Maxime vertelt: hoe ervaar je zwangerschap als stewardess?

“En toen veranderde ineens alles. Een positieve zwangerschapstest.” De wereld van TUI fly stewardess Maxime stond op zijn kop. Niet alleen haar baan, maar ook haar vakantieplannen veranderden door dit heuglijke nieuws. We vragen Maxime hoe ze deze periode beleeft.

Hoe heeft je zwangerschap je baan beïnvloed?

De wereld en mijn baan als stewardess zagen er al heel anders uit vanwege COVID-19, maar deze uitslag van de test veranderde pas echt alles. Gelijk dacht ik aan mijn werk. Ik zou een paar dagen later meegaan als stewardess op een vlucht naar Curaçao, maar daar moest ik mij voor afmelden. Ineens werd de vlucht waarvan ik net thuiskwam, voorlopig de laatste vlucht die ik zou doen dit jaar.

Normaal gesproken als je erachter komt dat je zwanger bent, wil je het eerst nog even voor jezelf houden. Daarna zullen familie en vrienden de eerste zijn die het mooie nieuws horen. Nu was het mijn leidinggevende die ik meteen moest inlichten. Het voelde heel gek om het al uit te spreken, terwijl wij zelf nog moesten wennen aan het idee.

Veel mensen vragen tijdens mijn zwangerschap: “Hoe gaat het op het werk en met het vliegen?”. Sommigen zijn verbaasd wanneer ik zeg dat ik vanaf het begin van mijn zwangerschap al niet meer vlieg. Velen weten dat je ver in de zwangerschap nog wel een vliegtuig in mag als je zwanger bent. Maar waarom geldt dat dan niet voor ons? Dat is door de gezondheidsrisico’s die meespelen tijdens het werk. Denk aan onregelmatige werktijden, tijdsverschillen en eventuele infecties in het buitenland.


Lees ook: Zikavirus: landen, reizen en zwangerschap, dit moet je weten


Helaas geen vluchten meer voor mij dus de komende tijd. Als passagier mag ik wel nog reizen natuurlijk. Bij TUI fly mag dat tot 36 weken, bij andere maatschappijen kan dat verschillen. Wel moet je altijd je zwangerschapsverklaring bij je hebben, zodat je kan aantonen hoe ver je in de zwangerschap bent. Iedere buik ziet er anders uit, dus het is lastig te bepalen voor de buitenwereld hoe ver iemand in haar zwangerschap is.

Kun je jonge mama’s een kijkje geven hoe vliegen met een baby eruit ziet?

Bij het boarden informeren we ouders met een kleintje over vliegen met een baby. We delen een speciale babyriem en babyzwemvest uit en geven uitleg over waar de baby verschoond kan worden aan boord. Tijdens mijn werk als stewardess heb ik al heel wat flesjes mogen opwarmen voor baby’s aan boord. We warmen de flesjes en voeding altijd op via au-bain-marie omdat we aan boord geen magnetron hebben. Het is een gek idee voor mij dat straks de rollen omgedraaid zijn en ik met een baby aan boord zit. Ondanks dat ik het al vaak gezien heb, vind ik het alsnog spannend. Geen idee hoe mijn kleintje zal reageren op het vliegen.


Lees ook de tips van Bartsboekje over vliegen zonder stress met een baby


Heb je zelf al vakantieplannen gemaakt?

We mogen weer op vakantie en dat biedt perspectief voor de zomer om straks toch op vakantie te gaan. Dat zet mij ook gelijk weer aan het denken. Want ook al is hij nog niet geboren, ga ik wel al nadenken waar ik straks naartoe kan gaan op vakantie met onze newborn. Hiervoor had ik nog niet over vakantie nagedacht omdat dat niet aan de orde was met de negatieve reisadviezen, maar ook wij kunnen nu weer nadenken over onze eerstvolgende vakantie. Onze eerste vakantie als nieuw gezin. Maar wat zijn nu goede bestemmingen om met een baby naartoe te reizen?

Welke bestemmingen spreken je het meest aan voor een vakantie als jong gezin?

Ineens kijken we naar andere bestemmingen en zal het een andere vakantie worden dan we gewend waren. Een adults only hotel is uitgesloten, we verdiepen ons in kindvriendelijke vakanties. Het liefst wil ik niet te lang vliegen met ons kleintje. Omdat het de eerste keer vliegen met een baby zal zijn, wil ik niet urenlang aan boord zitten. Zo zijn de Balearen populaire kidsproof vakantiebestemmingen. Mallorca, Menorca en Ibiza staan dan ook hoog op ons lijstje. Vooral Menorca is gewild bij veel kersverse gezinnen. Het wordt niet voor niets het buggy-eiland genoemd. Alles is hier ingericht op de kleine reiziger.

Ook een weekje vertoeven op een Grieks eiland of zonnen in de Portugese Algarve zijn goed te doen voor jonge gezinnen. Daarheen is het ook niet te lang vliegen en daarom ideaal voor onze eerstvolgende vakantie. Genoeg keuze dus en we zijn er nog lang niet uit. Heerlijk om weer te kunnen fantaseren over vakantie. Toch staat Gran Canaria met stip op 1 voor een vakantie dit najaar. Wat langer vliegen dan naar de Balearen, maar nog wel goed te doen. In vier uur staan we al op mijn favoriete eiland, waar ik een half jaar gewerkt en gewoond heb, en de zon het hele jaar schijnt. Sindsdien ben ik verliefd geworden op het eiland en probeer ik nog vaak terug te gaan.

Heb je nog tips voor toekomstige mama’s die het vliegtuig in willen?

  • Geef aan bij je verloskundige dat je op reis wilt. Iedere zwangerschap is anders en je verloskundige kan je het beste vertellen of het wel of niet verstandig is.
  • Zoek vooraf uit waar een ziekenhuis of verloskundige praktijk in de buurt is op je vakantiebestemming mocht er iets aan de hand zijn. Vergeet daarom ook niet je zwangerschapsverklaring en zwangerschapskaart in te pakken.
  • Drink voldoende water.
  • Boek een stoel aan het gangpad, zodat je gemakkelijk je stoel uit kan.
  • Strek regelmatig de benen. Waarschijnlijk zal je vaak naar het toilet moeten en kan je dat mooi even als loopje gebruiken.

Voor nog meer tips voor relaxed vliegen met kinderen lees je deze 4 slimme trucs van stewardessen voor een zorgeloze vlucht.

Lees meer over: Achter de schermen   Europa   Gran Canaria   Griekenland   Ibiza   Kennismaken met   Mallorca   Spanje   Vliegen  
Gerelateerde verhalen