Verankering

TUI Nederland verankert duurzaam ondernemen in de hele organisatie. TUI beschikt over een afdeling Duurzaam Toerisme, een beleid en strategie met jaardoelen, die structureel worden geëvalueerd, gecontroleerd en gecommuniceerd. TUI Nederland is onafhankelijk gecertificeerd op het gebied van duurzaam toerisme.

Organisatie

Sinds 1998 werkt TUI Nederland aan duurzaam toerisme. De afdeling Duurzaam toerisme is verantwoordelijk voor het opstellen en (laten) uitvoeren van het duurzaam toerisme beleid en de driejaren strategie  Duurzaam Toerisme Plan 2012-2015. Samen met collega’s van verschillende afdelingen worden de jaardoelen opgesteld en geïmplementeerd. Duurzaamheid wordt stap voor stap verankerd in de processen en procedures van de onderneming.

Erkenning

Sinds 2013 beschikt TUI Nederland over het duurzaamheidslabel Travelife Certified. Het is het eerste internationaal erkende duurzaamheidscertificaat voor touroperators en voldoet aan de GSTC-Recognized criteria. Daarnaast is reisbureauketen TUI gecertificeerd met Travelife Partner niveau. Hierdoor voldoet het bedrijf ruimschoots aan de gestelde verplichte eisen van de reisbranche ANVR op het gebied van duurzaam toerisme.

TUI Nederland beschikt sinds 2012 over het Fair Trade Tourism certificaat, waardoor TUI Nederland de eerste grote reisorganisatie in Nederland is, die fair trade toerisme reizen verkoopt. Daarnaast heeft airline TUI fly sinds 2014 het ISO 14001 certificaat voor het milieumanagement en is daarmee als een van de weinige Nederlandse luchtvaartmaatschappijen volledig gecertificeerd.

In 2013 werd TUI Nederland uitgeroepen tot ‘Overall Winner’ van de World Responsible Tourism Awards 2013 en won het bedrijf eveneens in de categorie ‘Best for Child Protection’ vanwege de strijd tegen de uitbuiting van kinderen in het Noordoosten van Brazilië. In 2015 en 2016 won TUI fly de Schiphol Aviation Award in de categorie ‘Sustainability’.

   

Raad van Kinderen

TUI Nederland laat zich inspireren en adviseren op het gebied van duurzaam ondernemen door kinderen. In 2013 heeft een groep kinderen van 10, 11 en 12 jaar oud ons bedrijf geadviseerd over de accommodatie van de toekomst. In 2015 is een Raad van Kinderen geïnitieerd in Curaçao en in 2016 en 2017 worden kinderraden samengesteld op andere eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. De jeugd krijgt hierdoor de mogelijkheid te participeren in de duurzame ontwikkeling van hun eiland.