Spanje is een vakantieland voor iedereen. Van zonaanbidder tot rugzaktoerist, van cultuursnuiver tot sportliefhebber. De mooie stranden, gezellige uitgaansgelegenheden en sfeervolle terrasjes zorgen voor een ideale strandvakantie. De vele bezienswaardigheden, de goede infrastructuur en de mooie natuurgebieden maken van Spanje een ideaal land om rond te reizen.
Spanje is een land met vele verschillende bezienswaardigheden zoals kathedralen, ruïnes en natuurgebieden.
Parc Nacional d’Aigues Tortes, La Garrotxa, Mount Perdu, Zoutberg in Cardona, 'Fuentes’ of ‘’Font', Pekepark, Nuria, Puerto del Sol, Barri Gòtic, Catedral Santa María en de klokkentoren Giralda
In totaal wonen meer dan 46 miljoen mensen in Spanje, echter is dit inclusief de diverse eilandgroepen die tot Spanje behoren. De Spaanse bevolking heeft sinds het einde van de Reconquista (±1.500) een vrij heterogene achtergrond. Door volksverhuizingen en het samensmelten van verschillende bevolkingsgroepen is sinds de prehistorie het mediterrane type ontstaan, het meest voorkomende in Spanje. De vroege voorouders van deze mensen zijn onder andere Iberiërs, Feniciërs, Romeinen, Sueven, Alanen, Visigoten, Berbers, Kelten, Liguriërs en Vandalen. Uitzonderingen vormen de bewoners van de Baskische provincies en het oostelijk deel van Asturië, waar een alpine type het meeste voorkomt.
Op dit moment wordt er onderscheid gemaakt de volgende bevolkingsgroepen: Castilianen, Catalanen (17 procent), Galiciërs (7 procent), Basken (2 procent).
Aantal inwoners van Spanje is 47.400.000
Open staan en respect tonen voor de bevolking van onze vakantielanden dragen bij aan unieke ervaringen en aan het behoud van de authentieke culturen en tradities van elk land. Pas waar nodig je kleding aan en fotografeer alleen mensen die dat op prijs stellen. Het uitzonderlijke natuurschoon en bevoorrechte geografische en strategische ligging ten opzichte van de rest van Europa en Afrika hebben Spanje het ontmoetingspunt voor zowel de Oosterse als de Westerse wereld gemaakt. Vele volkeren, rassen en beschavingen vonden hier hun woonplaats en lieten een ware mengelmoes van culturen achter. Al deze nalatenschappen zijn gecombineerd en aangepast aan het moderne en actieve land van tegenwoordig.
De Spaanse bevolking is voor circa 94% rooms-katholiek. Vanaf het jaar 394, toen Spanje nog tot het Romeinse rijk behoorde, is het roomskatholicisme de staatsgodsdienst geweest. Het was keizer Theodosius die hiervoor zorgde. In 711 werd Spanje veroverd door de Moren en was de islam de belangrijkste godsdienst. Pas begin zeventiende eeuw heroverde de katholieke kerk haar machtige positie en ontstond een nauwe samenwerking tussen kerk en staat. In 1931, ten tijde van de Tweede Republiek, kwam aan deze ongewenste situatie een einde. De kerk had zich in al die eeuwen niet erg geliefd gemaakt en dit leidde in de Spaanse Burgeroorlog tot de dood van circa 6000 geestelijken. Het was dan ook niet vreemd dat de kerk hechte banden met het Franco-regime aanging. Franco riep in 1939 het rooms-katholicisme uit tot staatsgodsdienst. Zo werd het kerkelijke leven door de hele samenleving geweven. Zeer opmerkelijk was dat de kerk alleen maar bisschoppen mocht benoemen op voordracht van Franco. Door deze nauwe samenwerking met de dictator werd de kerk onder de bevolking opnieuw zeer impopulair bij de bevolking. Hoewel het Tweede Vaticaanse Concilie de scheiding van staat en kerk eiste, weigerde Franco om hieraan gehoor te geven. Pas na Franco’s dood werd in de grondwet van 1978 weer de scheiding van kerk en staat opgenomen en de vrijheid van godsdienst gegarandeerd. Dit alles op initiatief van de toen aangetreden koning Juan Carlos.
Indeling naar religie:
Rooms Katholiek 94%
Overig 6%
Kerkdiensten: Op Tenerife worden de kerkdiensten in het Spaans, Engels en Duits gehouden. Dit vindt op zaterdag en zondag plaats in de kerken in Pueblo Canario en Los Cristianos. De aanvangstijden staan aangegeven op de kerkdeur. Bij de reisleiding is informatie te verkrijgen over de speciale diensten en tijden.
Net als in de Italiaanse keuken wordt ook in de Spaanse keuken nog veel gewerkt met authentieke producten zoals de alom bekende olijfolie. Probeer naast de paella ook eens andere Spaanse gerechten als 'gazpacho' (koude tomatensoep) of een overheerlijke 'crema catalana' als nagerecht. Elke stad of streek heeft zijn eigen specialiteiten waarbij het huisgemaakte gerecht hoog in het vaandel staat. De hoofdmaaltijd is van oudsher tussen de middag, welke bestaat uit een voorgerecht, hoofdgerecht, bijgerecht (vaak salade of groente) en dessert. Het ontbijt in Spanje bestaat meestal uit broodjes, boter, jam, koffie of thee en eventueel aangevuld met een glas vruchtensap. Vele hotels hebben een ontbijtbuffet met over het algemeen een assortiment van kaas, ham, yoghurt en cornflakes.
Nationaal feestdag van Spanje, Goede Vrijdag, Allerheiligen, Dag van de Spaanse Grondwet, Maria-Onbevlekte-Ontvangenis, Geboorte van Jezus Christus, Witte donderdag (in heel Spanje, behalve in Catalonië en de autonome regio Valencia), Driekoningen, Dag van de Arbeid, Maria-Hemelvaart
Spanje is een veelzijdig en gevarieerd land. Als we de klimatologische, natuurlijke en culturele onderlinge verschillen tussen de provincies in aanmerking nemen, zou Spanje net zo goed uit meerdere landjes kunnen bestaan. Het vaste land van Spanje kan eigenlijk in vier gebieden worden opgedeeld: het vochtige, groene, noordelijke Spanje; het vlakke, schaars bevolkte binnenland; het vruchtbare, zonnige Spanje aan de Middellandse Zee en het warme, droge Andalusië. De laatstgenoemde is wellicht de beroemdste streek van het land. Daarnaast kennen we het Spanje van de onderling zo verschillende eilanden als de Balearen in de Middellandse Zee en de Canarische eilanden met hun indrukwekkende uit de oceaan oprijzende vulkaangebergten.
Hoofdstad van Spanje is Madrid.
Spanje ligt op het Iberisch schiereiland in Zuid-Europa. Aan de noordzijde vormen de Pyreneeën de grens met Frankrijk en aan de westkant bevindt zich de lange grens met Portugal. Voor het overige wordt Spanje omgeven door heel veel water, te weten de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. In de Middellandse Zee bevinden zich de Balearen met de bekende eilanden Mallorca, Ibiza, Formentera en Menorca. Voor de Afrikaanse kust bevinden zich de Canarische Eilanden met onder andere Gran Canaria, Tenerife en Lanzarote. Op twee plekken is sprake van een bijzondere buur. In het noorden is dat het vorstendom Andorra (waar je overigens gewoon met Euro’s kunt betalen) en in het zuiden een stukje Groot-Brittannië in de vorm van de rotspunt Gibraltar. Spanje grenst aan Frankrijk, Andorra en Portugal. Verder wordt Spanje omringd door de Middellandse Zee in het oosten en zuiden, door de Cantabrische Zee (zuidelijk deel van de Golf van Biskaja) in het noorden en door de Atlantische Oceaan in het westen.
Aan de noordzijde vormen de Pyreneeën de grens met Frankrijk en aan de westkant bevindt zich de lange grens met Portugal. Daarnaast wordt Spanje omringd door de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. In de Middellandse Zee bevinden zich de Balearen en niet ver van de Afrikaanse kust liggen de Canarische Eilanden. De enclaves Ceuta en Melilla, die in de noordkust van Afrika liggen, vallen ook onder de Spaanse vlag.
Spanje heeft een totale oppervlakte van: 504645 km²
Landoppervlakte: 499542 km²
Wateroppervlakte: 5240 km²
Aantal km kust: 4964
Hoogste punt: 3718 Meter
Hoogste punt: Pico de Teide (Tenerife)
Laagste punt: 0 Meter
Laagste punt: Atlantische Oceaan
De euro geldt hier als betaalmiddel. Er zijn voldoende banken en bij vrijwel elke bank kun je met een Nederlandse bankpas pinnen. Alle Nederlandse banken verstrekken een wereldpas met het Maestro-logo. Wanneer een winkel, restaurant of tankstation in het buitenland dit logo voert, kun je er gewoon pinnen.
Valuta: Euro
Banken: In vrijwel elke Spaanse plaats zijn banken aanwezig.
Pinautomaten: De pinautomaat is in Spanje op vele plaatsen te vinden (onder andere bij de winkelcentra) en te herkennen aan de borden 'telebanco'. Pinnen kan met een pas met een Maestro logo bij vrijwel elke geldautomaat.
Credit Cards: Creditcards van Mastercard, VISA, Diner en American Express worden vrijwel overal geaccepteerd. Let op stickers in betreffende winkels en restaurants.
Fooien: Over het algemeen is de rekening in een restaurant inclusief bediening en soms een klein bedrag voor het couvert. De prijzen op de menukaart zijn wel exclusief zeven procent BTW, let hier dus goed op bij het maken van een keuze. Spanjaarden geven in de regel niet meer dan vijf procent fooi. Meestal ronden ze bedrag iets naar boven af.
Ten tijde van de beroemde grotschilderingen in Lascaux, Frankrijk, leefden er gelijkaardige 'kunstenaars' in de omgeving van de havenstad Santander. Zij schiepen de al even beroemde schilderingen in de grotten van Altamira (een replica ervan is nog steeds te bezichtigen) die enkele kleinere broertjes hebben in Puente Viesgo, en eveneens in Cantabria. In Atapuerca in de buurt van de hoofdstad Burgos werden de oudste fossielen van de mens van Europa ontdekt. 'Kannibalen' van ongeveer een miljoen jaar terug en 'el hombre antecessor' van zo’n 300.000 jaar terug (bron Casa de Flandes). Galicië is de regio van de cultuur der 'castreños'. Er zijn ook grote dolmen te vinden in dit land en resten van Keltische druïdencultussen. De Basken kwamen opzetten en verspreidden zich over het gebied van het huidige Baskenland tot aan Guadalajara in Zuid-Spanje. Er ontstond een mengvorm van Kelten en Iberiërs: 'los celtíberos'. In het Parque Natural Internacional Arribes del Duero van zowel Zamora, Salamanca als Portugal zijn vele resten van bruggen, bronnen en dolmen te zien van deze bevolkingsgroep. Hierna ving de allesoverheersende en indringende bezetting en verrijking door de Romeinen aan. Vervolgens kwamen de Visigoten aan de macht met als hoofdstad Toledo. Een pracht van een Visigotisch museum is te vinden in een museumkerk in Mérida. Van die tijd zijn weinig sporen meer te zien: wat resten in Toledo, een half kerkje in Burgos (Quintanilla de las Viñas), een icoon van een kerkje in Palencia (Baños de Cerrato, het kerkje van San Juan Bautista uit 661) en een pracht van een heropgebouwde iglesia uit Almendra in Zamora (San Pedro de la Nave in Campillo). Dan kwam er de fameuze inval van de Moren in 711 via Tarifa en Gibraltar. Zeven jaar later starten de christenvorsten al een tegenoffensief (la reconquista) die succesvol zijn beslag kreeg in Covadonga, Asturië. De strijd zou duren tot in 1492. In die strijd zouden jarenlang de partijen in gewapende en betaalde vrede (taksen) met elkaar leven. Zo zouden er Moren aan de zijde van de legendarische El Cid Campeador strijden tegen moren en christenen. De bezetting van de Moren duurde bijna zeven eeuwen. Zij voerden de islam in en er ontwikkelde zich een Moors-Spaanse cultuur van het allerhoogste wereldniveau. De 'reconquista' door de christenen was een langdurig proces dat eindigde met de val van Granada op 2 januari 1492. Deze datum wordt vaak beschouwd als de eigenlijke vereniging van Spanje. In 1931 werd Spanje een republiek (tweede Spaanse Republiek), nadat koning Alfonso XIII gedwongen werd af te treden. Voortdurende politieke instabiliteit leidde uiteindelijk tot de Spaanse burgeroorlog (1936-1939). Deze oorlog begon als een nationalistische opstand tegen de wettige republikeinse regering, maar was, met alle buitenlandse bemoeienissen, feitelijk een conflict tussen de democratie en het franquisme (een variant op het Italiaanse fascisme). De nationalisten overwonnen, en generaal Franco bleef als dictator aan de macht tot zijn dood in 1975. Hij werd de 'caudillo' genoemd en weigerde om president te zijn. Franco was ook de bouwer van het enorme net stuwdammen dat Spanje én groene elektriciteit (avant la lettre) bezorgde én de watervoorziening voor mens en land regelde. Al in de nadagen van Franco bloeide de Spaanse economie op, onder andere door het massatoerisme. Het bedrijfsleven verlangde naar hervormingen om aansluiting te krijgen bij Europa. Het vond een bondgenoot in Juan Carlos, de aangewezen opvolger van Franco. Na de dood van Franco werd Juan Carlos I, de kleinzoon van Alfonso XIII, de nieuwe koning. Mede door zijn toedoen kwam in 1978 een democratische grondwet tot stand. In 1982 werd de sterk gecentraliseerde eenheidsstaat getransformeerd in een gedecentraliseerde staat met autonome regio's.
Op 22 november 1975 werd Spanje weer een parlementaire constitutionele monarchie. De staatsinrichting is gebaseerd op de grondwet die op 6 december 1978 werd goedgekeurd na een referendum. Ook de grote mate van autonomie van de verschillende volken en regio's werd hierin geregeld. Het Spaanse parlement, de 'Cortes Generales', bestaat uit het Congres van Afgevaardigden (Congreso de los Diputados), te vergelijken met onze Tweede Kamer, en de Senaat (Senado), te vergelijken met onze Eerste Kamer. Deze twee kamers worden door de koning bijeen geroepen en kunnen ook door hem ontbonden worden. Alleen het Congreso kan de regering tot aftreden dwingen na een motie van wantrouwen, een 'moción de censura'.
Parlementaire constitutionele monarchie
Spanje kent een schouwspel aan diverse landschappen. Het noorden wordt bedekt met de grove rotspartijen van de Pyreneeën, terwijl de besneeuwde bergtoppen van de Sierra Nevada een schitterend contrast biedt met de zonovergoten vlaktes van het zuidelijke Andalusië. Het letterlijke hoogtepunt bevindt zich op het Canarische eiland Tenerife. De slapende vulkaan Pico del Teide ligt namelijk 3.718 meter boven zeeniveau. De hoofdrol wordt echter vervuld door de welbekende, uitgestrekte zandstranden en de charmante baaitjes van de Spaanse Costa’s aan de Middellandse Zee en de eilandengroep de Baelaren.
Het Spaanse zomerweer wordt gedomineerd door de zon en droogte. Gemiddeld valt er slechts 610 mm neerslag per jaar, waarvan het grootste deel in de noordelijke bergen. Het zeeklimaat van de noordelijke en westelijke kusten langs de Golf van Biskaje en de Atlantische Oceaan is met een gemiddelde temperatuur van 18 tot 22°C in juli vrij mild. De Middellandse Zeekust heeft een gemiddelde temperatuur in juli van circa 24°C. Langs de noordelijke oostkust kan een harde tot stormachtige wind waaien. Vooral in de delta van de Ebro en rond de monding bij Taragona kan deze Tramontana huishouden. Aan de zuidelijke Costa’s heerst een subtropisch klimaat. In het binnenland wordt het klimaat gekenmerkt door droogtes en hoge tot zeer hoge temperaturen, die vrijwel alle kleinere rivieren en stromen doet opdrogen.
Door de grote variatie in klimaat, hoogte en bodemgesteldheid kent Spanje een zeer gevarieerde flora met ongeveer 8.000 soorten. Door de Pyreneeën ligt Spanje relatief geïsoleerd van de rest van Europa, waardoor er een groot aantal endemische soorten voorkomen. De mediterrane flora overheerst en de traditionele bosformaties met steeneiken bestaat bijna niet meer en zijn vervangen door maquis, een vrij lage begroeiing met onder andere rozemarijn, oleander, lavendel, tijm, kurkeik, heidebrem, Cistus, Spartium en Genista. De belangrijkste gebieden voor de kurkeik zijn Catalonië en Extremadura. Meer zuidelijker wordt de vegetatie subtropischer van aard met agaven, schijfcactussen en palmen. Bij Elche in Alicante is het enige dadelpalmenbos van Europa te vinden. Loofbossen met onder andere eiken, beuken, kastanjes, essen, populieren en berken komen vooral in Noord-Spanje voor. De naaldbossen in het hooggebergte bestaan voornamelijk uit lariks en arve en verder vind je hier mossen en korstmossen. De zilverspar komt veel voor in de Pyreneeën en de Sistema Ibérico, terwijl de Spaanse spar alleen voorkomt in het Ronda-gebied in Andalusië. De Schotse den met zijn gevlekte rode bast komt algemeen voor in de koele noordelijke berggebieden. Opvallend is de veel voorkomende donzige eik die op de wat nattere plaatsen groeit. De Pyreneeën herbergen ongeveer 150 unieke soorten en de veel kleinere Sierra Nevada in het zuiden telt zestig unieke soorten. Boven de boomgrens in de diverse berggebieden komen planten voor als de gentiaan, krokus, narcis, zonnedauw en orchideeën. Bekende plaatsen waar veel soorten orchideeën voorkomen zijn de bergweiden van de Picos de Europa met circa veertig soorten en de Serranía de Cuenca in de Sistema Ibérico. De hoogvlakte kent onder andere een steppeachtige flora met bijvoorbeeld melde, loogkruid en over het algemeen een vermenging van de vegetatie van de steppegebieden, het Middellandse zeegebied en het hooggebergte. In het noordwesten vinden we op de berghellingen heidevelden met dopheide, struikheide en gaspeldoornsoorten. De steppegebieden zijn te vinden in de Ebrovallei, de Castilla-La Mancha en het bijna woestijnachtige Cabo de Gata in Andalusië. Deze gebieden vertonen pas na regenbuien hun fantastische kleuren.
In de Spaanse kustgebieden vind je prachtige, langgerekte zandstranden met veelal faciliteiten als verhuur van ligstoelen en parasols.
Schone stranden, goed zwemwater en veilig strandplezier zijn de kwalitatieve kenmerken van stranden die erkend zijn met het keurmerk de Blauwe Vlag. Dit keurmerk is een initiatief van Foundation for Environmental Education (FEE). Wereldwijd zijn er meer dan 4400 stranden en havens in 45 landen gecertificeerd met de Blauwe Vlag.
Spanje heeft 579 blauwe stranden
Nationale parken zijn unieke trekpleisters. Door een bezoek bescherm je zelf de kwaliteit en het unieke karakter van deze beschermde natuurgebieden. De parken hebben hun bestaan namelijk grotendeels te danken aan de inkomsten van bezoekers. Hierdoor hoeft een natuurgebied niet te worden opengesteld voor landbouw of bosbouw. Een nationaal park is een gebied dat zich in de eerste plaats richt op de bescherming van ecosystemen en in de tweede plaats een recreatieve functie vervult. In deze beschermde natuurgebieden leven bijzondere planten- en diersoorten die van buitengewone wetenschappelijke, educatieve en recreatieve waarde zijn. In nationale parken gelden specifieke gedragsregels. Zo is bijvoorbeeld het plukken van bloemen en planten én het voeren van wilde dieren verboden. Het nationale park kan hierover meer informatie verstrekken.
Spanje heeft 15 nationale parken
Nationale parken in Spanje :
Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Caldera de Taburiente, Doñana, Garajonay, Sierra de Guadarrama, Islas Atlánticas de Galicia, Monfragüe, Ordesa y Monte Perdido, Picos de Europa, Sierra Nevada, Tablas de Daimiel, Teide, Timanfaya, Archipiélago de Cabrera, Cabañeros
Werelderfgoederen zijn culturele of natuurlijke erfgoederen die worden beschouwd als uniek, onvervangbaar en eigendom van de hele wereld. Wereldwijd zijn er 1073 door UNESCO erkende werelderfgoederen. Het is van groot belang om deze bijzondere trekpleisters te behouden. Tijdens een vakantiebezoek ben je als toerist daarbij onmisbaar. Laat bijvoorbeeld geen afval achter, blijf op de aangegeven paden en maak enkel foto's waar dat is toegestaan. Veel websites informeren hierover. Eén van de meest in het oog springende werelderfgoederen is de Alhambra, een middeleeuws paleis en fort van de Moorse heerser van het toenmalige Koninkrijk Granada. Het gebouw is beroemd door de fijn uitgevoerde islamitische kunst. De Alhambra omvat verschillende torens, prachige binnenplaatsen en de weelderige 'Patio de los Arrayanes'. Ook het centrum van Salamanca behoort tot de erfgoederen. De Plaza Mayor vormt het kloppende hart van de stad waar jonge en oude Spanjaarden graag vertoeven. De stad heeft de oudste universiteit van Spanje dat nog altijd voor onderwijskundige doeleinden gebruikt wordt. De werken van Antoni Gaudi, waaronder park Güell en de Sagrada familia mogen ook gerekend worden tot culturele hoogstandjes. Park Güell ligt net buiten het centrum van Barcelona op een heuvel. De industrieel Guëll wilde Gaudi een stadspark en villawijk laten bouwen met zestig woningen. Er zijn er uiteindelijk maar twee gebouwd: één voor de familie Trias en één voor Gaudi zelf. Wel werden nog een poortgebouw en een expositieruimte verwezenlijkt aan de ingang van het park. Het park Güell, nu een wandelpark van de stad Barcelona, is ook één van de onvoltooide projecten van Gaudi. Het absolute meesterwerk van Gaudi is de nog onvoltooide kerk La Sagrada Familia (kerk van de Heilige Familie). De bouw van dit wonderlijke bouwsel wordt uitsluitend gefinancierd door giften. Zo ging Gaudi tijdens de eerste wereldoorlog persoonlijk van huis tot huis om geld in te zamelen. Geld wordt tegenwoordig onder andere ingezameld door toeristische rondleidingen en het verkopen van allerlei souvenirs.
Spanje heeft 46 werelderfgoederen
Werelderfgoederen in Spanje :
Alhambra, Park Güell , Sagrada familia
Sublieme stranden, aardige mensen, een fascinerende cultuur en een imponerend landschap. Ingrediënten die bijdragen aan een geslaagde vakantie. Om jou ook straks een unieke vakantie te kunnen garanderen, doet jouw reisorganisatie aan duurzamer toerisme. Eenvoudig gezegd: vakanties met respect voor mens en natuur. Daarom selecteert jouw reisorganisatie met zorg die accommodaties, vervoersmogelijkheden en excursies die rekening houden met mens en cultuur, natuur en milieu. Je bent als vakantieganger en onze klant een onmisbare schakel om al het moois te behouden. Zodat je ook in de toekomst blijvend kunt genieten van jouw vakantiebestemming.
Tijdverschil: Het vasteland van Spanje kent geen tijdsverschil met Nederland. Op de Canarische Eilanden is het echter 1 uur vroeger dan in Nederland.
Internetten in het buitenland binnen de Europese Unie (EU) hoeft niet voor extra kosten te zorgen, mits je binnen je bundel blijft. Informeer bij je provider naar de voorwaarden en kosten voor internetten, bellen en sms’en in het buitenland.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt met de voorbereiding van de reis. Het reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade of consulaat, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van een reisadvies is te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/reisadvies.
Je dient over een geldig paspoort of een geldige nationale identiteitskaart te beschikken.
Je hebt geen visum nodig.
Mensen met een andere nationaliteit dan de Nederlandse: raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/extra/visum-vaccin-valuta/reisdocumenten/.
De huidige vlag van Spanje werd in gebruik genomen op 19 december 1981. De vlag bestaat uit twee rode horizontale banden en een gele, die tweemaal zo breed is als ieder van de rode banden. Hierin onderscheidt de vlag zich van de meeste andere Europese vlaggen waarvan alle banden dezelfde breedte hebben. In de gele band bevindt zich het wapen van Spanje.
Het Castellano (Castiliaans) is de officiële staatstaal sinds circa 1250. In het buitenland wordt het Castellano eigenlijk altijd ‘Spaans’ genoemd. Het Castellano is een Romaanse taal met veel afleidingen uit het Latijn, maar ook uit veel andere talen. Het Spaans bevat circa honderd woorden die onder andere door de Visigoten naar het schiereiland zijn gebracht. Tijdens de overheersing van de Moren zijn er ongeveer vierduizend woorden in de Spaanse taal ingebracht. Verder zijn er veel woorden aan het Frans en het Italiaans en meer recent aan het Engels ontleend. Pas in de grondwet van 1978 werden de belangrijke regionale talen officieel erkend. In de periode van Franco was het zelfs verboden om Euskera, Gallego of Catalán te praten. In de Baskische provincies is het Baskisch, Vascuence of Euskera de tweede officiële taal. Het wordt gesproken aan beide kanten van de westelijke Pyreneeën door circa 2,5 miljoen mensen. Slechts een kwart daarvan spreekt de taal nog daadwerkelijk. In Catalonië is het Catalaans of Catalán de eerste officiële taal. Het Catalán is een taal die tussen het Frans en het Castellano in ligt en door ongeveer zes miljoen mensen wordt gesproken en verstaan. De twee belangrijkste dialecten van het Catalán zijn het Mallorquín en het Valenciano.
Officiële taal: Spaans, Catalaans, Galicisch en Baskisch.
Warenhuizen in de grote steden zijn de gehele dag onafgebroken geopend van 10:00 tot 20:00 uur.
Banken: Banken geopend van maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 09:00 uur en van 14:00 tot 16:30 uur. Sommige kantoren zijn ook op zaterdag geopend tussen ongeveer 08:30 en 13:00 uur. Tevens is de pinautomaat in Spanje alom bekend en aanwezig, zodat je 24 uur per dag de mogelijkheid hebt om geld op te nemen.
Winkels: Winkels zijn geopend van 09:00 tot 14:00 uur en van 16:30 tot 20:00 uur. In de toeristische streken sluiten de winkels ‘s avonds meestal later. En kun je op zondagmorgen nog wel eens levensmiddelenwinkels voor enige tijd geopend aantreffen. Warenhuizen zijn in de grote steden de gehele dag onafgebroken geopend van 10:00 tot tot 20:00 uur.
Overig: Postkantoren zijn doorgaans geopend van maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 09:00 en van 14:00 tot 14:30 uur. Sommige kantoren zijn ook op zaterdag geopend tussen ongeveer 08:30 en 13:00 uur.
We adviseren om bij het voor het eerst betrekken van de kamer of het appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste leg je de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van circa 25 - 50 ºC kan zich namelijk de legionellabacterie ontwikkelen, die op deze manier doeltreffend te bestrijden is.
Er zijn geen noodzakelijke en aanbevolen vaccinaties. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: www.reisprik.nl/tui
Medische voorzieningen: Apotheken zijn te herkennen aan het woord 'farmacia' en aan het groene kruis. En bij een bezoek aan een ziekenhuis of medisch centrum is het dragen van een mondmasker verplicht.
Drinkwater: Het leidingwater in de Spanje is veilig om te drinken. Het water kan wel een chloorsmaak hebben en daarom wordt aangeraden om gebruik te maken van flessen water.
Er gelden beperkingen voor bepaalde souvenirs die je mee wilt nemen naar Nederland. Zo mogen nepartikelen alleen in kleine hoeveelheden mee worden genomen die voor eigen gebruik dienen. Voorbeelden van nepartikelen zijn nagemaakte merkkleding en horloges. Verder mogen voorwerpen met culturele waarde, denk aan koraal, schelpen en schilderijen, het land van herkomst niet verlaten. Daarnaast zijn er een aantal voorwerpen die verboden zijn om mee te nemen naar Nederland of het buitenland. Het is bijvoorbeeld ten strengste verboden om (vuur)wapens en munitie mee te nemen over de grens, ook al zijn ze niet echt. In het bezit zijn van drugs/verdovende middelen is tevens verboden. Overtreding van de wet wordt zwaar gestraft. Neem slechts pakjes/bagage mee van derden waarvan je de inhoud kent. Ga voor meer informatie naar de website: http://reizigers.douane.nl/
Straatroverij komt helaas steeds vaker voor. Schoudertassen zijn hierbij favoriet. Ook polstasjes, vooral als deze zichtbaar in auto's liggen dan wel op bijvoorbeeld een cafétafel, zijn riskant. Aan te raden is kostbaarheden zo veel mogelijk thuis te laten en betaalmiddelen enigszins te verspreiden over kleding en bagage. Zorg ervoor dat je de telefoonnummers bij de hand hebt voor het blokkeren van je creditcard, bankpassen en mobiele telefoon. Het is mogelijk om telefonisch aangifte te doen. Je belt dan naar de politie in Madrid en vraagt om een Nederlandse tolk. Deze persoon regelt voor jou de aangifte en binnen 48 uur moet je jouw aangifterapport, aan de hand van een referentienummer en je paspoort ophalen bij de Policia Nacional. Het telefoonnummer voor telefonische aangifte is (0034) 902 102 112. Raadpleeg de reisleiding wanneer dit niet mocht lukken.
Het is ten strengste verboden om drugs/verdovende middelen in je bezit te hebben. Overtreding van de wet wordt zwaar gestraft. Neem slechts pakjes/bagage mee van derden waarvan je de inhoud kent.
Ben je benieuwd naar de excursiemogelijkheden op de bestemming? Het is mogelijk om excursies voorafgaand aan je vertrek te bekijken via www.tui.nl/excursies. Je kunt ze hier ook direct vastleggen. Je hebt de keuze uit meer dan duizend excursies op tachtig verschillende bestemmingen.
Zowel aan de Costa Brava, Costa Dorada, Costa del Azahar, Costa Blanca als aan de Costa del Sol vind je vele watersportmogelijkheden zoals surfen, waterskiën, zeilen en duiken.
Er is een goed netwerk van busdiensten in Spanje, omdat niet alle plaatsen via het spoor te bereiken zijn. De meeste busmaatschappijen staan met hun lijnen en dienstregelingen op internet. Er is in Spanje geen landelijke busmaatschappij. Per streek of regio wordt het busvervoer geregeld door regionale busmaatschappijen. Autocares Julia is hier een van de grootste van. Deze maatschappij treedt in Spanje ook op als agent voor Eurolines. Tickets zijn doorgaans verkrijgbaar bij het busstation.
Bus: Daar niet alle plaatsen per spoor te bereiken zijn, is er een goed netwerk van busdiensten in Spanje. De meeste busmaatschappijen staan met hun lijnen en dienstregelingen op internet. Er is in Spanje geen landelijke busmaatschappij. Per streek of regio wordt het busvervoer geregeld door regionale busmaatschappijen. Autocares Julia is hier een van de grootste van.
Trein: De Spaanse spoorwegen heten Renfe (Red Nacional de ferrocarriles Españoles) en zijn min of meer gelijk aan de Nederlandse NS. De snelste treinen van de Renfe zijn de TALGO en de AVE. De regionale en lokale Spaanse treinen staan erom bekend dat zij vaak veel last hebben van vertragingen en dat zij over het algemeen zeer traag zijn.
Taxi: Het vervoer per taxi is niet goedkoper dan in Nederland. In de steden hebben de taxi's meters. Indien ze geen meter hebben wordt het bedrag voor de rit afgesproken. Op zon- en feestdagen wordt een toeslag berekend. Je kunt ze op straat aanhouden indien ze het bordje 'libre' of een groen lichtje tonen.
Een auto huren in Spanje kost ongeveer net zoveel als in Nederland. Op elk vliegveld in Spanje zijn autoverhuurbedrijven vertegenwoordigd. Een goede en betrouwbare auto reserveert je via jouw reisleiding. Je kunt een auto huren als je minimaal 21 jaar oud bent en minimaal één jaar een Nederlands rijbewijs hebt. De autoverhuurmaatschappij is AVIS.
Maximum snelheid snelwegen: 130 KMH
Verkeersregels: Wanneer je via Frankrijk richting Spanje reist, dien je een gevarendriehoek, een veiligheidsvest met reflecterende strepen en een alcoholblaastest verplicht in de auto te hebben. Daarnaast verschillen de verkeersregels in Spanje op een aantal punten van Nederland. Zo geldt er op de meeste Spaanse snelwegen een tolheffing. Op bergwegen en andere hellende wegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer, tenzij andersom gemakkelijker is. Voor bestuurders van motorvoertuigen is het verboden om koptelefoons of oortjes te dragen. Ook mogen zij geen navigatieapparatuur bedienen tijdens het autorijden. Pech of een ongeval? Dan moet er tenminste één gevarendriehoek geplaatst worden. Deze dient ongeveer vijftig meter afstand achter het voertuig te worden geplaatst.