Wat te doen in Krakau: bezienswaardigheden & tips

Er zijn steden waar je niet zo vaak over hoort, maar die je echt verrassen. Krakau is er daar een van. Na een korte vlucht van nog geen 2 uur vanaf Eindhoven, sta je al in deze Poolse stad in het zuiden van het land. De bruisende wijken, schatrijke cultuur en indrukwekkende geschiedenis zorgen ervoor dat deze stad een van mijn favorieten is geworden. Hieronder mijn tips om het beste uit je stedentrip naar Krakau te halen.

1. Ontbijten bij Moja

Loopt het water je al in de mond bij het denken aan scrambled eggs, pancakes of zelfs breakfast burgers? Dan ben je bij Moja aan het juiste adres. Deze hippe bistro ligt tussen het centrum en de Joodse wijk en is een favoriet onder de locals. En dus ook onder ons. We wachten geduldig een kwartier in de rij en schuiven dan aan tafel om de dag goed te beginnen met een heerlijk ontbijt. Andere leuke ontbijtplekken zijn Gossip Cafe, Bistro Bene en Charlotte.

2. Dwalen door de Joodse wijk Kazimierz en langs de highlights

De wijk Kazimierz is van oudsher de Joodse wijk en dat is tot de dag van vandaag nog steeds te zien en voelen. Wij duiken de Schindler’s Fabriek in en ontdekken hoe Krakau meer dan 70 jaar geleden was. De geplaveide straten in oorlogstijd leiden je naar nauwe doorgangen van de getto en de verhalen aan de muren komen tot leven. Meteen kijk je met een andere blik naar Krakau. Het is een optelsom van verrassingen. Wandel langs het Heldenplein, Sint-Jozefkerk via de brug naar het hart van Krakau: het Rynek Glowny plein. Dorst gekregen van het cultuur snuiven? Plof dan neer op een van de velen terrassen.

3. Lokale lekkernijen proeven

Dobra, dobra en nog eens dobra. Twee keer knipperen met je ogen en dan is er opeens wéér een dobra-tent in dezelfde straat. We kunnen hier niet om heen en moeten de lokale lekkernijen in deze keten wel uitproberen. Van chocolade tot aan aardbei en naturel. De keuze is reuze. Toch gaan we voor chocolade en genieten van elke kruimel van dit zoete brood. Een andere lokale lekkernij is een zapiekanka. Dit lange stokbrood met een berg gesmolten kaas is een soort pizzabroodje en móet je proberen. Bij Plac Nowy staan verschillende kraampjes, maar ook de keten Pizzatopia kent ze.


Lees ook: 5x de mooiste hotels voor een duurzame stedentrip


4. Excursie naar Auschwitz

Eigenlijk heb ik geen woorden voor deze excursie naar Auschwitz-Birkenau en moet je het echt met eigen ogen gezien hebben. Het beruchte concentratiekamp ligt op 1,5 uur rijden van de stad. Terwijl we onder de bekende poort ‘Arbeit macht frei’ lopen, vertelt gids Aneta dat we de barakken van binnen gaan zien, maar ook de overblijfselen van de gevangenen. Met tranen in mijn ogen en een brok in mijn keel beleef ik het kamp. Ik word me bewuster van het leven dat we hebben en in de bus terug naar Krakau blijven de verhalen door mijn hoofd tollen.

5. Cocktails en ondergrondse barren

Om ons na de excursie naar Auschwitz weer wat luchtiger te voelen, besluiten we om een drankje te gaan drinken en het uitgaansleven van Krakau te verkennen. We beginnen bij cocktailbar Movida en gaan voor de specialiteiten van het huis: Red Velvet en White Heaven. Zeker een aanrader. Wil je naar een echt Instagramwaardige bar? Dan moet je naar Bubble Toast. Het uitgaansleven begint tegen de nacht en Krakau ontpopt zich tot een partystad. Duik de ondergrondse club La Bodega Del Ron in of waag je aan een dansje op Spaanse muziek in Teatro Cubano.

Ontdek andere stedentriptips van Ellen voor Madrid en Rome. Voor nóg meer city-inspiratie, lees over de mooiste en meest verrassende steden in Europa.

Lees meer over: Actie!   Europa   Krakau   Polen   Samen weg  
Gerelateerde verhalen