Weg met kerst: eropuit in eigen land

Weg met kerst! En dan bedoelen we niet dat we Kerstmis cancellen, maar dat we er ook dit jaar gewoon een feest van maken. Kerst in coronatijd, dat zal vast even wennen zijn. Maar je hoeft niet aan huis gekluisterd te zijn. Want gelukkig zijn er ook in Nederland genoeg plekken om te ontdekken of om er samen op uit te gaan. Eropuit in eigen land met kerst dus. Van de bossen van Twente en de Veluwe tot kerst in Leiden of Maastricht. Onze tips voor een weekend weg met kerst met z’n tweeën of als gezinsvakantie.

Maastricht, de meest sfeervolle kerststad van Nederland

Maastricht is volgens velen de mooiste stad van Nederland. Een stukje buitenland in eigen land. Maar hoe komt dat? Misschien is het de combinatie van Romeinse opgravingen, een ommuurd middeleeuws centrum en de bourgondische sfeer. Normaal gesproken doet magisch Maastricht er nog een schepje bovenop. Met de houten kraampjes met glühwein en lekkers op het Vrijthof. In goed overleg met de Gemeente Maastricht is er besloten dat de kerstmarkt dit jaar niet doorgaat. Maar, de sfeer van de verlichte straten in het Jekerkwartier en de gezelligheid in Wyck, aan de andere kant van de Sint Servaasbrug gaat natuurlijk niet verloren. En wil je nog meer sfeer? Dan ligt het gezellige centrum van Valkenburg op slechts een kwartier rijden met de trein en 20 minuten met de auto.

Sfeervol overnachten in Maastricht kan natuurlijk in het centrum. Stijlvoller dan in het Amrath Grand l’Empereur kan het bijna niet. En ga je met gezinsvakantie? Dan zijn de luxe vakantiehuizen van het Dormio Resort Maastricht ideaal. Buiten het centrum, maar toch op slechts een kwartier fietsen van het Vrijthof.

Gezinsvakantie: kerst op de Veluwe

Een huisje huren met kerst op de Veluwe. Dan ben je in no time midden in de natuur en toch vlak bij huis. Ga je met gezinsvakantie, kijk dan eens naar het luxe EuroParcs Beekbergen. Naast een vakantiehuis met alles erop en eraan relax je in de sauna of maak je een plons in het verwarmde binnenzwembad. Buiten de poorten ligt de Veluwe klaar om ontdekt te worden. Bij het bezoekerscentrum in Hoenderloo leer je meer over De Hoge Veluwe en beginnen er verschillende wandelroutes.


Benieuwd naar je vakantie in EuroParcs? Eerder bezocht withkidsontheroad al EuroParcs de Hooge Veluwe.


Ga je liever op de culturele tour, dan ligt Arnhem binnen handbereik. Een dag dieren kijken in Burgers’ Zoo is leuk voor jong en oud. En omdat de jungle, woestijn en het aquarium overdekt zijn, is deze dierentuin ook goed te doen op een eventuele regendag.

Leiden: de Winter Wonder Weken

Wil je weg met kerst, dan is Leiden een aanrader. De drijvende kerstmarkt op de Rijn in Leiden is heel bijzonder. Jammer genoeg gaat door de anderhalvemeterregel de drijvende kerstmarkt in 2020 niet door. Maar, de gemeente Leiden geeft met kleinere evenementen de jaarlijkse Winter Wonder Weken toch invulling. En bovendien: het historische centrum van Leiden is rond de kerst hoe dan ook sfeervol. Van de verlichte kades aan de grachten tot shoppen en lekker uit eten in de Breestraat. Vanuit het Hilton Garden Inn Leiden sta je binnen de kortste keren in het centrum. Of je loopt naar Corpus voor een kijkje in het menselijk lichaam. Leuke bonus: met de fiets sta je in een kwartier aan het strand om uit te waaien.

Romantisch Twente: kastelen, vergezichten en gemoedelijkheid

De slogan van Twente is niet voor niets ‘Landgoed van Nederland’. Vanuit Landgoed de Wilmersberg in De Lutte ontdek je Noordoost-Twente. Slenteren door het historische centrum van kunstenaarsstad Ootmarsum, dat sinds de 17e eeuw weinig veranderd is. Buiten de bebouwde kom wacht het coulisselandschap: smalle kronkelwegen tussen heuvels, met afwisselend uitgestrekte bossen en weiden. Met her en der een wegkruis of Saksische boerderij waar je zelfgemaakte jam, een doosje verse eieren of een paar sierkalebassen koopt. Het kleingeld gooi je in het bakje; helemaal op z’n Twents op goed vertrouwen. Lunchtip: high tea in het houten theehuis Dennenoord in Vasse. Al sinds 1921 is dit knusse brocante theehuis populair bij locals en bezoekers. Niet vergeten om vooraf je plek te reserveren.

Wie op zoek is naar kastelen zit in Twente goed. In de plaats Diepenheim alleen al vind je er zes. Het bekendst is het 14e-eeuwse Warmelo; de voormalige woning van Prinses Armgard, de moeder van Prins Bernhard. De mooiste wandelingen maak je bij kasteel Weldam. Uitgestrekte bossen met kabbelende beken, eeuwenoude boerderijen met glooiende weilanden en natuurlijk zicht op het kasteel zelf. Stap je op de fiets, dan bekijk je alle zes de kastelen met een route van 25 kilometer. Diepenheim ligt op een kleine 20 minuten rijden vanuit het City Hotel Hengelo. Vergeet onderweg bij Delden niet te stoppen bij kasteel Twickel, het grootste landgoed van Nederland.

Lees meer over: Autovakanties   Hotspots   Nederland  
Gerelateerde verhalen