Boek nu je Droomzomer - De unieke combinatie van sport en vakantie

In welke landen heb je reizen begeleid?

Groot-Brittannië, Finland, Zweden, Noorwegen, Polen, Baltische Staten, Spanje, Portugal, (incl. Madeira en de Azoren), Malta, China, Japan, Verenigde Staten, Canada, Australië, Madagaskar.

Wat is het leukste aan je werk?

Het leukste vind ik om mijn kennis over al die verschillende culturen over te brengen op de gasten. Zelfs binnen Europa, want cultuurverschillen kunnen klein zijn, maar soms wel heel belangrijk!

Wat doe je op een vrije dag tijdens een reis?

Dan ga ik zelf op stap. Er is altijd weer iets nieuws te ontdekken. Soms doe ik dat met (een deel van) de groep, soms alleen. Je kunt als reisleider nooit genoeg weten van de plaatsen waar je werkt. Zo kom ik soms dus ook in de kleinste musea of op de vreemdste plaatsen.

Welke reisherinnering is je het meest bijgebleven?

In Mexico heb ik ooit Oud en Nieuw gevierd, op een strand aan de Stille Oceaan. Die nacht lichtte de oceaan op, waardoor het leek of het water licht gaf. Samen met een prachtige sterrenhemel en het feest op het strand iets om nooit te vergeten.

Wat is je mooiste souvenir?

In Zuid-China kocht ik ooit een ketting van handgemaakte keramieken kralen in allerlei kleuren. Ik draag hem nog steeds regelmatig.

Wat gaat altijd mee in je koffer?

Mijn fototoestel. Als ik jaren later weer mijn foto’s bekijk, dan ben ik onmiddellijk weer terug in die mooie stad of op dat prachtige strand. En natuurlijk kan muziek dat ook hebben. Als ik ergens lokale muziek hoor die ik echt mooi vind, dan probeer ik die in de winkel te vinden. Dan zit ik in mijn woonkamer zó weer aan de andere kant van de wereld.

Waar wil je beslist nog een keer naar toe?

Mali en Senegal. Jaren geleden heeft de muziek uit die twee landen me gegrepen en ik wil heel graag ooit nog een (muziek-)reis maken naar die twee landen.

Als laatste mijn gouden tip voor reizigers:

‘Go with the flow’. Soms gaat niet alles zoals jij het gepland had, maar als je ook daarvan het beste maakt, dan ben je echt ‘op reis’. En soms komen daar de leukste ontmoetingen uit voort. Ik heb er een paar keer goede vrienden aan overgehouden!
De favoriete bestemmingen van Monique: