Het Sultanaat Oman heeft alles om zelfs de meest verwende toerist te verrassen. Van slenteren in het eeuwenoude Muscat, tot de tropische groene oases met de witte stranden in Salalah. Woeste rotspartijen, kloven en kliffen staan garant voor een onvergetelijk schouwspel in het Hajjargebergte. In de Wahiba Sands word je van harte welkom geheten door nomadische Bedoeïenen. Het oudste en indrukwekkendste fort vind je in Nizwá en in de wadi's ben je getuige van een weelderige groene oase met kleurrijke vogels. Zo authentiek als Oman nog is, zo gastvrij is de bevolking. Hier bent jij de gast!
Muscat, Nizwá, Salalah en Dhofar, Musandam, Wadi's, Wahiba Sands, Hajar gebergte
Oman heeft meer dan 4,4 miljoen inwoners, waarvan driekwart met de Omaanse nationaliteit. De overige bewoners komen voornamelijk uit India, Azië, Arabische landen, Europa en de Verenigde Staten. Het grootste deel van de bevolking is moslim, een zeer kleine minderheid is Hindoe. De officiële taal is Arabisch. Bijna iedereen in de hotels spreekt Engels.
Aantal inwoners van Oman is 4.425.000
Open staan en respect tonen voor de bevolking van onze vakantielanden dragen bij aan unieke ervaringen en aan het behoud van de authentieke culturen en tradities van elk land. Pas waar nodig je kleding aan en fotografeer alleen mensen die dat op prijs stellen.
Houd je aan de kleding voorschriften, zowel mannen als vrouwen. Ga niet te onthullend gekleed en draag het liefst een lange broek en lange mouwen. Op het strand en bij het zwembad kan gewoon zwemkleding gedragen worden. Topless zonnen is nergens toegestaan. Pas op met het in het openbaar drinken, roken of eten tijdens de Ramadan. Majesteitsschennis is strafbaar in Oman; laat je niet respectloos of kritisch uit over de koninklijke familie. Ga zorgvuldig om met het geld, omdat hier de beeltenis van de Sultan opstaat.
In Oman is de overgrote meerderheid moslim, hoewel er godsdienstvrijheid bestaat. Daarvan is 75% Ibadiet en 25% soenniet. Ibadieten zijn tolerant en gematigd en zij geloven niet in martelen als strafmaatregel. Oman is het enige land ter wereld waar deze stroming tot de meerderheid behoort. De mannen dragen vaak witte gewaden en een tulband. De vrouwen dragen lange jurken met een broek eronder en een hoofddoek. Over het algemeen zijn de handen en het gezicht van de vrouwen zichtbaar.
De Omaanse keuken is afgestemd op de invloeden van de Islam en heeft daarbij Indiase, Indonesische en Oost-Afrikaanse invloeden. In het eten zijn over het algemeen dadels, rijst, kip, lamsvlees of vis verwerkt. Een aantal bekende gerechten zijn: Mabbous (een stoofpotje met gele rijst), Mashuai (geroosterde Kingfish met citroenrijst), Rhukal brood (een rond, plat brood. Het wordt bij iedere maaltijd geserveerd en vormt in combinatie met honing een gebruikelijk ontbijt.
Geboortedag van de sultan, Eid al-Adha, Mouloud
Oman is ruim acht keer zo groot als Nederland. Het noorden van Oman is bergachtig met vele valleien, oasen en kleine dorpjes. De oostelijke kustlijn bestaat voor een groot gedeelte uit steile bergkammen, ingesneden door baaien die vaak zijn uitgebouwd tot havens. In het westen ligt de Rub al-Khali-woestijn, met 650.000 km² het grootste aaneengesloten woestijngebied ter wereld.
Hoofdstad van Oman is Muscat.
Het Sultanaat Oman grenst in het westen aan de Verenigde Arabische Emiraten en in het zuiden aan de Republiek Jemen. De 2.000 kilometer lange kustlijn grenst in het oosten aan de Arabische Zee en in het noorden aan de Golf van Oman.
De buurlanden van Oman zijn Saoedie Arabië, Jemen en de Verenigde Arabische Emiraten.
Oman heeft een totale oppervlakte van: 309500 km²
Landoppervlakte: 309500 km²
Aantal km kust: 2092
Hoogste punt: 2980 Meter
Hoogste punt: Jabal Shams
Laagste punt: 0 Meter
Laagste punt: Arabische Zee
Voorafgaand aan de vakantie kun je bij onze partner GWK buitenlandse valuta kopen via https://buy.gwktravelex.nl/tuinl/Purchase. Je kunt dit online bestellen en dan betalen en afhalen bij één van de vijftig GWK-vestigingen in Nederland. Je vindt GWK in de grotere NS-stations, stadscentra en op de luchthavens Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Buiten het gemak weet je zeker dat je een gunstige koers betaalt en dat je veilig wisselt. Je betaalt geen provisie en/of toeslagen. Bestel tijdig; dollars en ponden zijn binnen 30 minuten af te halen en andere valuta binnen 2 dagen.
Valuta: de Omaanse rial
Banken: In Oman wordt betaald met de Omani Rial (OMR). Eén Omani Rial is opgedeeld in duizend Baizas. Er zijn biljetten van één, vijf, tien, twintig en vijftig Omani Rial. Daarnaast zijn er biljetten van honderd, tweehonderd, tweehonderdvijftig en vijfhonderd Baizas. Er zijn munten van vijf, tien, vijfentwintig en vijftig Omani Rial.
Pinautomaten: In Oman kan met de pinpas (Maestro, Cirrus, More) gepind worden op de luchthaven, bij grote supermarkten, hotels en verspreid door het land.
Credit Cards: In Oman kun je met je creditcard (Visa, American Express, Mastercard) terecht in vrijwel alle hotels, restaurants, grote winkels en zelfs in de soek. Kleinere creditcardmaatschappijen (Diner's Club, Discover) worden niet altijd geaccepteerd.
Fooien: Fooien zijn vaak inbegrepen in de prijzen, toch is het gebruikelijk een tip te geven, zoals je dat elders ook gewend bent. In restaurants, hotels en voor taxichauffeurs is tien procent de algemene richtlijn.
Archeologische vondsten in Oman wijzen erop dat er rond vierduizend voor Christus al zeeschepen werden gebouwd en zich vissersdorpen bevonden aan de kust. Vanaf het jaar 633 deed de Islam zijn intrede in Oman, en de Perzische overheersing begon voor een periode van duizend jaar. Rond 1500 kwamen de Portugese ontdekkingsreizigers aan op Oman. Zij beheersten ongeveer honderd jaar de handel in de Golf en de Indische Oceaan. De Nederlanders hebben in de zeventiende eeuw nog even de macht over de zee, en hadden een kantoor in Muscat. Toen de invloed van de Hollanders af begon te nemen, raakten de Britten en de Fransen met elkaar in conflict in deze regio. In 1649 werd er door Sultan Bin Saif I een einde gemaakt aan de Portugese overheersing. Toen de Fransen, Nederlanders en Britten in oorlog raakten met elkaar in 1798, sloot de vorst van Oman een overeenkomst met de Britten. Nederlandse en Franse schepen mochten niet meer voor de kust van Oman ankeren. Na deze oorlog kwam de slavenhandel op gang. Toen dit in 1839 definitief werd afgeschaft door de Britten, verloor Oman een belangrijke bron van inkomsten. In 1861 werd Oman opgesplitst in het sultanaat Oman en Muscat en het sultanaat Zanzibar. Die laatste ontwikkelde zich onafhankelijk van Oman en bleef tot 1964 bestaan. Onder andere door de opening van het Suezkanaal, zakte de zeehandel in elkaar en begon het definitieve economische verval. Er ontstond een economische crisis en er werd een herstel van het imamaat geëist. Er volgden verschillende opstanden. In 1920 werd er een verdrag gesloten waarin de invloedssferen van de imam en de sultan werden vastgelegd. Dit hield stand tot 1954. Door mislukte proefboringen naar olie, de slechte economische toestand en de vele opstanden was Oman erg geïsoleerd en bleef één van de armste landen van de wereld. Uiteindelijk werd er olie opgeboord, maar de inkomsten hiervan kwamen alleen ten goede aan de sultan en andere machthebbers van Oman. Dit zorgde weer voor onvrede onder de bevolking en weer een opstand volgde. In 1970 verlieten, na een geweldloze coup, de Britten het land. Hoewel in het gebied Dhofar de opstand door bleef gaan. De oliecrisis in 1973 zorgde voor een ommekeer. Iran, Jordanië en de Verenigde Staten hielpen de opstand de kop in te drukken. In de bevrijde gebieden werd meteen een hulpprogramma opgezet en in hoog tempo werden er scholen, moskeeën en ziekenhuizen gebouwd. In de jaren negentig werden nieuwe archeologische vondsten gedaan en werden er ook nieuwe oliebronnen ontdekt.
Oman is een constitutionele monarchie met een sultan als staatshoofd en absolute heerser. Er zijn geen politieke partijen en er is ook geen parlement. De sultan is ook minister van Defensie en Financiën en opperbevelhebber van de strijdkrachten. Het dagelijks bestuur bestaat uit ministers, staatssecretarissen en speciale raden die allen rechtstreeks verantwoording schuldig zijn aan de sultan. Oman bestaat uit drie gouvernementen: Muscat, Dhofar en het schiereiland Musandam. Daarnaast zijn er 59 districten (wilayat). Aan het hoofd staat een door de sultan aangewezen 'Wali', die verantwoording schuldig is aan de minister van Binnenlandse Zaken. Sinds 1991 is er een raadgevende volksvertegenwoordiging in Oman, bestaande uit 83 afgevaardigden: de Majlis ash-Shura. Per district worden enkele afgevaardigden benoemd door de Sultan. Sinds 1995 mogen er ook vrouwen plaatsnemen in de volksvertegenwoordiging en in 2004 waren er ook twee vrouwelijke leden. De Majlis ash-Shura heeft slechts een adviserende taak.
Oman is een constitutionele monarchie met een sultan.
Hoewel Oman erg woestijnachtig is, heeft het een rijk bloemenleven. Er groeien veel verschillende boomsoorten, zoals de wierookboom, surhatboom en de dadelpalm.
Het klimaat van Oman wordt gekenmerkt door grote temperatuurverschillen tussen de verschillende seizoenen en tussen het noorden en het zuiden van het land. De winter loopt van november tot maart en is zonnig en warm. Overdag wordt het gemiddeld 26 graden Celcius en 's nachts niet koeler dan 15 graden Celcius. De zomer, van mei tot en met oktober, is erg heet en heeft een hoge luchtvochtigheidsgraad. In de woestijngebieden loopt het kwik in dit seizoen soms op tot maar liefst vijftig graden Celcius. In het zuiden van Oman is het in de zomer een stuk minder heet. Hier zorgt de moesson ervoor dat de lucht wordt afgekoeld. Er worden makkelijk temperaturen van 32 graden Celcius gehaald.
Klimaat, goede irrigatietechnieken en het afwisselende landschap zorgen voor een verrassend gevarieerde flora in Oman. Je treft er onder andere dadelpalmen, citrusvruchten, aardbeien, vijgen, papaja's, mango's, bananen en meloenen aan. Wilde gewassen zijn onder andere acacia's en oleanders. Het rijke bloemenleven in de woestijn is pas na een regenbui goed te zien. De fauna in Oman is relatief rijk te noemen met onder andere de bijna uitgestorven oryx en diverse berggeiten zoals de Arabische Tahr en de Nubische ibex. Van de ongeveer vijftig soorten reptielen komen slangen (waaronder adders), hagedissen en gekko's het meeste voor. In de kustwateren leven onder andere dolfijnen, schildpadden, talrijke tropische vissoorten en in mindere mate walvissen. Ongeveer 20.000 zeeschildpadden leggen elk jaar hun eieren op de stranden van Oman die vaak ter bescherming afgesloten zijn door de overheid. Gedurende oktober en november is Muscat de roofvogelhoofdstad van de wereld als er vele soorten roofvogels neerstrijken tijdens hun trek.
De stranden van Oman zijn een lust voor het oog en heel schoon.
Nationale parken zijn unieke trekpleisters. Door een bezoek bescherm je zelf de kwaliteit en het unieke karakter van deze beschermde natuurgebieden. De parken hebben hun bestaan namelijk grotendeels te danken aan de inkomsten van bezoekers. Hierdoor hoeft een natuurgebied niet worden opengesteld voor landbouw of bosbouw. Een nationaal park is een beschermd gebied dat zich richt in de eerste plaats op de bescherming van ecosystemen en op de tweede plaats een recreatieve functie vervult. In deze beschermde natuurgebieden leven bijzondere plant- en diersoorten die van buitengewone wetenschappelijke, educatieve en recreatieve waarde zijn. In nationale parken gelden specifieke gedragsregels. Zo is bijvoorbeeld het plukken van bloemen en planten, en het voeren van wilde dieren verboden. Het nationale park kan hierover meer informatie verstrekken.
Oman heeft 1 nationale parken
Nationale parken in Oman:
Al Saleel
Werelderfgoederen zijn culturele of natuurlijke erfgoederen die worden beschouwd als uniek, onvervangbaar en eigendom van de hele wereld. Wereldwijd zijn er 1073 door UNESCO erkende werelderfgoederen. Het is van groot belang om deze bijzondere trekpleisters te behouden. Tijdens een vakantiebezoek ben je als toerist daarbij onmisbaar. Laat bijvoorbeeld geen afval achter, blijf op de aangegeven paden en maak enkel foto's waar dat is toegestaan. Veel websites informeren hierover.
Oman heeft 4 werelderfgoederen
Werelderfgoederen in Oman:
Aflaj irrigatiesystemen van Oman, Land van Wierook, Archeologische steden Bat, Al-Khutm en Al-Ayn, Fort Bahla
Sublieme stranden, aardige mensen, een fascinerende cultuur en een imponerend landschap. Ingrediënten die bijdragen aan een geslaagde vakantie. Om jou ook straks een unieke vakantie te kunnen garanderen, doet jouw reisorganisatie aan duurzamer toerisme. Eenvoudig gezegd: vakanties met respect voor mens en natuur. Daarom selecteert jouw reisorganisatie met zorg die accommodaties, vervoersmogelijkheden en excursies die rekening houden met mens en cultuur, natuur en milieu. Je bent als vakantieganger en onze klant een onmisbare schakel om al het moois te behouden. Zodat je ook in de toekomst blijvend kunt genieten van jouw vakantiebestemming.
Zomer: +2 uur
Winter: +3 uur
Aan internetten in het buitenland buiten de Europese Unie (EU) kunnen extra kosten aan verbonden zitten. Wanneer er een WiFi verbinding aanwezig is, kun je meestal gratis gebruik maken van internet. Informeer bij je provider naar de voorwaarden en kosten voor internetten, bellen en sms’en in het buitenland.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt met de voorbereiding van de reis. Het reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade of consulaat, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van een reisadvies is te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/reisadvies.
Je dient over een paspoort te beschikken dat na aankomst nog 6 maanden geldig is (met 2 lege visumpagina's).
Je hebt een visum nodig. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/extra/visum-vaccin-valuta/reisdocumenten/.
Mensen met een andere nationaliteit dan de Nederlandse: raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/extra/visum-vaccin-valuta/reisdocumenten/.
De vlag van Oman bestaat uit drie horizontale banden in de kleuren wit, rood en groen. Aan de hijszijde zit ook een verticale rode band met daarin het embleem van het land. De vlag is sinds 1970 in gebruik. De kleur wit in de vlag staat voor het vertrouwen van de bevolking van Oman en vooruitgang. Groen staat voor vruchtbaarheid en het groen van Oman. De rode kleur is overgenomen van de oude Omanitische vlag en staat voor de strijd tegen buitenlandse legers.
De officiële taal in Oman is Arabisch. Het Arabische schrift bestaat uit 28 letters die meestal aan elkaar geschreven worden. De Arabische woorden worden van rechts naar links geschreven, terwijl de cijfers van links naar rechts worden geschreven. In Zuid-Oman wordt ook het aan Arabisch verwante Jebeli of Shehri gesproken. In het oosten van Oman spreekt de bevolking zelfs nog Swahili, omdat de bewoners hier oorspronkelijk uit Zanzibar (Afrika) komen. De tweede officiële taal is Engels.
Voertaal: Arabisch
Officiële taal: Arabisch en Engels
Houd er rekening mee dat vrijdag de wekelijkse vrije dag is, waarop alle officiële instanties, banken en winkels zijn gesloten. Voornamelijk in de kleinere dorpen bepalen veel winkeliers hun eigen openingstijden.
Banken: Banken zijn geopend van 08.00 tot 11:30 of 12:00 uur. Houd er echter rekening mee dat dit kan verschillen.
Winkels: Winkels zijn geopend van zondag tot en met vrijdag van 10.00 t/m 13.00 uur en van 16.00 uur t/m 21.00 uur. De openingstijden kunnen tijdens de Ramadan anders zijn.
We adviseren om bij het voor het eerst betrekken van de kamer of het appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste leg je de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van circa 25 - 50 ºC kan zich namelijk de legionellabacterie ontwikkelen, die op deze manier doeltreffend te bestrijden is.
Er zijn geen noodzakelijke vaccinaties, wel worden er aanbevelingen gedaan. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: www.reisprik.nl/tui
Medische voorzieningen: De medische voorzieningen in Oman zijn over het algemeen goed. Houd er rekening mee dat de kosten voor toeristen bij medische behandeling hoog zijn. In Oman zijn voldoende apotheken.
Drinkwater: Het leidingwater in Oman is veilig om te drinken, maar water in flessen wordt aangeraden.
Het is verboden om pornografisch materiaal het land binnen te brengen. Het meebrengen van alcohol en varkensvlees is voor niet-moslims in beperkte mate toegestaan (voor eigen gebruik).
Straatroverij komt helaas weleens voor. Schoudertassen zijn hierbij favoriet. Ook polstasjes, vooral als deze zichtbaar in auto's liggen dan wel op bijvoorbeeld een cafétafel, zijn riskant. Aan te raden is kostbaarheden zo veel mogelijk in uw hotel te laten en betaalmiddelen enigszins te verspreiden over kleding en bagage. Zorg ervoor dat je de telefoonnummers bij de hand hebt voor het blokkeren van je creditcard, bankpassen en mobiele telefoon.
Voor het gebruiken en verhandelen van (soft)drugs, worden zware straffen opgelegd.
In Oman zijn tal van bijzondere excursies te boeken, zolas duikexcursies, zeiltochten, mountainbiken, en alle andere sportieve excursies.
De meeste denkbare sporten zijn uit te voeren in Oman. Bijvoorbeeld duiken, bergsport, mountainbiken, diepzeevissen, paardrijden, zeilen en golfen.
In Oman is het wegennet zeer goed onderhouden. De meeste wegen zijn 2- of 4-baans snelwegen.
Bus: Oman heeft een goed ontwikkeld busnetwerk voor personenvervoer tussen dorpen en steden. Tussen de grote steden rijden snelbussen.
Trein: In Oman rijden geen treinen.
Taxi: Het is aan te raden vooraf een prijs af te spreken voor de rit.
Overig: Oman heeft zes luchthavens en een eigen luchtvaartmaatschappij.
Oman beschikt over tal van autoverhuurbedrijven. Je kunt na aankomst op het vliegveld een auto huren, of op jouw plaats van bestemming. Veel autoverhuurbedrijven zijn gevestigd in hotels. Vergeet niet een (internationaal) rijbewijs en een kopie van je paspoort en visum mee te nemen als je een auto gaat huren.
In Oman wordt aan de rechterkant van de weg gereden. Het Nederlandse rijbewijs is voldoende u heeft geen internationaal rijbewijs nodig om in Oman te kunnen rijden. In Oman wordt vaak te hard en onveilig gereden, het wordt dan ook afgeraden om 's avonds buiten de stad te rijden want wegen zijn vaak onverlicht.
Maximum snelheid snelwegen: 120 KMH
Verkeersregels: Rijden onder invloed van alcohol wordt zwaar bestraft (zero tolerance). Bellen tijdens het rijden is ook niet toegestaan. Te hard rijden wordt ook bestraft. In Oman is het dragen van een gordel in de auto verplicht.
Internationale merken en producten zijn te koop in de moderne winkelcentra. De grootste drie zitten in Muscat; Ruwi, Qurum en Al Khuwair. Typisch Arabische souvenirs zijn te koop in de souks.