Zeg skip tegen je winterdip: 5x zo gezellig zijn de donkere dagen

De lange, zonnige dagen laten we achter ons, de bikini is alweer goed opgeborgen en de zon laat steeds minder en minder van zich zien. Vaarwel zomer: de donkere dagen staan voor de deur. Hoe leuk is dat. We geven je vijf razend goede redenen.

1. Wintersport

Winterdip? Ben je gek. In dit heerlijke jaargetijde mogen we eindelijk weer op wintersport. Oostenrijk, Duitsland en zelfs Italië: you name it en er ligt sneeuw. Ga voor een korte trip met vrienden of trek er juist wat langer de tijd voor uit met je gezin of familie. Kerst of Oud & Nieuw in de sneeuw? Hartstikke goed idee. Is het begrip ‘witte Kerst’ tenminste niet voor niets verzonnen. En daarna natuurlijk snel weer op de latten om ‘s middags (hopelijk) in het zonnetje bij te komen met een heiße shoko.

2. Goddelijk eten

Eindelijk, we mogen weer. Het was leuk hoor, die zomerse salades en lichte lunches, maar vanaf nu is het gelukkig weer tijd voor het grovere geschut. Thuis voor de haard met zelfgemaakte stamppot, kaasfonduen met je vrienden of een gigantische pan snert op het vuur zetten. Wat houden we toch van winters eten. En heb je het geluk op wintersport te gaan richting het Duitssprekende gedeelte op deze wereld? Dan doe je je een week lang tegoed met Kaiserschmarrn, warme Apfelstrudel, Wiener Schnitzels, gulaschsuppe mit knödel of een currywurst, desnoods voor in het vuistje.

3. Vakanties in winterwonderland

Lange winteravonden staan garant voor lekker op de bank onder een dekentje. Met kaarslicht. Dat kan natuurlijk thuis, maar het is meteen een stuk sfeervoller in een winters decor. Goed nieuws: dat kan. Het winterse wonderland van Lapland is adembenemend mooi. En naast het doen van fantastische excursies (touren op een sneeuwscooter, je laten vervoeren met een huskyslee, het bezoeken van een rendieren-boerderij) heb je hier ook uitgebreid de tijd om eindelijk eens dat boek uit te lezen of te ontspannen in de sauna. En met een beetje geluk spot je het Noorderlicht ook nog.

4. Kerstmarkten

Maak je jou al heel blij met struinen over gewone markten? Dan word je waarschijnlijk pas echt gelukkig van het bezoeken van een kerstmarkt. Gelukkig is de keuze in Europa reuze. Kies voor een traditionele kerstmarkt in Wenen, Kopenhagen, Boedapest, Londen of gewoon ons eigen Valkenburg, of gooi het eens over een andere boeg en ga naar New York (schaatsen in Central Park, uitgedoste etalages, en gigantische kerstbomen), of – jawel – naar de zon, naar Valencia. Draaimolens, versieringen, meerdere kerstmarkten en dat bij temperaturen van rond de twintig graden. Een glas gluhwein in de kou is leuk, maar een glas aqua de Valencia op het terras klinkt ook hélemaal niet verkeerd.

5. Niks doen

Het leuke aan de winter is dat het allemaal een tempootje lager kan omdat je simpelweg iets minder kunt doen dan in de zomer. De tuin hoeft niet meer gedaan te worden, je kunt het terras niet op, je vrienden geven geen uitgebreide bbq’s meer, en je kunt hele weekenden op de bank liggen Netflixen zonder je schuldig te voelen aangezien het buiten toch nat en koud is. Kortom: gebruik die winter vooral om even lekker bij te komen. Voor je het weet staat de zomer weer voor de deur en moet die versneller weer een tandje hoger.

En die winterdip? Die skippen we dus met gemak. Want er valt nog zoveel moois te ontdekken.

Lees meer over: Achter het nieuws   Vakantienieuws  
Gerelateerde verhalen