De zeven wereldwonderen: de mooiste constructies van mens én natuur

Iedereen die interesse heeft in cultuur en historie kent ze. En heeft ze op de bucketlist staan. De zeven wereldwonderen. Zeven bouwwerken met de meest opmerkelijke constructies. Wist je dat er een lijst met zeven wereldwonderen van de oudheid én moderne wereld bestaat? Omdat er van de klassieke zeven wereldwonderen nog maar een bouwwerk overeind staat, is in 2007 een nieuwe lijst met zeven wereldwonderen opgesteld. En in 2011 een lijst met zeven natuurwonderen. Zie je door alle lijsten de wonderen niet meer? We zetten het voor je op een rij.

Terug naar het begin: de zeven klassieke wereldwonderen

De oude of klassieke zeven wereldwonderen, daarvoor moeten we helemaal terug naar de oudheid. De klassieke zeven wereldwonderen worden uitgebreid beschreven en geprezen in talloze historische geschriften. Maar, hoe deze bouwwerken er precies uit hebben gezien, weet niemand. Aan de hand van de beschrijvingen zijn wel allerlei tekeningen gemaakt. Dit geeft een indruk van hoe ze eruit hebben kunnen zien. Gelukkig is er een klassiek wereldwonder dat nog overeind staat: de Piramide van Cheops in Egypte. Ontdek dit imposante bouwwerk tijdens een rondreis Egypte.

De zeven klassieke wereldwonderen zijn:
1. De vuurtoren van Alexandrië in Egypte
2. Piramide van Cheops, Egypte
3. Hangende tuinen van Babylon in het huidige Irak
4. Tempel van Artemis in Efeze, Turkije
5. Kolossus van Rhodos in Griekenland
6. Beeld van Zeus in Olympia, Griekenland
7. Mausoleum van Halicarnassus, bij Bodrum in Turkije

In 2007 is een nieuwe lijst met zeven wereldwonderen bepaald na een internationale verkiezing. Stuk voor stuk bijzondere bouwwerken met een minstens zo bijzonder verhaal.

Wereldwonder 1: Petra, Jordanië

Dat de lijst in de moderne tijd is samengesteld, wil niet zeggen dat de gebouwen erop ook in de moderne tijd zijn gebouwd. Integendeel. Op de lijst prijken maar liefst drie mysterieuze steden uit de oudheid, waaronder Petra in Jordanië. Petra is gebouwd door de Nabateeërs in de laatste paar eeuwen voor Christus. Dit volk liet zich graag inspireren door de Romeinen, Grieken en Egyptenaren en dat zie je duidelijk terug in Petra. Ga je op rondreis naar Jordanië dan tref je daar waar Petra zich ooit bevond ingenieuze rotswoningen en -graven. Vooral de graftombe van Al Khazneh is een lust voor het oog.


Leestip: ontdek de voordelen van een georganiseerde rondreis.


Wereldwonder 2: Chichén Itzá, Mexico

Nog zo’n mysterieuze stad, deze keer in Midden-Amerika. Duik in de jungle van schiereiland Yucatán in het oosten van Mexico en ontdek deze belangrijkste stad van het Mayarijk. Blikvanger is de trappiramide van Kukulcán – ook wel El Castillo genoemd. Deze tempel voor de god Kukulcán is beroemd om het tweejaarlijkse verschijnsel tijdens de lente- en herfstequinox. Op die twee dagen valt de schaduw zodanig langs de trappen van de piramide dat het op een kruipende slang lijkt. En dan is het te toevallig dat de naam Kukulcán ‘gevederde slang’ betekent …

Wereldwonder 3: Chinese Muur, China

Alle moderne zeven wereldwonderen zijn imposant. De Chinese Muur of Grote Muur is dat met z’n ruim 21.000 kilometer zeker ook. Deze verdedigingslinie moest het Chinese Keizerrijk beschermen tegen vijandelijke steppevolken uit het noorden. Het oudste stuk van de Chinese Muur dateert al uit de 7e eeuw voor Christus. En er is tot halverwege de 17e eeuw gebruik van gemaakt. Er wordt gezegd dat de muur het enige menselijke bouwwerk op aarde is dat te zien is vanaf de maan. En lang werd dit geloofd. Tot in 2003 de Chinese astronaut Yang Liwei dit ontkrachtte na een ruimtereis.

Wereldwonder 4: Cristo Redentor, Brazilië

Wie kent ‘m niet, dit iconische beeld op de top van de Corcovado-berg, uitkijkend over Rio de Janeiro in Brazilië. Cristo Redentor – of Christus de Verlosser – is 38 meter hoog en hier moet je zijn voor het beste uitzicht van misschien wel heel Zuid-Amerika. Ontworpen door ingenieur Heitor da Silva Costa en gemaakt door de Frans-Poolse beeldhouwer Paul Landowski. In Frankrijk welteverstaan. Waarna het gigantische beeld in delen is verscheept naar Rio en daar in elkaar is gezet.

Wereldwonder 5: Machu Picchu, Peru

De ruïnestad Machu Picchu in Peru is rond 1420 gebouwd door de Inca’s onder leiding van koning Viracocha Inca. En hoe wonderschoon en bijzonder ook, de stad is maar zo’n 100 jaar in gebruik geweest. Sowieso is Machu Picchu omgeven door mysterie. Waarom werd de stad verlaten? Wat was de functie ervan? En waarom deze afgelegen plek? Theorieën zat, maar hoe het precies is gegaan blijft onduidelijk. Feit is wel: de ligging is wonderschoon. Om er te komen kun je kiezen voor een van de twee avontuurlijke meerdaagse wandelingen. De bekendste is de Camino Inca en vertrekt vanuit Incahoofdstad Cuzco. De Lares Trek is korter, maar gaat door hoger gelegen gebieden. Boek je een groepsrondreis dan word je gereden en steek je al je energie in het verkennen van Machu Picchu.

Wereldwonder 6: Colosseum, Italië

Het Colosseum – of Flavisch Amfitheater – is gebouwd door de Flavische keizer Vespasianus en zijn zoons Titus en Domitianus in de 1e eeuw na Christus. Reden voor de bouw: het terugwinnen van het vertrouwen van het volk na de regeerperiode van de gehate keizer Nero. En dus koos Vespasianus het kunstmatige meer ter grootte van vijf voetbalvelden in de tuinen van Nero’s paleis Domus Aurea als locatie voor dit prestigieuze project. Maar waarom dan de naam Colosseum? Hier zijn twee theorieën over. De eerste is dat de naam verwijst naar de omvang van het gebouw. Klinkt logisch. Met de tweede – ook logische – theorie waren de Flavische keizers waarschijnlijk minder blij: de (bij)naam verwijst naar de Colossus van Nero, een 35 meter hoog standbeeld naast het amfitheater. Juist, Nero … precies de man die ze heel graag wilden vergeten. Hoe ironisch is dat?

Dit wereldwonder is het dichtst bij Nederland en boek je een stedentrip naar Rome, dan vink je ‘m al af. Wil je meer van Italië zien dan is een rondreis een goed idee.


Lees ook: dit zijn de mooiste rondreisbestemmingen in Europa.


Wereldwonder 7: Taj Mahal, India

Voor het laatste wonder van de zeven wereldwonderen reizen we naar het continent Azië. In de stad Agra in het noorden van India staat de verbluffend mooie Taj Mahal. En wat een verhaal zit er achter dit bouwwerk … Sjah Jahan was ontroostbaar toen zijn favoriete vrouw Arjumand Banu Begum – bijnaam Mumtaz Mahal – overleed in het kraambed bij de geboorte van hun 14e kind. Ze was nog maar 38 jaar oud. Een half jaar na haar dood gaf Sjah Jahan opdracht voor de bouw van dit mausoleum om haar nagedachtenis te eren. Ruim 15 jaar lang werd dit bouwwerk geperfectioneerd door duizenden bouwers. In 1643 kreeg ze haar definitieve rustplaats midden in het mausoleum en zo’n 25 jaar daarna overleed Sjah Jahan en werd hij naast haar bijgezet.

Natuurlijke wereldwonderen

Na de succesvolle verkiezing van de moderne zeven wereldwonderen in 2007, organiseerde dezelfde stichting een verkiezing voor de mooiste natuurwonderen. Maar liefst 440 inzendingen leidden tot 28 finalisten. Vier jaar later, op 11 november 2011, werd de lijst bekend gemaakt.
De zeven natuurlijke wereldwonderen zijn:

1. Tafelberg, Zuid-Afrika
2. Iguazú-watervallen, Zuid-Amerika
3. Amazone, Zuid-Amerika
4. St. Paul’s Subterranean River NP, Filipijnen
5. Ha Long Bay, Vietnam
6. Komodo-eiland, Indonesië
7. Jeju-eiland, Zuid-Korea

Wil je alle wereldwonderen afvinken van je bucketlist? Dan heb je daar veel tijd – en geld – voor nodig. Voor lange intercontinentale vluchten geeft stewardess Miss Van Oss je graag haar beste tips. En die zijn erg nuttig, net als haar tips tegen een jetlag.

Lees meer over: Actie!   Afrika   Caribisch gebied   Egypte   Europa   Italië   Mexico   Rome   Samen weg  
Gerelateerde verhalen