeet niet om tijdens het winkelen om je heen te kijken en de oude panden met versierde gevels te bewonderen.

4. Op zondag naar de Vogeltjesmarkt of antiekmarkt

Ook op zondag is er met de verschillende markten altijd wat te doen in Antwerpen. Bij de Stadsschouwburg vindt iedere zondag de bekende Antwerpse Vogeltjesmarkt plaats. Op deze eeuwenoude markt kijk je je ogen uit. Van kleding en Belgische lekkernijen tot aan siervogels en knaagdieren, het is hier allemaal te koop. Maar ook de antiekmarkt op Sint-Jansvliet is zeker een bezoek waard.

5. Op de fiets door Antwerpen

Er zijn zo veel dingen om te doen in Antwerpen. Geen tijd te verliezen dus! Een fietstocht langs de highlights van Antwerpen is daarom altijd een goed idee. De gids wijst je de weg en vertelt onderweg allerlei leuke weetjes over de historische stad. Of fiets door Antwerpen buiten het stadscentrum en ontdek de artistieke wijken Zurenborg en Zuid. Ga je liever je eigen weg? Haal dan op het station een rood met witte deelfiets. Onze tip: stop tussendoor bij een terras voor een Belgisch biertje en Vlaamse friet.


Lees ook: samen weg in het najaar – 3 tips voor een vakantie dichtbij


6. Weg van de drukte: Den Botaniek en de Scheldekaaien

Naast de drukke winkelstraten zijn er ook fijne plekken om even tot rust te komen. Volg de slingerende voetpaden langs bloemenperken in Den Botaniek. Deze planten- en kruidentuin staat alle seizoenen in bloei. Wist je dat er zo’n 2.000 plantensoorten te vinden zijn? Zoek een plek tussen de kleurrijke bloemen en planten en lees een boek. Je vergeet bijna dat je gewoon midden in de stad bent. Of wandel voor een frisse neus en de wind door je haren naar de Scheldekaaien op ’t Zuid of in de Scheldebocht. Onze tip: loop hier na het avondeten naartoe voor de mooiste zonsondergang.

7. Het Eilandje

Nog zo’n fijne plek om aan het water te genieten is de hippe wijk het Eilandje. Vroeger was deze wijk onderdeel van de haven maar nu is het omgetoverd tot hippe wijk waar van alles te doen is. ’s Zomers vind je hier overal gezellige bars, en aan de Schelde geniet je heerlijk op een heus zandstrand van een verfrissend drankje. En als je er toch bent, breng dan meteen een bezoek aan het MAS (Museum aan de Stroom). Hier leer je alles over de stad Antwerpen, de haven en de historie. En op het dakterras geniet je van het mooiste uitzicht over de stad.

8. Zoo Antwerpen

In het hart van Antwerpen, op een steenworp afstand van het hotel en het station, ligt Zoo Antwerpen. Deze 19e-eeuwse dierentuin is niet alleen de oudste van België, maar zelfs een van de oudste dierentuinen ter wereld. Je bewondert er meer dan 5.000 dieren. Volg het wandelpad de Skywalk van 6 meter hoog. Vanaf hier kijk je uit over de Zoo en zie je de rode panda’s van bovenaf. En bezoek historische gebouwen zoals de Egyptische en Moorse tempel en de Roofvogelvolière.

9. Het Steen: de oudste burcht van Antwerpen

En ten slotte hoort bij een bezoek aan de historische stad Antwerpen natuurlijk ook een bezoek aan de oudste burcht van de stad. Vroeger was Het Steen een burcht, gevangenis en zelfs een museum. Nu wordt Het Steen gerenoveerd tot een plek waar je de rijke historie van de stad ontdekt. Vanaf het najaar 2021 bezoek je de nieuwe cruiseterminal, beklim je de uitkijktoren voor een uitzicht over de stad, haven en de Schelde of ga je terug in de tijd met het belevingsparcours. Ontdekken wat er te doen is in Antwerpen? In het bezoekerscentrum vind je informatie over alle bezienswaardigheden in de stad.

Er zijn natuurlijk veel meer mooie steden in de buurt om te ontdekken. Ben je op zoek naar een stedentrip voor twee? We vertellen je graag waarom Brugge perfect is voor een romantisch weekend.

Lees meer over: Actie!   België   Samen weg  
Gerelateerde verhalen