Italië, het land van de pizza, pasta en lambrusco. Maar ook het land van de scooters, voetbal en natuurlijk de Paus in zijn eigen stadstaatje. Jaar na jaar steken steeds weer ontelbare zonzoekers de Alpen over op weg naar de zonovergoten stranden van de Italiaanse kuststreken. Maar ook de cultuurliefhebbers komen in Italië ruim aan hun trekken. Denk aan steden als Rome en Florence met prachtige historische gebouwen en vele kunstschatten. Venetië met haar door gondola's bevaren kanalen, prachtige paleizen en talloze bruggen is eigenlijk een verhaal apart. Ook sportfanaten en natuurliefhebbers komen volop aan hun trekken. En dan zijn er natuurlijk nog de avonden, het favoriete dagdeel van de Italianen en zeer zeker ook het favoriete dagdeel van vele toeristen. Geen wonder dat 'La Bella Italia' bij velen favoriet is. Bergen, laagland, kilometerslange zandstranden en tientallen binnenmeren. Geen vakantieland biedt haar bezoeker zoveel variatie als Italië.
Lucca, Amfitheater van Verona, Assisi, Guggenheim museum, Uffizi, De Vaticaanse Musea, Museo Civico, Galleria Nazionale dell'Umbria, Florence, Spoleto, Venetië, Sirmione, Gardameer, Trasimeno Meer, Comomeer, Ongeschonden theater, Tropea, Amalfikust, Rimini, Punta la Marmara, Palermo, Gerace in Calabrië, Opgravingen in Pompeii, Vaticaanstad, Colosseum, Rome, Toren van Pisa
In de loop der eeuwen is de bevolking van Italië ontstaan uit de samensmelting van diverse volken (Etrusken, Galliërs, Puniërs, Italiërs en Germanen). Het mediterrane type komt voor ten zuiden van Rome, het Dinarische type in Friuli-Venezia Giulia en het alpine type ten noorden van Rome.
In Italië leven diverse bevolkingsgroepen, zoals Roemenen, Slovenen, Grieken, Duitsers, Marokkanen, Chinezen, Aziaten en natuurlijk Italianen.
Aantal inwoners van Italië is 61.482.000
Open staan en respect tonen voor de bevolking van onze vakantielanden dragen bij aan unieke ervaringen en aan het behoud van de authentieke culturen en tradities van elk land. Pas waar nodig je kleding aan en fotografeer alleen mensen die dat op prijs stellen. Familie is heel belangrijk in Italië. Het is nog steeds meer regel dan uitzondering dat jonge Italianen thuis blijven wonen totdat zij gaan trouwen. Hoewel familie belangrijk is, zie je toch steeds meer gezinnen met maar één of helemaal geen kind, waardoor de bevolking behoorlijk vergrijst. De kerk is daar geen voorstander van en de Paus herinnert getrouwde koppels er regelmatig aan dat het hun taak is om zich voort te planten. Hoewel de macht van de kerk niet meer zo groot is als dat het vroeger was, speelt het nog steeds een belangrijke rol in het dagelijkse leven.
Vrijwel de gehele bevolking behoort officieel tot de rooms-katholieke kerk. Er zijn kleine groepen protestanten, orthodoxen en joden. De belangrijkste protestantse kerk is de Waldenzische kerk. Denk eraan dat bij kerkbezoek de armen, schouders en bovenbenen bedekt zijn.
Indeling naar religie:
Rooms Katholiek 90%
Nergens in Europa is de keuken nog zo typisch bewaard gebleven als in Italië. Er duldde tot voor kort zelfs geen Amerikaanse fastfood ketens in het land. Hoewel hier enigszins verandering in komt, is de van oudsher bekende keuken veruit overheersend. Probeer eens, naast de pizza en bekende pastarecepten, andere Italiaanse gerechten uit, als 'risotto Milanese' of een overheerlijke 'bistecca Fiorentina'. Elke stad of streek heeft zijn eigen specialiteiten waarbij 'fatto in casa' (huisgemaakt) hoog in het vaandel staat. De hoofdmaaltijd is van oudsher tussen de middag, welke bestaat uit een 'antipasto' (voorgerecht), 'prima piatto' (pasta), 'secundo piatto' (vlees- of visgerecht met groente/salade) en dessert. In de restaurants betaal je standaard 'coperto', een vast bedrag voor gebruik van servies en brood. Het ontbijt in Italië bestaat meestal uit broodjes, boter, jam, koffie of thee en eventueel aangevuld met een glas vruchtensap. Veel hotels hebben een ontbijtbuffet met over het algemeen een assortiment van kaas, ham, yoghurt en cornflakes.
De Italiaanse kalender barst van culturele evenementen en kleurrijke traditionele vieringen. Naast de voor ons bekende feestdagen als Nieuwjaarsdag, Pasen en Kertsmis, kent Italië ook nog andere specifieke feestdagen. Op feestdagen zijn de musea gesloten.
Carnaval in Venetië, Festa dei Ceri, Festa di San Gennaro, Umbria Jazz, Notte di Fabia, Festa dell uva e del vino, Notte della Stelle, Wijnfeest San Martino della Battaglia (nabij Desenzano), Festival Lago di Como, La Notte di Note, Regata Storica, Vis festival, Ravenna Festival, Concerts at dawn, Luchtballonnenfestival Ferrara, Rossini Operafestival, Racen met kikkers in kruiwagens, Eurochocolate Festival, Schuttersfestijn, Marmer van Carrera, International Nautical Fair, Sella Ronda Bike Day, Meesterkoks in S. Paolo, Sagra del Mandorlo in Fiore
Op feestdagen zijn de musea gesloten. En houd er rekening mee dat op deze dagen de winkels gesloten kunnen zijn.
Giorno della Liberazione (Bevrijdingsdag), Festa del Lavoro (Dag van de Arbeid), Nieuwjaarsdag, Driekoningen, Pasen, Allerheiligen, Maria Ontvangenis, Kerstmis, Santo Stefano (Tweede Kerstdag), Festa della Repubblica (Dag van de Republiek), Ferragosto (Maria Hemelvaart)
Geografisch bestaat Italië uit vier landschappen: het Alpengebied, de Povlakte, het Apennijns schiereiland en de eilanden. Het Alpengebied omvat geheel Noord-Italië met een wijde boog (900 kilometer lang en 150 tot 220 kilometer breed), die begint met de Ligurische Alpen en zich tot de Italiaans-Sloveense grens voortzet. De Povlakte is een door de Alpenrivieren geleidelijk met afgesleten los materiaal opgevulde, zich naar het oosten toe verwijdende, vlakte (circa vijfhonderd kilometer lang). Het Apennijns schiereiland, dat een opmerkelijke vorm heeft die aan een laars doet denken, heeft als ruggengraat de Apennijnen, een zijtak van de Alpen. Sicilië en Sardinië zijn de grootste eilanden. Kleinere eilanden zijn onder meer Elba, de vulkanische Liparische Eilanden (met de vulkaan Stromboli), Ischia en Capri.
Hoofdstad van Italië is Rome.
Italië is gelegen in het zuiden van Europa. Het land grenst in het noorden aan Zwitserland en Oostenrijk, in het oosten aan Slovenië en de Adriatische Zee, in het westen aan de Tyrrheense Zee, de Ligurische Zee en de Middellandse Zee en in het zuiden aan de Ionische en Middellandse Zee.
De buurlanden van Italië zijn Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Slovenië, Vaticaanstad en San Marino.
Italië heeft een totale oppervlakte van: 301340 km²
Landoppervlakte: 294140 km²
Wateroppervlakte: 7200 km²
Aantal km kust: 7600
Hoogste punt: 4748 Meter
Hoogste punt: Mont Blanc de Courmayeur
Laagste punt: 0
Laagste punt: Middellandse Zee
In Italië kun je bij de meeste plekken met de Nederlandse bankpas (met Cirrus- of Maestro-logo) betalen.
Valuta: Euro
Banken: Bij elke bank kan geld opgenomen worden met een Nederlandse bankpas.
Pinautomaten: Op elke straathoek van de grote steden vind je wel een pinautomaat.
Credit Cards: Op veel plaatsen kan met één van de bekende creditcards betaald worden (Visa, Mastercard, Eurcard of American Express).
Fooien: Fooien in restaurants zijn wenselijk, maar niet verplicht. Dit geldt ook voor de hotels. Indicatie fooi is circa vijf procent van het bedrag.
Door het uiteenvallen van het Romeinse rijk, ontstonden in Italië vele kleine koninkrijken. In Midden-Italië was de Paus altijd aan de macht. In de 16e eeuw ontstond het idee van de Italiaanse nationaliteit. In 1861 kwam het Italiaanse koninkrijk tot stand onder leiding van Koning Victor Emanual II. Doordat de Fransen uit het noorden vertrokken, kwam in 1871 Italië in haar huidige vorm tot stand. Vergeleken met de rest van Europa begon het Italiaanse staatsproces laat. Toen iedereen het er over eens was er één staat van te maken wilde de Paus het niet. Het politieke centrum lag in Rome en de verschillen tussen het rijke noorden en het arme zuiden bleven bestaan. Ondanks verdragen met Duitsland sloot Italië zich aan bij de Geallieerden. De opkomst van Mussolini leidde tot het instellen van de fascistische dictatuur die zich aansloot bij natie Duitsland. In de periode tussen 1943 en 1945 werd Italië bevrijd door de Geallieerden. In 1946 werd de monarchie afgeschaft. Het binnenlands politieke klimaat is de afgelopen tijd instabiel geweest. Italië heeft sinds 1945 58 kabinetten gehad. Het politieke stelsel met daarin een grote middenpartij, die bijna altijd deel uitmaakte van de regering, is vervangen door een stelsel met een centrumlinks en een centrumrechts blok.
De overheid is gebaseerd op de grondwet van 1948. Het tweekamerparlement bestaat uit de Kamer van Afgevaardigden (630 leden) en de Senaat (315 leden). Beide kamers worden om de vijf jaar verkozen, op basis van evenredige vertegenwoordiging, maar vervroegde verkiezingen zijn mogelijk. Beide kamers hebben gelijke bevoegdheden. De Raad van Ministers, die door de premier wordt geleid, moet het vertrouwen van het parlement hebben. Het staatshoofd is de president, die in een gezamenlijke zitting door het parlement wordt gekozen. Italië is opgedeeld in twintig regio's die weer zijn onderverdeeld in 51 provincies. Deze twintig regio's hebben ook parlementen en overheden. De regio's hebben een vrij groot eigen budget en enkele noordelijke regio's (Val d'Aosta, Trentino-Alto Adige en Friuli-Venezia Giulia) en de grote eilanden (Sicilië en Sardinië) kennen een grote mate van autonomie, onder meer op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs, politie, publieke werken, landbouw en toerisme. De staat heeft zijn eigen rechtssysteem.
Italië is een republiek met aan het hoofd een gekozen president en een parlementaire democratie met een gekozen parlement. Aan het hoofd van de regering staat de minister president.
Het italiaanse landschap is groen in de winter, het bloeit in het voorjaar, maar droog in de zomer. Cypressen en olijfbomen zijn kenmerkende vegetatie voor geheel Italië. Het Umbra-bos is één van de laatste oorspronkelijke bossen in Italië met beuken en steeneiken. Verder zijn er beukenwouden in Calabrië en zilverden- en pijnboombossen in Abruzzo. Het typische landschap van Italië zijn de glooiende heuvel begroeid met olijfbomen, lavendel en zonnebloemen. Dit kun je vooral vinden in Toscane en Umbrië. Van noord tot zuid loopt een grote bergketen. De kustlijnen staan vooral bekend om lang uitgerekte zandstranden. Dankzij de vulkaan Etna op Sicilië, is het een heel erg vruchtbaar eiland.
De zomertemperatuur varieert tussen 22 graden in het noorden en 28 graden in het zuiden. De gemiddelde neerslag bedraagt 600 mm per jaar. Lente en herfst zijn vochtig. In het zuiden staat in de zomer een warme wind die vanuit de Sahara komt. Dit zorgt voor extreem warme dagen.
Italië heeft een prachtige flora en fauna die vooral terug te vinden is in de diverse nationale parken die het land rijk is. Ook is er natuurlijk flora en fauna door het land heen te zien. In de bossen komen onder andere herten en wilde zwijnen voor. In het Monte Arcuso-reservaat leeft een kleine groep Sardijnse herten. In de wateren om Italië leven tal van vissen, schelpdieren, zeeplanten, dolfijnen en schildpadden. In Italië komen veel verschillende vogelsoorten voor, met als opvallendste soort de roze flamingo. In zowel het zuiden als het midden van Italië liggen veel ondiepe poelen en plassen waar grote aantallen bijeen komen. Vale gieren zijn roofvogels die in het Supramonte berggebied en langs de kust tussen Alghero en Bosa te vinden zijn. Van deze soort komen nog slechts enkele exemplaren in het wild voor. De vogel wordt daarom sinds 1978 beschermd. In 1987 en 1989 is een aantal vale gieren in hun leefgebied geherintroduceerd. De vogelwereld wordt sterk bedreigd door de vangst in de trektijd in voor- en najaar. Naast de sterke druk van de jacht heeft ook de ontbossing tot het zeldzaam worden van vele vogelsoorten bijgedragen. Op de rotshellingen langs de Sardijnse kust broeden grote kolonies sterns. Deze en andere zeevogels worden in hun voortbestaan bedreigd door de rat die vroeger door de mens op het eiland is geïntroduceerd. Om de bedreigde diersoorten te beschermen zijn diverse nationale parken gecreëerd.
Italië beschikt over vele adembenemend mooie stranden. Sommige van deze stranden hebben azuurblauwe baaien die bijna Caribisch aandoen. Bij de meeste meren ligt een kiezelstenenstrand.
Schone stranden, goed zwemwater en veilig strandplezier zijn de kwalitatieve kenmerken van stranden die erkend zijn met het keurmerk de Blauwe Vlag. Dit keurmerk is een initiatief van Foundation for Environmental Education (FEE). Wereldwijd zijn er meer dan 4400 stranden en havens in 45 landen gecertificeerd met de Blauwe Vlag.
Italië heeft 342 blauwe stranden
Nationale parken zijn unieke trekpleisters. Door een bezoek bescherm je zelf de kwaliteit en het unieke karakter van deze beschermde natuurgebieden. De parken hebben hun bestaan namelijk grotendeels te danken aan de inkomsten van bezoekers. Hierdoor hoeft een natuurgebied niet te worden opengesteld voor landbouw of bosbouw. Een nationaal park is een gebied dat zich in de eerste plaats richt op de bescherming van ecosystemen en in de tweede plaats een recreatieve functie vervult. In deze beschermde natuurgebieden leven bijzondere planten- en diersoorten die van buitengewone wetenschappelijke, educatieve en recreatieve waarde zijn. In nationale parken gelden specifieke gedragsregels. Zo is bijvoorbeeld het plukken van bloemen en planten én het voeren van wilde dieren verboden. Het nationale park kan hierover meer informatie verstrekken.
Italië heeft 25 nationale parken
Werelderfgoederen zijn culturele of natuurlijke erfgoederen die worden beschouwd als uniek, onvervangbaar en eigendom van de hele wereld. Wereldwijd zijn er 1073 door UNESCO erkende werelderfgoederen. Het is van groot belang om deze bijzondere trekpleisters te behouden. Tijdens een vakantiebezoek ben je als toerist daarbij onmisbaar. Laat bijvoorbeeld geen afval achter, blijf op de aangegeven paden en maak enkel foto's waar dat is toegestaan. Veel websites informeren hierover.
Italië heeft 53 werelderfgoederen
Werelderfgoederen in Italië:
Historisch centrum van Siena, Historisch centrum van Florence, Historisch centrum van Napels, Domplein van Pisa, Eolische Eilanden, Botanische tuin van Padua
Sublieme stranden, aardige mensen, een fascinerende cultuur en een imponerend landschap. Ingrediënten die bijdragen aan een geslaagde vakantie. Om jou ook straks een unieke vakantie te kunnen garanderen, doet jouw reisorganisatie aan duurzamer toerisme. Eenvoudig gezegd: vakanties met respect voor mens en natuur. Daarom selecteert jouw reisorganisatie met zorg die accommodaties, vervoersmogelijkheden en excursies die rekening houden met mens en cultuur, natuur en milieu. Je bent als vakantieganger en onze klant een onmisbare schakel om al het moois te behouden. Zodat je ook in de toekomst blijvend kunt genieten van jouw vakantiebestemming.
De afstand van Noord- naar Zuid-Italië bedraagt 1200 kilometer. Van Oost- naar West-Italië liggen de afstanden tussen de 54 en 170 kilometer.
Tijdverschil: Er is geen tijdsverschil met Nederland.
Internetten in het buitenland binnen de Europese Unie (EU) hoeft niet voor extra kosten te zorgen, mits je binnen je bundel blijft. Informeer bij je provider naar de voorwaarden en kosten voor internetten, bellen en sms’en in het buitenland.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt met de voorbereiding van de reis. Het reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade of consulaat, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van een reisadvies is te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/reisadvies.
Je dient over een geldig paspoort of een geldige nationale identiteitskaart te beschikken.
Je hebt geen visum nodig.
Mensen met een andere nationaliteit dan de Nederlandse: raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/extra/visum-vaccin-valuta/reisdocumenten/.
De vlag van Italië bestaat uit drie gelijke verticale banen in de kleuren groen, wit en rood. Sommige Italianen hebben geprobeerd een symbolische betekenis aan de kleuren te geven. Een algemeen aanvaarde betekenis luidt dat het groen voor de heuvels en vlakten staat, het wit voor de besneeuwde Alpen en het rood voor het bloed dat vergoten is bij het verenigen van de Italiaanse gebieden.
Het Italiaans is de landstaal. In de provincie Bolzano (Zuid-Tirol) wordt veel Duits gesproken. In enkele dalen van Piemonte en Aosta wordt vooral Frans gesproken. In de dalen van de Dolomieten en de autonome regio Friuli-Venezia Giulia is het Raetoromaans de voertaal. Dit is een Romaanse taal die teruggaat op het Latijn.
Voertaal: Italiaans
Dialecten: Toscaans, Albanees en oud-Grieks
Officiële taal: Latijn
Banken: De banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag, van 08:30 tot 13:30 uur en van 15:00 tot 16:00 uur. Op zaterdag en zondag zijn de banken gesloten.
Winkels: Veel winkels, ook in de kleinere steden, zijn op maandag gesloten. De middagsluiting, vaak tussen 12:30 en 15:30 uur, is nog steeds een feit. In de Noord-Italiaanse steden is dit korter, maar sluiten de winkels vaak wel voor 19:30 uur. In de grote steden hebben de grotere ketens vaak orario continua, ofwel ze zijn doorlopend geopend. De supermarkten zijn één middag in de week gesloten. Welke middagdag verschilt per streek.
Overig: Postkantoren zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 13:30 uur en op zaterdag van 08:30 tot 11:30 uur. Tijdens de siësta (ongeveer tussen 13:00 en 15:00 uur) kan het zo zijn dat de zwembaden gesloten zijn. Ook gaat bij veel campings de slagboom dicht tijdens de siësta zodat er niet met de auto over de camping gereden kan worden. Bij de benzinestations langs de autostrada (autosnelwegen) kan dag en nacht getankt worden. Houd er rekening mee dat de benzinestations landinwaarts een lunchpauze hanteren én op zondag veelal gesloten zijn. De openingstijden verschillen ook per seizoen. In de zomer zijn ze ongeveer van 7:30 tot 12:30 uur en van 15:30 tot 19:30 uur open. In de winter van 7:00 tot 12:00 uur en van 16:00 tot 19:00 uur.
We adviseren om bij het voor het eerst betrekken van de kamer of het appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste leg je de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van circa 25 - 50 ºC kan zich namelijk de legionellabacterie ontwikkelen, die op deze manier doeltreffend te bestrijden is.
Er zijn geen noodzakelijke en aanbevolen vaccinaties. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: www.reisprik.nl/tui
Een huisdier heeft een vaccinatiepaspoort nodig zodat aangetoond kan worden dat het dier gezond is.
Medische voorzieningen: In Italië zijn goede medische voorzieningen, zoals ziekenhuizen, apotheken en artsen.
Drinkwater: Het leidingwater in Italië is veilig om te drinken. Het water kan wel naar chloor smaken en daarom wordt aangeraden om gebruik te maken van flessen water.
Op drukke plaatsen en markten zijn er helaas veel zakkenrollers actief. Let dan goed op je eigendommen. De zakkenrollers en tasjesdieven zijn vooral actief in de wat grotere steden, in het bijzonder in Napels en Rome. De beste manier om niet bestolen te worden, is om een geldriem onder de kleding te dragen. Zaken als geld, camera en paspoort kunnen het beste in zo'n geldriem gedragen worden.
In Italië wordt weinig of geen onderscheid gemaakt tussen soft- en harddrugs. Er staan strenge straffen op het smokkelen, handelen en het in bezit hebben van drugs. Ook op het in bezit hebben van kleine hoeveelheden drugs voor eigen gebruik staan zware straffen.
Met de juiste schotel is het mogelijk om ieder en het hele weekend tussen oktober en mei naar voetbal te kijken. Geen andere sport is zo populair. Clubs als AC Milan, Juventus en Inter hebben vele aanhangers. Iets minder populair, maar zeker een goede tweede plaats, is de Formule 1 en dan het team van Ferrari in het bijzonder. Ieder jaar worden in Italië twee races georganiseerd: de Italiaanse en de San Marino Grand Prix. De Italiaanse Grand Prix wordt ieder jaar in september op het circuit van Monza (iets ten noorden van Milaan) gehouden. In april of mei wordt op het vijf kilometer lange circuit van Imola de San Marino Grand Prix verreden.
Bus: Stadsbussen zijn oranje, streekbussen blauw. Een bushalte is te herkennen aan het bordje 'Fermata'. Kaartjes zijn in de bus, op het station, in tijdschriftenwinkels en/of bij tabakszaken te verkrijgen. Stap niet in de bus zonder een geldig kaartje want er wordt veel gecontroleerd en de boetes voor zwartrijden zijn erg hoog.
Trein: Bij de stations staan panelen waarop de vertrektijden van de treinen te zien zijn. Het treinkaartje moet altijd vooraf afgestempeld worden in de stempelautomaat op het perron.
Taxi: Neem zoveel mogelijk gele taxi's omdat deze een meter hebben. 's Avonds zijn de tarieven van de taxi's hoger. Bij andere taxi’s raden we aan de prijs van tevoren goed af te spreken. Het gebruik van een taxi is altijd een dure aangelegenheid.
Huur een auto via de reisleiding. Dan weet je zeker dat de auto goed en betrouwbaar is. De minimale leeftijd voor het huren van een auto is 21 jaar. Verder moet de bestuurder minimaal één jaar in het bezit zijn van een Nederlands rijbewijs.
Wanneer je met de auto richting Italië rijdt, zijn er een aantal attributen die je in de auto moet hebben liggen. Het kan gaan om een veiligheidsvest of een tolvignet. AutoTolVignetten biedt een handig overzicht van verplichte tolvignetten, milieustickers, veiligheidsvesten, et cetera per land. Alle vignetten en toebehoren zijn in één keer te bestellen via www.autotolvignetten.nl/tui. Rijden in Italië wordt door iedereen anders ervaren. Opwindend zeker als het gaat om mooie wegen met bochten, hellingen en panorama's, maar soms ook een beetje eng. De verkeersregels zijn nauwelijks anders dan in Nederland, maar de interpretatie ervan, zeker in grote steden, kan verschillend worden opgevat door de diverse verkeersdeelnemers. In het algemeen is het zo, hoe zuidelijker, hoe chaotischer het verkeersbeeld. Italië biedt de automobilist een uitgebreid netwerk van moderne autosnelwegen waarvan de 'Autostrada del Sole' de meest bekende is. Ook de andere wegen zijn echter uitstekend aan het moderne wegverkeer aangepast, of zij nu langs de soms steile kusten of over de bergen lopen, of dat ze de eeuwenoude routes volgen, zoals de Via Aurelia, de Via Emilie en de Via Appia. Voor auto's en motoren is het Nederlandse rij- en kentekenbewijs geldig en voor auto's ouder dan drie jaar is ook een APK-keuringsbewijs nodig. Daarnaast dien je in het bezit te zijn van de groene kaart voor de WA-verzekering. Ook in Italië is de cameracultuur in opmars gekomen. Langzaam komen er flitspalen bij verkeerslichten, maar nog meer de snelheidsmeters langs de secundaire- en hoofdwegen. Langs de tweebaanswegen wordt meestal niet aangekondigd dat er controles zijn. Let dan op de (meestal groene) metalen blokken aan de kant van de weg waar de camera op zithoogte in gemonteerd is. In steden en dorpen worden de camera's wel vaak aangeduid. Deze kunnen werkelijk alle kleuren van de regenboog hebben. Op de snelwegen wordt eigenlijk altijd aangekondigd dat er controles zijn. Dan volgt meestal na een paar honderd meter of een enkele kilometer verderop ook een metalen of stenen flitshok. Sterk in opmars zijn de traject controles, zij staan altijd aangegeven op de infoborden boven de snelwegen. Velen zullen een navigatiesysteem bij zich hebben. Zij brengen je in het algemeen daar waar je naartoe moet. Houd er echter wel rekening mee dat zeker de wat afgelegen en soms over halfverharde wegen te bereiken bezienswaardigheden of accommodaties niet altijd bekend zijn, alsmede laatste wijzigingen of wegomleggingen. Bij de routebeschrijvingen naar de accommodatie is ook de GPS code toegevoegd.
Verkeersregels: Binnen de bebouwde kom heeft het verkeer van rechts voorrang, maar buiten de bebouwde kom heeft het verkeer op de genummerde rijkswegen (Strada Statali) voorrang. In de bergen is het gebruikelijk dat het stijgende verkeer voorrang heeft (niet verplicht). Het is niet toegestaan tijdens het autorijden te telefoneren met een mobiele telefoon. Bij het inpakken van de auto dien je er rekening mee te houden dat er niets naar voren of naar de zijkanten uit mag steken. Naar achteren mag iets uitsteken, tot maximaal dertig procent van de autolengte, voorzien van een wit/rood bord. De maximumsnelheid binnen de bebouwde kom is vijftig kilometer per uur. Op gewone verkeerswegen is dit negentig kilometer per uur. In Italië is het verplicht een geel/oranje waarschuwingsvest bij je te hebben. Deze moet in geval van pech op de autoweg gedragen worden. Een afwijkende verkeersregel in Italië is dat een rijdende auto buiten de bebouwde kom de verlichting aan moet hebben. Het is daardoor verstandig altijd de lichten aan te doen als er wordt gereden. De verkeersborden in Italië zijn soms erg verwarrend. In het verleden stonden de pijlen vaak tussen twee wegen aangeduid en moest je maar hopen de juiste weg genomen te hebben, het probleem van tegenwoordig is dat er soms teveel staan, waardoor het overzicht verdwijnt. Niet alleen worden de steden aangeduid (blauwe borden), snelwegen (groene borden), toeristische attracties (meestal bruine of gele borden), maar in de directe omgeving ook bordjes die bedrijven aanduiden (alle kleuren). Handig zijn in dat opzicht de aanduidingen voor toeristische accommodaties als hotel of campin (meestal witte borden met bruine randen), maar zeker in toeristische gebieden kunnen soms wel twintig hotels onder elkaar staan. Dan is het toch even zoeken, terwijl de auto's achter je wel weten waar ze naartoe willen. Gelukkig is zomaar toeteren verboden, in het verleden leidde dit soort situaties in een kakofonie, maar de druk voel je wel. Het voordeel is wel dat deze accommodaties vaak al ver van te voren worden aangeduid. Daarnaast staan er veel meer reclameborden langs de kant van de weg, waardoor het wegbeeld soms wat druk overkomt. De enige uitzondering qua grote hoeveelheden wegbewijzering, zijn de echt grote steden als Rome, Milaan et cetera. Hier ontbreken de borden soms in het geheel, of worden alleen wijken aangeduid. Hotels zoeken is hier dan ook een stuk lastiger. Het centrum is soms alleen aangeduid als zijnde een zwarte cirkel met een zwarte stip. Laatste verwarring: het beheer van de staatswegen, vroeger afgekort met SS, bij SS1 via Aurelia, is overgedragen aan de regio's. Als consequentie worden die wegen voortaan SR genoemd, maar omdat lang niet alle borden zijn aangepast en enkele wegen toch onder staatsbeheer vallen, komen beide namen door elkaar heen voor. Waar zover mogelijk is de juiste benaming toegepast, maar dit is toch sterk veranderlijk. Naast de SS en de SR wegen zijn er de SP wegen, dit zijn de minder belangrijke provinciale wegen. Tangenziale is de ringweg om een stad, behalve in Rome waar deze GRA heet (groene borden). De nieuwste doorgaande autowegen hebben soms nog een andere naam, zoals SV, SCV of SGC. Dit zijn overigens ondanks dat het vierbaanswegen kunnen zijn, weer wegen met blauwe borden. De snelwegen met de groene borden beginnen altijd met A. Steeds vaker worden echter de mogelijk Europese nummers gebruikt. Maar de E routes zijn anders dan de A routes. Wanneer aan de weg wordt gewerkt, omleidingen worden in het algemeen met gele of oranje borden met zwarte randen aangegeven.
Tolwegen: Een fenomeen in Italië, maar wat onbekend is in Nederland, is de tolweg. Dit zijn snelwegen (te herkennen aan de groene borden), waarover een bepaald traject een bedrag betaald moet worden. Soms moet je eerst een kaartje trekken als de snelweg bereikt wordt. Bij het eindpunt of bij de nodige afslag kun je dan betalen. Soms kan het zijn dat voor een bepaald traject een specifiek bedrag betaald moet worden. Je moet dan meteen betalen. Met een creditcard (Visa/Mastercard) kun je ook betalen bij de rijvanen waar het blauwe bord VIACARD of CARTE staat. Het juiste bedrag wordt dan van de kaart afgeschreven. Deze rijbanen zijn vaak stukken rustiger dan waar je bij een beambte kunt betalen. Ga nooit naar de rijbanen waar TELEPASS staat, hier mag je niet door en is alleen voor auto's met een kastje, specifiek hiervoor gebouwd. De Italiaanse vorm van wegenbelasting. Het is opvallend dat er nog zoveel auto's zo'n kastje niet hebben laten inbouwen. Liever dagelijks extra in de file, dan dat bekend is waar je bent, of dat de banken zomaar geld van je rekening kunnen afhalen. Dat laatste verklaard ook de relatieve rust bij de VIACARD rijbanen. Kijk voor de juiste toltarieven op www.anwb.nl.
Tankstation: Benzinestations langs de snelwegen zijn 24 uur per dag open. Overige stations meestal van 07:00 tot 12:00 uur en van 15:30 tot 19:00 uur. In het buitenland kan de tankaansluiting voor LGP verschillen van de Nederlandse. Verloopnippels zijn onder andere bij de ANWB te koop. Houd rekening met het octaangehalte van benzine. In Nederland is dit octaangehalte 95 voor Euro loodvrij en octaangehalte 98 voor super en (loodvrije) superplus. In het buitenland is soms ook 'normale' benzine met een octaangehalte van 92 te koop. Deze benzine kun je beter niet tanken in verband met de motor.
De afstand van Noord- naar Zuid-Italië bedraagt 1200 kilometer. Van Oost- naar West-Italië liggen de afstanden tussen de 54 en 170 kilometer.
In Italië kun je een Nederlandse parkeerschijf gebruiken. Op sommige plaatsen moet je ook gebruik maken van parkeermeters, net als in Nederland. Bij enkele parkeerplaatsen moet je een parkeerticket kopen bij de Tabacchi winkels (aangegeven met een 'T'). Je kunt deze ook van tevoren kopen, omdat je op dit ticket de dag en tijd van aankomst moet aankruisen. Let goed op bij het parkeren en kijk goed wat er aangegeven staat voor de betaling. In de meeste toeristenoorden wordt dit ook in het Engels of Duits aangegeven.
Italië is een walhalla voor mensen die van winkelen houden. Er zijn vele winkels en boetieks met kleding, schoenen, accessoires en allerlei andere zaken. Italië staat bekend om de heerlijke wijnen en mooie pastagerechten. Dit zijn dan ook gewilde souvenirs.