Jordanië is één van de meest mysterieuze landen van het Midden-Oosten. Het land is een mix van oosterse en westerse culturen. Enerzijds de diverse moskeeën, anderzijds de Romeinse ruïnes. In de oude Romeinse stad Jerash staan uitstekend bewaard gebleven paleizen, tempels en theaters. Maar het land heeft meer te bieden, zoals de enorme kruisvaarderskastelen van Kerak of de hoofdstad Amman met haar grote aantal culturele bezienswaardigheden. Zo vind je er onder andere de ruïnes van de Citadel, de Abdullah-moskee en het Romeinse theater. Vlak bij Amman ligt Madaba, waar één van de bekendste mozaïeken van het Midden-Oosten is gevonden. De 'kaart van Palestina' werd daar in 1884 blootgelegd. Deze kaart is de oudste gevonden kaart van de landen rond de rivier de Jordaan. Wanneer je verder naar het zuiden afreist, kom je de roze rotsstad Petra tegen. Deze stad is 2300 jaar geleden gesticht door de Natabeeërs, om tegen aanvallen van buitenaf beschermd te worden. Naast alle culturele aspecten biedt Jordanië een aantal zeer fascinerende landschappen, zoals de Dode Zee. Op deze zee kun je door de enorm hoge concentratie zout in het water blijven drijven. En wat te denken van het spectaculaire woestijnlandschap van Wadi Rum, dat het decor was voor de film 'Lawrence of Arabia'? En voor een heerlijke strandvakantie ben je in Aqaba op de juiste plaats. Hier bevindt zich ook het vierlandenpunt met Israël, Egypte en Saudi-Arabië. Wanneer het helder weer is, heb je een prachtig uitzicht over deze drie landen en de Golf van Aqaba.
Oudste kerk ter wereld, Dode Zee, Petra, Wadi Rum
Voor 98% bestaat de Jordaanse bevolking uit Arabieren. Daarnaast als belangrijkste minderheidsgroepering de Circassiërs of Tsjerkessen met ca. 100.000 personen. Deze bevolkingsgroep heeft zijn oorsprong uit de Kaukasus. Ruim de helft van de boelking is afgekomstig uit de door Israël bezette gebieden van Palestina. De bedoeïenen zijn de oorspronkelijke bewoners van de Oostelijke Jordaanoever.
Aantal inwoners van Jordanië is 10.820.000
Openstaan en respect tonen voor de bevolking van onze vakantielanden dragen bij aan unieke ervaringen en aan het behoud van de authentieke culturen en tradities van elk land. Pas waar nodig je kleding aan en fotografeer alleen mensen die dat op prijs stellen.
Wat is Jordanië een gastvrij land! De bevolking vindt het belangrijk om een warm welkom in hun huizen te bieden aan vreemdelingen. Ga je op bezoek bij iemand thuis? Vergeet dan niet je schoenen uit te doen voor je naar binnen gaat. Bij een praatje zal je al gauw merken dat er veel gebaren worden gebruikt. Een voorbeeld: ‘nee’ zeg je door het hoofd achterover te doen en te klakken met je tong. Leg je de rechterhandpalm op je hart, dan zeg je op een beleefde manier ‘nee, dank u wel’. Vrouwen wordt aangeraden om lange broeken/rokken en ruimvallende shirts/tops die de ouders en hals bedekken te dragen. Ben je op pad in een dorp? Dan is het voor een vrouw ongepast om naar een theehuis te gaan. Daarnaast is genegenheid in het openbaar tonen (tussen mannen en vrouwen) niet gebruikelijk.
Indeling naar religie:
Moslim 97%
Overig 3%
Aqaba en Tala Bay kennen een gezellig avond- en nachtleven. Restaurants en clubs zijn in grote getalen aanwezig en zorgen voor een leuke sfeer. De Dode Zee, Petra en Wadi Rum zijn geschikt om kennis te maken met de verfijnde Arabische keuken. Dat komt omdat natuur en cultuur hier gekoesterd worden. Vele restaurants werken samen met natuurparken om de authenciteit, kwaliteit en versheid van hun producten zeker te stellen. Bovendien biedt de ingebakken gastvrijheid van Jordanië alle ruimte voor Westerse invloeden. Bekende Jordanische gerechten zijn Mansaf (rijst met schapenvlees en yogurtsaus), Kanafa (lijkt op gebak gevuld met noten of geitenkaas), Mushakhan (kip in olijfolie en uiensaus geroosterd met Arabisch brood), Baklava (gebak gevuld met noten of honing) en Ataif (kleine gefrituurde pannenkoekjes gevuld met noten of kaas).
Op je vakantiebestemming kunnen bekende en minder bekende feestdagen worden gevierd, die deel uitmaken van de traditionele cultuur van de bevolking. Houd er rekening mee dat op zulke dagen de openbare voorzieningen (zoals winkels, banken, musea, restaurants) aangepaste openingstijden hebben of gesloten zijn. Bij groepsreizen wordt het dagprogramma eventueel aangepast en misschien krijg je dan de kans om zelf een feestelijk vleugje cultuur mee te pikken. Tijdens de Ramadan wordt er geen alcohol verkocht (met uitzondering in grote hotels) en is het niet toegestaan overdag in het openbaar te roken, te eten of te drinken.
Troonsbestijging van Koning Abdullah, Dag van de Arabische Liga, Dag van de Arabische Opstand
Jordanië is van noord naar zuid ongeveer 400 km lang en van oost naar west op het breedste punt ongeveer 360 km breed.
Hoofdstad van Jordanië is Amman.
Jordanië grenst in het westen aan Israël, de Westelijke Jordaanoever en de Dode Zee, in het noorden aan Syrië, in het noordoosten aan Irak, in het zuidoosten aan Saoedi Arabië en in het zuiden aan de Rode Zee.
Jordanië heeft een totale oppervlakte van: 92300 km²
Landoppervlakte: 91971 km²
Wateroppervlakte: 329 km²
Aantal km kust: 26
Hoogste punt: 1734 Meter
Hoogste punt: Jabal Ram
Een dinar is onderverdeeld in 1.000 fils. Er zijn bankbiljetten van 500 fils, 1, 5, 20, 50 en 100 dinar. Voorafgaand aan de vakantie kun je bij onze partner GWK buitenlandse valuta kopen via https://buy.gwktravelex.nl/tuinl/Purchase. Je kunt dit online bestellen en dan betalen en afhalen bij één van de vijftig GWK-vestigingen in Nederland. Je vindt GWK in de grotere NS-stations, stadscentra en op de luchthavens Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Buiten het gemak weet je zeker dat je een gunstige koers betaalt en dat je veilig wisselt. Je betaalt geen provisie en/of toeslagen. Bestel tijdig; dollars en ponden zijn binnen 30 minuten af te halen en andere valuta binnen 2 dagen.
Valuta: Jordaanse dinar
Wisselkoers: 0.84
2021-08-01
Fooien: In Jordanië is het gebruikelijk om fooien te geven.
De wortels van Jordanië als onafhankelijke staat liggen in de stad Petra. Petra is gesticht door de Nabateeërs, die ook het Noord Arabische schrift hebben uitgevonden. Dit schrift is later uitgegroeid tot het moderne Arabische schrift. De Nabateeërs beheersten de handelslijnen doordat zij het gebied van het huidige Jordanië tot aan het zuiden van Syrië en het noorden van het Arabische schiereiland domineerden. Hierdoor genoot Petra honderden jaren van voorspoed, welvaart en onafhankelijkheid. Deze goede jaren hielden aan totdat het land werd bezet door het opkomende Romeinse Rijk. Het koninkrijk van de Nabateeërs was niet het enige koninkrijk dat in Jordanië heeft geheerst. Ook het koninkrijk van Edom, het koninkrijk van Ammon en het koninkrijk van Moab hebben in Jordanië geregeerd. Al deze koninkrijken worden zowel in de Bijbel als in andere oude documenten genoemd. Tijdens de Greco-Romaanse heerschappij ontstonden een aantal semi-onafhankelijke steden die onder de Dekapolis vielen, zoals Geresa (Jerash), Philadelphia (Amman), Raphana (Abila), Dion (Capitolias), Gadara (Umm Qays) en Pella (Irbid). Later werd Jordanië onderdeel van het Arabisch Islamitische Rijk. Voordat Jordanië deel uit maakte van het Ottomaanse Rijk werd Jordanië nog geregeerd door de Mongolen, de Kruisvaarders, de Ajjoebiden en de Mamlukken.
De volksvertegenwoordigers worden om de vier jaar gekozen en de senaat wordt om de vier jaar benoemd door de koning. Het land kent nog geen echte persvrijheid. Hoewel er onafhankelijke media bestaan wordt kritiek op bevriende naties bestraft met gevangenisstraf. Kritiek op de koning is ondenkbaar in Jordanië.
Jordanië is een Parlementaire Monarchie.
Buiten de steden bestaat Jordanië voornamelijk uit woestijn. Verder landwinwaards liggen een aantal bergketens. Verder zijn er in het land grotten en watervallen te vinden.
Jordanië heeft een mediterraan klimaat, met warme zomers, frisse avonden in het voor- en najaar en natte & koele winters (het kan zelfs ook sneeuwen!). In de woestijnen valt weinig regen. Het westen van het land kent van november tot april een regenseizoen.
Zo indrukwekkend als het land boven water is, zo fascinerend is minstens de onderwaterwereld. Het gebied rond Aqaba staat onder de zeespiegel bekend om zijn flora en fauna. Neem eens een duik en geniet van tropische vissen en koraalriffen. In de grote droge gebieden groeien spaarzaam kleine doornstruiken. Ten noorden van Amman zijn grote en kleinere bosgebieden te vinden. In het land komen ook verschillende diersoorten voor zoals gieren, hamsters, steenarenden, hyena's, wilde katten, wolven, gazellen en steenbokken.
De enige badplaats die Jordanië kent is Aqaba. Het is gelegen ten zuiden van de Wadi Araba woestijn aan de Rode Zee. De witte stranden en de vele faciliteiten voor diverse watersporten maken het tot een prima badplaats voor een aantal heerlijk ontspannen dagen.
Schone stranden, goed zwemwater en veilig strandplezier zijn de kwalitatieve kenmerken van stranden die erkend zijn met het keurmerk de Blauwe Vlag. Dit keurmerk is een initiatief van Foundation for Environmental Education (FEE). Wereldwijd zijn er meer dan 4400 stranden en havens in 45 landen gecertificeerd met de Blauwe Vlag.
Jordanië heeft 5 blauwe stranden
Nationale parken zijn unieke trekpleisters. Door een bezoek bescherm je zelf de kwaliteit en het unieke karakter van deze beschermde natuurgebieden. De parken hebben hun bestaan namelijk grotendeels te danken aan de inkomsten van bezoekers. Hierdoor hoeft een natuurgebied niet te worden opengesteld voor landbouw of bosbouw. Een nationaal park is een bescherm gebied dat zich richt in de eerste plaats op de bescherming van ecosystemen en op de tweede plaats een recreatieve functie vervult. In deze beschermde natuurgebieden leven bijzondere planten- en diersoorten die van buitengewone wetenschappelijke, educatieve en recreatieve waarde zijn. In nationale parken gelden specifieke gedragsregels. Zo is bijvoorbeeld het plukken van bloemen en planten, en het voeren van wilde dieren verboden. Het nationale park kan hierover meer informatie verstrekken.
Werelderfgoederen zijn culturele of natuurlijke erfgoederen die worden beschouwd als uniek, onvervangbaar en eigendom van de hele wereld. Wereldwijd zijn er 1073 door UNESCO erkende werelderfgoederen. Het is van groot belang om deze bijzondere trekpleisters te behouden. Tijdens een vakantiebezoek ben je als toerist daarbij onmisbaar. Laat bijvoorbeeld geen afval achter, blijf op de aangegeven paden en maak enkel foto's waar dat is toegestaan. Veel websites informeren hierover.
Jordanië heeft 5 werelderfgoederen
Werelderfgoederen in Jordanië:
Beschermd gebied Wadi Rum, Petra, Um er-Rasas (Kastrom Mefa’a), Quseir Amra, Dooplocatie 'Bethanië over de Jordaan' (Al-Maghtas)
Sublieme stranden, aardige mensen, een fascinerende cultuur en een imponerend landschap. Ingrediënten die bijdragen aan een geslaagde vakantie. Om jou ook straks een unieke vakantie te kunnen garanderen, doet jouw reisorganisatie aan duurzamer toerisme. Eenvoudig gezegd: vakanties met respect voor mensen en natuur. Daarom selecteert jouw reisorganisatie met zorg die accommodaties, vervoersmogelijkheden en excursies die rekening houden met mens en cultuur, natuur en milieu. Je bent als vakantieganger en onze klant een onmisbare schakel om al het moois te behouden. Zodat je ook in de toekomst blijvend kunt genieten van jouw vakantiebestemming.
Tijdverschil: +1 uur. In Jordanië wordt niet gelijk met Nederland gewisseld tussen zomer- en wintertijd. Ook zijn de dagen waarop wordt gewisseld variabel in Jordanië. Daardoor kunnen er enkele dagen zijn zonder tijdsverschil of met een tijdsverschil van twee uur.
Aan internetten in het buitenland buiten de Europese Unie (EU) kunnen extra kosten aan verbonden zitten. Wanneer er een WiFi verbinding aanwezig is, kun je meestal gratis gebruik maken van internet. Informeer bij je provider naar de voorwaarden en kosten voor internetten, bellen en sms’en in het buitenland.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt met de voorbereiding van de reis. Het reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade of consulaat, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van een reisadvies is te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/reisadvies.
Je dient over een paspoort te beschikken dat na aankomst nog 6 maanden geldig is (met 2 lege visumpagina's).
Je hebt een visum nodig. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/extra/visum-vaccin-valuta/reisdocumenten/.
Mensen met een andere nationaliteit dan de Nederlandse: raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/extra/visum-vaccin-valuta/reisdocumenten/.
Voertaal: Naast het Arabisch wordt in Jordanië ook Engels gesproken.
Officiële taal: In Jordanië wordt Arabisch gesproken.
We adviseren om bij het voor het eerst betrekken van de kamer of het appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste leg je de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van circa 25 - 50 ºC kan zich namelijk de legionellabacterie ontwikkelen, die op deze manier doeltreffend te bestrijden is.
Er zijn geen noodzakelijke vaccinaties, wel worden er aanbevelingen gedaan. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: www.reisprik.nl/tui
Drinkwater: Het kraanwater in Jordanië is niet geschikt voor consumptie. Het is aan te raden om mineraalwater in flessen te kopen van een betrouwbaar merk. Tracht ijsklontjes in drinken te vermijden, deze zijn vaak van leidingwater gemaakt.
Er gelden beperkingen voor bepaalde souvenirs die je mee wilt nemen naar Nederland. Zo mogen nepartikelen alleen in kleine hoeveelheden mee worden genomen die voor eigen gebruik dienen. Voorbeelden van nepartikelen zijn nagemaakte merkkleding en horloges. Verder mogen voorwerpen met culturele waarde, denk aan koraal, schelpen en schilderijen, het land van herkomst niet verlaten. Daarnaast zijn er een aantal voorwerpen die verboden zijn om mee te nemen naar Nederland of het buitenland. Het is bijvoorbeeld ten strengste verboden om (vuur)wapens en munitie mee te nemen over de grens, ook al zijn ze niet echt. In het bezit zijn van drugs/verdovende middelen is tevens verboden. Overtreding van de wet wordt zwaar gestraft. Neem slechts pakjes/bagage mee van derden waarvan je de inhoud kent. Ga voor meer informatie naar de website: http://reizigers.douane.nl/
Straatroverij komt helaas steeds vaker voor. Schoudertassen zijn hierbij favoriet. Ook polstasjes, vooral als deze zichtbaar in auto's liggen dan wel op bijvoorbeeld een cafétafel, zijn riskant. Aan te raden is kostbaarheden zo veel mogelijk thuis te laten en betaalmiddelen enigszins te verspreiden over kleding en bagage. Zorg ervoor dat je de telefoonnummers bij de hand hebt voor het blokkeren van je creditcard, bankpassen en mobiele telefoon.
In Jordanië worden diverse jeepsafari's georganiseerd. Ontdek tijdens deze tocht de onmetelijke zandvlaktes van het land. Vanuit Aqaba kunnen excursies gemaakt worden naar Petra en Wadi Rum.
In het land zijn wandelroutes in grote getalen aanwezig. Dit is een mooie manier om alle indrukken goed in je op te nemen.
Het openbaar vervoer is in Jordanië best goed geregeld en is relatief goedkoop.
Taxi: Alleen in Amman, Aqaba en Irbid rijden taxi's. De gele taxi's zijn uitgerust met een taxameter en zijn erg goedkoop.
Winkelen bestaat vooral uit het bezoeken van plaatstelijke markten en souvenirwinkels. In de dorpen en steden worden regelmatig de stallen op pleintjes en straatjes gezet om de plaatselijke lekkernijen aan de man te brengen.