Zakynthos wordt vaak liefkozend 'Il fiori di Levante', oftewel bloem van het oosten, genoemd. Niet verwonderlijk, want de uitbundig bloeiende flora en fauna maken Zakynthos tot een fraai en bijzonder eiland. Zakynthos is een paradijs voor fietsers, wandelaars en zonliefhebbers. Hoofdstad Zakynthos-stad is sfeervol en een heerlijke plek om rond te dwalen. Vanuit de in de bergen gelegen dorpjes Loucha en Giri heb je een prachtig uitzicht op de omgeving.
Als je Zakynthos-stad in zuidoostelijke richting verlaat, blijkt al snel dat het eiland erg mooi is. Rijdend in zuidwestelijke richting over de hoofdweg volgt na drie kilometer de afslag links naar het vliegveld. Tweeënhalve kilometer voorbij deze afslag kom je bij het dorp Ambelokipi. Als je hier links afslaat, dan kom je na drie kilometer bij het meest populaire strand van Zakynthos: Laganas, waar het in de zomer erg druk is. Volg je de hoofdweg verder in zuidelijke richting, dan bereik je na zeventien kilometer de zuidkust bij Keri. Bij deze plaats werd vroeger pek gewonnen. Ga je terug naar de hoofdweg bij Romiri, dan kom je door een vlak gebied waar veel krenten worden geproduceerd. Eenmaal weer bij de hoofdweg aangekomen kun je daar in noordwestelijke richting linksaf slaan om het meest spectaculaire traject van Zakynthos te verkennen. De weg loopt hoog boven de zuidkust langs de dorpen Aghios Nikolaos, Maries naar Anafonitria. De zuidwestkust van het eiland rijst ongenaakbaar steil uit zee op, maar naar het noordoosten loopt het imposante bergland geleidelijk af in een verrassend vruchtbaar landschap met olijfbomen, wijnranken en meloenen.
Loucha en Giri, Volimes, Maries, Zakynthos-stad, Basiliek van Maria Magdalena, Blauwe Grotten, Ágios Georgíou Kremnón
Door toedoen van een grote aardbeving in 1953 zijn vele oude monumenten verloren gegaan, desondanks kun je op verschillende plekken van het eiland nog historische gebouwen bewonderen.
Volgens officiële cijfers is 98 procent van de Grieken Grieks-orthodox. Verder zijn er in Griekenland zo’n 30.000 Rooms-Katholieken, 15.000 Protestanten en 5.000 Joden. De meeste Turken zijn Moslim. Kerkjes vind je in Griekenland letterlijk op bijna elke straathoek. De meeste zijn altijd open, behalve als een kerk waardevolle iconen of andere kostbaarheden bezit. Vaak woont de sleutelbewaarder in de buurt, en zal die je graag binnenlaten. Informeer bij de dichtstbijzijnde winkel of taverna. Ook buiten de dorpen en steden is het landschap bezaaid met kerken en kapellen, vaak zo klein en afgelegen dat er maar ééns per jaar een dienst plaatsvindt: op de sterfdag van de heilige aan wie de kerk is gewijd. Over het algemeen zijn de Grieken niet erg religieus en al helemaal niet op een dweperige, starre manier. De Grieks-orthodoxe kerk dreigt niet met hel en verdoemenis als mensen niet naar de kerk komen. De kerk bemoeit zich ook niet met hun privé-leven. De zondagsdiensten worden echter drukbezocht en buitenlandse bezoekers zijn welkom. Overigens gaat het er daarbij heel wat minder vormelijk aan toe dan je zult verwachten. Omdat de diensten zo lang duren, gaan veel mensen halverwege al weer weg. Of ze komen later binnen, onderweg nog even een praatje makens met een vriend of kennis. Al beweren ze het tegendeel, feit is dat alle Grieken geloven in het ‘Boze oog’. Er is geen kind dat niet een kettinkje om zijn hals heeft met een turkooiskleurige steen bij wijze van amulet, waarop soms een oog op is schilderd. Op het platteland zie je dergelijke halssnoeren ook bij paarden en ezels en in auto’s hangen ze vaak aan de achteruitkijkspiegel. De Grieken vonden dat iedere mens moest onderzoeken wie hij of zij was en zijn of haar grens moest kennen. Een van de beroemdste uitdrukkingen uit het oude Griekenland werd dan ook: 'ken jezelf'. Zoals wij het Griekse landschap zien, zo zagen de oude Grieken het ook. Maar de natuur riep vragen op. Hoe kwam het dat water bewoog? Wie deed de bomen ruisen? Het móesten wel goden zijn. Overal in de natuur schuilden ze. Het moest een godin zijn met lang blond haar die het koren deed groeien. De goden bepaalden ook het leven van de mens. Voor letterlijk alles was er wel een god, voor ziekte, voor dood, voor rijkdom, voor tegenslag en ga zo maar door. In Griekenland spreekt de bevolking tegenwoordig Nieuw Grieks. Deze taal verschilt nogal met het Grieks dat tot 1976 de officiële taal was.
In het buitenland staat de Griekse keuken met name bekend om een aantal gerechten zoals Moussaka, Giros en Souvlaki. Als je op vakantie bent in Griekenland, zul je echter al snel ontdekken dat de Griekse keuken veel meer te bieden heeft. De Griekse keuken is de oudste keuken van Europa, al meer dan 25 eeuwen oud. Zowel de Romeinen als de Byzantijnen hadden veel waardering voor de Griekse leefwijze en zo werden veel recepten uit de Oude Helleense keuken overgenomen en verbreid van de Donau tot Klein Azië. Van oudsher spelen olijfolie, kruiden, specerijen en wijn een belangrijke rol in de Griekse keuken. Er is een grote verscheidenhied aan gerechten en iedere regio heeft zijn eigen specialiteiten. Versheid staat bij alle gerechten voorop en dit maakt de Griekse keuken tot één van de gezondste keukens in de wereld. In de meeste restaurants kun je van ‘s middags tot ‘s avonds laat eten. De authentieke Griekse restaurants onderscheiden zich vaak door hun eenvoud. Betalen is een verhaal op zich. Als Grieken in gezelschap eten wordt de totale rekening door één persoon betaald. ‘Apart betalen’ is hier vrijwel onbekend en voor de Grieken een teken van krenterigheid. Natuurlijk zijn er op Zakynthos tal van restaurants gericht op de westerse keuken, maar wat is er leuker dan in een echte Griekse taverne te gaan eten. Bij het eten hoort natuurlijk een lekkere wijn. Volgens de mythologie hebben de Grieken wijn ‘uitgevonden’. Verwacht echter niet dat de Griekse wijnen smaken zoals de Franse wijnen. Aan de bekende retsina wijn wordt hars toegevoegd. Doordat er geen zwavel inzit, krijg je er niet snel een kater van. Probeer ook eens huiswijn, die vaak door de eigenaar van het restaurant zelf is gemaakt. Ouzo is zo’n beetje de nationale drank van Griekenland en kan gedronken worden als aperitief of als afsluiter van de maaltijd. Metaxa is Griekse cognac en de brandewijnen ‘tsipouro’ en ‘raki’ worden meestal geschonken bij speciale gelegenheden. Koffie wordt met of zonder suiker in een klein steelpannetje (‘briki’) opgekookt en daarna in een klein kopje geschonken. Als het koffiedik gezakt is, drink je de koffie langzaam en voorzichtig slurpend op. Er wordt altijd een glas water bij geserveerd.
Naast de nationale officiële feestdagen in Griekenland waarbij het hele land vrijaf heeft, heeft elk eiland, dorp en stad ook nog zijn eigen feestdagen. Meestal hebben ze te maken met de patroonheilige. Sommige feestdagen vallen niet steeds op dezelfde dag in het jaar. Op feestdagen zijn winkels en officiële diensten gesloten of hebben beperkte openingstijden.
Zakynthos behoort met onder meer Corfu, Lefkas en Kefalonia tot de Ionische eilanden. Zakynthos is het op twee na grootste eiland van deze eilandengroep in de Ionische Zee. Het is 402 vierkante kilometer groot. De hoofdstad van Zakynthos ligt prachtig in een bocht van de baai die in het zuiden begrensd wordt door de Skoposberg. Zakynthos is langwerpig, bijna driehoekig. Met bergen en heuvels tussen vlaktes met wijngaarden, olijf- en amandelbomen en tuinbouwgewassen. Met goudgele zandstranden en een heldere kalme zee. Bergen bekroont door dennenbomen. Een zon die net als in heel Griekenland de meeste maanden over het eiland schijnt. Zakynthos, waar je elke stap de harmonie tussen mens en natuur zult voelen. Zakynthos betekent: goedheid, hoffelijkheid en rust.
Zakynthos ligt in de Ionische Zee voor de westkust van de Peloponessos.
Zakynthos is een Grieks eiland dat door de eeuwen heen verschillende overheersers heeft gekend. Niet alleen de Venetianen, maar ook de Fransen, Russen, Engelsen en Portugezen hebben geregeerd over het eiland. Zakynthos is een eiland met een grote en rijke geschiedenis. Je vindt er cultuur en veel natuurschoon, maar helaas zeer weinig oudheidkundige werken. Deze zijn tijdens de vele aardbevingen verloren gegaan. Zakynthos is het meest zuidelijke van de Ionische Eilanden. De Venetianen gaven het eiland de erenaam 'Zante', Fior di Levante, bloem van de Levant. Op oude kaarten kom je het eiland dan ook bijna altijd tegen als Zante. Het eiland ligt twintig kilometer ten westen van de Peloponessos, vlak voor de ingang van de Golf van Korinthe. In de loop van de geschiedenis is er vaak gevochten om deze strategische ligging. Achtereenvolgens waren dat Athene en Sparta, Macedonië en Rome, de Vandalen, De Saracenen, de Normandiërs en de Turken, die het eiland probeerdern in te nemen. Het moderne tijdperk begon voor het eiland met de heerschappij van de Italiaanse Orsini's in de dertiende eeuw. Tijdens de Venetiaanse overheersing van 1489 tot aan de overwinning van Napoleon in 1797, was er sprake van een culturele bloeitijd. In augustus 1953 werd het oude gedeelte van Zakynthos-stad door een aardbeving verwoest. Van de hoofdstad bleef weinig over door de branden die als gevolg van de aardbeving uitbraken. De Griekse regering verklaarde het eiland onbewoonbaar. Het Zante van vandaag is een reconstructie in Venetiaanse stijl, grotendeels volgens origineel patroon. Herinneringen aan het legendarische Zante vind je nog in de straten, de pleinen, de haven en op de heuvel bij het fort. Enkele meters van de kade en de haven, waar de veerboten uit Kilini aankomen, ligt het Solomosplein. Met een standbeeld van Dionyssos Solomos, de dichter die het Griekse volkslied schreef in Lofos Strani op Zakynthos. Hier vinden we ook de bibliotheek waar foto's van het Zakynthos van voor 1953 (voor de aardbeving) te bewonderen zijn en foto's van de verwoeste stad. De omvang van het drama dat zich toen heeft afgespeeld, wordt zo wel heel erg duidelijk. In het postbyzantijnse museum bevinden zich vele kunstwerken, die werden gered uit de puinhopen van de door de aardbeving verwoeste kerken. Op het Marcusplein staat de Sint Marcus kerk, dit is de enige katholieke kerk op Zakynthos. Er wordt éénmaal per week op zondag een katholieke dienst gelezen. Naast dit charmante kerkje staat het aan Solomos en andere beroemdheden van Zakynthos gewijde museum. Aan de andere kant van de haven, in zuidelijke richting, staat de kerk van de heilige Dionyssos. Het is een Grieks orthodoxe kerk. Je vindt hier geen beelden, maar het interieur van deze kerk is wel versierd met schitterend houtsnijwerk. De stoffelijke resten van de in 1622 overleden beschermheilige van het eiland, Agios Dionyssos, worden in deze kerk bewaard. Ze zijn te vinden in een schitterende sarcofaag die achter in de kerk staat. Bovenop een heuvel staat nog steeds het middeleeuwse fort 'oud Zakynthos'. Hier geniet je van een schitterend uitzicht over het eiland en de omliggende zee. De aarde van het eiland beeft nog regelmatig. De aardkorst is hier zwak. Sinds 1953 bouwen ze echter de huizen op een speciale manier: nooit aan elkaar vast en van gewapend beton. Deze solide bouw is bestand tegen 'normale' aardbevingen. De huizen zullen pas instorten bij een aardbeving die het hele eiland van de aardbodem zal doen verdwijnen. Gelukkig wordt een ramp van zo'n omvang niet verwacht.
De prachtige zandstranden in het oosten van Zakynthos lopen langzaam in zee af en zijn daardoor bijzonder geschikt voor gezinnen met kinderen.
Het landschap van Zakynthos is veelzijdig. Bergen, dalen, bergvalleien, meren, inhammen, uitstekende rotspartijen en eilanden zorgen voor een voortdurende verandering van het landschap. In het oosten zie je vele bossen, lage heuvels, agrarische grond, brede vlaktes en zandstranden. Het westelijk deel van het eiland kenmerkt zich door hoge bergen, korenvelden en enkele bossen. Je vindt op dit deel van het eiland voornamelijk rotsachtige stranden.
Zakynthos kent een subtropisch-mediterraan klimaat, dit betekent over het algemeen warme zomers en zachte winters.
Op een aantal stranden van Zakynthos komen zeeschildpadden hun eieren leggen. Heel bijzonder. Vanzelfsprekend worden deze dieren en hun eieren beschermd. Op de stranden gelden dan ook speciale regels waar iedereen zich moet houden. Zo mogen jonge schildpadden nooit opgepakt worden en naar zee gedragen worden. Op het strand mogen geen parasols in de grond gestoken worden, want daar bevinden zich de nesten. Ook mogen er geen zandkastelen gebouwd worden op het strand en graaf geen kuilen.
In het oosten van het eiland zijn vooral zandstranden waar je heerlijk kunt zonnebaden. De stranden in het westen van Zakynthos zijn rotsachtiger.
bus: De bussen van Ktel verbinden de meeste dorpjes van het eiland met de hoofdstad. Afhankelijk van de grootte van het plaatsje rijdt de bus meer of minder frequent. Gedurende het zomerseizoen zullen de bustijden regelmatig veranderen. Indien je van de ene kant van het eiland naar de andere kant wilt, zul je moeten overstappen in het busstation dat zich in Zakynthos-stad bevindt. De Ktel verzorgt ook busverbindingen tussen Zakynthos en Patras, Athene en Thessaloniki.
taxi: Het is mogelijk, alhoewel niet de goedkoopste manier, om het eiland per taxi te bezichtigen. De voertuigen zijn relatief ruim en luxueus. Een taxi mag niet meer dan vier personen vervoeren maar je moet er niet gek van opkijken als het aantal wordt overschreden, een volle taxi bestaat niet. Veel taxichauffeurs zijn ex-zeelieden en spreken daarom goed Engels. Er zijn ongeveer honderd taxi’s op het eiland die de hoofdstad met de kleine dorpjes en vakantieoorden verbinden. Na middernacht rijden er minder. Er rijden helemaal geen taxi’s als er een voetbal of basketbalwedstrijd wordt uitgezonden op de televisie.
tijdverschil: 1
Op Zakynthos is het één uur later dan in Nederland.
Ben je benieuwd naar de excursiemogelijkheden op de bestemming? Het is mogelijk om excursies voorafgaand aan je vertrek te bekijken via www.tui.nl/excursies. Je kunt ze hier ook direct vastleggen, hoe handig! Je hebt de keuze uit meer dan duizend excursies op tachtig verschillende bestemmingen.
Het eiland is zeer geschikt voor het uitoefenen van verschillende watersporten. Surfen, zwemmen, zeilen het is hier allemaal mogelijk. Met name op het oostelijke deel van Zakynthos kun je mooie wandelingen maken.
In Laganas zijn veel disco's waar je tot in de late uurtjes kunt dansen. Daarnaast zijn er in Zakynthos-stad vele gelegenheden waar je lekker uit kunt gaan.
Je kunt in Vólimes handgemaakte doeken kopen. In Zakynthos-stad zijn vele winkels waar leuke spulletjes te kopen zijn. De winkels zijn geopend van maandag tot en met zaterdag van 08:00 tot 14:00 uur en op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag ook van 18:00 tot 21:00 uur. Op zondag zijn alle winkels gesloten. Gedurende het hoogseizoen zijn veel winkels langer open. De winkels in de toeristenplaatsen zijn in het toeristenseizoen zo veel mogelijk open.