Hier kun je nu naar toe met het vliegtuig of de auto. Nu tot 100,- extra korting!

Wat is een coronatest?

Er zijn verschillende soorten coronatesten. Een NAAT-test staat voor ‘Nucleic Acid Amplification Test’. Dit is een verzamelnaam voor meerdere testen die corona kunnen aantonen. De volgende testen zijn NAAT-testen: mPOCT, LAMP, TMA, RT-PCR en PCR.
Bij de welbekende PCR-test wordt gekeken of er genetisch materiaal (RNA) van het coronavirus in de neus- of keelholte zit. Er wordt met een wattenstaafje keel- en neusslijm afgenomen. Ook wel de keel-neus swab test genoemd. Een coronatest die lijkt op de PCR-test is de LAMP-test, echter heeft deze minder tussenstappen dan de reguliere PCR-test. De test kan daardoor sneller een uitslag geven. Bij een antigeen-sneltest wordt gekeken naar de aanwezigheid van bepaalde coronaviruseiwitten in neus- en keelslijm. De uitslag heb je binnen 20 minuten.

Wanneer moet ik mij voor vertrek laten testen?

Bekijk op deze pagina of je een coronatest moet laten afnemen voor jouw bestemming. Hier vind je ook meer informatie over welk type test verplicht is en binnen welk tijdsbestek je de test moet laten afnemen. Het gaat om een bepaald aantal uur voor vertrek of aankomst. De geplande aankomst- of vertrektijd vind je in de Mijn TUI omgeving. Daarnaast stellen onze partners HealthCheckCenter en Spoedtest.nl aanvullende eisen binnen welk tijdsbestek je de coronatest moet laten afnemen. Kijk op de pagina van HealthCheckCenter of Spoedtest.nl voor meer informatie. Voor sommige bestemmingen is het mogelijk om ter plaatse een coronatest af te laten nemen, dit adviseren wij echter niet. Een risico is dat je positief test, met als gevolg een langdurige quarantaine in mogelijk een andere accommodatie dan geboekt. Eventuele extra kosten worden niet vergoed. Controleer goed wat de voorwaarden zijn van jouw bestemming via deze pagina.
Ben je volledig gevaccineerd, kun je dit aantonen met de juiste papieren én accepteert de bestemming een volledige vaccinatie zonder aanvullende coronatest, dan geldt bovenstaande niet. Vlieg je NIET met TUI fly (vluchtnummer OR of TB) raadpleeg dan de website van je uitvoerende luchtvaartmaatschappij voor meer informatie.

Wanneer moet ik mij voor thuiskomst laten testen?

De Nederlandse overheid heeft besloten dat iedereen vanaf 13 jaar die vanuit een hoog risico gebied naar Nederland reist (ongeacht het vervoermiddel), binnen 72 uur voor aankomst een NAAT(PCR)-test moet laten afnemen. De testverplichting bij terugkeer naar Nederland geldt ook voor reizigers die al gevaccineerd zijn. Via deze pagina kun je per land bekijken of je een coronatest moet laten afnemen voor de terugreis naar Nederland. Is dit het geval, dan biedt de Rijksoverheid een overzicht waar je de test kunt laten afnemen. Klik hier voor het (Engelstalige) overzicht. Bekijk de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Waar moet de afgenomen coronatest aan voldoen?

Om op vakantie te kunnen gaan, zijn er een aantal criteria naar aanleiding van de afgenomen coronatest: 

 • Het testresultaat moet negatief zijn. 
 • De coronatest mag niet eerder zijn afgenomen dan het maximale aantal uren voor vertrek of aankomst, afhankelijk van de bestemming. Ga via deze pagina naar jouw bestemming om te controleren wanneer je de test moet laten afnemen. 
 • Je ontvangt naast de testuitslag, bij een negatief resultaat, ook een afreisdocument.
 • Je dient tijdens de reis dit afreisdocument te kunnen tonen. 
 • Het afreisdocument dient Engelstalig te zijn.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het hebben van de juiste documenten.

Kosten coronatest

Wat zijn de kosten van een coronatest wanneer ik mijn reis boek bij TUI? Vanaf 1 april 2021 wordt de coronatest tegen een gereduceerd tarief aangeboden speciaal voor TUI klanten. Deze kosten dien je bij registratie te voldoen aan de aanbieder naar keuze. Daarnaast moet je in sommige gevallen ook een coronatest ter plaatse afnemen voor thuiskomst naar Nederland. TUI vergoedt deze kosten niet.

Tarieven HealthCheckCenter

Bij een pakketreis

 • PCR-test: € 39,50 p.p.
 • Antigeen-sneltest: € 39,50 p.p.

Bij een los vliegticket of een autovakantie

 • PCR-test: individuele test € 47,50 p.p.
  groepstest (2-5 personen) € 39,50 p.p. 
 • Antigeen-sneltest: € 39,50 p.p.

Tarieven Spoedtest.nl

Bij een pakketreis

 • PCR-test: € 39,- p.p.
 • Antigeen-sneltest: € 39,- p.p.

Bij een los vliegticket of een autovakantie

 • PCR-test: € 49,- p.p.
 • Antigeen-sneltest: € 39,- p.p.

Het afnemen van een spoedtest (waarbij je binnen 24 uur een testuitslag binnen hebt) is alleen mogelijk bij Spoedtest.nl. TUI heeft geen prijsafspraken gemaakt voor deze spoedtest, de reguliere kosten bedragen € 129 euro. De spoedtest is niet in te boeken via de Mijn TUI omgeving. Indien je gebruik wenst te maken van deze test vragen wij je direct contact op te nemen met Spoedtest.nl.

Waar kan ik de coronatest laten afnemen?

TUI werkt op dit moment samen met twee partners: Spoedtest.nl en HealthCheckCenter. De laboratoria zijn door het RIVM goedgekeurd en ook de lokale autoriteiten hebben goedkeuring gegeven op het afreisdocument dat je na de coronatest van hen ontvangt.

Meer informatie over de partijen en de procedure omtrent registratie en testen vind je door op onderstaande links te klikken.

 

HealthCheckCenter

 • 45+ testlocaties en 24/7 helpdesk
 • QR-code beveiligde testuitslagen
 • RIVM/RKI gevalideerde testen
Meer info HealthCheckCenter

Spoedtest.nl

 • Meer dan 75 testlocaties in Nederland
 • Inclusief internationaal reiscertificaat
 • 1 uur voor afspraak te annuleren
Meer info Spoedtest.nl

Wat moet ik doen als ik vlak voor vertrek positief ben getest op corona?

In Nederland voor vertrek

Als je voor vertrek positief getest bent, adviseren wij je contact op te nemen met je reisverzekeraar om de mogelijkheden te bespreken. Heb je geen annuleringsverzekering of biedt deze onvoldoende dekking, neem dan contact op met ons Customer Services Center.


Op bestemming

Boek je een pakketreis of los vliegticket met vertrek vanaf 1 april t/m 31 oktober 2021 dan is het mogelijk om via TUI een reisverzekering af te sluiten met COVID dekking. Deze dekking is inbegrepen in onze Basis, Comfort en Optimaal reisverzekeringen. Meer informatie over deze COVID dekking vind je hier.

Wat moet je doen als je langdurig positief blijft testen na coronabesmetting?

Sommige mensen blijven na het doormaken van corona positief testen. Ook als alle verschijnselen al weg zijn en iemand niet meer besmettelijk is.

In Nederland voor vertrek

Elke bestemming kan zelf bepalen of mensen die corona hebben gehad en daardoor geen negatieve testuitslag kunnen laten zien, welkom zijn op de bestemming. Benieuwd wat de regels zijn voor jouw bestemming? Kijk dan hier op de specifieke landenpagina's.

Op bestemming

Daarnaast heeft de Rijksoverheid voorwaarden opgesteld voor mensen die vanuit een hoog risicoland terugreizen naar Nederland en geen negatieve NAAT (PCR)-testuitslag kunnen laten zien i.v.m. het langdurig positief testen. Meer informatie over deze voorwaarden vind je hier.