Aquitaine is een streek met volledig tegenstrijdige landschappen op een strekking van een paar duizend vierkante kilometer. Gironde met de witte zandstranden langs de Atlantische Oceaan en het beroemde Bassin d’Arcachon. Net onder het sfeervolle Bordeaux vindt de armagnac zijn oorsprong. Iets zuidelijker ligt het departement Landes met indrukwekkende pijnboombossen en fijne zandstranden waar het goed surfen is. Het traditionele Pyrénées-Atlantiques, gelegen tegen de Spaanse grens, bezit adembenemende landschappen.
De Dune du Pyla, La Fôret des Landes, Bordeaux, Arcachon, Biarritz
In de Aquitaine is eten en drinken een gezonde bezigheid. In deze streek, met de grootste wijngaarden ter wereld, eten de bewoners veel verse ingrediënten als knoflook, tomaten, uien en fruit. Er wordt veel lamsvlees uit Pauillac of rundvlees uit Bazas gegeten. Truffels en eekhoorntjesbrood horen er als eerlijk en traditioneel gerecht vanzelfsprekend bij. Wat er ook bij hoort is een goed glas Pomerol. Deze wijn wordt meestal van de merlotdruif gemaakt en bezit een dieprode kleur met veel romig en kruidig bessenfruit. Een ander bekend streekgerecht zijn de oesters van Arcachon geserveerd met een warm worstje en roggebrood. Verse vis staat als vanouds op het menu. Vergeet in het vroege voorjaar niet de lamprei ‘à la bordelaise, een soort paling maar dan vetter, te proeven. Ook de cabécous (kleine, romige geitenkazen) en de schapenkaas uit de Pyreneeën zijn beroemd. Net als de beroemde meloenen uit Nérac.
Fest’Arts, La fêtes de Bayonne, Bordeaux Fête le Vin
Aquitaine grenst in het westen grotendeels aan de Atlantische Oceaan. Ten noorden grenst het aan de Poitou-Charentes en ten noordoosten aan de Limousin. Ten oosten grenst de streek voor een groot deel nog aan de Midi-Pyrenees. De hoofdstad van de streek is Bordeaux, de wereldberoemde wijnstad. De oppervlakte van de streek is ongeveer 50.000 vierkante meter.
De Basken stichtten in 587 tussen Garonne en Pyreneeën het hertogdom Vasconia. Het gebied ten noorden van de Garonne wordt het eerste hertogdom Aquitaine met hoofdstad Toulouse. Rond 730 werd Aquitaine voortdurend geplunderd door de Moren. Hertog Odo trok hen met een leger van Aquitanische Visigoten tegemoet om hen aan de rivier de Dordogne tegen te houden. Het werd een ramp voor de Visigoten. Hertog Odo zocht steun bij zijn oude vijanden de Franken. Hun gezamenlijke vijand waren nu de Moren en daarmee de Islam. Het christendom kwam in gevaar. Bordeaux was inmiddels weer de hoofdstad van de regio en zou die status behouden. Jan zonder Land, koning van 1199 tot 1216, moest aan Filips II Augustus Bretagne, Normandië, Anjou en Touraine afstaan, maar mocht Aquitaine behouden. Na de Engelse overwinning in de Honderdjarige Oorlog werd Aquitaine een Engels prinsdom dat Guyenne werd genoemd. De Fransen veroverden in 1450 Normandië en na de val van Bordeaux was ook deze regio weer Frans bezit. De vele bezienswaardigheden in de Aquitaine danken we vooral aan de rijke cultuur en historie van Guyenne.
Aquitaine is een streek met volledig tegenstrijdige landschappen op een strekking van een paar duizend vierkante kilometer. De kustlijn langs de Atlantische Oceaan loopt van de Gironde tot aan de Spaanse grens. De beboste laagvlakte in het achterland van de Atlantische kust is een schitterend natuurgebied voor mensen die van rust en natuur houden. Het gunstige klimaat zorgt hier voor een zeer bijzondere flora en fauna. In de plaats Dax liggen hete bronnen en modderbaden. Aquitaine is ook de regio met het grootste bos van Europa; het beschermde regionale Natuurpark van de Landes de Gascogne van het Bassin d’Arcachon tot ver in de Gers. De Dordogne is een gebied met bergachtig, loofbosrijk, avontuurlijk landschap met spectaculaire grotten.
De golf langs Aquitaine staat vooral bekend vanwege zijn harde wind en hier merk je dan ook zeker wat van op de stranden van Aquitaine. De stranden vormen een waar surferparadijs. De invloed van de zee is over het algemeen zeer sterk, wat er voor zorgt dat Aquitaine een zeer gematigd zeeklimaat heeft. In de zomer wordt het er niet echt erg warm, zo ongeveer 25°C, en in de winter zakt de temperatuur zelden onder de 10°C.
De prachtige natuurfenomenen maken van de Aquitaine de perfecte plek om alle sporten te beoefenen. Van de Pic d’Anie tot de Pic du Midi d’Ossau vind je overal schitterende klimparcoursen om samen met ervaren gidsen en bergbeklimmers af te leggen. De liefhebbers van wild stromend water en grote hoogteverschillen, kunnen naar de 'gaves' of de bergstromen in de Pyreneeën gaan, waar rafting, canyoning en kajakvaren wordt beoefend. Voor de echte watersporters zijn er geweldige golfen, geschikt voor surfen of kitesurfen. Voor de wandelaars zijn er zes bekende voetpaden die door de Aquitaine lopen en bij de Pyreneeën samenkomen. Hier kom je dan ook wandelaars uit alle landen tegen. Voor mountainbikers is er een gemarkeerd parcours van 2.000 kilometer op verschillende niveaus. Aquitaine bezit ook meer dan vijftig golfbanen.
Bayonne, Dax, en Mont-de-Marsan zijn de drie steden die in de Aquitaine verplichte etappes zijn geworden voor alle 'festayres' van Frankrijk en Navarra. Optochten, 'cavalcades', dans, muziek, sport en stierenspelen. Hier proef je ook de Spaanse sfeer die er heerst. Als studentenstad zijn er in Bordeaux heel wat uitgaansmogelijkheden. Over de hele stad liggen gezellige bars en cafeetjes waar je de lekkerste bieren en fijnste wijnen kunt proeven. Het uitgaansleven gaat hier tot diep in de nacht door. De stad kent ook vele trendy clubs voor het jonge publiek. Verder hebben de steden Périgueux, Pau, Bayonnen en Biarritz ook een uitgebreid uitgaansaanbod.
Tip, Tip, Tip
In de grotere steden vind je het grootste winkelaanbod in Aquitaine. Een voorbeeld hiervan is Bordeaux. Het heeft een prachtig, oud en compact centrum, waar je heerlijk te voet de winkels kunt ontdekken. Verder kun je heerlijk winkelen in de steden Périgueux, Pau, Bayonne en Biarritz. In Frankrijk zijn de winkels geopend van maandag tot en met zaterdag van 09:00 tot 19:00 uur, maar deze tijden kunnen per plaats verschillen. Kleinere winkels zijn op maandag vaak gesloten en van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 09:00 tot 12:00 uur en van 14:00 tot 19:00 uur. Sommige winkels zijn op zondagochtend geopend.