Toe aan TUI - We mogen weer naar Spanje, Griekenland en Portugal. Boek en vertrek zo snel mogelijk!
Vakantie Namibië

Algemene informatie over Namibië

Ingeklemd tussen de Atlantische Oceaan, Zuid Afrika, Zambia en Angola ligt het unieke Namibië. Ruim twee miljoen mensen wonen op een gebied dat net zo groot is als Duitsland en Frankrijk samen. Het woord Namibië dateert uit de periode van de onafhankelijkheid van Zuid-Afrika en is afgeleid van de naam van de onherbergzame kustststrook Namib, dat 'lege plek' of 'plaats waar niets is' betekent. Als u echter de diepe Fish River Canyon in het zuiden, de ongeëvenaarde Sossusvlei in het midden en het imposante Etosha National Park in het noorden heeft gezien, zult ook u er van overtuigd zijn dat het land beter 'plaats van uitersten' had kunnen heten.

Beziens- & wetenswaardigheden van Namibië

Bezienswaardigheden

Damaraland, Etosha Nationaal Park, Fish River Canyon, Sossusvlei, Windhoek


Bevolking, Cultuur & Religie van Namibië

Bevolking

Namibië is één van de dunstbevolkte landen van Afrika, maar de bevolking is zeker zo gevarieerd als het landschap. De oorspronkelijke bevolking van Namibië zijn de Bosjesmannen, ook wel San, die in de Kalahari woestijn leven. De meest bekende traditionele bevolkingsgroepen zijn de Himba's, Herero's en Bosjesmannen. Deze groepen hebben een eigen cultuur en geschiedenis en leven momenteel in de meest onherbergzame gebieden van Namibië. Een groot deel van de 'moderne' bevolking leeft in de grotere steden.

In Namibië leven verschillende bevolkingsgroepen. De helft van de bevolking hoort bij de Owambo. De andere helft is op te delen in Kavango (negen procent), Herero (zeven procent), Damara (zeven procent), halfbloed (6,5 procent), blanken (zes procent), Nama (vijf procent), Caprivi (vier procent), San (drie procent), Baster (twee procent) en Tswana (0,5 procent).

Aantal inwoners van Namibië is 2.480.000

Cultuur

Open staan en respect tonen voor de bevolking van onze vakantielanden dragen bij aan unieke ervaringen en aan het behoud van de authentieke culturen en tradities van elk land. Pas waar nodig je kleding aan en fotografeer alleen mensen die dat op prijs stellen.

Religie

Tachtig tot negentig procent van de bevolking is christelijk, waarvan minstens vijftig procent luthers is. De overige tien tot twintig procent belijdt een inheems geloof.


Eten & drinken in Namibië

Het eten in Namibië is prima en bestaat voornamelijk uit lokale ingrediënten zoals ree, lam, rund en vis. Doordat Namibië tussen 1885 en 1915 van Duitsland was zijn zowel in de drank als in het eten ook Duitse invloeden te vinden. Het bekendste bier is Lager. In Windhoek zijn een aantal restaurants en bars te vinden, maaar het uigaansleven is niet spectaculair.


Feesten & Evenementen in Namibië

Feestdagen

Onafhankelijkheidsdag, Cassinga Dag, Dag van de beklimming, Afrikadag


Geografie van Namibië

Ligging

Hoofdstad van Namibië is Windhoek is de hoofdstad van Namibië..

Namibië ligt in het zuidwesten van Afrika, aan de Atlantische Oceaan.

Geografie

Namibië grenst aan Angola, Botswana, Zuid-Afrika en Zambia.

Namibië heeft een totale oppervlakte van: 825418 km²
Landoppervlakte: 825418 km²
Wateroppervlakte: 0 km²
Aantal km kust: 1572

Hoogste punt: 2606 Meter
Hoogste punt: Konigstein is het hoogste punt van Namibië.
Laagste punt: 0 Meter
Laagste punt: Het laagste punt van Namibië is de Atlantische Oceaan.


Geldzaken in Namibië

Voorafgaand aan jouw vakantie kun je bij onze partner GWK buitenlandse valuta kopen via https://buy.gwktravelex.nl/tuinl/Purchase. Je kunt dit online bestellen en dan betalen en afhalen bij één van de vijftig GWK-vestigingen in Nederland. Je vindt GWK in de grotere NS-stations, stadscentra en op de luchthavens Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Buiten het gemak weet je zeker dat je een gunstige koers betaalt en dat je veilig wisselt. Je betaalt geen provisie en/of toeslagen. Bestel tijdig; dollars en ponden zijn binnen 30 minuten af te halen en andere valuta binnen 2 dagen.

Valuta: De munteenheid van Namibië is de Namibië Dollar.

Pinautomaten: De pinautomaten (ATM) zijn in de grotere plaatsten en op de luchthaven van Windhoek te vinden. Om te pinnen dient er op de bankpas het Maestro- of het Cirruslogo te staan.

Credit Cards: Bekende creditcards (VISA, Mastercard) worden doorgaans geaccepteerd. Bij sommige supermarkten of winkels is betalen met een creditcard niet altijd mogelijk.

Fooien: Vele inkomens zijn fooi-afhankelijk. Tien procent is gebruikelijk. Iemand die de bagage draagt verwacht N$5 per koffer en een kamermeisje N$ 5 per dag.


Geschiedenis & Politiek van Namibië

Geschiedenis

De droge landen van Namibië worden al sinds tijden bewoond door Bosjesmannen, Damara's, Namaqua's en sinds de veertiende eeuw door immigrerende Bantu's. In de zestiende eeuw trekken Herero en Owambo stammen vanuit het noorden het gebied binnen. In de tweede helft van de achtiende eeuw vestigen zich Nama stammen in het zuiden en Kavango stammen in het noorden. Het land werd pas in de negentiende eeuw door Europeanen verkend en kwam toen onder Duits bestuur te staan, behalve de Walvis Baai. Deze baai kwam onder Engels gezag te staan. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bezette Zuid-Afrika de Duitse kolonie. Deze bezetting duurde tot na de Tweede Wereldoorlog, toen Zuid-Afrika unilateraal en zonder internationale erkenning het grondgebied inlijfde. In 1966 kwam de guerrillagroep SWAPO (South-West Africa People's Organisation) in opstand en startte de onafhankelijkheidsoorlog. Pas in 1988 stemde Zuid-Afrika toe met de onafhankelijkheid en in 1990 was de onafhankelijkheid een feit. De Walvis Baai werd in 1994 afgestaan aan Namibië.

Staatsinrichting

Namibië is een democratische republiek met aan het hoofd een president. De president wordt voor een periode van vijf jaar gekozen en is zowel staatshoofd als hoofd van de regering. De uitvoerende macht ligt bij de regering; de wetgevende macht bij zowel de regering en als de twee kamers van het parlement. De rechtelijke macht is onafhankelijk van de uitvoerende en wetgevende macht.

Staatsvorm

Namibië is een republiek.


Natuur & klimaat van Namibië

Natuur

Het zuiden en het westen van Namibië worden gekenmerkt door rotsen, woestijnen en zandduinen. In het midden wordt het landschap bepaald door savanne en laag struikgewas. Het noorden contrasteert het meest met de rest van Namibië dankzij de hoge bergen (de Brandberg ligt hier onder andere, met zijn 2579 meter de hoogste berg van het land) en de vruchtbare vegetatie van de Caprivi. Dit is een smalle landstrip in het noordoosten waar zich het vierlandenpunt met Zambia, Zimbabwe en Botswana bevindt. Ook de Victoria Falls liggen hier vlakbij.

Klimaat

Het zuiden is subtropisch en het noorden tropisch. Het zuiden kent bijzonder weinig neerslag, slechts vijftig milimeter. De enige maanden dat er wat valt zijn juni en juli. In het noordoosten valt ongeveer zeshonderd milimeter en dit gebeurt voornamelijk tussen november en april. Dan zijn ook de temperatuur en luchtvochtigheid hoog. Direct aan de kust is het dankzij de koude golfstroom koel. Iets verder het binnenland in wordt het direct droog en heet.

Flora en Fauna

Hoewel woestijn en zandduinen het landschap van Namibië sieren, groeien er ook nog planten, zoals de welwitschia en de kokerboom. De welwitschia is een bijzondere plant die voorkomt in de kuststreken van Angola en Namibië. De kokerboom is geen boom, maar een plant van het geslacht Aloe, die uitgroeit en vertakt tot hij de proporties van een flinke knotwilg heeft. Dieren die in dit gebied voorkomen zijn giraffes, jachtluipaarden, leeuwen, neushoorns, olifanten en zebra's.

Nationale parken in Namibië

Nationale parken zijn unieke trekpleisters. Door een bezoek bescherm je zelf de kwaliteit en het unieke karakter van deze beschermde natuurgebieden. De parken hebben hun bestaan namelijk grotendeels te danken aan de inkomsten van bezoekers. Hierdoor hoeft een natuurgebied niet worden opengesteld voor landbouw of bosbouw. Een nationaal park is een beschermd gebied dat zich richt in de eerste plaats op de bescherming van ecosystemen en op de tweede plaats een recreatieve functie vervult. In deze beschermde natuurgebieden leven bijzondere planten- en diersoorten die van buitengewone wetenschappelijke, educatieve en recreatieve waarde zijn. In nationale parken gelden specifieke gedragsregels. Zo is bijvoorbeeld het plukken van bloemen en planten, en het voeren van wilde dieren verboden. Het nationale park kan hierover meer informatie verstrekken.

Namibië heeft 12 nationale parken

Nationale parken in Namibië:

Bwabwata, Mamili (Nkasa lupala), Mangetti, Mudumu, Namib-Naukluft, Skeleton Coast, Sperrgebiet, Waterberg, Spitzkoppe, Dorob, Etosha

Werelderfgoederen in Namibië

Werelderfgoederen zijn culturele of natuurlijke erfgoederen die worden beschouwd als uniek, onvervangbaar en eigendom van de hele wereld. Wereldwijd zijn er 1073 door UNESCO erkende werelderfgoederen. Het is van groot belang om deze bijzondere trekpleisters te behouden. Tijdens een vakantiebezoek ben je als toerist daarbij onmisbaar. Laat bijvoorbeeld geen afval achter, blijf op de aangegeven paden en maak enkel foto's waar dat is toegestaan. Veel websites informeren hierover.

Namibië heeft 2 werelderfgoederen

Werelderfgoederen in Namibië:

Twyfelfontein, Namibische zandzee

Duurzaam toerisme en milieu

Sublieme stranden, aardige mensen, een fascinerende cultuur en een imponerend landschap. Ingrediënten die bijdragen aan een geslaagde vakantie. Om jou ook straks een unieke vakantie te kunnen garanderen, doet jouw reisorganisatie aan duurzaam toerisme. Eenvoudig gezegd: vakanties met respect voor mens en natuur. Daarom selecteert jouw reisorganisatie met zorg die accommodaties, vervoersmogelijkheden en excursies die rekening houden met mens en cultuur, natuur en milieu. Je bent als vakantieganger en onze klant een onmisbare schakel om al het moois te behouden. Zodat je ook in de toekomst blijvend kunt genieten van jouw vakantiebestemming.


Praktische informatie over Namibië

Telefoon, Internet & Post

Aan internetten in het buitenland buiten de Europese Unie (EU) kunnen extra kosten aan verbonden zitten. Wanneer er een WiFi verbinding aanwezig is, kun je meestal gratis gebruik maken van internet. Informeer bij je provider naar de voorwaarden en kosten voor internetten, bellen en sms’en in het buitenland. N.B.: in de meeste wildreservaten of in berggebieden kan het zijn dat je weinig tot geen ontvangst hebt met je mobiele telefoon.

Reisadviezen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt met de voorbereiding van de reis. Het reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade of consulaat, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van een reisadvies is te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Reisdocumenten & visa

Je dient over een paspoort te beschikken dat na vertrek nog 6 maanden geldig is (met 1 lege visumpagina).
Je hebt geen visum nodig.
Mensen met een andere nationaliteit dan de Nederlandse: raadpleeg voor meer informatie de volgende website: www.tui.nl/extra/reisdocumenten.

Vlag

De kleuren van de vlag van Namibië (rood, blauw en groen) zijn overgenomen van de vlag van SWAPO, de belangrijkste beweging die tegen de bezetting van Zuid-Afrika vocht. Rood, blauw en groen zijn de belangrijkste kleuren voor het Owambo-volk, wat de grootste etnische bevolking van Namibië is. Deze vlag is op 21 maart 1990 aangenomen.

Taal

Voertaal: Hoewel Engels de officiële taal van Namibië is, wordt het slechts door zeven procent van de bevolking gesproken. De meeste bewoners, ongeveer zestig procent, spreken Afrikaans. Daarnaast communiceert 32 procent in het Duits en één procent spreekt een inheemse taal.
Officiële taal: De officiële taal van Namibië is Engels.

Openingstijden

Banken: De banken zijn op maandag tot en met vrijdag geopend van 9:00 tot en met 15:30 uur en op zaterdag van 8:30 tot 11:00 uur.

Winkels: De winkels zijn doordeweeks open van 8:30 tot 17:00 uur en op zaterdag van 9:00 tot en met 13:00 uur.

Overig: Het postkantoor is van maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 16:00 uur geopend en op zaterdag van 8:30 tot en met 12:00 uur.

Gezondheid

We adviseren om bij het voor het eerst betrekken van de kamer of het appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste leg je de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van circa 25 - 50 ºC kan zich namelijk de legionellabacterie ontwikkelen, die op deze manier doeltreffend te bestrijden is.

Er zijn geen noodzakelijke vaccinaties, wel worden er aanbevelingen gedaan. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: www.reisprik.nl/tui

Drinkwater: Het leidingwater in Namibië is niet drinkbaar, er wordt aangeraden om gebruik te maken van flessen water.

Criminaliteit

Straatroverij komt helaas steeds vaker voor. Schoudertassen zijn hierbij favoriet. Ook polstasjes, vooral als deze zichtbaar in auto's liggen dan wel op bijvoorbeeld een cafétafel, zijn riskant. Aan te raden is kostbaarheden zo veel mogelijk thuis te laten en betaalmiddelen enigszins te verspreiden over kleding en bagage. Zorg ervoor dat je de telefoonnummers bij de hand hebt voor het blokkeren van je creditcard, bankpassen en mobiele telefoon.


Tips voor Namibië

Tip

Kleding


Vervoer in Namibië

Openbaar vervoer

In Namibië is er nagenoeg geen openbaar vervoer.

Bus: Met de bus reizen is in Namibië nauwelijks mogelijk. Er zijn alleen busverbinding met Johannesburg en Kaapstad.

Trein: Er zijn treinverbindingen met Johannesburg en Kaapstad.

Taxi: Alleen in Windhoek rijden taxi's.

Verkeer

De wegen in Namibië zijn voornamelijk onverhard. De snelwegen naar Zuid-Afrika zijn wel goed geasfalteerd. Hoewel de lokale bevolking flink doorrijdt op de 'gravel roads' wordt geadviseerd om dit als toerist niet te doen. Doordat toeristen vaak geen ervaring hebben met het rijden op deze onverharde wegen, gebeuren er regelmatig ongelukken met toeristen. Ook is het niet verstandig om na zonsondergang te rijden. Mocht er toch iets gebeuren in de weinig bereisde gebieden onderweg, dan is het belangrijk daar goed op voorbereid te zijn. Neem voldoende brandstof en water mee en breng anderen op de hoogte van de geplande route. Ook wordt geadviseerd om altijd twee reservebanden mee te nemen. Tenslotte is het goed om te weten dat er in Namibië links wordt gereden.


Terug naar boven

Foto's Vakantie Namibië

Foto 15 van 15
Alle resultaten vakantie naar Namibië Toon alle resultaten in Namibië
25-daagse rondreis Kaap tot Vic Falls (kampeer)
Zo 5 sep 2021 (25 dagen)
Vanaf Amsterdam
Volgens beschrijving
3016,- per persoon
Bekijk
25-daagse rondreis Kaap tot Vic Falls (lodge)
Zo 8 aug 2021 (25 dagen)
Vanaf Amsterdam
Volgens beschrijving
4063,- per persoon
Bekijk
Alle resultaten vakantie naar Namibië Toon alle resultaten in Namibië