We reizen met z’n allen de hele wereld rond. Dat levert niet alleen prachtige herinneringen op, maar heeft ook impact op het milieu en de lokale bevolking. De afgelopen jaren hebben we grote stappen gezet en geïnvesteerd in duurzaamheid. Tegelijkertijd realiseren we ons ook dat er nog veel te doen is. Beslissingen die we vandaag nemen hebben invloed op de wereld van morgen.
Onze ambitie is wat dat betreft duidelijk: de ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen en de positieve sociaal-economische impact van het toerisme op de vakantiebestemmingen maximaliseren. Hoe we dat doen hebben we vastgelegd in onze duurzaamheidsagenda. Met de drie pijlers People, Planet, Progress hebben we concrete doelen bepaald waarmee we als TUI Group uiterlijk in 2050 een netto- nul en circulair bedrijf willen zijn. En wat kan jij zelf doen? Bekijk onze tips onderaan de pagina.
De accommodaties die beschikken over een onafhankelijk duurzaamheidslabel van de Global Sustainable Tourism Council, hebben aandacht voor het beschermen van milieu- en sociale aspecten van de bestemming. Denk aan gelijke kansen voor het hotelpersoneel, eerlijk loon, energieoplossingen en ze gaan verstandig om met water en afval. Maar ook het inkopen van producten uit de regio zodat de lokale bevolking meeprofiteert van toerisme. Een hotel krijgt zo’n label pas als het aan een lange criterialijst voldoet. Meer info over de criteria
Als je een accommodatie met onafhankelijk duurzaamheidslabel boekt bij TUI dan is dat inclusief een bijdrage van 2,- p.p. TUI verdubbelt dit tot 4 euro. Wanneer je al deze bijdragen in een jaar bij elkaar optelt, kunnen wij serieus en structureel investeren in een duurzamere toekomst. Een deel van het bij elkaar gebrachte bedrag gaat naar de wereldwijde projecten van TUI Care Foundation. Het overige deel gaat naar projecten met als doel het versnellen van het behalen van onze doelen als benoemd in de duurzaamheidsagenda, denk hierbij aan hernieuwbare energie en nieuwe generatie mobiliteit.
TUI werkt bij verschillende accommodaties aan duurzamere energieoplossingen. Zo liggen op het dak van ROBINSON AGADIR een enorme zonnenpaneleninstallatie. Deze bespaart meer dan 70% energie in dit hotel. ROBINSON ALPENROSE ZURES is gekoppeld aan een 'Biomass heating plant'. Een methode om warm water te produceren uit biomassa. Zo kan je zorgeloos genieten van de sauna en lekker warm douchen na een dag in de sneeuw.
Accommodaties met een onafhankelijk duurzaamheidslabel letten zo veel mogelijk op het watergebruik en het afval. Zo zijn de douches van TIME TO SMILE CHOGOGO zo ingesteld dat er niet meer dan 4,5 liter water per minuut verbruikt wordt. En het comfort voor de gasten wordt er niet minder om. Vervolgens wordt het water gefilterd en hergebruikt voor het bewateren van de tuin.
Duurzamere hotels stellen niet alleen eisen aan milieuaspecten, maar juist ook op sociaal vlak in én rondom het hotel. Een groot aantal criteria heeft betrekking op het beschermen van het personeel. Denk aan gelijke kansen, arbeidsrechten, een eerlijk loon en een actief anti-discriminatie beleid. Ook worden producten zoveel mogelijk regionaal ingekocht om de lokale economie te bevorderen.
Om de locals te laten meeprofiteren van het toerisme is de TUI Care Foundation in het leven geroepen. Door vakantiegangers kennis te laten maken met lokale projecten geeft TUI Care Foundation het onderwijs voor kinderen en jongeren, de bescherming van natuur en milieu en de lokale economie en werkgelegenheid een boost. Zo wordt de positieve impact van toerisme wereldwijd vergroot. Er worden bijvoorbeeld Marokkaanse jongeren opgeleid tot gids.
Bekijk de projectenWij hebben met TUI Collection een ruim aanbod van excursies samengesteld waarbij respect voor de natuurlijke omgeving en het stimuleren van de lokale economie hoog in het vaandel staan. Bezoek een schildpaddenopvangcentrum na een tocht met elektrische fluisterbootjes over de Dalyan rivier. Of maak kennis met de geheimen achter de traditionele wijnbouw op Lanzarote.
We hechten veel waarde aan het welzijn van dieren. Sinds 2013 volgen wij dan ook de internationale richtlijnen. Zowel onze accommodaties als de excursieaanbieders moeten voldoen aan de ‘Global Animal Welfare Guidance for Animals in Tourism’. TUI was in 2010 de eerste die stopte met het aanbieden van olifantenritjes. Ook kan een reiziger zelf bijdragen aan minder dierenleed. Door bijvoorbeeld niet met apen, reptielen of leeuwen op de foto te gaan.
Door de jaren heen zijn onze vliegtuigen voorzien van opstaande vleugeltippen, ook wel Split Scimitar Winglets genaamd. Deze creëren een betere aerodynamica, waardoor minder brandstof verbruikt wordt. Bij een Boeing 737 resulteert dit tot 5% minder uitstoot, terwijl dit bij de Boeing 767 zelfs kan oplopen tot 6%.
Naast de focus op CO₂ uitstoot hechten we veel waarde aan afvalscheiding. Jaarlijks komt er zo’n drie miljoen kilo afval uit vliegtuigen die landen op Schiphol. In 2015 hebben TUI fly en Suez een afvalscheidingsstation geïnstalleerd, zodat recyclebaar afval op Schiphol kan worden gescheiden en verwerkt. Inmiddels maken meerdere luchtvaartmaatschappijen hier gebruik van.
Een zwaarder vliegtuig verbruikt meer brandstof. Daarom werkt TUI fly al jaren aan gewichtsreducerende oplossingen. Zo hebben we bijvoorbeeld lichtere stoelen geïnstalleerd, gebruiken we speciale lichtgewicht trolleys voor de service aan boord en werken de piloten in de cockpit niet langer met papieren manuals, maar is alles gedigitaliseerd.
Voor veel mensen wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Je bewust zijn van het klimaat, om de wereld geven en goed zijn voor het milieu en de dieren. TUI fly heeft één van de jongste en meest efficiënte vloten in de luchtvaartsector en streeft ernaar om de laagste CO₂-uitstoot van Europa te hebben. Natuurlijk zijn er ook andere opties van reizen die duurzamer zijn dan vliegen, zoals een vakantie met de trein of je elektrische auto.
Wist je dat reizen met de trein zo’n 7 tot 11 keer minder CO₂ uitstoot dan dezelfde reis met het vliegtuig? TUI heeft het initiatief genomen om vanuit Nederland alleen nog maar treinreizen naar Parijs aan te bieden. Dit is veel beter voor het milieu dan met het vliegtuig. Doe met ons mee en reis naar meer steden binnen Europa zoveel mogelijk met de trein.
Lees meerElektrische auto’s worden steeds populairder. En met een goede reden. Bij TUI vinden we dit een mooie stap naar een duurzamere wereld. TUI beschikt over een groeiend aantal accommodaties die beschikken over laadfaciliteiten. We tonen aan welke accommodaties over een oplaadpunt beschikken onder faciliteiten op de pagina van de accommodatie. Zo kun je zorgeloos je auto opladen bij je hotel.
Lees meerReis binnen Europa zoveel mogelijk met de trein. Ga je toch met het vliegtuig? Neem dan het openbaar vervoer naar de luchthaven. Zo begin je je vakantie al met minder belasting voor het milieu. Via TUI is het ook mogelijk om volledig elektrische taxi’s te boeken naar Schiphol.
Compenseer de milieueffecten van je gevlogen kilometers met de aanplant van bossen en met duurzame energieprojecten. Tegen een kleine bijdrage kun je je reis compenseren op greenseat.nl.
Voor met name vliegreizen geldt dat het gewicht een grote invloed heeft op de uiteindelijke milieubelasting. Door het gewicht van jouw koffer laag te houden, draagt ook je bij aan een schoner milieu. Kies bijvoorbeeld een e-reader in plaats van zware boeken en neem kleine hoeveelheden toiletartikelen mee.
Helaas zorgt de plasticsoep ervoor dat zelfs op de mooiste zandstranden soms plastic te vinden is. Vanuit hotels zijn er initiatieven om het strand schoon te maken, maar is het te veel werk om het continu schoon te houden. Om het zeeleven een handje te helpen, kun je voordat je lekker gaat bakken in de zon, eens een half uurtje plastic ruimen op het strand. Een ander leuk initiatief is om tijdens een mooie strandwandeling een tas mee te nemen en daar afval wat je onderweg tegenkomt in te doen. De vissen, zee en de lokale bevolking zullen je dankbaar zijn!
Je moeder zei het vroeger al: doe het licht uit en laat de kraan niet lopen. Op vakantie is dat niet anders. Water en energie zijn vaak schaars op zonnige bestemmingen. Gebruik de airconditioning en het licht alleen als je het nodig hebt en doe de kraan dicht als je hem niet gebruikt. Wil je nog wat extra’s doen? Verwissel dan je bed- en badlinnen niet elke dag. En neem een waterfles van huis mee. In hotels zijn vaak gratis drinkwater tappunten te vinden. Dat scheelt dat weer een hoop onnodig plastic.
Betalen voor de natuur lijkt misschien een beetje vreemd. Maar dat kaartje voor het bos of een natuurpad levert veel op. Het gebied hoeft zo niet te worden opengesteld voor land- of bosbouw en beschermt de wilde dieren. Met je bezoek aan een nationaal park of werelderfgoed draag je dus bij aan het behoud ervan, zodat we er ook in de toekomst van kunnen blijven genieten.
Foto’s zijn de mooiste vakantieherinneringen maar nog mooier als je rekening houdt met de lokale cultuur en natuur. Het wordt gewaardeerd als je toestemming vraagt om mensen te fotograferen. Het fotograferen van kerken en moskeeën wordt niet altijd op prijs gesteld. Pas waar nodig je kleding aan en respecteer de lokale gebruiken. Een selfie met een aap, knuffelen met een leeuwenwelpje of een slang om je nek. Op veel vakantiebestemmingen kan het... maar dat betekent niet dat je het moet doen. Deze dieren worden vaak gedrogeerd en mishandeld.
Het lijkt zo leuk, een tocht op de rug van een olifant of een olifantenshow bezoeken. De excursie wordt veelal aangeboden als ‘onvergetelijke ervaring’. Helaas is de ervaring vooral voor de olifant zelf onvergetelijk. Er schuilt illegale handel, dierenwreedheden en onveilige situaties achter de olifantenritjes en -shows. We adviseren je daarom alleen olifantvriendelijke excursies te bezoeken waar je olifanten in hun natuurlijke omgeving ziet, veel over hen leert en op een diervriendelijke manier met ze in contact komt.
Niets is leuker dan jezelf onder te dompelen in de couleur locale. Met shoppen in lokale winkels en eten in lokale restaurants sla je twee vliegen in een klap. Je koopt niet alleen de leukste souvenirs en proeft de lekkerste gerechten, maar geeft ook de lokale economie een impuls. Maar let wel op wat je koopt. Exotische planten, dieren en koraal moet je onherroepelijk inleveren bij de douane. Restaurants kopen hun ingrediënten vaak in bij lokale boeren, waardoor jouw heerlijke bord eten ook nog eens verser dan vers is. Vergeet tot slot niet je herbruikbare tas mee te nemen tijdens het shoppen. Zo voorkom je het onnodig gebruik van plastic!
Door van kinderen te kopen, houd je kinderarbeid in stand en kunnen zij niet naar school. Bovendien concurreren kinderen met volwassenen op de arbeidsmarkt, waardoor volwassenen geen goed bestaan op kunnen bouwen. Koop dan ook altijd bij een volwassen handelaar. Hoe verleidelijk ook, geef niets aan bedelende kinderen. Zij worden vaak door onbetrouwbare volwassenen gebruikt.
Over de hele wereld zijn er kinderen en jongeren (tot achttien jaar) die slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting. We raden aan om restaurants, bars, discotheken en massagesalons waar kinderen en jongeren seksuele diensten aanbieden te mijden. Bij een vermoeden van een Nederlandse kindersekstoerist kan je een melding maken via dontlookaway.nl, Meld Misdaad Anoniem (0800-7000), de Koninklijke Marechaussee op de diverse Nederlandse luchthavens of bij de Nederlandse politie.
Benieuwd naar accomodaties met onafhankelijk duurzaamheidslabel?