Ecuador is één van de kleinste landen in Zuid Amerika. Ondanks dat heeft het van alle Zuid-Amerikaanse landen wel de meest gevarieerde landschappen en de meest diverse cultuur. Door de kleine afstanden is Ecuador een zeer comfortabel land om te bereizen. In korte tijd reis je van vochtige, mystieke regenwouden van het Amazonegebied, via het Andesgebergte met besneeuwde bergtoppen naar prachtige stranden. Voor de kust liggen de Galápagos-eilanden, een wondere wereld van natuurverschijnselen waar de meest zeldzame diersoorten te vinden zijn. Op het platteland staat de bevolking met kleurrijke kleding op gezellige markten.
Virgen del Quito, Binnenstad van Quito, Cuicocha, Cotopaxi, Chimborazo, Otavalo
Ecuador kent diverse bevolkingsgroepen. De samenleving en inwoners van Ecuador zijn voornamelijk gevormd door de geschiedenis en de verschillende landschappen van het land. Daardoor zijn er grote verschillen ontstaan in uiterlijk en temperament tussen de bewoners. In Quito en het omringende Andesgebergte wonen de Serranos, een bevolkingsgroep die zich kenmerkt door een formele en conservatieve houding. De Costeños daarentegen zijn opener en liberaler. Zij zijn te vinden in de kustgebieden. De bewoners van het Amazonegebied proberen hun eeuwenoude cultuur te behouden en tegen te veel westerse invloeden te beschermen.
Aantal inwoners van Ecuador is 16.390.000
De Ecuadorianen hechten veel waarde aan hun familie. Ouderen wonen vaak bij hun jongste zoon en zijn vrouw in plaats van de bij ons meer gebruikelijke bejaardentehuizen. Ook peetouders zijn veel belangrijker in dit land. Ze dienen financiële en mentale steun te bieden aan hun petekinderen. Ecuadorianen met huwelijksproblemen wenden zich vaak tot hun peetouders.
Het wordt niet geaccepteerd om elders dan op het strand met strandkleding rond te lopen. Ook wordt het dragen van al te uitdagende kleding in de stad afgeraden.
Soepen, geroosterd varken en stoofgerechten zijn erg populair in de gevarieerde keuken van Ecuador. Er worden originele gerechten met een mix van Latijns-Amerikaanse en Europese invloeden geserveerd. Bekende lokale gerechten zijn onder meer tameles (gestoomd deeg gevuld met vlees of kip, in een blad gewikkeld) en empanadas de morocho (pasteitjes met varkensvlees en een krachtige saus). In de hotels bestaat het ontbijt meestal uit broodjes of toast met eieren en jam. Dit wordt vaak geserveerd met (verse) vruchtensappen, koffie of thee. De belangrijkste maaltijd van de dag voor de Ecuadoranen is de lunch. In de toeristenplaatsen bieden veel restaurants als lunch het 'menu del dia' aan. Dit is een menu speciaal voor toeristen, dat bestaat uit soep, hoofd- en nagerecht. Deze menu's zijn erg voordelig en een uitkomst voor wie op zijn budget let. In de avond bieden veel restaurants de 'merienda' aan. De merienda is vergelijkbaar met een 'menu del dia'. Uiteraard is het ook mogelijk om à la carte te eten, maar dit is duurder dan de menu’s.
Het merendeel van de feesten in Ecuador stamt af van de katholieke religie. Tijdens feestdagen zijn veel banken en organisaties gesloten. Op veel feestdagen worden in iedere stad kleurrijke processies gehouden en is het een gezellige drukte op het plein (Plaza des Armes) in het midden van de stad. Vaak beginnen de volksfeesten al een dag voor de officiële feestdag. Belangrijke feesten zijn Carnaval en Corpus Cristi.
Ano Nuevo, Drie Koningen, Bloemen- en fruitfestival van Ambato, Carnaval, Semana Santa, Dag van de Arbeid, Corpus Christi, Bevrijdingsdag van Quito, Geboortedag van Simon Bolivar, Fiesta del Yamor, Halloween, Bevrijdingsdag van Cuenca, Navidad, Oudejaarsvieringen, waarbij grote poppen worden verbrand.
Hoofdstad van Ecuador is Quito.
Ecuador is het kleinste Andesland van Zuid-Amerika en grenst aan Peru en Colombia.
Hoogste punt: 6310 Meter
Hoogste punt: De Chimborazo
Laagste punt: 0 Meter
Laagste punt: De Grote Oceaan
Voorafgaand aan uw vakantie kunt u bij onze partner GWK buitenlandse valuta kopen via https://buy.gwktravelex.nl/tuinl/Purchase. U kunt dit online bestellen en dan betalen en afhalen bij één van de 50 GWK-vestigingen in Nederland. U vindt GWK in de grotere NS-stations, stadscentra en op de luchthavens Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Buiten het gemak weet u zeker dat u een gunstige koers betaalt en dat u veilig wisselt. U betaalt geen provisie en/of toeslagen. Bestel tijdig; dollars en ponden zijn binnen 30 minuten af te halen en andere valuta binnen 2 dagen.
Valuta: de Amerikaanse dollar
Pinautomaten: In alle grote steden in Ecuador zijn pinautomaten aanwezig. Ook de kleinere plaatsen krijgen steeds vaker pinautomaten zodat het steeds gemakkelijker wordt om aan geld te komen. De prijs per pintransactie verschilt soms per bank. Zorg er daarnaast voor dat u voor vertrek uw pinpas heeft ingesteld op 'gebruik buiten Europa'.
Credit Cards: Het is handig om een creditcard mee te nemen op reis. De algemeen gangbare creditcards (EuroCard/MasterCard) worden steeds meer geaccepteerd in met name de grote toeristengebieden. Vaak wordt echter wel een meerbedrag gerekend om de transactiekosten te dekken. Bewaar de creditcard tijdens de reis gescheiden van andere betaalmiddelen. In geval van verlies kan dan altijd nog de creditcard gebruikt worden. In winkels en restaurants is het niet gebruikelijk om te pinnen en/of met de creditcard te betalen. Zorg daarom altijd voor voldoende cash (dollars in kleinere coupures). Na het pinnen kan bij bijvoorbeeld een bank het geld wat 'kleiner' gemaakt worden.
Fooien: Fooien zijn niet verplicht, maar worden wel gewaardeerd. In de chiquere restaurants en hotels is tien procent vaak al bij de rekening inbegrepen. In kleine restaurants is een redelijke richtlijn vijf tot tien procent van de rekening.
Ecuador is een land met een overheersend Spaans verleden. De eerste Spanjaarden zetten in 1526 voet aan land. Voordat het land werd veroverd, werd Ecuador bewoond door de Inca's, die oorspronkelijk uit Peru kwamen. Ongeveer een eeuw lang waren de Inca's aan de macht. De koloniale overheersing en onderdrukking heeft tot 1822 geduurd, waarna het land bevrijd werd van de Spanjaarden. Het Spaans koloniale verleden is nog overal terug te zien aan de gotische pleinen en kerken in steden en dorpen. En natuurlijk in de officiële taal van het land: Spaans. Sinds de onafhankelijkheid is de politiek turbulent en wordt het gekenmerkt door snelle wisselingen in regeringen.
De staatsvorm van Ecuador is een republiek met aan het hoofd een president. Rafael Correa, de huidige president, is de eerste president die herkozen is.
De natuur van Ecuador is enorm divers. Door het grote verschil in hoogte (van 0 tot 6.310 meter) zijn er zeer verschillende natuurgebieden ontstaan. In het westen en langs de kust liggen palmstranden en mangroven, in het hooggebergte bossen en heidevelden en in het oosten van Ecuador ligt de Amazone met zijn regen- en nevelwouden. Er bevinden zich zelfs nog actieve vulkanen in Ecuador.
Ecuador mag dan voor Zuid-Amerikaanse begrippen een klein land zijn, er zijn diverse klimaattypen. Verschil tussen winter en zomer is er amper, aangezien het land op de evenaar ligt. Aan de kust is het voornamelijk warm en vochtig, met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 26 graden. De regentijd duurt van oktober tot mei. Buiten deze maanden is de vochtigheidsgraad een stuk minder. In de hoofdstad Quito, gelegen midden in het Andesgebergte op zo'n 2.800 meter hoogte, is het gemiddeld 15 graden. Overdag kan dit oplopen tot 26 graden, terwijl het 's nachts sterk afkoelt naar ongeveer 7 graden. In het gehele Andesgebergte geldt natuurlijk wel: hoe hoger hoe kouder. Het Amazonegebied heeft een warm, vochtig en regenachtig klimaat. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 23 en 26 graden, maar het kan er ook flink warmer zijn. De 600 kilometer uit de kust gelegen Galapagoseilanden kennen een warm en droog weertype, met een gemiddelde temperatuur van 28 graden.
In Ecuador komen heel veel verschillende diersoorten voor. Met 1.500 verschillende vogelsoorten is Ecuador voor vogelaars een paradijs. Daarnaast leven er 106 soorten reptielen, 138 soorten amfibieën en 4.500 soorten vlinders. Wie de regenwouden in trekt, kan anaconda’s, ocelots, kikkers, ara’s, luiaards, apen en toekans tegenkomen. De mangroven zijn belangrijke kraamkamers voor vissen, schelpdieren en schaaldieren. De fauna van de Andes bestaat onder andere uit gordeldieren en roofvogels zoals de zeldzame andescondor. Liefhebbers van parkieten, hagedissen en slangen zijn in de savanne op de juiste plek. De Galapagoseilanden zijn een walhalla voor dierliefhebbers vanwege de vele verschillende dieren die er leven, zoals flamingo’s, zeehonden, grote landschildpadden, pinguïns en zeevogels. Ook wat fauna betreft is Ecuador één van de meest diverse landen ter wereld. Alleen al in het regenwoud groeien op één hectare meer dan 300 verschillende boomsoorten. Palmen en laurieren komen daar veel voor. De nevelwouden op de hellingen van de Andes liggen tussen de 1.000 en 3.500 meter. De bomen van deze bergwouden zijn bedekt met mossen, boomvarens, epifyten orchideeën en bromelia’s. Boven de 3.500 meter ligt het paramogebied met vooral grassen, struiken en struikachtige bomen. De grote knoestige kapokbomen vind je in de savanne. De mangrovegebieden bestaan uit bomen met stelt- en ademwortels die ze houvast geven in het brakke water van het getijdengebied waarin mangrovebos kan ontstaan.
Nationale parken zijn unieke trekpleisters. Door een bezoek beschermt u zelf de kwaliteit en het unieke karakter van deze beschermde natuurgebieden. De parken hebben hun bestaan namelijk grotendeels te danken aan de inkomsten van bezoekers. Hierdoor hoeft een natuurgebied niet te worden opengesteld voor landbouw of bosbouw. Een nationaal park is een gebied dat zich in de eerste plaats richt op de bescherming van ecosystemen en in de tweede plaats een recreatieve functie vervult. In deze beschermde natuurgebieden leven bijzondere planten- en diersoorten die van buitengewone wetenschappelijke, educatieve en recreatieve waarde zijn. In nationale parken gelden specifieke gedragsregels. Zo is bijvoorbeeld het plukken van bloemen en planten én het voeren van wilde dieren verboden. Het nationale park kan hierover meer informatie verstrekken.
Ecuador heeft 11 nationale parken
Nationale parken in Ecuador:
Cayambe-Coca, Cotopaxi, El Cajas, Galápagos, Llanganates, Machalilla, Podocarpus, Sangay, Sumaco Napo-Galeras, Yacurí, Yasuní
Werelderfgoederen zijn culturele of natuurlijke erfgoederen die worden beschouwd als uniek, onvervangbaar en eigendom van de hele wereld. Wereldwijd zijn er 1073 door UNESCO erkende werelderfgoederen. Het is van groot belang om deze bijzondere trekpleisters te behouden. Tijdens een vakantiebezoek ben je als toerist daarbij onmisbaar. Laat bijvoorbeeld geen afval achter, blijf op de aangegeven paden en maak enkel foto's waar dat is toegestaan. Veel websites informeren hierover.
Ecuador heeft 5 werelderfgoederen
Werelderfgoederen in Ecuador:
Galápagos Eilanden, Quito, Nationaal park Sangay, Historisch centrum van Santa Ana de los Ríos de Cuenca, Qhapaq Ñan, het Andes-wegsysteem
Zomer: -7 uur. Op de Galapagos Eilanden -8 uur.
Winter: -6 uur. Op de Galapagos Eilanden -7 uur.
Aan internetten in het buitenland buiten de Europese Unie (EU) kunnen extra kosten aan verbonden zitten. Wanneer er een WiFi verbinding aanwezig is, kun je meestal gratis gebruik maken van internet. Informeer bij je provider naar de voorwaarden en kosten voor internetten, bellen en sms’en in het buitenland.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt met de voorbereiding van de reis. Het reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade of consulaat, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van een reisadvies is te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/reisadvies.
Je dient over een paspoort te beschikken dat na aankomst nog 6 maanden geldig is (met 1 lege visumpagina).
Je hebt geen visum nodig.
Mensen met een andere nationaliteit dan de Nederlandse: raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/extra/visum-vaccin-valuta/reisdocumenten/.
De officiële voertaal is Spaans. Maar sommige delen van de bevolking spreken hun eigen talen. Een van deze talen is Kichwa, een dialect van Quenchua. In afgelegen gebieden kan het voorkomen dat de bevolking geen Spaans of Engels spreekt. Het Engels wordt in hotels en restaurants redelijk gesproken. Het is aan te raden om een paar woorden Spaans te leren om het contact met de lokale bevolking te vergemakkelijken.
We adviseren om bij het voor het eerst betrekken van de kamer of het appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste leg je de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van circa 25 - 50 ºC kan zich namelijk de legionellabacterie ontwikkelen, die op deze manier doeltreffend te bestrijden is.
Er zijn geen noodzakelijke vaccinaties, wel worden er aanbevelingen gedaan. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: www.reisprik.nl/tui
Drinkwater: Het leidingwater in Ecuador is niet drinkbaar, er wordt aangeraden om gebruik te maken van flessen water.
Ecuador is één van de veiligste landen van Latijns-Amerika. Desondanks is er veel kleine criminaliteit. Toeristen zijn in alle landen een geliefd doelwit. Let daarom op de volgende eenvoudige dingen. Dit verkleint de kans om zelf slachtoffer van een overval te worden. Draag niet teveel contant geld op zak, bewaar waardevolle documenten in een (hotel)kluis, maak een kopie van het paspoort en draag niet al te opzichtige en dure sieraden. Draag een tas of rugzak bij voorkeur op de buik en draag tassen/fotocamera's kruislings.
Fascinerend Ecuador en Galapagos
Er loopt een snelweg van de grens met Colombia naar de grens met Peru. De wegen zijn soms slecht begaanbaar, als gevolg van aardbevingen en overstromingen.
Bus: De bussen vertrekken bij de centrale busstations ('terminal terrestre'), waar ook de kaartjes verkocht worden. Koop het kaartje op tijd, want in een bus kan het erg druk en oncomfortabel worden. Ook worden de vaste vertrektijden niet al te nauw genomen. Er zijn twee busmaatschappijen die regelmatige verbindingen hebben naar buurlanden: Panamericana en Rutas de America. Er wordt in Ecuador én aan de grenzen veel gecontroleerd, dus houd het paspoort bij de hand.
Trein: Ecuador heeft ook een aantal treinverbindingen. De treinroute van Guayaquil naar Quito biedt mooie uitzichten, en stijgt tot 3.609 meter hoogte. Een bijzondere treinreis is die langs de 'duivelsneus' (nariz del diablo) in Alausi, Ecuador.
Taxi: Taxi's zijn in de grotere steden overal aanwezig. Gebruik zoveel mogelijk officiële taxi's (vaak witte of gele) en spreek vooraf een prijs af. Taxichauffeurs zijn altijd in voor een praatje: interessant en goed om de Spaanse taal te oefenen. Motortaxi's zijn vaak erg goedkoop en zijn een leuke manier van reizen door de stad. Neem altijd een visitekaatje van het hotel mee bij het verlaten ervan, al is het maar voor een ommetje. Mocht u de weg niet meer terugvinden, kunt u dit altijd aan een taxichauffeur laten lezen.
Boot: Kano's worden vaak voor vervoer gebruikt naar plaatsen waar geen wegen naar toe lopen, zoals de kust in het noordwesten.
Overig: Het reizen tussen steden gebeurt vaak per vliegtuig. Er zijn vliegvelden in Guayaquil, Quito, Cuenca, Manta, Esmeraldas, Agrio en Coca. Ook naar de Galapagoseilanden gaan dagelijkse vluchten.
Ecuador exporteert niet veel, maar de lokale bevolking maakt prachtige voorwerpen en sieraden die zeer betaalbaar zijn. De voornaamste producten zijn voorwerpen van hout, wol, riet en zilver. Houten voorwerpen zijn voornamelijk uitgesneden vogels of andere dieren die kleurrijk beschilderd zijn. Van riet worden voornamelijk manden gemaakt, die in uitpuilende winkeltjes verkocht worden. Inheemse stammen verkopen, naast kettingen en armbanden, kleine schilderijen op straat,. De beste koop in Ecuador is waarschijnlijk zilver, te koop bij officiële juweliers, maar ook op de markt. Let wel goed op de kwaliteit van de geboden waar. Op de markten gelden geen vaste prijzen en dient er onderhandeld te worden. Vraag eerst wat de prijs van de verkoper is, maar neem het eerste aanbod nooit aan. Dit is pas het startpunt van de onderhandelingen, waarbij het eerste tegenbod over het algemeen tussen de vijftien en veertig procent onder de vraagprijs ligt.