Wintervakantie in coronatijd: hoe helpt het reisbureau?

Een wintervakantie in coronatijd. Hoe gaat dat in z’n werk? Waar moet je op letten? Wat zijn goede bestemmingen deze winter? Als er één plek is waar ze antwoorden hebben op alle vragen over op vakantie gaan tijdens corona, dan is dat het reisbureau. Wij spraken met Martine, reisagent bij TUI. Ze vertelt over de maatregelen, maar ook de trends en tips voor je vakantie deze winter.

Een vakantie boeken gaat dit jaar toch anders dan anders. Wat merk je daarvan bij het reisbureau?

Mensen vragen zich vooral af waar ze naartoe kunnen de komende maanden. En als er al geboekt is: kan ik wel gaan, en hoe zit het met de regelgeving? Logisch ook, met die veranderende reisadviezen. Mensen vragen zich ook af of het reisbureau wel open is. Gelukkig zijn we dat. Wel vragen we je van tevoren een afspraak met ons in te plannen. En wil je liever niet naar het reisbureau, dan bieden we sinds kort ook de mogelijkheid om digitaal met ons een videogesprek in te plannen. Zo kunnen we advies geven op afstand maar houden we het toch persoonlijk.

Nu we allemaal al zo lang thuis zitten, kijken veel mensen uit naar de wintervakantie. Waar kunnen we naartoe?

Wat opvalt is vooral de vraag naar vakanties op de Canarische Eilanden. Omdat ze een geel reisadvies hebben is het een van de weinige bestemmingen waar je op dit moment naartoe kan vliegen. Voor corona waren de Canarische Eilanden vooral een bestemming voor gezinnen. Je merkt dat ook jonge stellen de bestemming nu weten te vinden.

Wat zijn de populairste vakantiebestemmingen voor de winter van 2020/2021?

Als je kijkt naar vliegvakanties, zie je dat de reisadviezen de populariteit van de bestemmingen bepalen. De Canarische Eilanden zijn met hun vliegafstand van 4,5 uur het meest populair. Het ‘Caribisch deel van het Koninkrijk’, zoals dat tijdens de persconferentie genoemd werd, doet het ook goed. Aruba en Bonaire worden niet gezien als buitenland. En hoewel het langer vliegen is dan de Canarische Eilanden, lonken de tropische stranden van Aruba en de koraalriffen van Bonaire.

Logischerwijs zijn vakanties in de buurt ook in trek. Vooral naar vakantieparken in Nederland is veel vraag. Van een huisje op de Veluwe met de kerst tot een vakantiepark aan de kust om lekker uit te waaien.

Corona heeft dus invloed op de bestemmingen die we kiezen voor onze vakantie deze winter. Zie je dat ook de manier waarop we een vakantie boeken verandert?

De grootste trend die we momenteel zien is toch wel het boeken van een pakketreis via het reisbureau, waar normaal gesproken het internet onze grote concurrent is. Je merkt dat mensen op zoek zijn naar advies. En daar kunnen we als reisadviseur goed bij helpen. Wat zijn de regels op mijn vakantiebestemming? Waar moet ik rekening mee houden? En hoe zit het met een coronatest? Allemaal vragen waar we een gericht antwoord op hebben, zodat je ontspannen op vakantie kunt.

We ontdekten dit jaar massaal de vakantie in eigen land. Denk je dat we volgend jaar nog steeds zo vaak kiezen voor een vakantie in Nederland?

In de zomer was er inderdaad veel vraag naar vakanties in eigen land. Maar we zien ook dat het minder wordt zodra er beperkingen vanuit het kabinet komen. Zodra er weer versoepelingen komen, verwacht ik dat ook de vraag weer toeneemt. Ik heb wel het idee dat mensen Nederland meer zijn gaan waarderen. Hoe dit volgend jaar zal zijn is lastig in te schatten. Natuurlijk heeft het ook te maken met de corona-ontwikkelingen in het buitenland.

Reizen in coronatijd is anders dan we gewend zijn. Zijn er risico’s waar we rekening mee moeten houden? En hoe help jij als reisagent mensen om onbezorgd op vakantie te kunnen?

Als reisagent kan ik veel zorgen wegnemen door te helpen bij een goede voorbereiding. Zo mag je bijvoorbeeld niet vliegen met een positieve PCR-test. Boek je via TUI een annuleringsverzekering, dan krijg je in dit geval je geld terug. Het bijboeken van een annuleringsverzekering is dus erg belangrijk. Op de pagina verzekeringen vind je er meer informatie over. Ook handig: als tijdens je vakantie het reisadvies verandert in oranje, ben je met een pakketreis van TUI verzekerd van repatriëring. Bij losse vliegtickets regel je zelf je terugreis. En durf je niet meer te reizen, terwijl het reisadvies nog steeds geel is? Als je je vakantie bij TUI boekt, dan is onze omruilgarantie inbegrepen. Dat betekent dat je tot 7 dagen voor vertrek gratis je vakantie kunt omruilen voor een andere TUI-vakantie.


Meer weten over reizen en corona? Op de speciale coronamaatregelen pagina van TUI vind je de meest up-to-date informatie.


Hoe denk je zelf over een vakantie dit winterseizoen?

Maandenlang thuiszitten is voor niemand goed. Op het reisbureau merken we dat ook. Ik denk dat het juist nu belangrijk is om even uit je coronabubbel te stappen en aan jezelf te denken. Tijd voor en met elkaar. Of je nu gaat genieten van de winterzon in het buitenland, of uitwaait aan de Nederlandse kust.

Gerelateerde verhalen