Kenia is een fantastisch paradijs met spierwitte stranden. De Indische Oceaan heeft er een prachtige azuurblauwe kleur en het binnenland staat bol van de wildparken met exotische dieren en weelderige natuur. De perfecte combinatie van strand en safari dus. In Kenia kun je bijvoorbeeld impala's, inheemse vogelsoorten en natuurlijk de 'Big Five' zien. Maar er is meer ... Na een avontuurlijke safari is het tijd voor totale ontspanning en kun je helemaal bijkomen aan de prachtige stranden van Mombasa, zoals Diani Beach. Neem hier ook eens af en toe een duik en geniet van de kleurrijke koraalriffen.
Kenia heeft vele beziens- en wetenswaardigheden. Hieronder vind je een omschrijving van diverse voorbeelden in Kenia.
Ten zuiden van Mombasa, Shimba Hills, Nakurumeer, Masai Mara, Kuststrook, Ten noorden van Mombasa, Lamu, Mount Kenya, Lake Bogoria
De bevolkingssamenstelling is heel divers. Dit komt in het bijzonder door de verschillende stammen en groepen die behoren tot de inheemse bevolking. De Afrikaanse bevolking bestaat uit ongeveer tachtig verschillende stammen. Deze kunnen in drie hoofdgroepen worden verdeeld: de Bantu's, de Niloten en de Kusjieten. De Niloten worden in drie groepen verdeeld: de hooglandgroep die de Kipsigi, Nandi en Tugen omvat, de vlaktengroep vertegenwoordigd door de bekendste Keniaanse stammen de Masai en de Samburu en de merengroep de Luo, die waarschijnlijk pas vierhonderd jaar geleden het huidige Kenia binnentrok vanuit Zuid-Sudan. De Lou-stam is de grootste van de niet-Bantusstammen. Zij leven in de omgeving van het Victoriameer van de landbouw en de veeteelt. De Masai-stam bewoont de zuidwestelijke delen van het land. De Masai, die de grootste bekendheid genieten, zijn semi-nomadische herders die veeteelt beoefenen vanuit vaste nederzettingen. Zodra het omringende gebied door het vee is afgegraasd, wordt het 'dorp' verplaatst naar een volgend gebied.
Aantal inwoners van Kenia is 53.010.000
Het beeld dat bezoekers veelal van Kenia krijgen, dat van een betrekkelijk welvarend land zeker in vergelijking met de omringende landen, is nogal vertekend. De Kenianen met wie ze in contact komen zijn de chauffeurs van de safaribusjes en het personeel van het hotel. De koffiepluksters, de theearbeiders en de maisboeren worden niet ontmoet.
De Oost-Afrikaanse geschiedenis begint eigenlijk pas in de negentiende eeuw met de komst van de Europeanen. Van de tijd hiervoor zijn geen gegevens bekend die uitsluitsel geven over het ontstaan van de verschillende stammen en hun culturen. Het enige wat we weten is dat de eerste mensen al 12.000 jaar geleden naar Kenia kwamen! Door de ligging aan de Indische Oceaan is het huidige Oost-Afrika ontstaan uit een mix van culturen. Zowel de Aziatische als de Portugese cultuur hebben duidelijk hun sporen nagelaten en tot 1963 was Kenia zelfs een Britse kolonie. Muziek en dans spelen een belangrijke rol in het leven van de Oost-Afrikaanse volkeren. Drums in alle toonaarden, allerlei klanken slaghout en houten xylofoons zijn de ingrediënten. Snaarinstrumenten worden ook veel gebruikt en zijn gemaakt van kalebas en kokosnoot. De muziek wordt, in combinatie met dans, gebruikt als uiting van vreugde of verdriet, maar het is ook een middel ter bestrijding van ziekten, ter verjaging van boze geestenen een manier om de goden gunstig te stemmen. Open staan en respect tonen voor de bevolking van onze vakantielanden dragen bij aan unieke ervaringen en aan het behoud van de authentieke culturen en tradities van elk land. Pas waar nodig je kleding aan en fotografeer alleen mensen die dat op prijs stellen.
In Kenia bestaat godsdienstvrijheid. Ongeveer zeventig procent van de Kenianen hangt het christelijk geloof aan in wat voor vorm dan ook. De oorsprong van het christendom in Kenia ligt in het feit dat in de negentiende eeuw al veel missionarissen in Kenia het christendom predikten. Ook vandaag de dag kom je vooral in de wat afgelegen gebieden klinieken of schooltjes tegen die geleid worden door missionarissen. Veel Keniaanse stammen hangen het christendom aan, maar interpreteren de teksten van de bijbel op verschillende wijzen. Daarnaast kent iedere stam zijn eigen rituelen. De inheemse religies verschillen nogal per etnische groep, hoewel er vaak één of enkele goden een grote rol spelen. Bepaalde rites en tovenarij komen nog overal voor. Een grote rol bij alle gelovigen speelt nog steeds de voorouderverering. Via mediums, vaak medicijnmannen of stamoudsten, probeert men om met de voorouders in contact te komen en hulp te vragen. Naast een god die alles geschapen heeft, kent men nog vele goede en kwade geesten en demonen. Animisme met bomen en bergen als heilige plaatsen speelt ook nog steeds een belangrijke rol.
Indeling naar religie:
Rooms Katholiek 33%
Protestant 45%
Moslim 10%
Overig 12%
Kenia heeft een voortreffelijke internationale en lokale keuken. De kustregio kent vanwege zijn handelspositie wel een lange culinaire traditie met vis, rijst, kokos, tamarind en exotische specerijen als belangrijkste ingrediënten. Veel restaurants zijn gespecialiseerd in Arabische en Indische gerechten, maar je kunt ook westerse snacks en zelfs exotisch wildvlees, zoals zebra en krokodil, eten. Alle geïmporteerde producten zijn duurder dan de nationale producten. In Kenia wordt op grote schaal koffie geproduceerd, waarvan het grootste deel wordt geëxporteerd. Tot de specialiteiten van Kenia behoren koffie, thee, bier ('tusker', héél lekker), wijn, papaja's, mango's, tomaten en vingerbananen. Uit de Indische Oceaan komen veel verschillende soorten vis. Kreeft is zeer betaalbaar en verser dan vers te koop bij vissers, die aan het strand direct hun vangst verkopen. In een aantal restaurants wordt voor toeristen exotisch wildvlees geserveerd. Het nationaal gerecht is 'sukumu wiki' (een spinazieachtige groente), 'ugali', maïsmeel gekookt tot een stevige pap, met een beetje vlees en jus.
Maulidi al Nabi, Madaraka Day
Nationale feestdagen zijn onder andere Nieuwjaarsdag op 1 januari, de Dag van de Arbeid op 1 mei, Onafhankelijkheidsdag op 12 december en Kerstmis. Verder worden er ook belangrijke Islamitische feestdagen gevierd. De Ramadan is een jaarlijks terugkerend feest, dat wordt afgesloten met het Suikerfeest. Tijdens de Ramadan kan er gereisd worden in islamitische landen, maar je dient dan wel rekening te houden met de gesteldheid van de bevolking.
Dag van de Arbeid, Jamhuri day, Kenyatta day, Was Moi day, Madaraka Day
Kenia is een presidentiële republiek in Oost-Afrika en lid van het Gemenebest van Naties. Kenia ligt op de evenaar en is veertien keer zo groot als Nederland. Voor de hier en daar ingesneden kust liggen een serie koraalriffen en een aantal eilandjes, o.a. de Lama-archipel en Mandu. Van de tot tweehonderd kilometer brede en tot 150 meter hoge kuststrook loopt het zand langzaam op naar een parallel hoieraan gelegen, 150 tot driehonderd meter hoog plateaugebied. In het noorden en noorwesten gaat dit over in een gebied met hoogvlakten van driehonderd meter tot vijftienhonderd meter, behorend tot het Oost-Afrikaanse plateau. Deze gaat in het zuidwesten over in de Kenia Highlands. De Highlands worden in noord-zuidelijke richting doorsneden door de Oost-Afrikaanse Slenk, wat een zijtak is van de van noord naar zuid lopende Grote Afrikaanse Slenk of Great Rift Valley, die zeshonderd tot negenhonderd meter lager ligt dan het omringende gebied en door hoge vulkanen wordt geflankeerd. De slenk is 48 tot 64 kilometer breed. Nabij het Naivasha-meer ligt de slenk ongeveer tweeduizend meter boven zeeniveau. Hier vinden we ook de op één na hoogste berg van Afrika, de Mount Kenia (5.199 meter). Dit gebied is het vruchtbaarste van het land en de lager gelegen delen van de bergen worden intensief gebruikt voor de landbouw. In deze slenk liggen een aantal meren, waaronder het grotendeels op grondgebied van Kenia liggende Rudolfmeer, het Nakurumeer, het Naivashameer en het Magadimeer. Het Victoriameer, waarvan alleen het oostelijke uiteinde op grondgebied van Kenia ligt, ligt tussen de twee slenken in. In de buurt van het Victoriameer ligt ook een andere hoge berg van Kenia, de Mount Elgon (4.321 meter). De grote Afrikaanse Slenk loopt van het Midden-Oosten tot aan Malawi en is meer dan vijfduizend kilometer lang. Het westen van Kenia bestaat uit een golvend heuvellandschap dat zich uitstrekt van de Sudanese grens in het noorden tot aan Tanzania in het zuiden. In het zuiden gaat het vruchtbare landschap over in een uitgestrekt savannelandschap. Hier liggen de grootste en populairste wildreservaten. Ten zuiden van het Amboseli-reservaat rijst de Kilimanjaro (5.895 meter) op, de hoogste berg van Afrika, die echter geheel in Tanzania ligt. Noord en Oost Kenia bestaan uit een bergachtig landschap waar maar zelden regen valt. Hier vinden we het meest woeste en ongerepte landschap van Kenia. Gedeeltelijk bevaarbare rivieren zijn de Sabaki en de Tana.
Hoofdstad van Kenia is Nairobi.
Kenia grenst in het noorden aan Ethiopië en Sudan, in het oosten aan Somalië en de Indische Oceaan, in het westen aan Uganda en het Victoriameer en in het zuiden aan Tanzania. Kenia ligt op de evenaar en is veertien keer zo groot als Nederland. Voor de hier en daar ingesneden kust liggen een serie koraalriffen en een aantal eilandjes, onder andere de Lama-archipel en Mandu.
Kenia grenst in het noorden aan Ethiopië en Sudan, in het oosten aan Somalië en de Indische Oceaan, in het westen aan Uganda en het Victoriameer en in het zuiden aan Tanzania.
Kenia heeft een totale oppervlakte van: 582650 km²
Landoppervlakte: 569250 km²
Wateroppervlakte: 13400 km²
Aantal km kust: 536
Hoogste punt: 5199 Meter
Hoogste punt: Mount Kenya
Laagste punt: 0 Meter
Laagste punt: Indische Oceaan
De valuta in Kenia is de Keniaanse Chilling. In- en uitvoer van de Keniaanse Shilling is verboden. Aangeraden wordt om pinpas én creditcard (Mastercard, Amex, Visa etc.) mee te nemen.
Valuta: Keniaanse Shilling
Banken: Houd er rekening mee dat Nederlandse banken, om misbruik door middel van skimmen tegen te gaan, hun pinbeleid voor landen buiten Europa hebben aangepast. Zorg er dan wel voor dat je pinpas ingesteld staat op ‘gebruik buiten Europa’.
Pinautomaten: Alleen in de grote steden zijn enkele geldautomaten. In de wildparken is pinnen niet mogelijk, zorg dus voor voldoende contant geld of een creditcard.
Credit Cards: Over het algemeen wordt in hotels, restaurants en winkels creditcards geaccepteerd (Mastercard, Visa).
Fooien: In Kenia is het gebruikelijk om fooien te geven. Fooi voor kofferdragers is KES 50 voor alle koffers. Voor kamermeisjes is dit KES 500 per week. Ga je op safari, geef de chauffeur (en gids) een fooi van ongeveer KES 200 per persoon per dag. In restaurants wordt er via de rekening meestal een service charge berekend. Het is gebruikelijk om de safarichauffeur, als hij gedurende de tocht behulpzaam is geweest en zijn werk serieus heeft gedaan een fooi te geven. Reken op ongeveer drie tot vijf euro per dag.
Kenia, vroeger bekent als Brits Oost Afrika, werd in 1895 verklaard tot Brits protectoraat onder andere om op deze manier een route richting Uganda veilig te stellen. Steeds meer witte boeren vestigden zich in Kenia waar zij succesvol thee en koffie, bestemd voor export, verbouwden. De Kenianen werkzaam in de agrarische sector konden echter niet in hun eigen onderhoud voorzien. Door middel van politieke activiteiten, waaronder het oprichten van de Kenya African Union (KAU) in 1944, werd aandacht gevraagd voor de scheve verhoudingen tussen de witte boeren en de Keniaanse bevolking. Het wordt algemeen aanvaard dat de ontevredenheid onder de Kenianen en het feit dat zij zich politiek organiseerden uiteindelijk leidde tot een hevige terroristische strijd van 1952 tot 1956, uitgevoerd door een geheim genootschap bekend onder de naam MauMau. Vanaf 1957 werden er steeds meer Afrikanen toegelaten tot de wetgevende raad en vanaf 1960 werden er wederom politieke partijen toegestaan waarna de Kenya African National Union (KANU) werd opgericht. Met de verkiezingen in 1961 won KANU de meerderheid van de stemmen, maar weigerde een regering te vormen totdat Kenyatta vrij zou worden gelaten. Daarop werd er een coalitieregering gevormd met KADU (Kenya African Democratic Union). Kenyatta werd na zijn vrijlating benoemd tot president van KANU en na de onafhankelijkheid gekozen tot president van de nieuwe republiek. Op 12 december 1963 verkreeg Kenia de onafhankelijkheid. In een kleurrijke ceremonie werd de vlag gehesen. Jomo Kenyatta werd de eerste president. Hij leidde het land langs een gematigd pad, drong aan op verzoening met de Europese bevolking en tolerantie ten opzichte van de Aziatische gemeenschap en moedigde buitenlandse investeringen en nauwe banden met het westen aan. Op 22 augustus 1978 stierf Kenyatta in zijn huis in Mombasa. De toenmalige vice president Daniel Toroitich arap Moi, die op 6 oktober 1978 door de KANU als enige presidentskandidaat werd voorgedragen, volgde op vreedzame wijze Jomo Kenyatta op. Zijn belangrijkste daden: invoering gratis scholing, gratis schoolmelk voor basisscholieren en verdubbeling van het aantal basisscholen. In 1982 werd Kenia constitutioneel een eenpartijstaat. In december 2002 werd een nieuwe president gekozen: Mwa Kibaki. Hij werd gekozen met een ruime meerderheid van de stemmen en beloofde veel veranderingen voor Kenia. Hij wil tegen de corruptie vechten, gratis basisonderwijs voor iedereen, de landelijke economie weer rechtzetten met het creëren van nieuwe banen en de staatsbedrijven reformeren. In december 2007 vonden in Kenia nieuwe presidentsverkiezingen plaats, de rivaliserende politieke partijen PNU en ODM vormden een coalitieregering. De laatste verkiezingen vonden plaats in 2022 en werden gewonnen door William Ruto van de UDA partij.
Kenia is een replubiek binnen het Britse Gemenebest met een president die als opperbevelhebber van het leger aan het hoofd staat van de nationale vergadering die de wetgevende macht vormt. De president moet lid zijn van de nationale vergadering en wordt gewoonlijk gekozen via een proces van algemene verkiezingen die volgen op de ontbinding van het parlement. De verkiezingen voor zowel de president als de nationale vergadering worden elke vijf jaar gehouden. Administratief is Kenia opgedeeld in acht provincies, geleid door provinciecommissarissen. De provincies zijn in 41 districten verdeeld die elk worden bestuurd door een districtcommissaris.
Presidentiële Republiek
Noord en Oost Kenia bestaan uit een bergachtig landschap waar maar zelden regen valt. Hier vind je het meest woeste en ongerepte landschap van Kenia. Het midden van Kenia is echter groen en vruchtbaar met vele koffie- en theeplantages. Het Victoriameer, waarvan alleen het oostelijke uiteinde op grondgebied van Kenia ligt, ligt tussen de twee slenken in. In de buurt van het Victoriameer ligt ook een hoge berg van Kenia, de Mount Elgon (4.321 meter). Het westen van Kenia bestaat uit een golvend heuvellandschap dat zich uitstrekt van de Sudanese grens in het noorden tot aan Tanzania in het zuiden. In het zuiden gaat het vruchtbare landschap over in een uitgestrekt savannenlandschap. Hier liggen de grootste en populairste wildreservaten.
Kenia ligt midden in de tropen, recht onder de evenaar. Daardoor zijn dag en nacht even lang. Het tropisch regenklimaat van Kenia wordt beïnvloed door de Indische Oceaan. De meeste neerslag valt van april tot en met juni en eind oktober tot eind november, maar neerslag kan gedurende het hele jaar vallen. Je dient er rekening mee te houden dat er in deze perioden veel (malaria)muggen en slangen kunnen zijn. Langs de kust heersen een constante hoge temperatuur (dag en nacht) en een hoge luchtvochtigheid. Landinwaarts is de lucht droger en zijn de nachten duidelijk koeler. De passaatwind is overwegend matig en komt grotendeels uit het zuiden. Gedurende november tot en met maart is de richting echter noordoost. Houd rekening met het feit dat het aan de Keniaanse kust warm en banauwd kan zijn, maar dat vlak bij de zee de wind meestal waait wat voor wat verlichting zorgt. Vooral tijdens 'the long rains' (april, mei en juni), kan het aan de kust minder aangenaam zijn omdat de luchtvochtigheid bij elke regenval toeneemt. Het zicht onder water is het hele jaar door goed, maar in de winter beter dan in de zomer.
Bij een bezoek aan Kenia is een safari een absolute must! Kenia staat samen met Tanzania aan de top op de lijst van beste safaribestemmingen. En dat is niet voor niets. Langs de kust en de rivieren groeien er hoge kokospalmen, mangrovebossen en tropische regenbossen. De grond is hier zeer vruchtbaar waardoor de gebieden bij uitstek geschikt zijn voor het telen van mango's, citroenen, sinaasappels en andere tropische vruchten. Ook vind je hier een groot aantal tropische bloemen en planten. Achter de kustlijn verandert het groen in een savannelandschap met doornstruiken, schermacacia's en apenbroodbomen, beter bekend als de baobabboom. Deze begroeiïng strekt zich uit over het noorden en oosten van het land. Verder heeft Kenia een heel gevarieerde dierenwereld. Niet alleen de 'Big Five' (olifant, neushoorn, buffel, leeuw en luipaard) zijn hier te zien. Wat dacht je van nijlpaarden, giraffen en zebra’s? Of de cheeta, hyena’s, gnoes, antilopen, gazellen, apen en flamingo’s! Maar er zijn er nog meer, giftige slangen zoals de cobra, black mamba en de pofadder leven in de graslanden en langs de rivieren waar ook de python leeft.
Palmbomen, brede vlakke zandvlakte en een rif waar je met eb naartoe kunt lopen. Door de aanwezigheid van het rif is het water bij het strand aanmerkelijk rustig en op vele plaatsen ondiep. De Keniaanse stranden hebben wat duiken betreft een zeer prettige bijkomstigheid, want één van de mooiste koraalriffen van de wereld is vanaf de kustlijn gemakkelijk te bereiken. Meteen ten noorden van Mombasa beginnen de stranden van de noordkust. Pal tegen Mombasa aan ligt Nyali Beach, waar de bewoners van de stad tijdens het weekeinde in grote getale te vinden zijn. Daarna komt Bamburi Beach, een oogstrelend tropisch strand op dertien kilometer van Mombasa. Het mooiste gedeelte van de kust begint op twintig kilometer ten noorden van Mombasa met Shanzu Beach, een wit zandstrand dat zich uitstrekt tot diep het land in. De stranden in het noorden zijn smaller en worden geregeld onderbroken door koraalrotsen.
Nationale parken zijn unieke trekpleisters. Door een bezoek bescherm je zelf de kwaliteit en het unieke karakter van deze beschermde natuurgebieden. De parken hebben hun bestaan namelijk grotendeels te danken aan de inkomsten van bezoekers. Hierdoor hoeft een natuurgebied niet worden opengesteld voor landbouw of bosbouw. Een nationaal park is een gebied dat zich in de eerste plaats richt op de bescherming van ecosystemen en in de tweede plaats een recreatieve functie vervult. In deze beschermde natuurgebieden leven bijzondere planten- en diersoorten die van buitengewone wetenschappelijke, educatieve en recreatieve waarde zijn. In nationale parken gelden specifieke gedragsregels. Zo is bijvoorbeeld het plukken van bloemen en planten én het voeren van wilde dieren verboden. Het nationale park kan hierover meer informatie verstrekken.
Kenia heeft 23 nationale parken
Nationale parken in Kenia:
Amboseli National Park, Tsavo East
Werelderfgoederen zijn culturele of natuurlijke erfgoederen die worden beschouwd als uniek, onvervangbaar en eigendom van de hele wereld. Wereldwijd zijn er 1073 door UNESCO erkende werelderfgoederen. Het is van groot belang om deze bijzondere trekpleisters te behouden. Tijdens een vakantiebezoek ben je als toerist daarbij onmisbaar. Laat bijvoorbeeld geen afval achter, blijf op de aangegeven paden en maak enkel foto's waar dat is toegestaan. Veel websites informeren hierover.
Kenia heeft 6 werelderfgoederen
Werelderfgoederen in Kenia:
Oude stad van Lamu, Keniaans merensysteem in de Grote Slenk vallei, Heilige Kaya bossen van Mijikenda, Fort Jesus, Mombasa, Nationaal park / natuurlijk bos Mount Kenya, Nationale parken Turkana meer
Sublieme stranden, aardige mensen, een fascinerende cultuur en een imponerend landschap. Ingrediënten die bijdragen aan een geslaagde vakantie. Om je ook straks een unieke vakantie te kunnen garanderen, doet jouw reisorganisatie aan duurzamer toerisme. Eenvoudig gezegd: vakanties met respect voor mens en natuur. Daarom selecteert jouw reisorganisatie met zorg die accommodaties, vervoersmogelijkheden en excursies die rekening houden met mens en cultuur, natuur en milieu. Je bent als vakantieganger en onze klant een onmisbare schakel om al het moois te behouden. Zodat je ook in de toekomst blijvend kunt genieten van jouw vakantiebestemming.
Zomer: +1 uur
Winter: +2 uur
Aan internetten in het buitenland buiten de Europese Unie (EU) kunnen extra kosten aan verbonden zitten. Wanneer er een WiFi verbinding aanwezig is, kun je meestal gratis gebruik maken van internet. Informeer bij je provider naar de voorwaarden en kosten voor internetten, bellen en sms’en in het buitenland. N.B.: in de meeste wildreservaten of in berggebieden kan het zijn dat je weinig tot geen ontvangst hebt met je mobiele telefoon.
Maak in Kenia niet ondoordacht foto's van mensen. Het is verboden om foto's te maken van de Masai in Amboseli National Park. Het is ook verboden om foto's te maken van strategische objecten zoals vliegvelden, havens en bruggen. Hetzelfde geldt voor het fotograferen van een godsdienstige plechtigheid of moslimvrouwen. Verder is het ook verboden om foto's te maken van de president en wij raden aan ook geen foto's te maken van andere politieke leiders.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt met de voorbereiding van de reis. Het reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade of consulaat, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van een reisadvies is te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/reisadvies.
Je dient over een paspoort te beschikken dat na vertrek nog 6 maanden geldig is (met 1 lege visumpagina).
Je hebt een visum nodig. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/extra/visum-vaccin-valuta/reisdocumenten/.
Mensen met een andere nationaliteit dan de Nederlandse: raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/extra/visum-vaccin-valuta/reisdocumenten/.
Om naar Kenia te kunnen reizen dien je een ETA aan te vragen via: https://www.etakenya.go.ke/en. De aanvraag kan vanaf 3 maanden voor vertrek worden gedaan en de bevestiging van de aanvraag kan tot 3 werkdagen duren. Ook voor kinderen onder de 18 jaar moet je een ETA aanvragen. De kosten (USD 30) dienen per creditcard (Visa/Mastercard/Amex) te worden voldaan.
De vlag van Kenia is officieel in gebruik sinds 12 december 1963. In het centrum van de vlag is een traditioneel Massai-schild afgebeeld met gekruiste speren. Het is het symbool van de strijd voor vrijheid. De horizontale zwarte strepen staan voor de vrijheidsstrijd, het rood voor het bloedvergieten en de groene strepen voor de bossen van het land. De witte banden symboliseren de vrede en de eenheid.
Het Kiswahili is, naast Engels, de officiële taal van Kenia. Het is een mengeling van Arabisch, Bantoe en een klein beetje Portugees. Het Kiswahili wordt ook gesproken in Tanzania en Oeganda, in het noorden van Mozambique, in delen van Congo (voormalig Zaïre) en in Rwanda. Engels is nog steeds de officiële overheidstaal in Kenia. Naast Engels of Swahili spreekt iedereen de taal van zijn eigen stam, zoals Ki-kikoejoe en Ki-Masai.
Officiële taal: Engels en Swahili.
Banken: De meeste banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09:30 - 14:00 uur.
Winkels: De meeste winkels zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:30 - 12:30 uur en van 14:30 - 18:00 uur. Op zaterdag van 08:30 - 13:00 uur.
We adviseren om bij het voor het eerst betrekken van de kamer of het appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste leg je de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van circa 25 - 50 ºC kan zich namelijk de legionellabacterie ontwikkelen, die op deze manier doeltreffend te bestrijden is.
Er zijn geen noodzakelijke vaccinaties, wel worden er aanbevelingen gedaan. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: www.reisprik.nl/tui
Medische voorzieningen: Apotheken zijn herkenbaar aan het uithangbord 'chemist' of 'pharmacy'.
Drinkwater: Het leidingwater in Kenia is niet drinkbaar, er wordt aangeraden om gebruik te maken van flessen water.
Het is ten strengste verboden om voorwerpen uit de natuur, zoals koraal en schelpen, uit te voeren. De in- en uitvoer van de Keniase Shilling is verboden. Andere valuta kunnen worden ingevoerd, maar moeten worden aangegeven.
De bevolking van Kenia is over het algemeen zeer vriendelijk en gastvrij. Je wordt geadviseerd zoveel mogelijk overdag te reizen, of gedurende de avond in een taxi. Hierbij worden zelfs de kleine afstanden van harte aanbevolen om per taxi af te leggen en niet te voet. Het verkeer in Kenia is namelijk totaal anders dan het verkeer in Europa en het kan voorkomen dat voertuigen geen licht voeren of veel te hard rijden. Geadviseerd wordt om waakzaam te zijn in het openbaar vervoer en op stille stranden en afgelegen gebieden. Straatroverij komt helaas steeds vaker voor. Schoudertassen zijn hierbij favoriet. Ook polstasjes, vooral als deze zichtbaar in auto's liggen dan wel op bijvoorbeeld een cafétafel, zijn riskant. Aan te raden is kostbaarheden zo veel mogelijk thuis te laten en betaalmiddelen enigszins te verspreiden over kleding en bagage. Zorg ervoor dat je de telefoonnummers bij de hand hebt voor het blokkeren van je creditcard, bankpassen en mobiele telefoon.
Het is ten strengste verboden om drugs of verdovende middelen in je bezit te hebben. Overtreding van de wet wordt zeer zwaar gestraft, dit geldt uiteraard ook voor Nederlanders.
Kenianen zijn bezeten van sport. De bekendste sporters zijn de lange afstand marathon lopers die trainen in de Rift Valley en wedstrijd na wedstrijd winnen. In mei vindt de jaarlijkse Mombasa International Marathon plaats. Andere populaire sporten zijn boksen, hockey, golf, polo en tennis. De populairste sport is echter voetbal, maar Kenia is nog nooit gekwalificeerd voor de Wereld kampioenschappen.
Safari tip
Het openbaar vervoer is goedkoop, maar alleen iets voor de echte avonturiers. Aangezien het wegdek nogal wat gaten vertoont, ben je verzekerd van een 'Afrikaanse massage'.
Bus: Tussen de grote steden rijden regelmatig bussen. Reizen per bus is, om veiligheidsredenen, sterk af te raden.
Trein: Er rijdt een aantal treinen door Kenia maar het is niet aan te raden daar gebruik van te maken. De rails zijn vaak beschadigd en de reistijden zijn lang.
Taxi: In het hotel kun je bij de receptie om een taxi vragen. Probeer prijsafspraken te maken voorafgaand aan de rit.
Overig: De beste manier om van stad naar stad te reizen is per vliegtuig.
In Kenia wordt links gereden. Wij raden af om zelf te rijden.
Maximum snelheid snelwegen: 100
Er worden overal verschillende soorten souvenirs aangeboden. Specialiteiten zijn houten schalen, dieren en kandelaars, voorwerpen van zeepsteen, sjaals en omslagdoeken, sieraden, slippers, tassen. Je mag niet alle producten uitvoeren, zoals producten van beschermde dieren, denk aan een leeuwentand of hoorn, slangenleer, ivoor of een product gemaakt van schildpad. Koraal en schelpen mogen ook niet uitgevoerd worden.