Wat te doen in Brugge: bezienswaardigheden en tips
Brugge is zonder twijfel een van de meest populaire bestemmingen vol bezienswaardigheden voor een onvergetelijke stedentrip in België. Hoe kan het ook anders, met een vrijwel geheel intact middeleeuws centrum met honderden bezienswaardigheden. In dit blog nemen we je mee terug in de tijd. Naar de voet van het Belfort, langs de zusters van het Begijnhof naar de stoere toren van de Sint-Salvatorskathedraal. Deze en andere bezienswaardigheden van Brugge komen aan bod. En natuurlijk geven we tips om je stedentrip extra bijzonder te maken en dat je weet wat er allemaal te doen is.
Middeleeuws Brugge: bezienswaardigheden van wereldformaat
Wat te doen in Brugge? Het antwoord is: meer dan genoeg! Want een citytrip naar Brugge is ook een citytrip terug in de tijd. Er zijn maar weinig binnensteden die door de eeuwen heen zo goed bewaard zijn gebleven als de middeleeuwse binnenstad van Brugge. Maar waar begin je je ontdekkingstocht als er honderden historische gebouwen wachten om bewonderd te worden? We selecteerden vijf markante middeleeuwse gebouwen die je echt wil zien tijdens je stadswandeling. Zo kom je onderweg ook de andere highlights, musea en bezienswaardigheden van Brugge tegen.
Belfort – Markt 7
We beginnen op de meest centrale plek van Brugge: de Markt. Niet te missen is de 83 meter hoge toren van het Belfort. Het gebouw zelf werd gebouwd in 1240. In de 15e eeuw volgde de toren zelf. Net als de Toren van Pisa helt de toren over, in dit geval naar links. De Bruggelingen zelf zijn er wel aan gewend, want hellen doet de toren als zo’n 400 jaar. Vroeger was het Belfort het commerciële hart van de stad, want in de bijbehorende hallen was een overdekte marktplaats. Dat verklaart meteen waarom de locals het Belfort de Halletoren noemen. Ook de binnenkant is te bekijken. Hier vind je onder andere de voormalige schatkamer, het archief en natuurlijk de klokkentoren zelf. Vanaf de top heb je, na een klim van 366 treden, een indrukwekkend uitzicht over het historische centrum.
Stadhuis – Burg 12
Vanaf het Belfort is het slechts drie minuten lopen naar het volgende historische plein van Brugge: de Burg. Tot de Franse tijd stond hier de Sint-Donaaskerk. Na de afbraak werd er niets meer gebouwd. In de kelders van het Crowne Plaza hotel Brugge zie je nog de fundamenten van deze kerk. De grote blikvanger op het plein zelf is het stadhuis van Brugge: een van de oudste stadhuizen van de Nederlanden. Met de bouw werd begonnen in 1376 en men deed er maar liefst 55 jaar over om het te voltooien. Komt je het bekend voor? Dat zou kunnen, want de stadhuizen van Gent en Leuven hebben dit gebouw als voorbeeld. In vroeger tijden legden de graven van Vlaanderen de eed af vanaf het balkon. Binnen ontdek je in de gotische schepenzaal de rijkdom die Brugge in de middeleeuwen bezat. Wat een kleuren! En vergeet niet naar boven te kijken. Dan zie je het houten hanggewelf met beeltenissen van evangelisten, heiligen en profeten.
Begijnhof
In de middeleeuwen had Brugge, net als de meeste Vlaamse steden, meerdere begijnhoven. Die werden gebouwd voor vrijgezelle, vaak adellijke dames. Ze waren geen non, maar hielden er wel een vroom en celibatair leven op na. Het Brugse begijnhof uit 1244, dat officieel het Prinselijk Begijnhof ten Wijngaarde heet, is het enig overgebleven begijnhof van de stad. Tot op de dag van vandaag is het begijnhof bewoond, sinds 1927 door Benedictijner zusters. Neem een kijkje in het begijnhuisje met huisnummer 1: het is een museum en ingericht zoals het eruitzag in de 17e eeuw. Ook de barrokkapel uit 1605 is dagelijks te bezoeken van 06.30 tot 18.30 uur.
Sint-Salvatorskathedraal – Sint-Salvatorskoorstraat 8
Beklim je de Belforttoren, dan heb je de toren van de Sint-Salvatorskathedraal vast al gezien: stoer, vierkant en met kleine torens bij de spits. Zoals je ongetwijfeld ziet heeft Brugge heel veel kerken en kloosters, maar ‘de Salvator’ is de oudste van allemaal: de eerste vermelding stamt al uit de 10e eeuw. Binnen bekijk je de bijzondere kunstcollectie van de Vlaamse primitieven, waarvan het drieluik de ‘Marteling van de heilige Hippolytus’, van Dieric Bouts en Hugo Van der Goes het bekendst is. Ook het doksaal (het scherm dat in katholieke kerken het schip scheidt van het priesterkoor) en de kleurige wandtapijten zijn het bezichtigen waard.
Poortersloge – Academiestraat 14
De Poortersloge opende zijn deuren in 1417 en werd gebouwd als ontmoetingsplaats voor de rijke Brugse elite. Geen wonder dus dat het eruitziet als een klein paleis. Toen het gebouwd werd had het zicht op het kanaal waar de schepen Brugge binnenkwamen, nu op het Jan van Eyckplein. Opdrachtgever was het Genootschap van de Witte Beer. De mascotte, het ‘Beertje van de Loge’, vind je in de gevel en op veel andere plekken in de stad. Tussen 1912 en 2012 was het Rijksarchief gebruiker van de loge. Tegenwoordig huist er moderne kunst.
De Brugse reien: de bezienswaardigheden van Brugge vanaf het water
De reien, ook bekend als de kanalen van Brugge, zijn wereldberoemd. Ze zijn genoemd naar de Reie, een rivier die vroeger door de stad stroomde. Aan de reien herken je ook de vorm van de historische binnenstad, want ze volgen de voormalige stadswallen, als onderdeel van de verdediging van Brugge. De ‘binnenreien’ fungeerden net als in bijvoorbeeld Venetië en Amsterdam als transportroutes voor schepen. Kortom, onze tip: ga aan boord en beleef Brugge vanaf het water. Zo mis je niets van al die fantastische highlights en maak je de meest jaloersmakende foto’s voor het thuisfront, je Instagram of je fotoalbum.
Bijzonder overnachten in Brugge
In zo’n bijzondere stad als Brugge is er op het gebied van bijzondere hotels veel te kiezen. Blijf je na het lezen van dit blog graag in het middeleeuwse, dan is hotel Dukes Palace zonder twijfel het kroonjuweel van Brugge. Zoals de naam misschien al doet vermoeden overnacht je in niets minder dan een 15e-eeuws grafelijk stadspaleis in het hart van het middeleeuwse centrum. Dukes Palace is een van de weinige 5-sterrenhotels in Vlaanderen en het ontbreekt je hier dan ook aan niets. Bijkomen na een dag vol indrukken? Dat doe je in de uitgebreide spa met Turks stoombad en sauna. Culinair topniveau proef je in Bistro Dukes: klassieke gerechten met lokale ingrediënten en op zaterdag ook keuze uit een 3-, 4-, of 5-gangendiner. Niet voor niets is hotel Dukes Palace het best beoordeelde hotel in ons aanbod.
Wil je wel bijzonder overnachten maar is je budget niet toereikend voor een stadspaleis? Kijk dan eens naar hotel Olympia. De gezelligheid van een herberg, sfeervol en gelegen aan de rand van het centrum. Met een fijn bed, een moderne badkamer en gratis parkeren op loopafstand. Kortom, alles wat je voor een geslaagde citytrip nodig hebt. En dat voor een prima prijs.