Toe aan TUI - We mogen weer naar Spanje, Griekenland en Portugal. Boek en vertrek zo snel mogelijk!

Wat is een coronatest?

Er zijn verschillende soorten coronatesten. Een NAAT-test staat voor ‘Nucleic Acid Amplification Test’. Dit is een verzamelnaam voor meerdere testen die corona kunnen aantonen. De volgende testen zijn NAAT-testen: mPOCT, LAMP, TMA, RT-PCR en PCR.
Bij de welbekende PCR-test wordt gekeken of er genetisch materiaal (RNA) van het coronavirus in de neus- of keelholte zit. Er wordt met een wattenstaafje keel- en neusslijm afgenomen. Ook wel de keel-neus swab test genoemd. Een coronatest die lijkt op de PCR-test is de LAMP-test, echter heeft deze minder tussenstappen dan de reguliere PCR-test. De test kan daardoor sneller een uitslag geven. Bij een antigeen-sneltest wordt gekeken naar de aanwezigheid van bepaalde coronaviruseiwitten in neus- en keelslijm. De uitslag heb je binnen 20 minuten.

 

Let op: Ook als je gevaccineerd bent tegen Covid-19 gelden onderstaande veiligheidsvoorschriften.

Wanneer moet ik mij voor vertrek laten testen?

Bekijk op deze pagina of je een coronatest moet laten afnemen voor jouw bestemming. Hier vind je ook meer informatie over welk type test verplicht is en binnen welk tijdsbestek je de test moet laten afnemen. Het gaat om een bepaald aantal uur voor vertrek of aankomst. De geplande aankomst- of vertrektijd vind je in de Mijn TUI omgeving. Daarnaast stellen onze partners HealthCheckCenter en Test2travel aanvullende eisen binnen welk tijdsbestek je de coronatest moet laten afnemen. Kijk op de pagina van HealthCheckCenter of Test2travel voor meer informatie. Voor alle bestemmingen stelt TUI fly het verplicht om voor vertrek een coronatest te laten afnemen, ondanks dat het bij enkele bestemmingen ook ter plaatse mogelijk is. Vlieg je NIET met TUI fly (vluchtnummer OR of TB) raadpleeg dan de website van je uitvoerende luchtvaartmaatschappij voor meer informatie.

Wanneer moet ik mij voor thuiskomst laten testen?

De Nederlandse overheid heeft besloten dat iedereen vanaf 13 jaar die vanuit een hoog risico gebied naar Nederland reist, binnen 24 uur voor vertrek een NAAT(PCR)-test moet laten afnemen. Óf in het bezit is van een negatieve sneltest van maximaal 24 uur oud bij het boarden én een negatieve NAAT(PCR)-test die maximaal 72 uur oud is bij aankomst in Nederland. Via deze pagina kun je per land bekijken of je een coronatest moet laten afnemen voor de terugreis naar Nederland. Op dit moment geldt de testverplichting nog niet bij inreis met de auto. Bekijk de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Waar moet de afgenomen coronatest aan voldoen?

Om op vakantie te kunnen gaan, zijn er een aantal criteria naar aanleiding van de afgenomen coronatest: 

 • Het testresultaat moet negatief zijn. 
 • De coronatest mag niet eerder zijn afgenomen dan het maximale aantal uren voor vertrek of aankomst, afhankelijk van de bestemming. Zie bovenstaand schema.
 • Je ontvangt naast de testuitslag, bij een negatief resultaat, ook een afreisdocument.
 • Je dient tijdens de reis dit afreisdocument te kunnen tonen. 
 • Het afreisdocument dient Engelstalig te zijn.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het hebben van de juiste documenten.

Kosten coronatest

Wat zijn de kosten van een coronatest wanneer ik mijn reis boek bij TUI? Vanaf 1 april 2021 wordt de coronatest tegen een gereduceerd tarief aangeboden speciaal voor TUI klanten. Deze kosten dien je bij registratie te voldoen aan de aanbieder naar keuze. Daarnaast moet je in sommige gevallen ook een coronatest ter plaatse afnemen voor thuiskomst naar Nederland. TUI vergoedt deze kosten niet.

Tarieven HealthCheckCenter

TUI vergoedt bij testafname via HealthCheckCenter een deel van de kosten waardoor onderstaande gereduceerde tarieven speciaal voor TUI klanten kunnen worden aangeboden.

Bij een pakketreis

 • PCR-test: € 39,50 p.p.
 • Antigeen-sneltest: € 39,50 p.p.

Bij een los vliegticket

 • PCR-test: individuele test € 85,- p.p.
  groepstest (2-5 personen) € 45,- p.p. 
 • Antigeen-sneltest: € 39,50 p.p.

Tarieven Test2travel

Bij een pakketreis

 • PCR-test: € 95,- p.p.
 • Antigeen-sneltest: € 59,- p.p.

Bij een los vliegticket

 • PCR-test: € 95,- p.p.
 • Antigeen-sneltest: € 59,- p.p.

Waar kan ik de coronatest laten afnemen?

TUI werkt op dit moment samen met twee partners: Test2travel (voorheen Test2Fly en Teststraat.com) en HealthCheckCenter. De laboratoria zijn door het RIVM goedgekeurd en ook de lokale autoriteiten hebben goedkeuring gegeven op het afreisdocument dat je na de coronatest van hen ontvangt.

Meer informatie over de partijen en de procedure omtrent registratie en testen vind je door op onderstaande links te klikken.

 

HealthCheckCenter

Bij HealthCheckCenter (voorheen HetHuisartslab) kun je terecht voor een PCR-test middels een keel-neus swab afname. HealthCheckCenter heeft testlocaties door heel Nederland en is een initiatief van U-Diagnostics, een innovatief medisch laboratorium. HealthCheckCenter is gevalideerd door het RIVM en het RKI.

Meer info HealthCheckCenter

Test2travel

Bij Test2travel, die meer dan 50 locaties heeft door heel Nederland, kun je terecht voor een coronatest (zoals een PCR-test of antigeen-sneltest). Op Schiphol wordt tussen vertrekhal 1 en 1A en in de Traverse een antigeen-sneltest afgenomen in samenwerking met Schiphol (uitslag binnen 20-30 minuten). De locaties zijn gemakkelijk bereikbaar, hebben een korte wachttijd en handelen conform de richtlijnen van het RIVM en de GGD.

Meer info Test2travel

Wat moet ik doen als ik positief ben getest op corona?

In Nederland voor vertrek

Als je voor vertrek positief getest bent, adviseren wij je contact op te nemen met je reisverzekeraar om de mogelijkheden te bespreken. Heb je geen annuleringsverzekering of biedt deze onvoldoende dekking, neem dan contact op met ons Customer Services Center.


Op bestemming

Boek je een pakketreis of los vliegticket met vertrek vanaf 1 april t/m 31 oktober 2021 dan is het mogelijk om via TUI een reisverzekering af te sluiten met COVID dekking. Deze dekking is inbegrepen in onze Basis, Comfort en Optimaal reisverzekeringen. Meer informatie over deze COVID dekking vind je hier.

 

Toch reizen bij langdurig positief testen na coronabesmetting

Sommige mensen blijven na het doormaken van corona positief testen. Ook als alle verschijnselen al weg zijn en iemand niet meer besmettelijk is. Daarom bestaat er een mogelijkheid voor mensen die corona hebben gehad en daardoor geen negatieve NAAT(PCR)-testuitslag kunnen overleggen, om toch te kunnen reizen. Klik hier om de voorwaarden van de Rijksoverheid te bekijken.