Zomervakantie 2021: trends en wegwijs in de coronamaatregelen

Zomervakantie 2021: wat zijn de vakantietrends? We vroegen TUI Shop medewerker Dieter alles over reizen dit jaar. Wat zijn populaire bestemmingen en waar kunnen we naartoe? En hoe zit het daar met de coronamaatregelen? Ook geven we tips over hoe je je vakantiebestemming op een fijne en vooral veilige manier ontdekt. En we wijzen de weg naar onze informatiepagina’s waar je alle informatie vindt over het reilen en zeilen op jouw favoriete vakantiebestemming.

Waar kunnen we deze zomervakantie naartoe?

Na meer dan een jaar je leven op pauze te hebben gezet, verlang je er vast naar om weer in 2021 van je zomervakantie te genieten. Maar welke bestemmingen zijn oranje, welke geel, en welke zelfs groen? Met de stijgende aantallen vaccinaties en minder coronabesmettingen gaan veel vakantiebestemmingen weer open. Gelukkig, want daardoor zijn er in de zomer van 2021 naast autovakanties ook vakantiemogelijkheden met het vliegtuig. De lokale overheid bepaalt wanneer een bestemming open gaat voor vakantiegangers. Op onze overzichtspagina vind je alle bestemmingen op een rij. Droom je al van een lekkere ouzo op een Grieks strand of een bordje tapas op een van de terrassen langs de Spaanse promenades?

Welke coronamaatregelen zijn er op mijn vakantiebestemming?

Dat ligt aan de bestemming. Anderhalve meter afstand houden in openbare ruimtes en het dragen van een mondkapje als je rondloopt zijn redelijk gangbaar. Dat geldt ook vaak in het openbaar vervoer en in taxi’s. Aan tafel in een restaurant en op je ligbed mag het mondkapje meestal af. De precieze regels verschillen per vakantiebestemming. Benieuwd naar de meest up-to-date informatie? Neem voordat je je zomervakantie boekt een kijkje op onze pagina over coronamaatregelen.

Hoe ziet vakantie vieren er deze zomer uit in mijn hotel?

Ook in de hotels maakt het personeel zich klaar om alles coronaveilig te laten verlopen. Ik maakte zelf vorige zomer op Kreta mee hoe dat eruit ziet. En ondanks, of misschien juist wel dankzij de coronamaatregelen had ik er een fijne en vooral veilige vakantie. Aanschuiven aan het buffet? Geen probleem, alles wordt geserveerd door het hotelpersoneel. Ook wordt het bestek vaker vervangen en ontsmet. Een drankje halen was heel goed te doen. Met wat afstand tot de andere gasten aan de bar. Of vanaf m’n ligbed aan het zwembad: daar werd het zelfs gebracht. En dineer je liever niet met andere mensen in een restaurant? Dan is een appartement met keuken of kitchenette natuurlijk ook een optie.


Tip: ontdek de mooiste stranden van Griekenland


Heb je nog tips om je bestemming te ontdekken?

Van een catamarantocht langs de kust van Lanzarote tot een wijnproeverij op Sardinië: op bijna iedere bestemming hebben we bij TUI experiences een coronaproof excursieaanbod. Zo ontdek je veilig en vertrouwd jouw vakantiebestemming. Extra fijn is dat je je excursies ook vooraf al kunt reserveren. Zo ben je zeker van een plek. En ga je liever zelf op pad? Boek dan voor vertrek eenvoudig een huurauto bij. Dan heb je alles in eigen hand en ontdek je in je eigen tempo.

Wat is er anders ten opzichte van vorige zomervakantie?

Je merkt vooral dat het toerisme op de vakantiebestemmingen dit seizoen beter voorbereid is. Denk aan hoteliers, maar ook restauranthouders, taxichauffeurs en winkeleigenaren. Het is natuurlijk het tweede vakantieseizoen dat we met coronamaatregelen te maken hebben. Net als hier zijn de locals er inmiddels aan gewend. Van looproutes in supermarkten tot dinerzittingen in restaurants en desinfectiepompjes in taxi’s: iedereen regelt het zo goed mogelijk. Dat geldt natuurlijk ook voor de regeringen van vakantielanden. In sommige gevallen heb je een vaccinatiebewijs nodig. En soms moet je een negatieve PCR-test laten zien. Check dus vooraf goed de laatste informatie.

Wat zijn de meest populaire vakantiebestemmingen in 2021?

Je merkt vooral dat als er weer iets open gaat, die bestemming direct ook populair is. Op dit moment zijn het vooral vliegvakanties naar de Griekse eilanden en Spanje waar veel vraag naar is. Verder zie ik de laatste weken in het reisbureau dat vliegvakanties erg in trek zijn. Waar dit vorig jaar echt meer autovakanties waren, zie je toch dat vliegvakanties weer de bovenhand lijken te nemen.

Wat is je ultieme tip wanneer iemand in het reisbureau een vakantie boekt?

De grootste tip is eigenlijk: boek op tijd. Je ziet dat als een bestemming populair is, de verkoop ook snel gaat. Mocht je niet helemaal weten waar je naartoe wilt of hoe het zit met de coronamaatregelen, dan delen onze collega’s graag hun eigen ervaringen. Ze helpen je graag op weg met alle nodige informatie zodat je met een gerust hart op vakantie gaat. Ga je liever niet naar het reisbureau maar wil je wel graag persoonlijk advies? Kijk dan eens naar de mogelijkheid om digitaal een videoafspraak te maken met een van onze reisagenten.

We hopen dat je uitkijkt naar je zomervakantie. Benieuwd naar welke landen je deze zomer op vakantie kan gaan? Bekijk de situatie op deze pagina. Mocht de situatie toch veranderen op jouw bestemming en krijgt een negatief reisadvies, dan krijg je je geld terug dankzij de Geld-Terug-Garantie. Je geniet bovendien van de Flexibele Omruilgarantie, waarmee je tot 7 dagen voor vertrek nog kan veranderen van datum of bestemming.

Lees meer over: Achter de schermen   Europa   Griekenland   Italië   Kreta   Lanzarote   Spanje   TUI nieuws  
Gerelateerde verhalen