5 tips: wat te doen in Suriname
Multicultureler dan in Suriname? Dat kan bijna niet. Want Suriname mag dan een van de kleinste landen van Zuid-Amerika zijn, het is wel een van de meest veelzijdige. Hindoestanen, Javanen, Marrons, Inheemsen en Creolen wonen er samen. En ze spreken nog Nederlands ook. Klaar om alle smaken van dit land te leren kennen? Dat lukt met deze tips om te doen in Suriname.
Hoofdstad Paramaribo staat vol met historische gebouwen en Nederlandse invloeden. In Brokopondo stopt de asfaltweg en begint ‘het bos’, zoals de onmetelijke jungle hier wordt genoemd. De rest van het land ontdek je per korjaal of bush plane. Vanaf de lodge in de jungle bespied je kaaimannen, vogels en brulapen. Maak vooral ook kennis met de Marrons en inheemse bevolking. Een vakantie naar Suriname is een hele beleving! Ontdek waarom.
1. Overnachten in de jungle van Suriname
Hoofdstad Paramaribo is het kloppende hart van Suriname. Alle wegen van het land komen hier samen en het is dan ook hét vertrekpunt van excursies naar het binnenland. Een hotel in Paramaribo is dus het logische startpunt van je vakantie in Suriname.
Wil je extra bijzonder overnachten? Stel je dan eens voor: ontwaken midden in de jungle met het geluid van tropische vogels die tsjirpen in de boomtoppen. Wanneer je de veranda van je eigen lodge op stapt, trekt de ochtendmist weg en laat de machtige Surinamerivier zich zien. Dat is exact hoe je dag begint in TIME TO SMILE Peperpot. Hier beleef je Suriname zoals het bedoeld is. Stap bij het Adventure Center in een korjaal voor een tocht over de rivier. Klaar voor een ontmoeting met de lokale bevolking in de Marrondorpen aan de oever? Afsluiten doe je in dit resort comfortabel met een Parbobiertje aan de Magnapool.
2. Historische bezienswaardigheden in Paramaribo spotten
‘Wooden City’ Paramaribo ziet er uit als een groot openluchtmuseum, alsof je zo de 18e eeuw instapt. Niet te missen is de houten Sint-Petrus-en-Pauluskathedraal; de grootste houten kerk van heel Zuid-Amerika. Wandel je richting het onafhankelijkheidsplein, dan ben je omgeven door historie. Niet voor niets staat de binnenstad van Paramaribo op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Inside tip: hebben de locals het hier over ‘Foto’, dan hoef je niet spontaan te poseren. ‘Foto’ is de Surinaamse naam voor Paramaribo en het betekent fort. Hoe Paramaribo aan die naam komt? Loop maar eens door de palmentuin achter het presidentieel paleis naar de waterkant. Fort Zeelandia bewaakt Paramaribo hier al sinds de 17e eeuw. Tegenwoordig vind je binnen de poorten het Surinaams Museum.
3. Suriname ontdekken met de auto en op de fiets
Waar het oerwoud en de rivieren alleen per korjaal of vliegtuig te bereiken zijn, kun je het noorden van Suriname ook op eigen gelegenheid per huurauto verkennen. Toegegeven, het wegennet is niet zoals je in Nederland gewend bent en dan is een 4×4 wel zo prettig. Tijdens de rondreis Suriname Discovery wacht in het westen vlak bij Nieuw Nickerie het natuurreservaat Big Pan. Hier spot je flamingo’s, arenden en andere vogels tussen de mangrovebossen. Ook het Commewijne District in het oosten van Suriname staat op het programma. Hier ga je terug in de tijd en bezoek je historische plantages en Fort Nieuw-Amsterdam uit 1747. Bijzonder overnachten doe je hier in het Plantage Resort in Tamanredjo. Een prima plek om op de pedalen te trappen en de omgeving op de fiets te ontdekken.
4. Palumeu: op ontdekking in de Surinaamse jungle
Tijdens de rondreis Green Adventure verruil je het asfalt voor de onafzienbare jungle van het Surinaamse binnenland. Op het vliegveld Zorg & Hoop stap je in een ‘bush plane’ die je in ongeveer 75 minuten naar Palumeu brengt: een Inheemsendorp van de Trio- en Wajana-Indianen. Je bent te gast bij de oorspronkelijke bewoners van Suriname, die je met trots hun manier van leven leren. Middenin, maar vooral mét de natuur. Tijdens een jungletocht laat de gids zien hoe ze aan voedsel en medicijnen komen. Het volgende avontuur wacht: mee op een ontdekkingstocht langs de Tapahonyrivier naar de top van Poti Hill. Een inspannende wandeling, maar wát een uitzicht heb je hier. Wanneer je terugkeert naar de lodge en de zon onder begint te gaan, komt het oerwoud tot leven. Nog niet gaan slapen hoor, want dit hét moment om kaaimannen en vogels te spotten. Kruip daarna in een hangmat om te genieten van duizenden sterren aan de hemel en de geluiden van het oerwoud.
5. Proef de Surinaamse keuken
Als Mengelmoes een gerecht zou zijn, dan kwam het ongetwijfeld uit de Surinaamse keuken. Inheemsen, Marrons, Creolen, Hindoestanen en Javanen: met zo veel invloeden is er voor iedereen wel iets lekkers te vinden. Roti ken je vast. Dit gerecht met kip, kousenband, ei, aardappel en kruiden is Hindoestaans. In de Javaanse Saoto- en pindasoep proef je de Indonesische keuken. En Heri-Heri is hét gerecht van de Marrons, waarin aardappels, cassave en bananen worden gecombineerd met gezouten vis. En heb je het warm tijdens je wandeling of fietstocht? Dan stop je even bij een stalletje voor een beker schaafijs met siroop.
Je komt er snel genoeg achter: in Suriname draait alles om eten. Een verjaring is niet compleet zonder een verzorgde hap. Kijk er dan ook niet van op wanneer je tijdens je vakantie in Suriname uitgenodigd wordt om een hapje mee te eten. Zorg dat je altijd een plek over hebt, want het afslaan van een maaltijd wordt in Suriname gezien als belediging. Njang Sweetie… eet smakelijk!