Boek nu je Droomzomer - De unieke combinatie van sport en vakantie

Wat is een coronatest?

Er zijn verschillende soorten coronatesten. Een NAAT-test staat voor ‘Nucleic Acid Amplification Test’. Dit is een verzamelnaam voor meerdere testen die corona kunnen aantonen. De volgende testen zijn NAAT-testen: mPOCT, LAMP, TMA, RT-PCR en PCR.
Bij de welbekende PCR-test wordt gekeken of er genetisch materiaal (RNA) van het coronavirus in de neus- of keelholte zit. Er wordt met een wattenstaafje keel- en neusslijm afgenomen. Ook wel de keel-neus swab test genoemd. Een coronatest die lijkt op de PCR-test is de LAMP-test, echter heeft deze minder tussenstappen dan de reguliere PCR-test. De test kan daardoor sneller een uitslag geven. Bij een antigeen-sneltest wordt gekeken naar de aanwezigheid van bepaalde coronaviruseiwitten in neus- en keelslijm. De uitslag heb je binnen 20 minuten.

 

Let op: Ook als je gevaccineerd bent tegen Covid-19 gelden onderstaande veiligheidsvoorschriften.

Wanneer moet ik mij voor vertrek laten testen?

Onderstaand schema geeft aan voor welke bestemmingen en vanaf welke leeftijd een coronatest verplicht is. Ook kun je zien binnen welk tijdsbestek je de test moet laten afnemen. Voor sommige bestemmingen, zoals Aruba, Bonaire en Curaçao stelt TUI het verplicht om voor vertrek een coronatest te laten afnemen. Bij sommige bestemmingen kan dit ter plaatse worden gedaan. Toch raden we aan om de test voor vertrek te laten afnemen.

Wanneer moet ik mij voor thuiskomst laten testen?

De Nederlandse overheid heeft besloten dat iedereen vanaf 13 jaar die vanuit een hoog risico gebied naar Nederland reist, binnen 24 uur voor vertrek een NAAT(PCR)-test moet laten afnemen. Of, optie 2, in het bezit is van een negatieve sneltest van maximaal 24 uur oud bij het boarden en een negatieve NAAT(PCR)-test die maximaal 72 uur oud is bij aankomst in Nederland. Onder andere Aruba, Bonaire, Curaçao, het Portugese Madeira en Spanje worden door de Nederlandse overheid aangeduid als een hoog risico gebied. Voor de landen met een laag Covid-19-risico is dit niet van toepassing, de lijst met landen vind je hier.

Eisen testafname voor vertrek richting bestemming

Voor wie? Binnen* Type test
Aruba
Iedereen, vanaf 15 jaar 72 uur voor vertrek PCR-test
Bonaire
Iedereen, vanaf 13 jaar Optie 1: NAAT(PCR)-test 24 uur voor vertrek
Optie 2: NAAT(PCR)-test: 72 uur voor aankomst én een sneltest: 24 uur voor vertrek

Optie 1: NAAT(PCR)-test
Optie 2: NAAT(PCR)-test én een sneltest

Curaçao**
Iedereen, vanaf 7 jaar 72 uur voor vertrek PCR-test
Kaapverdië
Iedereen, vanaf 7 jaar 72 uur voor vertrek

PCR-test, RT-test of antigeen-sneltest

Portugal
Iedereen, vanaf 2 jaar 72 uur voor vertrek PCR-test
Spanje
Iedereen, vanaf 6 jaar 72 uur voor aankomst

PCR-, LAMP- of TMA-test


*De geplande aankomst- of vertrektijd kun je vinden via de Mijn TUI omgeving. Daarnaast stellen onze partners Test2travel en HealthCheckCenter aanvullende eisen binnen welk tijdsbestek je de coronatest moet laten afnemen. Kijk op de pagina van Test2travel of HealthCheckCenter voor meer informatie.

**Alle reizigers vanaf 7 jaar die op Curaçao arriveren vanuit een hoog risicogebied (o.a. Nederland) en de afgelopen 6 maanden niet gediagnosticeerd zijn met COVID-19, zijn verplicht om op de derde dag van hun verblijf een antigeentest af te laten nemen in een lokaal laboratorium. Een afspraak maken voor de antigeentest is voor reizigers onderdeel van het invullen van de Passenger Locator Card en volgt automatisch als laatste stap tijdens de registratie op dicardcuracao.com. Hier heb je keuze uit meerdere laboratoria.

Waar moet de afgenomen coronatest aan voldoen?

Om op vakantie te kunnen gaan, zijn er een aantal criteria naar aanleiding van de afgenomen coronatest: 

 • Het testresultaat moet negatief zijn. 
 • De coronatest mag niet eerder zijn afgenomen dan het maximale aantal uren voor vertrek of aankomst, afhankelijk van de bestemming. Zie bovenstaand schema.
 • Je ontvangt naast de testuitslag, bij een negatief resultaat, ook een afreisdocument.
 • Je dient tijdens de reis dit afreisdocument te kunnen tonen. 
 • Het afreisdocument dient Engelstalig te zijn.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het hebben van de juiste documenten.

Kosten coronatest

Wat zijn de kosten van een coronatest wanneer ik mijn reis boek bij TUI? Vanaf 1 april 2021 wordt de coronatest tegen een gereduceerd tarief aangeboden speciaal voor TUI klanten. Deze kosten dien je bij registratie te voldoen aan de aanbieder naar keuze. Daarnaast moet je in sommige gevallen ook een coronatest ter plaatse afnemen voor thuiskomst naar Nederland. TUI vergoedt deze kosten niet.

Tarieven HealthCheckCenter

TUI vergoedt bij testafname via HealthCheckCenter een deel van de kosten waardoor onderstaande gereduceerde tarieven speciaal voor TUI klanten kunnen worden aangeboden.

Pakket

 • PCR-test: € 39,50 p.p.
 • Antigeen-sneltest: € 39,50 p.p.

Seat Only

 • PCR-test: individuele test € 85,- p.p.
  groepstest (2-5 personen) € 45,- p.p. 
 • Antigeen-sneltest: € 39,50 p.p.

Tarieven Test2travel

Pakket

 • PCR-test: € 95,- p.p.
 • Antigeen-sneltest: € 59,- p.p.

Seat Only

 • PCR-test: € 95,- p.p.
 • Antigeen-sneltest: € 59,- p.p.

Waar kan ik de coronatest laten afnemen?

TUI werkt op dit moment samen met twee partners: Test2travel (voorheen Test2Fly en Teststraat.com) en HealthCheckCenter. De laboratoria zijn door het RIVM goedgekeurd en ook de lokale autoriteiten hebben goedkeuring gegeven op het afreisdocument dat je na de coronatest van hen ontvangt.

Meer informatie over de partijen en de procedure omtrent registratie en testen vind je door op onderstaande links te klikken.

 

HealthCheckCenter

Bij HealthCheckCenter (voorheen HetHuisartslab) kun je terecht voor een PCR-test middels een keel-neus swab afname. HealthCheckCenter heeft testlocaties door heel Nederland en is een initiatief van U-Diagnostics, een innovatief medisch laboratorium. HealthCheckCenter is gevalideerd door het RIVM en het RKI.

Meer info HealthCheckCenter

Test2travel

Bij Test2travel, die meer dan 50 locaties heeft door heel Nederland, kun je terecht voor een coronatest (zoals een PCR-test of antigeen-sneltest). Op Schiphol wordt tussen vertrekhal 1 en 1A en in de Traverse een antigeen-sneltest afgenomen in samenwerking met Schiphol (uitslag binnen 20-30 minuten). De locaties zijn gemakkelijk bereikbaar, hebben een korte wachttijd en handelen conform de richtlijnen van het RIVM en de GGD.

Meer info Test2travel

Wat moet ik doen als ik positief ben getest op corona?

In Nederland voor vertrek

Als je voor vertrek positief getest bent, adviseren wij je contact op te nemen met je reisverzekeraar om de mogelijkheden te bespreken. Heb je geen annuleringsverzekering of biedt deze onvoldoende dekking, neem dan contact op met ons Customer Services Center.


Op bestemming

Boek je een pakketreis of los vliegticket met vertrek vanaf 1 april t/m 31 oktober 2021 dan is het mogelijk om via TUI een reisverzekering af te sluiten met COVID dekking. Deze dekking is inbegrepen in onze Basis, Comfort en Optimaal reisverzekeringen. Meer informatie over deze COVID dekking vind je hier.