In de winter kun je in Kroatië skiën en diverse andere wintersporten uitoefenen. In de bergen ligt dan flink wat sneeuw zodat de wintersporter hier naar hartelust kan skiën en langlaufen.
Een azuurblauwe zee, grillige kustlijnen, mooie baaien en stranden, grootse natuur en gastvrijheid. Kenmerken die Kroatië tot een fantastisch vakantieland maken. Kroatië ligt op de Balkan en is sinds 1992 onafhankelijk van de voormalige Republiek Joegoslavië. De kustlijn is lang en ruig en voor de kust liggen de mooiste eilandjes, bijvoorbeeld de Elafiti eilanden in het uiterste zuiden. Maar dit is niet het enige, er zijn vele natuurparken te vinden en steden met kleurrijke façades. Het meest bekende natuurgebied van Kroatië is Nationaal Park Plitvice Meren waar dichte bossen in indrukwekkende meren elkaar afwisselen. Voor cultuurliefhebbers zijn bezienswaardigheden als het amfitheater in Pula en de Eufrasiusbasiliek in Porec zeker de moeite waard, maar denk ook aan de grote cultuurhistorische waarde van Split en Dubrovnik. Een ieder zal een heerlijke vakantie beleven in Kroatië. Istrië is het meest populaire gebied onder Nederlanders.
Plitvice meren
De eerste vulpen is in Kroatië uitgevonden. Kroatië verdient ook een plaats in de geschiedenis van kleding aangezien hier de oorsprong van de stropdas (cravat) ligt. Het land heeft een lange artistieke, literaire en muzikale traditie.
SouvenirsDoor de vele overheersingen van vroeger is Kroatië een smeltkroes van verschillende culturen. Het land telt circa 4,5 miljoen inwoners. Hiervan woont ongeveer 55% in de steden. Tot de grootste etnische minderheden behoren Serviërs, Bosniërs, Slovenen, Hongaren, Tsjechen, Italianen en Albanezen.
In Kroatië leven Kroaten, Serviërs, Bosniërs, Hongaren, Slovenen, Tsjechen en Roemenen.
Aantal inwoners van Kroatië is 4.500.000
Open staan en respect tonen voor de bevolking van onze vakantielanden dragen bij aan unieke ervaringen en aan het behoud van de authentieke culturen en tradities van elk land. Pas waar nodig je kleding aan en fotografeer alleen mensen die dat op prijs stellen.
De meerderheid van de Kroatische bevolking is rooms-katholiek. De absolute minderheid van de bevolking is orthodox of moslim. Er zijn tal van heilige plaatsen, vaak verweven met de geschiedenis. Er worden in Kroatië nog veel processies gehouden.
Indeling naar religie:
Rooms Katholiek 88%
Protestant 1%
Moslim 1%
Overig 10%
Ander land, ander eten. De Kroatische keuken is zeer gevarieerd, maar natuurlijk heel verschillend van de Nederlandse keuken. In veel gevallen krijg je grotere porties vlees, maar kleinere porties groenten. Aarzel niet ook eens een Kroatische specialiteit te proberen. In het begin misschien even wennen, maar het is vaak smakelijker dan de variant van de West-Europese keuken. Afgezien van de traditionele Europese keuken biedt Kroatië een breed scala aan populaire inheemse gerechten en specialiteiten. De gerechten hangen af van de plaats waar je je bevindt. In Dalmatië, het kustgebied, op de eilanden en in Istrië bestaan de hoofdgerechten voornamelijk uit verschillende soorten vis en andere zeevruchten. En wat vlees betreft uit pasticada’s (deeggerecht) of gekookt lamsvlees. Wat de zoetigheden betreft, zijn er afgezien van de vermelde strukli orehnjaca (walnotenbrood), makovnjaca (papaverbrood), savijaca (strudel) met kaas of verschillende vruchten. De wijnbouw en productie van lekkere en gesorteerde wijnen behoren tot de eeuwenoude traditie van Kroatische wijnbouwers, zowel in het continentale deel van Kroatië als in het kustgebied en Dalmatië. De bekendste Kroatische wijnen aan de Adriatische kust zijn rode wijnen, zoals teran, merlot, cabernet, opolo, plavac, dingac, postup. Witte wijnen zijn de malvazija, posip, pinot, kujundzusa, zlahtina en muskat. In het binnenland van Kroatië de riesling, grasevina, burgundac en traminac. Onder de sterke dranken zijn vooral de jenevers bekend, zoals sljivovica (pruimenjenever), travarica (grasjenever), lozovaca (druivenjenever) en onder de dessertwijnen prosek en maraschino (kersenlikeurs).
Days of Croatian Film, Dance Week Festival, Dubrovnik Summer Festival
Nationale feestdag, Dag van de Arbeid, Sacramentsdag, Maria Hemelvaart, Nationale dankzegging, Dag van de onafhankelijkheid, Dag van het Antifaschistisch Verzet
Kroatië grenst in het noorden aan Slovenië en Hongarije, in het oosten aan Servië en Bosnië-Hercegovina en in het zuiden aan Montenegro. Kroatië kent een grote geografische verscheidenheid en is daarom grofweg te verdelen in drie regio's: de Adriatische kust, Slavonië en Zagreb.
Hoofdstad van Kroatië is Zagreb.
Kroatië grenst in het zuidoosten aan Bosnië-Herzegovina, in het noorden aan Slovenië en Hongarije en in het noord- en zuidoosten aan Servië en Montenegro. Bij de kustplaats Neum wordt de Kroatische kust onderbroken door een grens van 20 kilometer welke behoort tot Bosnië-Herzegovina. Deze grens scheidt het gebied rondom Dubrovnik van de rest van het land.
Kroatië grenst aan Slovenië, Hongarije, Servië, Montenegro, Bosnië - Herzegovina.
Kroatië heeft een totale oppervlakte van: 56594 km²
Landoppervlakte: 55974 km²
Wateroppervlakte: 620 km²
Aantal km kust: 5835
Hoogste punt: 1831 Meter
Hoogste punt: Dinara
Laagste punt: 0 Meter
Laagste punt: Adriatische Zee
In Kroatië kun je betalen met de euro.
Valuta: Euro
Banken: In de meeste plaatsen zijn banken aanwezig. In de kleinere plaatsen zijn de banken vaak maar beperkt geopend.
Pinautomaten: In vrijwel alle plaatsen kun je geld pinnen wanneer je pinpas is voorzien van een Cirrus- of Maestrologo.
Credit Cards: Over het algemeen worden in hotels, restaurants en winkels creditcards geaccepteerd (Amex, Diners Club, Euro/Mastercard, Visa). In het binnenland zijn de mogelijkheden voor het gebruik van een creditcard enigszins beperkt.
Fooien: Het is in Kroatië gebruikelijk om een fooi te geven, 5 tot 10% is normaal.
Toen ongeveer in 600 na Christus de Kroaten in het gebied aankwamen, hadden er al allerlei andere volkeren in het gebied gewoond. Illyiërs, Grieken, Romeinen, Hunnen en Goten woonden ooit in Kroatië, voornamelijk langs de kust. De kuststreek is in de late Middeleeuwen bijna permanent onder Venetiaans bewind geweest. Het noorden en oosten van het land waren in dezelfde tijd, eind 1300 tot 1700 na Christus, Turks gebied. Na die tijd werd de invloed van het Habsburgse (Oostenrijk - Hongaarse) Rijk steeds groter. In 1815 hadden de Habsburgers heel Kroatië in handen en dat zou tot de Eerste Wereldoorlog zo blijven. Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog hadden Serven, Kroaten en Slovenen samen een Joegoslavisch Koninkrijk opgericht om weerstand te bieden tegen nieuwe Habsburgse overheersing. In 1941 viel Hitler het land binnen, en maakte handig misbruik van de oude tegenstellingen tussen de Serven en Kroaten. Hij maakte van Kroatië een vazalstaat, waar Serven en Joden het doelwit werden van fascistische terreur. De Kroaat Josip Tito leidde het communistische verzet, hij slaagde er grotendeels in Joegoslavië zelf te bevrijden. Hij genoot groot aanzien en was de aangewezen figuur om na de oorlog het bestuur van heel Joegoslavië op zich te nemen. Tito leidde het land tot zijn dood in 1980. Maar met Tito stierf de grote bindende factor van de Joegoslavische deelrepublieken. De oplopende spanningen binnen het land, en de aanhoudende bevoorrechting van de Serven leidden er toe dat in 1991 zowel Slovenië als Kroatië zich onafhankelijk verklaarden. De hierna uitbrekende oorlog eindigde voor Kroatië in feite pas in 1998 toen de laatste gebieden (Oost-Slavonië en de grensgebieden met Bosnië-Herzegovina en Servië-Montenegro) door de VN onder Kroatisch toezicht werden geplaatst. Eind 1999 stierf Tudjman, de Kroatische nationalist die het land vanaf dat de oorlog was uitgebroken, had geleid. Zijn opvolger, Stjepan Mesić, was van 2000 tot 2010 president van het land en zorgde ervoor dat Kroatië in 2004 de status van kandidaat-lidstaat van de Europese Unie kreeg. Kroatië is sinds 1 juli 2013 het 28e lid van de EU. De huidige president van Kroatië is Ivo Josipović.
In 1992 is Kroatië zelfstandig geworden van de Republiek Joegoslavië en is tegenwoordig een parlementaire republiek met meerdere politieke partijen. Het staatshoofd is de president, die rechtstreeks voor vijf jaar wordt gekozen. Hij bepaalt de buitenlandse politiek en is opperbevelhebber der strijdkrachten. De minister-president en de andere leden van het kabinet worden op diens voorstel door hem benoemd en ontslagen. Hij kan in bepaalde gevallen de noodtoestand uitroepen. Hij is verantwoording verschuldigd aan het parlement.
Kroatië is een parlementaire democratie.
Kroatië heeft een kustlijn van 1.778 kilometer, kenmerkend zijn de rotskusten en kiezelstranden. Daarnaast zijn er de nationale parken, sfeervolle dorpjes en levendige steden. De kuststreek van Istrië behoort tot de mooiste van Europa. Overal langs de kust kom je diepe inhammen, beschutte baaien en schilderachtige havenstadjes met oude stadswallen tegen. De door dennen- en sparrenbomen omzoomde kiezelstranden lopen af in het heldere, azuurblauwe water van de Adriatische Zee. Landinwaarts tref je een prachtig groen, heuvelachtig landschap met pittoreske dorpjes. De Kvarner Baai wordt gekenmerkt door het milde klimaat, het heldere water en de hoge, grillige bergruggen direct achter de kust. De natuur in deze regio is overdadig en afwisselend, zo zul je hier beeldschone baaien, bergen en een heuvelachtig landschap aantreffen. De Dalmatische kust is zeer langgerekt en beschikt naast kiezelstranden ook over mooie zandstranden. Door de lange handelhistorie met Italië beleef je hier de warme, ontspannen Adriatische sfeer. Er liggen de meest schitterende historische steden in deze streek, bijna allen staan op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst. Ook dit gebied beschikt over prachtige natuur in beschermde nationale parken.
Kroatië heeft een Mediterraan klimaat. ‘s Winters valt er veel regen, kan het hard waaien en in het binnenland daalt de temperatuur tot onder het vriespunt. Ook aan zee kan het koud worden. In het voorjaar wordt het land omgetoverd tot een groot kleurenpalet met een zee van bloemen en jong groen. De temperatuur varieert tussen de 15 en 22°C. ‘s Zomers loopt de temperatuur over het algemeen niet verder op dan ca. 30°C en een frisse wind zorgt voor de nodige afkoeling.
Kroatië kent circa 4.300 soorten planten en ongeveer 278 soorten bomen en struiken, zoals cipressen, olijfbomen en lavendel. Het plantenleven in de bergen is zeer rijk. In de zomer vind je een kleurrijk bloementapijt over de bergweiden. Er bloeien veel beschermde soorten bloemen in de bergen, zoals de orchidee en de edelweiss. In totaal is 23 procent van de bodem van Kroatië bedekt met bos. Er is in Kroatië tevens een grote verscheidenheid aan dieren, zoals vossen, wilde zwijnen en beren.
De kustlijn van Kroatië bestaat vooral uit rotsplateaus en kiezelstranden. Er zijn enkele zandstranden.
Schone stranden, goed zwemwater en veilig strandplezier zijn de kwalitatieve kenmerken van stranden die erkend zijn met het keurmerk de Blauwe Vlag. Dit keurmerk is een initiatief van Foundation for Environmental Education (FEE). Wereldwijd zijn er meer dan 4400 stranden en havens in 45 landen gecertificeerd met de Blauwe Vlag.
Kroatië heeft 99 blauwe stranden
Nationale parken zijn unieke trekpleisters. Door een bezoek bescherm je zelf de kwaliteit en het unieke karakter van deze beschermde natuurgebieden. De parken hebben hun bestaan namelijk grotendeels te danken aan de inkomsten van bezoekers. Hierdoor hoeft een natuurgebied niet worden opengesteld voor landbouw of bosbouw. Een nationaal park is een gebied dat zich in de eerste plaats richt op de bescherming van ecosystemen en in de tweede plaats een recreatieve functie vervult. In deze beschermde natuurgebieden leven bijzondere planten- en diersoorten die van buitengewone wetenschappelijke, educatieve en recreatieve waarde zijn. In nationale parken gelden specifieke gedragsregels. Zo is bijvoorbeeld het plukken van bloemen en planten én het voeren van wilde dieren verboden. Het nationale park kan hierover meer informatie verstrekken.
Kroatië heeft 8 nationale parken
Nationale parken in Kroatië:
Krka, Paklenica, Risnjak, Mljet, Noordelijke Velebit, Brijuni, Kornaten, Plitvicemeren
Werelderfgoederen zijn culturele of natuurlijke erfgoederen die worden beschouwd als uniek, onvervangbaar en eigendom van de hele wereld. Wereldwijd zijn er 1073 door UNESCO erkende werelderfgoederen. Het is van groot belang om deze bijzondere trekpleisters te behouden. Tijdens een vakantiebezoek ben je als toerist daarbij onmisbaar. Laat bijvoorbeeld geen afval achter, blijf op de aangegeven paden en maak enkel foto's waar dat is toegestaan. Veel websites informeren hierover.
Kroatië heeft 10 werelderfgoederen
Werelderfgoederen in Kroatië:
Oude stad van Dubrovnik, Bisschopscomplex van de Euphrasius basiliek in het historisch centrum van Poreč, Venetiaanse verdedigingswerken tussen de 15e en 17e eeuw: Stato da Terra – westelijk Stato da Mar, Oerbeukenbossen van de Karpaten en andere regio's in Europa, Stecci begraafplaatsen met middeleeuwse grafstenen, Stari Grad vlakte, Historisch complex van Split met het Paleis van Diocletianus, Historische stad Trogir, Kathedraal van Sint Jacobus in Šibenik, Nationaal park Plitvice meren
Sublieme stranden, aardige mensen, een fascinerende cultuur en een imponerend landschap. Ingrediënten die bijdragen aan een geslaagde vakantie. Om jou ook straks een unieke vakantie te kunnen garanderen, doet jouw reisorganisatie aan duurzamer toerisme. Eenvoudig gezegd: vakanties met respect voor mens en natuur. Daarom selecteert jouw reisorganisatie met zorg die accommodaties, vervoersmogelijkheden en excursies die rekening houden met mens en cultuur, natuur en milieu. Je bent als vakantieganger en onze klant een onmisbare schakel om al het moois te behouden. Zodat je ook in de toekomst blijvend kunt genieten van jouw vakantiebestemming.
Internetten in het buitenland binnen de Europese Unie (EU) hoeft niet voor extra kosten te zorgen, mits je binnen je bundel blijft. Informeer bij je provider naar de voorwaarden en kosten voor internetten, bellen en sms’en in het buitenland.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt met de voorbereiding van de reis. Het reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade of consulaat, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van een reisadvies is te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/reisadvies.
Je dient over een geldig paspoort (met 1 lege visumpagina) of een geldige nationale identiteitskaart te beschikken, beiden met geldigheid gedurende verblijf.
Je hebt geen visum nodig.
Mensen met een andere nationaliteit dan de Nederlandse: raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/extra/visum-vaccin-valuta/reisdocumenten/.
De vlag van Kroatië bestaat uit drie horizontale banden in de kleur rood (boven), wit (midden) en blauw (onder). In het midden staat het Kroatische wapenschild.
In Kroatië wordt de Kroatische taal gesproken, dat het Latijnse alfabet gebruikt. In Istrië is Italiaans de tweede taal. Naast de genoemde twee talen kun je ook goed terecht met Engels en Duits.
Officiële taal: Kroatisch
In Kroatië kun je verschillende zaken kopen, wens je echter gebruik te maken van bepaalde merkartikelen, als het gaat om voedingsmiddelen, is het raadzaam om deze vanuit Nederland mee te nemen. Buiten de toeristencentra kunnen de prijzen lager liggen dan in de toeristencentra en de grotere steden. Openbare diensten en kantoorinstellingen werken van maandag t/m vrijdag tussen 08.00 en 16.00 uur.
Banken: De openingstijden van banken zijn van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 17:00 uur en op zaterdag van 08:00 tot 12:00 uur.
Winkels: De winkels zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 08.00 tot 19.00 uur met soms een onderbreking tijdens de middag. Op zaterdag zijn de winkels doorgaans geopend van 08.00 tot 13.00 uur. In de toeristencentra en het zomerseizoen kennen de winkels vaak langere openingstijden en zijn dan ook op zondagen geopend.
We adviseren om bij het voor het eerst betrekken van de kamer of het appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste leg je de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van circa 25 - 50 ºC kan zich namelijk de legionellabacterie ontwikkelen, die op deze manier doeltreffend te bestrijden is.
Er zijn geen noodzakelijke vaccinaties, wel worden er aanbevelingen gedaan. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: www.reisprik.nl/tui
Drinkwater: Het leidingwater in Kroatië is veilig om te drinken.
Straatroverij komt helaas steeds vaker voor. Schoudertassen zijn hierbij favoriet. Ook polstasjes, vooral als deze zichtbaar in auto's liggen dan wel op bijvoorbeeld een cafétafel, zijn riskant. Aan te raden is kostbaarheden zo veel mogelijk thuis te laten en betaalmiddelen enigszins te verspreiden over kleding en bagage. Zorg ervoor dat je de telefoonnummers bij de hand hebt voor het blokkeren van jouw creditcard, bankpassen en mobiele telefoon.
Kroatië is een geschikt land om rond te reizen, hetzij met de auto of met de fiets.
In Kroatië kun je voetballen, tennissen, duiken, bergbeklimmen, kajakken en wandelen.
Het openbaar vervoer is uitstekend in Kroatië.
Bus: De busdiensten in Kroatië zijn uitstekend en relatief goedkoop. Als je bagage mee wilt nemen, dan kun dit kwijt in het bagage compartiment onder de bus. Hier zijn wel kosten aan verbonden.
Trein: Je kunt met de trein langs de schilderachtige kust van Kroatië reizen. De Interrail pas is jouw toegangskaartje tot de meer dan 1100 eilanden die Kroatië omringen.
Boot: De Kroaatse eilanden zijn goed bereikbaar. De meeste veerdiensten worden uitgevoerd door Jadrolinija en vinden meerdere keren per dag plaats. Indien je naar een van de eilanden reist, is het aanbevolen om op www.jadrolinija.hr de tijden te controleren. Hier kun je ook de actuele prijzen bekijken. De tijden en prijzen kunnen seizoensafhankelijk zijn. Houd er rekening mee dat je voor de juiste veerdienst kiest, bijvoorbeeld autoveerboot, voetveer, of catamaran. Je kunt vooraf geen tickets reserveren, deze zijn alleen in de haven te koop. In het hoogseizoen zijn de veerdiensten vaak druk bezet, dus wees op tijd aanwezig. Krk: bereikbaar per brug (tol) Losinj: autoveerboot Brestova-Porozina (20 min.) en Valbiska-Merag (25 min.), Porozina en Merag liggen op het eiland Cres dat d.m.v. een brug met Losinj verbonden is Brac: autoveerboot Split-Supetar (50 min.) en kleine autoveerboot Makarska-Sumartin (60 min.) Hvar: autoveerboot Split-Stari Grad (120 min.) en catamaran Split-Hvarstad (60 min.) Lopud: voetveer Dubrovnik-Lopud (50 min.) Kolocep: voetveer Dubrovnik-Kolocep (20 min.)
Je kunt een auto huren als je 21 jaar of ouder bent.
AutoTolVignetten biedt een handig overzicht van verplichte tolvignetten, milieustickers, veiligheidsvesten, etc. per land. Alle vignetten en toebehoren zijn in één keer te bestellen via www.autotolvignetten.nl/tui.
Maximum snelheid snelwegen: 130 KMH
Verkeersregels: Onderstaand vind je de nieuwe regels. • 0,5 promille alcohol • bestuurders kunnen getest worden op drugsgebruik • auto’s moeten dag en nacht met lichten rijden • er mag niet getelefoneerd worden tijdens het rijden • het dragen van een veiligheidsgordel is verplicht • motorrijders moeten met helm rijden • het gebruik van dimlicht is verplicht, ook overdag. Om met een auto te mogen rijden dient deze uitgerust te zijn met: • reserveset lampjes • gevarendriehoek • sleepkabel Wanneer je de verkeerswet overtreedt, hebben de bevoegde ambtenaren het recht om ten hoogste 48 uur beslag te leggen op het paspoort van de buitenlandse staatsburger teneinde de strafvoltrekking mogelijk te maken en zich ervan te verzekeren dat deze aanwezig is bij de overtredingzaak. Maar meestal wordt de boete die voor de begane overtreding staat direct aan de agent betaald. Wanneer je betrokken of getuige bent van een verkeersongeval, moet je de politie waarschuwen. Inlichtingen betreffende de afwikkeling van verkeersongevallen, Kroatische verzekeringsmaatschappijen, reparatiewerkplaatsen en andere aanverwante belangrijke mededelingen kun je krijgen van politiebeambten die het procesverbaal van het ongeluk hebben opgemaakt. Als jouw voertuig op wat voor manier dan ook is beschadigd, dien je een schadeformulier van de politie te krijgen, omdat je anders het land niet kunt verlaten.
Tolwegen: In Kroatië betaal je tol op de autosnelwegen. Bij de tolpoorten kun je met kuna, euro of creditcard betalen.
Tankstation: Wanneer je moet tanken kun je terecht bij een van de vele tankstations, deze zijn geopend van 6 uur ‘s morgens tot 8 uur ‘s avonds. In de grote steden en langs de autosnelwegen zijn er zelfs benzinestations 24 uur per dag geopend. De meest voorkomende brandstoffen zijn bij de tankstations te verkrijgen, maar daarnaast kun je hier, net als in Nederland, ook terecht voor zaken zoals reservelampjes, olie, drank, snoep enzovoort.
Veel winkels in Kroatië verkopen handgemaakte artikelen. Er zijn tal van souvenirshops te vinden die allerlei verschillende artikelen verkopen.