De Noord- en de Oostzee drukken hun stempel op de deelstaat Schleswig-Holstein. Wind, wadden en golven, eb en vloed bepalen hier het levensritme van de mensen. Een ideale vakantiestreek voor gezinnen, watersporters en natuurliefhebbers. Helemaal in het noorden van Duitsland ligt de hoofdstad van Schleswig-Holstein Kiel. Een frisse bries, eindeloze dijken, stranden en duinen heten je welkom in Schleswig-Holstein. Verheug je nu al op puur natuur. Aantrekkelijke fietspaden nodigen uit tot mooie tochten, de eilanden tot spannende uitstapjes en zeiltrips. Of maak met de kano of kajak een trektocht over de rivieren. Gezinnen, stellen of singles – vakantie in Schleswig-Holstein is een aanrader voor iedereen. Laat uw kinderen op het strand, aan zee of in het binnenland de verscheidenheid van de natuur of aantrekkelijke musea en parken ontdekken. In Schleswig-Holstein zijn vakantie en sportieve activiteiten uitstekend met elkaar te combineren. Het ruige, prikkelende klimaat, zon, zand en zeewater bevorderen het humeur en versterken de weerstand! Schleswig-Holstein wordt gekenmerkt door zeeën, kuststreken, waterlandschappen, natuur- en nationale parken. Ontdek het land tussen de zeeën in al zijn diversiteit. Elke regio heeft een heel eigen charme: het natuurlijk werelderfgoed Waddenzee en de dijken bepalen het beeld van de Noordzee, aan de Oostzeekust heb je fascinerend steile kuststreken en witte zandstranden en in het binnenland betoveren romantische meren, ingebed in zacht glooiend heuvelland. Het hertogdom Lauenburg, het zuidelijkste district van Schleswig-Holstein, heeft met uitgestrekte bossen en talrijke meren gevarieerde vakantiemogelijkheden voor natuurliefhebbers te bieden. De steden van Schleswig-Holstein imponeren door hun maritieme karakter, historische gebouwen, eindeloze winkelmogelijkheden en indrukwekkende culturele highlights.
De kaasroute Schleswig-Holstein, Hansapark, Gottorp Kasteel in Schleswig, De oude stad van Lübeck
Talen
Dankzij de vroegere hertogdommen heeft Schleswig-Holstein op cultureel gebied genoeg te bieden. Er zijn vele mooie burchten en diverse musea met werken van Duitse landschapschilders te bewonderen. Tevens liggen in dit gebied diverse kastelen en herenhuizen die een bezoekje meer dan waard zijn.
De warme maaltijden bestaan veelal uit vlees, gebakken aardappelen, sauzen en soepen. Allemaal goed te eten en gulle porties. Het gebied heeft zijn eigen karakteristieke biersoort.
De Nordische filmdagen
Schleswig-Holstein grenst in het noorden aan Denemarken, in het westen aan de Noordzee, in het oosten aan de Oostzee en Mecklenburg-Vorpommern en in het zuiden aan Nedersaksen en Hamburg. De hoofdstad van de deelstaat is Kiel.
Schleswig-Holstein is gelegen in het noorden van Duitsland.
Totale oppervlakte van Schleswig-Holstein is 15761 km²
De gebieden Schleswig en Holstein werden in 1773 verenigd onder de Deense Kroon, nadat het een tijd opgedeeld is geweest. Holstein werd in 1815 lid van de Duitse Bond. Het conflict tussen Denemarken en de Duitse Bond over de status van beide hertogdommen (Schleswig-Holstein) kwam na de Pruisisch-Oostenrijkse Oorlog tot een oplossing. De Vrede van Praag (23 augustus 1866) bepaalde toen dat de beide hertogdommen aan Pruisen toekwamen en ze werden verenigd tot de provincie Schleswig-Holstein. In 1920 moest Duitsland Noord-Schleswig afstaan aan Denemarken. Na de Tweede Wereldoorlog werd een klein deel van Schleswig-Holstein ten oosten van Ratzeburg bij Mecklenburg ingedeeld en de provincie zelf werd deel van de Britse bezettingszone. In 1946 ontstond uit het resterende gebied de deelstaat Schleswig-Holstein. In 1949 werd deze deelstaat deel van de Bondsrepubliek Duitsland.
Deze diversiteit van het landschap maakt de Waddenzee tot een wereldwijd unieke habitat voor meer dan 10.000 dier- en plantensoorten. Mosselbanken, met zeegras begroeide gebieden en het zachte slikwad voorzien veel dieren van voedsel.
Het klimaat van het gebied Schleswig-Holstein lijkt veel op dat van Nederland. Zowel 's zomers als 's winters zijn er regelmatig wolkenpartijen die voor flink wat regen zorgen. Het gebied heeft een gematigd zeeklimaat. De temperaturen zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Januari is de koudste maand met temperaturen die variëren van één tot zes graden Celsius onder nul. Juli is de warmste maand met gemiddelden van zeventien tot twintig graden Celsius.
Bloeiende gorzen in de uitgestrekte uiterwaarden en op eilanden en uit kwelderland ontstane eilandjes worden afgewisseld met witte stranden en duinen. Voor miljoenen trekvogels is de Waddenzee als tussenstop en rustgebied onmisbaar. Vanuit geologisch oogpunt is de Waddenzee een zeer jong landschap, pas 10.000 jaar oud, en het wordt steeds opnieuw gevormd door wind en getijden. Elke zes uur wisselen eb en vloed elkaar af en op elk ogenblik verandert het landschap op bijna magische wijze. Dat kun je in elk jaargetijde zelf ervaren. Door de wisselende waterstanden is het mogelijk over het wad te lopen, zelfs helemaal naar de eilanden en uit kwelderland ontstane eilandjes. Bij een wandeling over het wad, het beste onder leiding van een ervaren wadgids, ervaar je van heel dichtbij het samenspel van wind, water en golven, kun je hele zwermen vogels bij hun vliegkunsten observeren en uit de verte kun je zelfs soms zeehonden zien, die op een zandbank liggen te zonnen.
Schleswig-Holstein kent brede zandstranden.
Van de Elbemonding tot aan de Deense grens strekt zich over een oppervlakte van 4.430 vierkante kilometer het UNESCO-werelderfgoed en biosfeerreservaat Waddenzee van Schleswig-Holstein uit. Grote delen van dit unieke natuurgebied dat ook beschermd is als nationaal park, verkeren tot op de dag van vandaag in ongerepte staat. Het wereldnatuurerfgoed Waddenzee aan de Noordzeekust beslaat een gebied van circa 10.000 vierkante kilometer en omvat de beide nationale parken 'Waddenzee’ in Sleeswijk-Holstein en Nedersaksen evenals het beschermde Waddenzeegebied in Nederland.
Schleswig-Holstein kent geen tijdsverschil met Nederland.
In het gebied Schleswig-Holstein zijn diverse watersporten te beoefenen zoals zeilen en surfen.