Tips tegen verveling: zo maak (en houd) je het thuis leuk voor de kinderen én jezelf

Is het vandaag donderdag? Woensdag? Of toch al weekend? Hoewel de meesten thuis gewoon doorwerken, lijken de dagen toch wel erg op elkaar. En met het weekend voor de deur en de meivakantie in aantocht is het dit jaar wel andere koek. Want waar we normaal met een vakantie in het vooruitzicht of met een agenda vol leuke activiteiten onze vrije tijd in gaan, hebben we nu tijd in overvloed. En dat is even schakelen. Want na al die weken thuis heb je alle dingen om binnen te doen al gedaan en ligt verveling op de loer. Toch? Mis! Barts Boekje geeft je vijf tips tegen verveling, om het thuis leuk te maken en het fijne vakantiegevoel er toch een beetje in te brengen.

1. Kook

De eerste tip tegen verveling: kook. Want als er iets is wat we ook op vakantie graag doen, dan is het wel lekker eten. En dat hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Sterker nog: de kids helpen graag mee, met kaneelbroodjes maken bijvoorbeeld. Zo gepiept, verrukkelijk en leuk voor iedereen. Ben je niet zo’n held in de keuken? Ze zijn ook te koop (bijvoorbeeld bij online supermarkt Crisp, die hebben de lekkerste). Die worden bevroren geleverd en zijn dus lang houdbaar. Wat voor ons ook echt vakantie is? Zo aanschuiven bij het ontbijt. Dus wat we nu doen als alternatief: ontbijt aan huis laten bezorgen. Door heel Nederland ontstaan er thuisbezorginitiatieven, maar het Amsterdams-Limburgse Par Hasard bezorgt sowieso in iedere uithoek van het land een heerlijk lentepakket. Via SupportYourLocals.nl vind je eet-boxen met lekkers uit je eigen provincie.

2. Knutsel

Waar er op vakantie een animatieteam klaarstaat voor je kroost, moet je het nu zelf doen. Gelukkig zijn er in de tuin en rond het huis genoeg leuke dingen om te doen en daar maken wij dus gulzig gebruik van. En met dat lekkere lenteweer, wanen we ons bijna op vakantie. Wat we dan doen? Ga rond het huis bijvoorbeeld op zoek naar de mooiste stenen (liefst met ten minste één platte kant) en naar fleurige bloemen. Verzameld? Deel twee van het project bestaat uit regenbogen en zonnetjes schilderen op de stenen. En de mooisten krijgen een ereplekje in huis. De bloemetjes droog je bijvoorbeeld in een dik boek. Eenmaal droog maak je er een kaart van (voor opa en oma), of stop je ze in een lijstje.


Leestip: Aan huis gekluisterd? Zo waan je je toch op een zonnige strandvakantie


3. Lees

Dat vakantie het moment is voor een goed boek, staat als een paal boven water. En dat is dan ook meteen de derde tip tegen verveling: lezen. Je hoeft er echt de deur niet voor uit: er zijn tal van geweldige online boekshops. Zo lanceerde Bol.com Thuisblijvertjes: iedere week lezen bekende Nederlanders een boek voor aan kleintjes van verschillende leeftijden. Liever een boek van papier? Het Nederlandse Boekwijzer is een uitkomst voor het kleine spul: aan de hand van een abonnement krijg je naar persoonlijke voorkeur een stapeltje boeken thuisgestuurd. De keuze van eigenaresse Eline is bijna eng perfect! Niet alleen voor de kids overigens: zo ontvingen wij ook Lampje, een sprookjesboek voor volwassenen en een van de mooiste boeken ooit. Perfect om, juist nu, bij weg te dromen.

4. Kijk

Op vakantie kijk je je ogen uit. Een ander land, een strand zo wit dat het bijna pijn doet aan je ogen en charmante dorpen met dito pleinen om aan het einde van de dag even uit te blazen. Dus wat wij nu doen? Nog steeds onze ogen uitkijken. Bijzondere tijden halen bijzondere initiatieven naar boven. En in de categorie dingen om binnen te doen is dit een hele fijne. Zo kijk je via het Nederlandse Cinetree, opgericht door Hannah Verboom, voor een minimaal bedrag allerlei bijzondere films, uitgezocht door bekende Nederlanders en andere kenners. Onlangs werd ook Cinetree Kids gelanceerd. Een aanrader! En bij gebrek aan lekker eten op vakantie de komende tijd, zetten we op Barts Boekje zes favoriete eetfilms (met eet-opties) onder een rijtje. Enjoy!

5. Tuinier

Op vakantie breng je steevast meer tijd buiten door. En dat doet een mens goed. Laat de lente nu net begonnen zijn en dus het ideale moment om het buiten gezellig te maken. En dat doe je ook gemakkelijk vanuit huis. Twee tips tegen verveling die altijd werken:

  • Speel met licht, dat is leuk wanneer het ‘s avonds afkoelt en je weer binnen zit: het lijkt dan net of je in je sfeervolle appartement vlakbij zee zit. Een priksnoer (zo’n koord met lampjes) is altijd een goede investering en koop je gewoon online. Ook zonder stopcontacten buiten kun je licht creëren met kaarsen, windlichten en lantaarns.
  • Maak een moestuin. En dat kan zelfs op een klein balkon. Bestel online zaadjes, bollen en knollen, zoek goed uit wat je nu kan planten en haal ‘s nachts je potten naar binnen: kruiden en planten houden echt niet van nachtvorst. Kruiden zijn vooral dankbaar: die zien er negen van de tien keer mooi uit, ze ruiken heerlijk én je kunt er vervolgens meteen mee aan de slag in de keuken. Win-win-win.

Genoeg leuke dingen om te doen en dus genoeg tips tegen verveling. Hou je juist erg van dat fijne strandgevoel en eindeloze zomerse dagen? Lees dan gerust nog even verder: Aan huis gekluisterd? Zo waan je je toch op een zonnige strandvakantie.

Lees meer over: Achter de schermen   Familie  
Gerelateerde verhalen