Toe aan TUI - We mogen weer naar Spanje, Griekenland en Portugal. Boek en vertrek zo snel mogelijk!
Vakantie Zimbabwe

Algemene informatie over Zimbabwe

Zimbabwe is een bijzonder Afrikaans land met weelderige kleuren, prachtige bloemen en planten en een fascinerende dierenwereld. De nationale parken in Zimbabwe zijn een bezoek waard, omdat hier de grootste kuddes olifanten en buffels te zien zijn. De zeer zeldzame witte neushoorn leeft nog in Zimbabwe.

Bevolking, Cultuur & Religie van Zimbabwe

Bevolking

Het merendeel van de bevolking in Zimbabwe is van Afrikaanse oorsprong. Ongeveer twee procent is van Europese afkomst en het overige deel bestaat uit Aziaten en kleurlingen.

De verschillende bevolkingsgroepen in Zimbabwe zijn: Shona, Ndebele en Europeanen.

Aantal inwoners van Zimbabwe is 16.000.000

Cultuur

Open staan en respect tonen voor de bevolking van onze vakantielanden dragen bij aan unieke ervaringen en aan het behoud van de authentieke culturen en tradities van elk land. Pas waar nodig je kleding aan en fotografeer alleen mensen die dat op prijs stellen.

Religie

Het merendeel van de bevolking is Syncretistisch, namelijk de helft. Een kwart van de bevolking is christelijk.


Geografie van Zimbabwe

Ligging

In Zimbabwe ligt een plateau met een bergrug die de centrale ruggengraat van het land vormt. Het noordelijke deel van de bergrug is de Mvurwi bergketen. De Mashava heuvels vormen het centrale deel van de bergrug. In het zuiden van de bergrug ligt de Matopo.

Hoofdstad van Zimbabwe is Harare.

Zimbabwe ligt in zuidelijk Afrika en wordt omringd door andere landen, namelijk Botswana, Mozambique, Zambia en Zuid-Afrika.

Geografie

De buurlanden van Zimbabwe zijn Zambia, Mozambique, Zuid-Afrika, Namibië en Botswana.

Zimbabwe heeft een totale oppervlakte van: 390580 km²


Geldzaken in Zimbabwe

De valuta van Zimbabwe is de Zimbabwaanse dollar.

Valuta: Zimbabwaanse dollar


Geschiedenis & Politiek van Zimbabwe

Geschiedenis

De eerste bewoners van Zimbabwe migreerden tweeduizend jaar geleden naar dit land. Groot-Zimbabwe, zoals het land toen genoemd werd, begon zich te ontwikkelen in de elfde eeuw. Aan de kust van de Indische Oceaan ontstonden banden met Moslim-handelaren. Halverwege de vijftiende eeuw viel dit rijk uiteen. Aan het einde van de negentiende eeuw startte de 'British South Africa Company' met de ontginning van de aanwezige ertsen. Dit gebeurde onder leiding van Cecil Rhodes, en deze man noemde het gebied dan ook naar zichzelf: Rhodesië. De kolonisatie was een feit. De blanken bezaten de beste landbouwgronden, terwijl de lokale bevolking opgesloten werd in reservaten. De lokale bevolking kwam in opstand, maar dit mislukte. In 1923 kreeg het gebied zelfbestuur en werd Zimbabwe een Britse kolonie, genaamd Zuid-Rhodesië. In de jaren zestig riep de blanke regering de onafhankelijkheid uit van Rhodesië. Er volgde een gewapend verzet van de lokale bevolking. Eind jaren zeventig wijzigde de naam naar Zimbabwe Rhodesië. Het land viel enkele maanden onder Brits beheer, om vervolgens in 1980 zelfstandig te worden. De toenmalige minister-president, Mugabe, streefde naar een éénpartijstelsel, wat in strijd was met het akkoord van Lancaster House, maar overeenkwam met de gangbare politiek in vele andere Afrikaanse landen.

Staatsinrichting

Volgens de grondwet van Zimbabwe staat de President aan het hoofd van de regering. De President wordt gekozen voor een periode van zes jaar, door middel van vrije verkiezingen. De wetgevende macht ligt bij het parlement. Deze bestaat uit de Nationale Vergadering en wordt gekozen voor een periode van vijf jaar. De Nationale Vergadering bestaat weer uit 120 gekozen leden, acht gouverneurs, tien traditionele leiders, twaalf leden aangesteld door de President, een voorzitter en een Procureur-generaal. De grondwet voorziet in een onafhankelijk rechtssysteem.

Staatsvorm

Zimbabwe is een Republiek.


Natuur & klimaat van Zimbabwe

Natuur

Zimbabwe heeft een bijzondere natuur. Het is ondenkbaar om geen bezoek aan één van de nationale parken te brengen. Niet alleen de dieren, maar ook de flora en fauna zijn hier prachtig.

Klimaat

Zimbabwe kent een (sub)tropisch klimaat. Het land is echter droger en koeler dan dat men van een tropisch klimaat zou verwachten. Dit heeft te maken met de hoogte van het land, maar ook omdat Zimbabwe niet aan een zee of een oceaan ligt. In de winter, van mei tot augustus, kan de temperatuur 's nachts tot onder het vriespunt dalen en valt er geen tot weinig regen. Het regenseizoen valt midden in de zomer, van november tot april.

Flora en Fauna

Zimbabwe kent geen dichte wouden. Alleen langs de grens met Mozambique liggen nog enkele regenwouden. Verder landinwaarts liggen grassteppen met soms semi-woestijnachtige landstreken. In de verschillende wildparken leven nog leeuwen, giraffen, elanden, waterbokken, zebra's en andere soorten wilde dieren. In enkele van deze wildparken leven nog kuddes olifanten en buffels, maar ook de zeldzame witte neushoorn, oribies en nyala's.

Nationale parken in Zimbabwe

Nationale parken zijn unieke trekpleisters. Door een bezoek beschermt u zelf de kwaliteit en het unieke karakter van deze beschermde natuurgebieden. De parken hebben hun bestaan namelijk grotendeels te danken aan de inkomsten van bezoekers. Hierdoor hoeft een natuurgebied niet worden opengesteld voor landbouw of bosbouw. Een nationaal park is een beschermd gebied dat zich richt in de eerste plaats op de bescherming van ecosystemen en op de tweede plaats een recreatieve functie vervult. In deze beschermde natuurgebieden leven bijzondere planten- en diersoorten die van buitengewone wetenschappelijke, educatieve en recreatieve waarde zijn. In nationale parken gelden specifieke gedragsregels. Zo is bijvoorbeeld het plukken van bloemen en planten, en het voeren van wilde dieren verboden. Het nationale park kan hierover meer informatie verstrekken.

Zimbabwe heeft 10 nationale parken

Nationale parken in Zimbabwe:

Chizarira, Gonarezhou, Hwange, Mana Pools, Matobo, Matusadona, Nyanga, Zambezi, Chimanimani, Kazuma

Werelderfgoederen in Zimbabwe

Werelderfgoederen zijn culturele of natuurlijke erfgoederen die worden beschouwd als uniek, onvervangbaar en eigendom van de hele wereld. Wereldwijd zijn er 1073 door UNESCO erkende werelderfgoederen. Het is van groot belang om deze bijzondere trekpleisters te behouden. Tijdens een vakantiebezoek ben je als toerist daarbij onmisbaar. Laat bijvoorbeeld geen afval achter, blijf op de aangegeven paden en maak enkel foto's waar dat is toegestaan. Veel websites informeren hierover.

Zimbabwe heeft 5 werelderfgoederen

Werelderfgoederen in Zimbabwe:

Nationaal Park Mana Pools, Sapi en de Chewore safarigebieden, Victoria-watervallen, Nationaal monument Groot Zimbabwe, Nationaal monument Khami ruïnes, Matobo heuvels

Duurzaam toerisme en milieu

Sublieme stranden, aardige mensen, een fascinerende cultuur en een imponerend landschap. Ingrediënten die bijdragen aan een geslaagde vakantie. Om u ook straks een unieke vakantie te kunnen garanderen doet uw reisorganisatie aan duurzaam toerisme. Eenvoudig gezegd: vakanties met respect voor mens en natuur. Daarom selecteert uw reisorganisatie met zorg die accommodaties, vervoersmogelijkheden en excursies die rekening houden met mens en cultuur, natuur en milieu. U bent als vakantieganger en onze klant een onmisbare schakel om al het moois te behouden. Zodat u ook in de toekomst blijvend kunt genieten van uw vakantiebestemming.


Praktische informatie over Zimbabwe

Telefoon, Internet & Post

Aan internetten in het buitenland buiten de Europese Unie (EU) kunnen extra kosten aan verbonden zitten. Wanneer er een WiFi verbinding aanwezig is, kun je meestal gratis gebruik maken van internet. Informeer bij je provider naar de voorwaarden en kosten voor internetten, bellen en sms’en in het buitenland. N.B.: in de meeste wildreservaten of in berggebieden kan het zijn dat je weinig tot geen ontvangst hebt met je mobiele telefoon.

Reisadviezen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt met de voorbereiding van de reis. Het reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade of consulaat, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van een reisadvies is te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Vlag

De vlag van Zimbabwe is aangenomen op 18 april 1980. De vlag bestaat uit zeven horizontale banen in de kleuren groen, geel, rood, zwart, rood, geel en groen. Aan de hijszijde van de vlag bevindt zich een witte driehoek, met zwarte omlijning. In de driehoek staat een vogel op een ster. Deze vogel symboliseert de rijke historie van Zimbabwe. De ster staat voor de strijd voor vrijheid en vrede. De kleuren van de vlag zijn de Pan-Afrikaanse kleuren, plus zwart en wit. Groen staat voor de landbouw en het platteland van Zimbabwe. Geel staat voor de rijkdom aan mineralen. Rood staat voor het bloed dat bij de bevrijding van Zimbabwe is gevallen. Zwart symboliseert de erfenis en etniciteit van de zwarte Afrikanen. Wit staat voor vrede.

Taal

De officiële taal van Zimbabwe is Engels, maar door de bevolking wordt voornamelijk Shona en Ndebele gesproken. Daarnaast zijn er ook andere dialecten die gesproken worden.

Voertaal: Shona en Ndebele
Officiële taal: Engels

Gezondheid

We adviseren om bij het voor het eerst betrekken van de kamer of het appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste leg je de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van circa 25 - 50 ºC kan zich namelijk de legionellabacterie ontwikkelen, die op deze manier doeltreffend te bestrijden is.

Er zijn geen noodzakelijke en aanbevolen vaccinaties. Raadpleeg voor informatie met betrekking tot vaccinaties www.reisprik.nl/tui.

Drinkwater: Het leidingwater in Zimbabwe is niet drinkbaar, er wordt aangeraden om gebruik te maken van flessen water.

Douanezaken

Het is verboden (soft)drugs te bezitten, gebruiken of te vervoeren.

Criminaliteit

Straatroverij komt helaas steeds vaker voor. Schoudertassen zijn hierbij favoriet. Ook polstasjes, vooral als deze zichtbaar in auto's liggen dan wel op bijvoorbeeld een cafétafel, zijn riskant. Aan te raden is kostbaarheden zo veel mogelijk thuis te laten en betaalmiddelen enigszins te verspreiden over kleding en bagage. Zorg ervoor dat je de telefoonnummers bij de hand hebt voor het blokkeren van je creditcard, bankpassen en mobiele telefoon.


Sport in Zimbabwe


Vervoer in Zimbabwe

Openbaar vervoer

De wegen in Zimbabwe zijn over het algemeen in goede staat.


Terug naar boven

Foto's Vakantie Zimbabwe

Foto 15 van 15
Alle resultaten vakantie naar Zimbabwe Toon alle resultaten in Zimbabwe
25-daagse rondreis Kaap tot Vic Falls (kampeer)
Zo 5 sep 2021 (25 dagen)
Vanaf Amsterdam
Volgens beschrijving
3016,- per persoon
Bekijk
25-daagse rondreis Kaap tot Vic Falls (lodge)
Zo 8 aug 2021 (25 dagen)
Vanaf Amsterdam
Volgens beschrijving
4063,- per persoon
Bekijk
Alle resultaten vakantie naar Zimbabwe Toon alle resultaten in Zimbabwe