Wat te doen tijdens een trip in Porto: onze tips

Ga je voor strand of cultuur, altijd een lastige keuze. Goed nieuws voor twijfelaars: als je besluit om naar Porto te gaan, dan hoef je niet te kiezen. Porto heeft beide … en meer zelfs. Een smakelijke Portugese keuken, een authentiek stadscentrum en natuurlijk portwijn die de stad zo beroemd maakt. Op de ene dag bewonder je de azulejos op de gebouwen in Ribeira – weet je wel, die bekende blauwe tegeltjes – en schiet je het perfecte plaatje van de kerk Capela das Almas. En de volgende dag pak je je strandtas en rij je in je huurauto naar het strand Praia da Luz. Smaakt dit naar meer? Lees gauw verder en ontdek wat er nog meer te doen is in Porto.

Cultuur in de historische binnenstad

De skyline van Porto is er een die je niet snel zal vergeten. Van de pastelkleurige huizen aan rivier de Douro met de klokkentoren Torre dos Clérigos op de achtergrond schiet je jaloersmakende foto’s. Het historische centrum Baixa is een absolute must om doorheen te drentelen. Dit gedeelte van de historische stad staat, na een lange tijd van verval en onrust, sinds 2004 op de Unesco Werelderfgoedlijst. En dat is niet voor niks. Je hoeft er maar even rond te wandelen en je snapt waarom dit de meest populaire wijk van Porto is. Kleine straten en smalle stegen vormen een doolhof waar je bijna in verdwaalt. Maar onderweg kom je zo veel moois tegen. Stop even bij de unieke boekwinkel Lello e Irmão en aanschouw het prachtige interieur met glas in lood. Of ga naar het groene hart van de stad in park Jardins do Palácio de Cristal. En weet je, Baixa heeft een bruisend stadscentrum. Goed voor een avond uit, want naast hippe restaurants drink je ook de lekkerste cocktails in trendy bars.


Liever met een groep de stad ontdekken? Bij TUI boek je de leukste stadstour in Porto.


Vind het echte Porto in Ribeira

Wat is er nog meer te doen in Porto? Er is een deel van de stad die we echt moeten noemen: Ribeira. In dit kleine deel van de historische stad vind je heel veel gezelligheid en die prachtige azulejos. De gevels van de kleurrijke huizen en traditionele portboten vormen een schilderachtige aanblik. Er valt zo veel te zien. En als je in een fijn hotel van TUI verblijft, ben je zo bij alle hoogtepunten. Struin door de knusse straten waar de was nog buiten te drogen hangt of begeef je langs het water waar de Douro zich kronkelend een weg baant door de stad. Ben je op zoek naar het mooiste uitzicht over de stad? Dan is het plein Terreiro da Sé, dat op de top van de Pena Ventosa heuvel ligt, dé plek. Als je daar toch bent, schiet gelijk het perfecte plaatje van de fotogenieke kathedraal Sé do Porto. Het is niet alleen een van de oudste monumenten van Porto, maar van heel Portugal.

Van de stad naar het strand

Tijd voor ontspanning. Want we snappen natuurlijk dat je na al die culturele onthullingen toe bent aan een beetje rust. Gelukkig hoef je tijdens je vakantie Porto of stedentrip Porto niet ver te reizen om de zon te aanbidden op het strand. Vanuit de stad zijn de stranden makkelijk te bereiken, zeker als je een huurauto hebt. Pak je strandtas in en zet koers naar het goudgele strand Praia do Castelo do Queijo. Het strand wordt omringd door rotspartijen en door het gelijknamige Fort van São Francisco Xavier do Queijo. Leuk om de twee te combineren, want het 15e-eeuwse fort is zeker een bezoek waard. Wat is er nog meer te doen op de stranden in Porto? Het strand Praia da Luz biedt iets meer rust en luxe. Het is hier iets moeilijker om de zee in te gaan door de rotsen die er liggen, maar des te fijner is het om te relaxen op een bedje bij het gelijknamige restaurant. En ben je met het hele gezin in Porto? Pak dat emmertje en schepje maar in, want het strand Praia do Ourigo is ideaal voor de kleinere vakantiegangers. Het zandstrand is veilig en rustig dus kies je plekje maar uit.

Typisch Porto

De Portugese keuken moet je proeven. Vooral als je het leuk vindt om de lokale delicatessen uit te proberen. Proef zeker  francesinha eens, het meest typische gerecht van Porto. Bestel deze voorvader van onze tosti alleen als je echt trek hebt, want het is een behoorlijke stevige hap. Maak tijdens je verblijf in Porto ook kennis met het Portugese levenslied fado onder het genot van authentiek Portugese gerechten. Maar als er één activiteit is die je tijdens je verblijf niet mag overslaan, is het wel port proeven in Porto. Ook als je eigenlijk niets met port hebt. Door van witte of rode port te nippen proef je letterlijk de cultuur. Overal waar je kijkt in Porto zie je porthuizen en vind je uitgestrekte wijngaarden in de Douro-vallei. Voor die echte portbeleving ga je naar de kustplaats Vila Nova de Gaia. Je steekt simpelweg de rivier over via de hoge Ponte Luís I en ontdek het verloop van dit 17e-eeuwse brouwsel.


Nieuwsgierig naar de topattracties in de Douro-vallei? Bekijk hier alle mogelijkheden.


Een fijn verblijf is het halve werk

Pak je weekendtas of koffer maar in, Porto wacht op je. Maar welk hotel kies je? Gelukkig heeft TUI een uitgebreid aanbod en is de keuze reuze. Slaap bijvoorbeeld in het moderne hotel Legendary Porto in hartje centrum. Of wat dacht je van een verblijf in hotel Dom Henrique Downtown? Na een dag vol indrukken wil je niets liever dan chillen op het dakterras en weg zwijmelen bij het uitzicht over de stad. Tot ziens in Porto.

Lees meer over: Actie!   Europa   Porto   Portugal   Samen weg  
Gerelateerde verhalen