Lapland tips: 6x alles wat je moet weten voor een onvergetelijke vakantie

Het is er stil, weids en zéker de helft van het jaar spierwit: iedereen zou een keer naar Lapland moeten reizen. Al is het maar om een keer in je leven in een glazen iglo te slapen. Wat je allemaal van een vakantie in Lapland moet weten en waarom je in hemelsnaam naar de donkerte zou reizen (in plaats van naar het licht) en naar de kou – in plaats van naar de warmte? We vertellen het je.

1. Waar ligt Lapland en hoe koud kan het worden?

Te beginnen met een kort stukje aardrijkskunde. Lapland klinkt als een land op zich, maar feitelijk is het geen erkende staat en ligt het gebied in Noorwegen, Zweden, Finland en zelfs een klein stukje in Rusland. Vooral Fins Lapland is bekend bij toeristen, en dat is niet zo gek aangezien dit het grootste gedeelte van Lapland is. Benieuwd hoe ver de temperaturen in de winter onder nul kunnen zakken? Zoals altijd in de natuur verschilt dat per jaar, maar vanaf half december is het er gemiddeld tussen de -5 ºC en -15ºC. Maar het kan met gemak nog veel kouder worden: -20ºC of zelfs -30°C. Voor warmte en een goede dosis zonlicht moet je hier dus niet zijn. In december is het in Lapland zelfs maar vier uur per dag licht.

2. Zo ziet een reis eruit

Voor wie denkt dat een reis naar dit winterwonderland betekent dat je complete dagen lang door de sneeuw aan het ploeteren bent (al dan niet met sneeuwscooter, sneeuwschoenen of harige husky voor je slede), hebben we goed nieuws. Een vakantie naar Lapland is veel relaxter dan je denkt. Om te beginnen overnachten de meeste mensen een week lang op dezelfde plek. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om zelf een plan te trekken, maar het fijne aan het boeken van een complete reis is dat alles voor je geregeld wordt. Thermokleding, eten, vervoer (van en naar het vliegveld) en alle excursies. Die excursies – meestal een per dag – starten altijd bij je lodge of hotel en duren om en nabij de vier uur. Daarvoor en daarna heb je uitgebreid de tijd om lekker een boek te lezen, te eten of te Netflixen (jazeker, in Finland heb je gewoon overal bereik en vaak goede WiFi). In de avond ga je vervolgens op zoek naar het Noorderlicht. Waarbij het altijd de vraag is of je het vindt.


Lees ook de 5 geheimen over Fins Lapland.


3. De excursies

De excursies die je in Lapland doet ken je waarschijnlijk wel van de plaatjes, maar in werkelijkheid zijn ze nog magischer. Het touren op een sneeuwscooter, je laten vervoeren met een huskyslee, het bezoeken van een rendieren-boerderij (gerund door de oorspronkelijke inwoners van Lapland: de Sami), vissen in een ijswak (net een tekenfilm, alleen dan heb je wat minder snel beet) en het lunchen rondom een kampvuurtje. Wat je op alle foto’s echter niet ziet, is de stilte. Een stilte die we hier in Nederland simpelweg niet kennen. Om het over de donkerte in de avonden maar te zwijgen. Alsof je in een kamer met peperdure verduisterende gordijnen staat.

4. Alles met een gids

Alle excursies zijn in groepsverband (tenzij je anders aangeeft) en worden begeleid door opgeleide gidsen. Zij weten je alles te vertellen over de natuur en over de dieren die er leven. Heb je vragen over de Sami of het Noorderlicht? Je krijgt overal antwoord op. En als je honger hebt, dan stoken ze een vuurtje om daar vervolgens een tosti voor je op te roosteren. Het enige wat jij hoeft te doen is achterover leunen en de Lapse pracht over je heen laten komen.

5. Het Noorderlicht

Het Noorderlicht is iets waar sommige mensen hun hele leven voor sparen, het eelt op de duimen voor draaien, om het vervolgens niet te zien. Want dat kan. Helaas. Soms is het licht elke avond te zien, soms een maand niet. Plannen kun je het dus niet, je moet simpelweg geluk hebben. Wel kun je apps downloaden om in de gaten te houden of het licht er is. Om vervolgens maar te hopen dat de lucht die avond helder is. Want dat is belangrijk: zie je sterren aan de hemel? Haast je dan naar buiten. Op die momenten is de kans het grootst dat het licht zichtbaar zal zijn. Hier lees je nog meer tips om het noorderlicht te spotten.

6. Tot slot nog handig om te weten

  • Wil je scherpe foto’s van het Noorderlicht maken? Zorg dan dat je een goede camera met statief bij je hebt. Alleen dan krijg je de scherpe foto’s die je van het internet kent.
  • Beste reistijd? In maart en april is het het langst licht en heb je meer kans op blauwe luchten en zon. In december is een bezoek aan Lapland weer romantischer omdat het dan volledig in het teken van kerst staat: kerstlichtjes all the way.
  • Wat betreft kleding is het heel simpel pakken: neem je skikleren en een paar dikke truien mee. Goede sneeuwschoenen en een thermopak (voor over je kleren) krijg je zoals gezegd bij de excursies.
  • Influencer Yannick ontrafelde de 5 geheimen van Finland. Nieuwsgierig..?
  • En tot slot: of deze reis ook leuk is voor de koukleumers onder ons? Dat antwoord is honderd procent: ja. Door de thermokleding blijf je warm en het zou zomaar zo kunnen zijn dat je nog van de kou gaat houden ook.

Welk wintersporttype ben jij? Ben je er al lang uit, kijk dan eens naar deze mooie winterbestemmingen.

Lees meer over: Europa   Finland   Hotspots   Wintersport  
Gerelateerde verhalen