CO₂-voetafdruk

TUI fly besteedt bij de samenstelling van de vloot en tijdens de voorbereiding, het vertrek, de vlucht en de aankomst van haar vliegtuigen veel aandacht aan het verlagen van het brandstofverbruik en daarmee van haar kosten. TUI fly heeft nog diverse andere maatregelen genomen op het gebied van duurzaam ondernemen.

Airline

CO2-uitstoot

De uitstoot van vliegen draagt bij aan klimaatverandering. TUI fly heeft daarom als doel gesteld de laagste CO2-uitstoot per passagierskilometer van Nederland te hebben en de relatieve CO2-uitstoot van de passagiers verder te reduceren. De CO2-uitstoot van TUI fly is met 21 procent gereduceerd tot 65,7 gram per passagierskilometer tussen 2008 en 2015.

TUI fly is de eerste Nederlandse luchtvaartmaatschappij die met de Boeing 787 Dreamliner vliegt, een toestel dat twintig procent zuiniger is dan de Boeing 767’s die zijn vervangen. TUI fly heeft drie Dreamliners aan haar vloot toegevoegd.

Sinds 2014 beschikt TUI fly over het ISO 14001 milieumanagement certificaat en is als een van de weinige Nederlandse luchtvaartmaatschappijen volledig gecertificeerd. TUI fly richt zich op de thema’s CO₂-uitstoot, afval, biobrandstof en duurzame producten.

 

Duurzame biobrandstof

Europese airlines zijn verplicht te betalen voor de CO₂-uitstoot voor Europese vluchten binnen het Europese emissiehandelssysteem. Om de kosten te beperken en het milieu te sparen investeert TUI Nederland in duurzame biobrandstof.

Biobrandstoffen zijn al vaak in opspraak gekomen door de concurrentie met land- en drinkwatergebruik. TUI fly werkt daarom samen met AlgaePARC, onderzoekfaciliteit van Wageningen UR, voor de ontwikkeling en vercommercialisering van duurzame biobrandstof uit algen. Algen kunnen namelijk worden gekweekt op locaties die ongeschikt zijn voor landbouw en in zeewater zodat er geen concurrentie is met de voedselproductie.

Catering

TUI fly richt zich ook op de catering aan boord van de vliegtuigen met verantwoorde producten en het gebruik van milieuvriendelijkere verpakkingen. 32 procent van de producten aan boord wordt bestempeld als duurzaam. De maaltijden worden geserveerd in lichtgewicht wegwerpverpakkingen in plaats van zwaardere herbruikbare items. Uit onderzoek blijkt dat dit beter voor het milieu is dan herbruikbare items.

Met ingang van 2015 scheidt TUI fly het afval aan boord van de vliegtuigen. De afvalscheiding geldt voor alle vluchten. We hebben samen met Amsterdam Airport Schiphol en afvalverwerker Suez afvalscheidingsfaciliteiten op de luchthaven gecreëerd speciaal voor dit afval.

Kantoren

TUI Nederland geeft het goede voorbeeld en vermindert de CO₂-voetafdruk van de kantoren en winkels. TUI Nederland verduurzaamt de interne bedrijfsvoering en vermindert de CO₂-uitstoot van de bedrijfsactiviteiten. De organisatie richt zich op de thema’s inkoop, energie, water, afval, papier, mobiliteit en bouw.

CO₂-voetafdruk

TUI Nederland maakt de CO2-uitstoot van de bedrijfsactiviteiten van de kantoren en de winkels inzichtelijk via een CO2-voetafdruk. Dit is een inventarisatie van de uitstoot als gevolg van het elektriciteitsgebruik, het verwarmen van de kantoren en winkels, het gebruik van (afval)water, de woonwerk- en zakelijke kilometers, het gebruik van papier voor kantoorwerkzaamheden, bestemmingsboekjes en de productie van de reisbrochures en magazines.

In 2015 bedraagt de CO2-voetafdruk van TUI Nederland ruim 6.500 ton CO2. De voetafdruk is gedaald met 25 procent sinds 2011. Hierbij komt ruim 90 procent van de CO2-uitstoot voor rekening van de mobiliteit en de productie van brochures, prijsbijlages, magazines en het personeelsblad.

Inkoop

Veel niet-reisgerelateerde producten en diensten zijn verduurzaamd in de afgelopen jaren. Alle kantoren en winkels schenken fair trade koffie en thee, hebben nagenoeg vergroende stroom, klimaat gecompenseerd gas en milieuvriendelijk kantoorpapier. De leverancier van de groenvoorziening maakt gebruik van milieuvriendelijke producten, het aanbod kantoorartikelen omvat ruim 70 procent milieuvriendelijke producten en het kantine cateringassortiment in Enschede, Rijswijk en Schiphol-Rijk bestaat voor gemiddeld 45 procent uit verantwoorde producten, die gemaakt zijn met extra zorg voor mens, dier en natuur. Het milieuvriendelijke kantoorpand in Enschede beschikt over het BREEAM-Excellent certificaat.