Het Nijldal wordt ook wel het kloppend hart van Egypte genoemd. De resten van de oude tempels, zuilen en koningsgraven bevinden zich hier nog steeds en zijn zeker een bezoekje waard!
Medinet Habu, Abu Simbel, Memnon kolossen
In het verleden noemde men de Nijl 'de Moeder van Egypte'.
Net als in de rest van Egypte staat gastvrijheid in deze streek hoog in het vaandel. Mocht men bij een Egyptische familie thuis uitgenodigd worden dan kan men rekenen op een uitgebreid banket. Het wordt zeer op prijs gesteld een klein geschenk mee te nemen als blijk van dank, bijvoorbeeld een lekkernij. Aangezien de overgrote meerderheid van de Egyptenaren het islamitische geloof heeft, is het verstandig om buiten de vakantieresorts niet te bloot gekleed te gaan. Overigens stelt men het in de hotels op prijs, dat men tijdens het diner gepast gekleed gaat.
Tagin is het typische gerecht van de Nijldal. Deze stoofschotel van vlees en groente is overal in deze streek verkrijgbaar. Ook de bamia-tagin met tomaten en okra in zeer aan te raden.
Het Nijldal strekt zich uit over een groot deel van de lengte van de gelijknamige rivier. Ten noorden grenst het gebied aan de streek Caïro, ten zuiden aan Soedan. Ten oosten van het gebied ligt het Rode Zee gebied, ten westen de Westelijke Oasen.
Ten oosten van het Nijldal ligt het Rode Zee-gebied, ten westen de Westelijke Oasen. In het noorden grenst de streek aan Caïro, in het zuiden aan Soedan.
De Egyptenaren waren vroeger grotendeels afhankelijk van de grillen van de Nijl. De Nijl kon voor vruchtbare grond zorgen, zodat mensen gewassen konden verbouwen. Echter, als de Nijl te lang overstroomde kon ze de oogst ook totaal verwoesten. De eerste regionale koninkrijken ontstonden zo'n 3300 jaar voor Christus en vormen de eerste dynastie. Hor-Aha, wiens naam vechtende valk betekent, was de eerste koning van het Oude Egypte. Recentelijk hebben archeologen zijn graf ontdekt, waar niet alleen zijn overblijfselen lagen, maar ook dat van andere mensen. Vermoed wordt dat het gaat om mensenoffers aan de goden. De achttiende en negentiende dynastie hebben enkele bekende farao's voortgebracht, zoals Toetanchamon, Hatsjepsoet (de vrouwelijke farao), Amenhotep de Derde en Ramses de Tweede. Laatstgenoemde zorgde voor een waar hoogtepunt in de Egyptische geschiedenis. Na zijn dood hebben verscheidene farao's Ramses de Tweede proberen te evenaren, zonder succes. De beroemdste vrouwelijke farao van Egypte is zonder meer Cleopatra, om precies te zijn: Cleopatra Thea Philopator de Zevende, wat Godin Cleopatra, Geliefde van haar Broer/Echtgenoot betekent. Zij regeerde ongeveer 69 tot 30 jaar voor Christus.
Egypte kent een woestijnklimaat. Dit houdt in dat het overdag zeer warm is, met temperaturen boven de dertig graden. 's Nachts koelt het flink af.
Door de aanwezigheid van de Nijl kunnen verschillende planten groeien.
bus: Er zijn interlokale bussen waarmee men van plaats naar plaats kan reizen.
taxi: Taxi's staan over het algemeen voor de grotere hotels of rijden door de stad. Hoewel de taxi's over het algemeen over een meter beschikken, staan deze vaak uit of zijn ze gewoonweg defect. Men kan daarom het beste van tevoren een prijs afspreken.
Het tijdsverschil met Nederland bedraagt 1 uur.
Over het algemeen komt men tijd tekort om deel te nemen aan de talloze excursies die hier aangeboden worden. Jammer, want ze zijn stuk voor stuk de moeite waard en zullen een bezoek aan deze streek zeker verrijken. Zo kan men een bezoek brengen aan de Kalabsha tempel die dateert uit de regeerperiode van de Romeinse keizer Augustus. Ook indrukwekkend zijn de rotsgraven van Beni Hassan op de oever van de Nijl. Men kan er prachtige schilderingen aanschouwen en genieten van een spectaculair uitzicht op de Nijl. Daarnaast is ook El-Minya een bezoek waardig. In dit vredige stadje bent u even weg van de drukte van Luxor. U kunt dan een wandeling maken langs de aanbeden Nijl en even tot rust komen. Ook Aswan mag u absoluut niet missen. Hier, in het zuidelijkste deel van de Nijldal, liggen verschillende eilandjes in het azuurblauwe water. Dit groene gebied onderscheidt zich van de rest van Egypte door de typisch Afrikaanse sfeer die er hangt.
Voor een lekker avondje uit kan men het beste in de discotheken van de hotels terecht. Met name in Luxor kan men genieten van imponerende buikdansshows.
In Aswan is een prachtige bazaar waar men mooie aandenken kan kopen. Luxor is ook zeer geschikt voor uitbundig winkelen. Past u echter op bij het kopen van souvenirs. De artikelen die worden aangeprezen zijn vaak pure kitsch en zeer prijzig.