Boek nu je Droomzomer - De unieke combinatie van sport en vakantie

In welke landen heb je reizen begeleid?

Ik werk voor TUI met name in Spanje, maar soms ook in Portugal of Marokko. Omdat Andalusië mijn specialiteit is geworden, ligt hier vooral mijn focus. Maar soms ben ik voor Kras ook actief in andere delen van Spanje, zoals Barcelona en Madrid.

Wat is het leukste aan je werk?

Het is erg plezierig om als reisleider zo sociaal bezig te zijn, veel te reizen en zelf ook te genieten van het Spaanse buitenleven, afgezien van mijn historische en culturele interesses. Spanje is altijd het favoriete vakantieland geweest van mijn familie. Wij gingen vroeger nooit op vakantie naar Frankrijk of Italië, maar altijd naar España!

Wat doe je op een vrije dag tijdens een reis?

Als er voor mij vrije tijd overblijft tijdens een reis, dan vul ik die het liefste in door zelf rond te wandelen, monumenten te bekijken die ik nog niet bezichtigd heb of door te lezen. Soms ga ik ook naar tentoonstellingen of ontmoet ik collega’s en/of vrienden.

Wat is je leukste of dierbaarste reisherinnering?

Een van mijn mooiste reisherinneringen is verbonden aan het Alhambra in Granada. Een Spaanse mevrouw uit mijn groep die al heel lang in Nederland woont, vroeg aan mij of ik Carmen kende, een collega reisleidster en een Spaanse die ook in Nederland woont. Ik bevestigde dit en toen bleek dat deze dame en Carmen heel goed bevriend waren, maar dat ze ongeveer 25 jaar geleden het contact verloren hadden. Toevallig was Carmen op de dag van ons bezoek aan het Alhambra in Granada ook daar een groep aan het begeleiden. Toen heb ik de twee dames samengebracht, hun weerzien was zeer emotioneel. Beide groepen en ik waren erg ontroerd.

Wat is je mooiste souvenir?

In de loop der jaren heb ik tijdens de rondreizen aardig wat souvenirs uit Nederland mogen ontvangen. Een van de mooiste geschenken was een oude editie van het boek ‘Iberia’, geschreven door James Michener, een Amerikaanse reiziger. De meneer van wie ik het boek kreeg, had het al vaak gelezen. Hij bood het mij aan omdat hij dacht dat ik het interessant zou vinden, wat zeker het geval was. Buiten mijn werk om is een van mijn mooiste souvernirs een marionet uit het prachtige Praag, na Sevilla mijn favoriete stad ooit.

Wat gaat altijd mee in je koffer?

Wanneer ik zelf op vakantie ga, kan een goede reisgids nooit ontbreken. Wat de rondreizen betreft, zorg ik dat ik goede schoenen meeneem, want we lopen heel wat af… En natuurlijk een visitekaartje met mijn telefoonnummer, mochten de gasten verdwalen!

Waar wil je beslist nog een keer naar toe?

Ik wil beslist nog een keer naar Japan, Ecuador, Peru en Cuba. In Thailand ben ik al een keer geweest, maar ik zou graag nog een keer erheen gaan. Daarnaast heb ik altijd een speciale band gehad met Cuba en haar bevolking, ook al ben ik er nog nooit geweest. Ik zou dolgraag een reis naar Cuba willen begeleiden. Afgezien daarvan zal ik keer op keer blijven terugkeren naar Praag en Tsjechië. Praag is een sprookje en Tsjechië is een heel fijn land om doorheen te reizen.

Als laatste mijn gouden tip voor reizigers!

Probeer uw zorgen tijdelijk te vergeten en laat u meevoeren door de cultuur van het land waar u heenreist. Probeer niet vanuit de Nederlandse mentaliteit te denken, maar op te gaan in de plaatselijke gewoontes en gebruiken. Zo wordt uw reis gegarandeerd een succes!