Zikavirus – landen, reizen en zwangerschap: dit moet je weten

Reisplannen aan het maken? Er is veel om rekening mee te houden. Zeker als je zwanger bent. De laatste jaren is er heel wat ophef geweest rond het zikavirus, dat veroorzaakt wordt door de zikamug. Het zikavirus is niet gevaarlijk voor mensen, ook niet voor jonge kinderen. Wel kunnen zwangere vrouwen het virus overdragen op hun ongeboren baby. Ben je zwanger of wil je graag zwanger worden? Informeer jezelf dan altijd goed over de laatste stand van zaken op een bestemming en consulteer eventueel een arts voor aanvang van de reis.

Reis naar veilige bestemmingen als je zwanger bent

Natuurlijk kun je gewoon zwanger op vakantie gaan. Je kan zelfs tot laat in de zwangerschap nog vliegen. In principe mag je tot de 36e week van je zwangerschap vliegen, bij een zwangerschap zonder complicaties en op vertoon van een doktersattest. Hou er wel rekening mee dat niet alle bestemmingen veilig zijn voor een ongeboren kind. Zo kun je, als je zwanger bent of wil worden, een reis naar zikaviruslanden beter uitstellen of voorzorgsmaatregelen nemen. Informeer je dus goed over de verschillende bestemmingen wanneer je reisplannen maakt en consulteer eventueel een arts.


Lees ook Inpaklijst voor je vakantie: in een handomdraai klaar voor vertrek.


Waar komt het zikavirus voor?

Het zikavirus komt voor in verschillende landen in Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Landen die destijds besmet waren met het zikavirus zijn in kaart gebracht hieronder. Ondertussen komt zika in Curaçao bijna niet meer voor. Maar het blijft verstandig om waakzaam te zijn voor een mogelijke uitbraak.


Lees ook: Zwanger op vakantie: zo ga je voorbereid naar de zon


(Bron: elifesciences.org, 19 april 2016)

Zika vormt geen gevaar voor baby’s en kinderen

Het zikavirus brengt geen enkel risico met zich mee voor mensen, dus ook niet voor kinderen. Als je met baby’s of kleine kinderen op reis gaat, zijn er wel andere criteria om rekening mee te houden bij het kiezen van een gepaste bestemming. Denk bijvoorbeeld aan de vliegtijd en de leeftijd van je kind. Lees deze life hacks om zonder stress te reizen met een baby. Als de kinderen als iets ouder zijn, kun je zelfs verre reizen ondernemen. Voor elke leeftijd selecteerden wij de meest geschikte verre bestemming om met kinderen naartoe te reizen.


Lees ook onze tips voor het vliegen met een baby.


Gevaren van het zikavirus tijdens de zwangerschap

Wat zijn de gevaren van het zikavirus als je zwanger bent? Het zikavirus kan doordringen tot het vruchtwater en is schadelijk voor de ontwikkeling van ongeboren baby’s. Zo kan het de hersenen aantasten, waardoor verstandelijke beperkingen, gehoorschade of motorische problemen kunnen optreden.

Neem voorzorgsmaatregelen en hou de muggen op afstand als je op reis gaat naar een land waar het zikavirus voorkomt. Gebruik daarom regelmatig insectenspray met DEET tijdens je vakantie. Let op dat zwangere vrouwen alleen producten met maximaal 30% DEET mogen gebruiken.

Zikavirus symptomen

De symptomen van het zikavirus zijn soms vergelijkbaar met de symptomen van griep, zoals koorts, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, huiduitslag, misselijkheid en duizeligheid. Maar in tachtig procent van de gevallen merk je helemaal niets! Op dit moment bestaat er nog geen medicijn tegen het zikavirus. Dus er zit niets anders op dan uitzieken en medicijnen te gebruiken om de koorts en pijn te verlichten.

Als je het zikavirus oploopt op vakantie, verdwijnt het niet meteen uit je bloed. Hou er dus rekening mee dat je je kinderwens beter nog twee maanden uitstelt als je op vakantie bent geweest naar een zikagebied. Vanaf drie weken na terugkeer kun je je via je huisarts laten testen op het zikavirus.

Ben je zwanger of wil je graag zwanger worden? Check voor je een vakantie boekt het reisadvies van het RIVM en of er gevallen van het zikavirus op jouw bestemming bekend zijn. Raadpleeg ook je dokter of je misschien andere inentingen nodig hebt.

Lees meer over: Afrika   Azië   Onderzoek   Rondreizen  
Gerelateerde verhalen